Zobacz pełną wersję : sortowanie fotek lightroom
czy jest opcja w Lightroomie, żeby w bibliotece posortować fotki według osobistych wytycznych? np. według daty zrobienia zdjęcia, rozmiaru, kolejnego numeru itp... piszę bo mam fotki ponumerowane od 1 do 1000 a lightroom układa mi je tak: 1,10,100,1000,2,20,200,300 itd... Nie mogę sobie z tym dać rady ;)
wedlug daty zrobienia masz standardowo (Capture Time).
a wedlug numeru to File Name powinno dac rade.
nie widze w czym problem, tak ze jeden z nas czegos nie rozumie :)
Właśnie.... standardowo posortował zupełnie inaczej, ale nie ważne, pytanie jak zmienić żeby sortował według daty?? gdzie tego szukać w menu podręcznym klikając na jedno zdjęcie w bibliotece?? szukam klikam i nic ;)
W module Library wciskasz "T" jak toolbar. Pokazuje się pasek pod zdjęciem. Jest tam pole "Sort" (jeżeli nie ma można je włączyć naciskając trójkącik skierowany w dół na tymże toolbarze). Przy polu sort są opcje w postaci rozwijanej isty. Można wybrać m.in. "Capture time".
bialogardzianin
22-07-2009, 11:34
A ja dorzucę takie pytanie prosząc o wsparcie:
Robię zdjęcia 2 korpusami jednocześnie wymieniając karty pamięci. Następnie, za pomocą czytników zrzucam NEFy i RAFy do kompa. Kiedy sortuję pliki pod Win XP według daty zrobienia to niestety mam posortowane pliki ale tylko w danym rozszerzeniu natomiast nadal Win dzieli je na grupy wg rozszerzeń. Jest to o tyle ważne, że mając 500-600 plików chciałbym mieć je poukładane wg daty i czasu zrobienia (czas w obu korpusach ustawiony jednakowy) a następnie dokonać masowej zmiany nazw. Nie wiem czy jasno to opisałem, ale chciałbym wiedzieć czy da się właściwie posortować NEFy i RAFy w systemie a jak nie to przynajmniej dzięki "Capture time" w LR?
wez sobie w LR posortuj wedlug Capture Time (wazne, zeby godziny w aparatach byly zawczasu zsynchronizowane!)
a potem zapusc w LR funkcje masowej zmiany nazw plikow.
ale generalnie, sortowanie wedlug Capture Time dziala. tez mam dwie puszki i tez tego uzywam i nie ma klopotu.
tylko przywywolywaniu trzeba info zdjecia miec wlaczone, zeby wiedziec ktore jest z ktorej puszki, bo czasem
sie lekko inaczej wola (ze wzgledu na chocby inna dynamike matryc)
bialogardzianin
22-07-2009, 12:02
.... info zdjecia miec wlaczone, zeby wiedziec ktore jest z ktorej puszki, bo czasem
sie lekko inaczej wola (ze wzgledu na chocby inna dynamike matryc)
Dzięki za wskazówki! O tej pie.....ej różnicy w obrazowaniu to ja przekonuję się przy każdym wywoływaniu (rozwiązaniem konwersja do DNG?), biadolimy o niej w wątku poświęconym s5. ;) Mogę prosić o ścieżkę dostępu do aktywacji tego info (LR 2 RET ENG)?
lukubass
29-04-2010, 19:13
Dodam do tego wątku swoje pytanie: Ustaiwma sort na "user order". Ustawiam fotki w odpowiedniej kolejności, następnie zaczynjąc od poczatku edytuję za pomoca PS. Po zapisie CTRL+S w PS wacam do LR i co widzę?... fotka z pierwszego miejsca przeskoczyła na ostatnie. Jak to obejść? tzn chcę aby po edycji w PS fota wracała na swoje miejsce w szefegu.
lukubass
04-05-2010, 23:21
Odświeżam, gdyż nadal nieznam rozwiązania na powyżej opisane zachowanie LR.