Zobacz pełną wersję : D90 vs. D5000
witam,
przymierzam się do zmiany swojego wysłużonego D40 na coś nowszego. Te dwa modele mieszczą się w budżecie (max. 3500pln). Czytałem że z D5000 pojawiają się problemy. Zależy mi na rzetelnych wypowiedziach specjalistów ;)
pzdr
Leatherface
22-06-2009, 21:37
Już był podobny temat o ile się nie mylę. W D90 też pojawiają się niektórym problemy - też o tym jest odrębny temat.
witam,
przymierzam się do zmiany swojego wysłużonego D40 na coś nowszego. Te dwa modele mieszczą się w budżecie (max. 3500pln). Czytałem że z D5000 pojawiają się problemy. Zależy mi na rzetelnych wypowiedziach specjalistów ;)
pzdr
Temat przerabiany na forum i to calkiem nie dawno!!!!
Poszukaj sobie.....a tutaj spodziewam sie kolejnej klotni na ten temat:D
Bierz D90 szkla od D40 masz na poczatek wiec kupuj puszke.....pamietaj ze d5k to podobna klasa co twoj stary tyle ze nowoczesniejszy od D40....
D90 da ci mozliwosc rozwoju....polecam
szymonvader
22-06-2009, 21:49
jak sie zmiescisz w kasie to bierz d90 jak nie to pozostanie Ci 5000
dokładnie tak, jak napisał "szymonvader", i przy zakupie zapytaj, czy jak Ci padnie przez pierwsze parę dni, to czy Ci wymienią na drugi sprzęcik, wtedy jesteś ubezpieczony w razie awarii :)
cheyenne
23-06-2009, 00:08
ja wybrałem d90 + 18-105 i zrobiłbym to drugi raz
szkła mam, jesli juz to kupie samo BODY.
pzdr
redredomega
23-06-2009, 10:07
jak masz D40 to się nie śpiesz - czekaj spokojnie na jakąś fajną okazje D90 ;)
szymonvader
23-06-2009, 10:43
to czatuj na gieldzie juz bylo kilka sztuk w dobrych pieniazkach takze moze sie cos ustrzeli:)
Zdecydowanie D90, nawet kosztem paru mcy dodatkowego oszczedzania (a w miedzyczasie moze sie trafi jakas okazja/promocja).
maciek89
06-07-2009, 15:38
Poprzedni temat to i tak kilkanaście stron śmieci.
Każdy z nas ma czaszkę i coś w jej wnętrzu. Jak widać mamy również dostęp do internetu, a co za tym idzie do testów i danych technicznych wszystkich korpusów, jakie są na rynku. Czemu mają więc służyć takie tematy?
Ja wybrałem D5000, bo dla mnie jest on LEPSZY niż D90. Uchylny wyświetlacz w moim przypadku jest niezastąpiony, tak jak małe rozmiary. To moje pierwsze lustro bez górnego wyświetlacza i... Jakoś kompletnie mi to nie przeszkadza, nawet przyzwyczajenia poszły gdzieś na bok... Kolejna sprawa- tylko jedno kółeczko do nastawów, tu również zostało to świetnie rozwiązane przez dodatkowy przycisk i nie brakuje mi drugiego pokrętła. Na klawisz programowany dałem ISO i tak na dobrą sprawę nic mi więcej nie potrzeba. Sprawa rozchodziłaby się już tylko o szkiełka z własnym napędem- warto przejrzeć, co ma nam Nikon do zaoferowania w obecnej chwili i w niedalekiej przyszłości oraz przemyśleć, czego będziemy potrzebować.
W tamtym temacie była gadka, że D5000 to zabawka... A D90 czym niby jest? W zestawieniu z D700 może służyć jako prezent dla dziecka na komunię. Że niby ma większy grip od D5000? I tak jest śmiesznie mały w porównaniu z korpusami, z których korzystam/korzystałem. Najśmieszniejsze są sygnaturki z linkami do galerii tych, którzy najbardziej krzyczą, czy sprzęt jest profesjonalny, czy nie... Wystarczy tam zajrzeć, by przekonać się, że takie same fotki zrobiliby małpką za kilkaset złotych. Jeśli fotograf "PRO" to dla niektórych z Was koleś z torbą pełną słoików, z wielkim lustrem z podpiętym gripem i 10 kilogramowym statywem na plecach to coś tu chyba nie gra...
Zmierzam do tego, że producenci nie mają w swojej ofercie kilku aparatów tylko z uwagi na różne półki cenowe, ale i potrzeby konsumenta. I każdy ten konsument ma prawo dobrać sobie sprzęcik wg. własnych preferencji i tego, czego potrzebuje. Czasy, gdy sprzęt kupowało się na wyrost i na lata minęły bezpowrotnie.
DarekD80
06-07-2009, 21:45
Ostro! :)
D5000 nie jest zły, na plus jest jego właśnie odchylany LCD, tak jak w SONIAKACH. Natomiast jest mniejszy, co mnie by akurat trochę przeszkadzało. Fakt - olbrzymiej różnicy do D90 nie ma. Ale tak też można powiedzieć z D90 vs D300 :) Tylko później są te niuanse, szczegóły i szczególiki.... D300 ma lepszą (magnezową obudowę), 51-polowy AF, sterowanie,... itd itd. Przeglądałem kilka zagranicznych magazynów (CHIP FVD, Popular Photography, What Camera) i opisują D5000 jako coś pomiędzy D60 a D80/D90. Nawet napisali że zastąpi niedługo D60, a Nikon ma w planach coś jak D4000/D3000 które zastąpi D40/D40x. IMO z D5000 będziesz zadowolony, to jest w końcu nowa konstrukcja. Ja mam D80 i brakuje mi paru rzeczy z D5000 (matrycy, LV i odchylanego wyświetlacza).
Nie ma sensu wszystkiego jeszcze raz powtarzać. Jasne jest że d90 jest lepszy od d5000, a czy cena jest proporcjonalna do "lepszości" to kwestia gustu. Czy d5000 leży pomiędzy d80 i d90, czy pomiędzy d60 i d90, czy pomiędzy kulpixem L20 i d40, to jest już indywidualna sprawa tego, kto go będzie używał i co sobie ceni w sprzecie, oraz czego potrzebuje. Nazywanie tego aparatu zabawką jest niepoważne, no chyba, że porównujemy do d700, co też nie jest do końca na serio :) Mi np przydaje się wyższe ISO, nie lubię robić z lampą, funkcjonalność wystarczająca.
Mi np przydaje się wyższe ISO, nie lubię robić z lampą, funkcjonalność wystarczająca.
Popieram w 100%. Wiekszych rożnic w fotkach raczej nie będzie... a to, że jest mniejszy niektórym jest nawet na rękę... Tylko żeby go wreszcie z serwisu oddali.. ha!
mialem d5000 przez blisko 1 m-c. poki sie nie zepsul. mam teraz d90 od kilku dni (d5000 pojechal do serwisu i nie teskie za nim). poza brakiem uchylnego wyswietlacza w d90 - cala reszta na duzy, ogromny plus! przede wszystkim ergonomia - wrecz bez porownania. opcje, jakosc itd... - moglem od razu zdecydowac sie na d90, ale skusil mnie uchylny lcd i fakt, iz d5000 to nowy i nowoczesny model... niekiedy jednak "nowe jest wrogiem dobrego" i takie tez mam zdanie w temacie porowniania d5000 z d90. to inna klasa. dla amatora, ktory wczesniej swiadomie uzywal lustrzanki analogowej - zdecydowanie polecam d90. d5000 brakuje kilku bardzo waznych funkcji (m.in podglad glebi ostrosci, srubokret itd...), a uchylny lcd nie rekompensuje ich. ergonomia uzytkowania takze duzo, duzo gorsza w d5000 (moze z dodatkowym gripem (o ile taki bedzie udostepniony) bedzie wygodniej. to oczywiscie moje skromne zdanie, ale byc moze komus pomoze w dokonaniu wyboru. jak d5000 wroci z serwisu - sprzedam go.
Może będę niepopularny w tym co powiem ale przed zakupem lustrzanki przeczytał bym instrukcje obsługi (dostępne na stronach producenta ) dowiesz się z niej naprawdę dużo prawdopodobnie więcej niż ze 100 stron podobnych wątków.
szymonvader
10-07-2009, 12:35
ale zeby ja pobrac trzeba miec nr seryjny urzadzenia lub miec je zarejestrowane na siebie:) chyba ze jakis pomocny Forumowicz mu podrzuci na @ ;) pozdr
nie widze problemu nie jestem zarejestrowany a mam instrukcje do d70 d90 d 300 i s5 pro o którą naprawde jest cięzko.
dla chcącego nic trudnego.
szymonvader
10-07-2009, 13:36
tak naprawde nie jest ciezko bo wujek google Ci pomoze:)