Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie sortowanie fotek lightroom

czy jest opcja w Lightroomie, żeby w bibliotece posortować fotki według osobistych wytycznych? np. według daty zrobienia zdjęcia, rozmiaru, kolejnego numeru itp... piszę bo mam fotki ponumerowane od 1 do 1000 a lightroom układa mi je tak: 1,10,100,1000,2,20,200,300 itd... Nie mogę sobie z tym dać rady

Domyślnie

wedlug daty zrobienia masz standardowo (Capture Time).
    a wedlug numeru to File Name powinno dac rade.

nie widze w czym problem, tak ze jeden z nas czegos nie rozumie

Domyślnie

Właśnie.... standardowo posortował zupełnie inaczej, ale nie ważne, pytanie jak zmienić żeby sortował według daty?? gdzie tego szukać w menu podręcznym klikając na jedno zdjęcie w bibliotece?? szukam klikam i nic

Domyślnie

W module Library wciskasz "T" jak toolbar. Pokazuje się pasek pod zdjęciem. Jest tam pole "Sort" (jeżeli nie ma można je włączyć naciskając trójkącik skierowany w dół na tymże toolbarze). Przy polu sort są opcje w postaci rozwijanej isty. Można wybrać m.in. "Capture time".

Domyślnie

A ja dorzucę takie pytanie prosząc o wsparcie:
    Robię zdjęcia 2 korpusami jednocześnie wymieniając karty pamięci. Następnie, za pomocą czytników zrzucam NEFy i RAFy do kompa. Kiedy sortuję pliki pod Win XP według daty zrobienia to niestety mam posortowane pliki ale tylko w danym rozszerzeniu natomiast nadal Win dzieli je na grupy wg rozszerzeń. Jest to o tyle ważne, że mając 500-600 plików chciałbym mieć je poukładane wg daty i czasu zrobienia (czas w obu korpusach ustawiony jednakowy) a następnie dokonać masowej zmiany nazw. Nie wiem czy jasno to opisałem, ale chciałbym wiedzieć czy da się właściwie posortować NEFy i RAFy w systemie a jak nie to przynajmniej dzięki "Capture time" w LR?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

wez sobie w LR posortuj wedlug Capture Time (wazne, zeby godziny w aparatach byly zawczasu zsynchronizowane!)
    a potem zapusc w LR funkcje masowej zmiany nazw plikow.

ale generalnie, sortowanie wedlug Capture Time dziala. tez mam dwie puszki i tez tego uzywam i nie ma klopotu.
    tylko przywywolywaniu trzeba info zdjecia miec wlaczone, zeby wiedziec ktore jest z ktorej puszki, bo czasem
    sie lekko inaczej wola (ze wzgledu na chocby inna dynamike matryc)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    .... info zdjecia miec wlaczone, zeby wiedziec ktore jest z ktorej puszki, bo czasem
    sie lekko inaczej wola (ze wzgledu na chocby inna dynamike matryc)
    Dzięki za wskazówki! O tej pie.....ej różnicy w obrazowaniu to ja przekonuję się przy każdym wywoływaniu (rozwiązaniem konwersja do DNG?), biadolimy o niej w wątku poświęconym s5. Mogę prosić o ścieżkę dostępu do aktywacji tego info (LR 2 RET ENG)?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Dodam do tego wątku swoje pytanie: Ustaiwma sort na "user order". Ustawiam fotki w odpowiedniej kolejności, następnie zaczynjąc od poczatku edytuję za pomoca PS. Po zapisie CTRL+S w PS wacam do LR i co widzę?... fotka z pierwszego miejsca przeskoczyła na ostatnie. Jak to obejść? tzn chcę aby po edycji w PS fota wracała na swoje miejsce w szefegu.
    S5PRO, D70s, N80-200Pompa, S30 1.4, N50 1.4, N18-55 VR sb600, SB-80DX
    www.lukfoto.com

Domyślnie

Odświeżam, gdyż nadal nieznam rozwiązania na powyżej opisane zachowanie LR.
    S5PRO, D70s, N80-200Pompa, S30 1.4, N50 1.4, N18-55 VR sb600, SB-80DX
    www.lukfoto.com

Uprawnienia umieszczania postów