Zobacz pełną wersję : podnoszenie lustra
MAm D80 i chcialem ustawic podnoszenie lustra a tam mi sie wyswietlil komunikat" ta opcja jest nie dostepna przy bieżacych ustawieniach" mam ustawione na manualu i nie zabardzi wiem co mam zrobic wiec prosze o pomoc.
wasilewk
22-06-2009, 20:30
1. Stan baterii.
2. Na zielone Auto.
instr. str 124-126.
Pzdr.
Stan baterii około 75% na zielone auto i dalej bez zmian :(
A instrukcja niestety bardzo daleko
Druga bateria, albo naładuj - bo nie pójdzie !
szymonvader
22-06-2009, 20:43
nie mozez miec okolo 75%,75% to takie min,najlepiej miec wiecej wiec naladuj do pelna i sprawdz
Nie posiadam drugiej bateri wiec pozostalo mi naladowanie tej której posiadam.:) Czy tylko na 100% bateri mozna ta opeercje przeprowadzić?
szymonvader
22-06-2009, 20:49
niekoniecznie ale z tego co pamietam do u mnie w d90 musialo byc wiecej niz 75% czyli np 76 ale naladuj do pelna i wtedy sprawdz bedziesz mial 100% pewnosc;)
OK narazie dziekuje, ładuje baterie a póżniej co bedzie to zobaczymy. Dam znac.
Mam pytanie czy tutaj chodzi o wtepne podnoszenie lustra czy o podnoszenie w celu czyszczenia matrycy......jesli to drugie to bateria powyzej 75% i tryb jest nie wazny..w menu wybieramy opcje i wciskamy spust.....ograniczenie jest wprowadzone dla bezpieczenstwa!
co do instrukcji to zawsze mozna zassac PDFa ze strony nikona.....wystarczy sie zarejestrowac:)
Chodziło mi o wstepne podnoszenie lustra.A więc naładowałem baterie ustawiłem na "zielono" funkcja odżyła :) zatwierdziłem ok pojawil sie komunikat po chwili zgasł a na na gornym wyświetlaczu pojawiły sie na chwile poziome kreski i po chwili znów wyswietla nastawy.Czyli mam rozumiec ze do czasu wyłączenia sprzetu lustro bedzie cały czas podniesione.
wasilewk
22-06-2009, 22:16
Tak.
Serdeczne dziekuje.Pozdrowienia
Chodziło mi o wstepne podnoszenie lustra.A więc naładowałem baterie ustawiłem na "zielono" funkcja odżyła :) zatwierdziłem ok pojawil sie komunikat po chwili zgasł a na na gornym wyświetlaczu pojawiły sie na chwile poziome kreski i po chwili znów wyswietla nastawy.Czyli mam rozumiec ze do czasu wyłączenia sprzetu lustro bedzie cały czas podniesione.
Chyba chodzi jednak o "uniesienie lustra" a nie o "wstępne..."
Może być "uniesienie lustra" :) chodziło mi o zrobienie a raczej zniwelowania drgania lustra podczas focenia
A to ciekawe.....nie probowalem u siebie....zastanawia mnie po co naladowana bateria powyzej 75% do tej funkcji:)
Funkcja o którą Ci chodzi to "Opóźniona ekspozycja" i nie musi być naładowany aku,
Po uaktywnieniu tej funkcji gdy naciśniesz spust chwilę przed przed otwarciem migawki uniesie się lustro
Funkcja o którą Ci chodzi to "wstępne uniesienie lustra" nie musi być naładowany aku,
Po uaktywnieniu tej funkcji gdy naciśniesz spust
Tak tylko ze autor nie mial tej funkcji a raczej byla nie aktywna kiedy bateria byla naladowana na 75%??!
Tak tylko ze autor nie mial tej funkcji a raczej byla nie aktywna kiedy bateria byla naladowana na 75%??!
Już wyedytowałem ale chodzi cały czas nie o podniesienie trwałe lustra (do tego trzeba naładowanego aku), tylko o wstępne podniesienie lustra przed zdjęciem (w menu Opóźniona ekspozycja) funkcja niezalkeżna od stanu aku
Obawiam się, że autor wątku próbuje uruchomić funkcję "wst. podnoszenie lustra" za pomocą funkcji "podnoszenie lustra" która służy do podniesienia lustra w celu wyczyszczenia matrycy( i tu musi być bateria na full).
Jeżeli chcesz zminimalizować wpływ wstrząsu to musisz uruchomić funkcję "wstępne podnoszenie lustra" ( ew. "opóźniona ekspozycja"), która znajduje się w innej części menu.
Zrobil mi się metlik juz w głowie, a chodziło mi tylko o podniesienie lustra w celu zminimalizowania drgania przy foceniu.Aktywowalem "uniesienie lustra" dokładnie tak jest napisane w aparacie ale z tego co obecnie rozumiem jest to funkcja do czyszczenia lustra a nie zminimalizowania drgań.A wiec teraz powinienem poszukać w menu "opóżnienie ekspozycji" i to jest to co wpłynie na zniwelowanie drgań podczas uderzania lustra??
kornikos
23-06-2009, 17:05
jurektc,dokladnie tak jak napisales
Oj dzieki.A czy ten efekt to takie wydłużenie ciemności w wizjeze jakby sie zawiesiła na chwile migawka??
velaskez
23-06-2009, 17:16
Tak. I w ogóle to opóźnienie ekspozycji to chyba zupełnie co innego niż wstępne podnoszenie lustra;) Ale wsio ryba. Z tego co wiem, wstępne podnoszenie z prawdziwego zdarzenia jest dopiero w Dxxx i Dx.
No właśnie, zrobilem dwie fotki jedna z włączoną a drugą z wyłączoną funkcja no i powiem ze nie zabardzo widze roznice nawet na powiekszeniach.Ale chciałem i przynajmniej dzieki wam juz to wiem.Dzieki za pomoc.pozdrawiam.
velaskez
23-06-2009, 17:29
Bo to działa tylko dla czasów ok .5s, przy dłuższych nie widać różnicy, przy krótszych też nie.
Bo to działa tylko dla czasów ok .5s, przy dłuższych nie widać różnicy, przy krótszych też nie.
czyli roznica jest wogole nie zauwazalna?? Nie kumam:) wydaje mi sie ze gdy mamy pozadny statyw to taki strzal lustra nie poruszy nam zdjecia tak zeby to dalo sie zauwazyc na zdjeciu.....myle sie?
sory błędnie wstawiłem posta :oops:
czyli roznica jest wogole nie zauwazalna?? Nie kumam:) wydaje mi sie ze gdy mamy pozadny statyw to taki strzal lustra nie poruszy nam zdjecia tak zeby to dalo sie zauwazyc na zdjeciu.....myle sie?
Mylisz sie. Ty tego nie odczujesz, aparat, tak.
No i kuna, przeczytaj instrukcje. Ja przeczytalem chyba z 3 razy do kazdego aparatu jaki mialem i za kazdym razem odkrywalem cos ciekawego.
Koledzy do czego w ogóle jest ta opcja podnoszenia lustra ??
Koledzy do czego w ogóle jest ta opcja podnoszenia lustra ??
Uniesienie lustra - powoduje trwałe podniesienie lustra i otwarcie migawki, funkcja ta umożliwia wyczyszczenie matrycy, wymagany jest naładowany akumulator
Opóźniona ekspozycja - przy normalnym wykonywaniu zdjęć powoduje, że po naciśnięciu spustu przed otwarciem migawki na chwilę podnosi się samo lustro - celem tego działania jest zminimalizowanie drgań spowodowanych ruchem lustra, które normalnie unosi się bespośrednio przed otwierającą się migawką.