PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i AE-L/AF-L

fris
22-09-2006, 20:31
Mam zapewne banalne pytanie ale chce sie upewnic czy dobrze to kumam :) Chodzi mi o robienie zdjec obiektom co zmieniaja swoje polozenie (poruszaja sie po zygzaku raz w moja strone raz w przeciwna).
W canonie wiem ze wciska sie gwiazdke i sledzi poruszajacy obiekt a w d80 jak jest? Czy zeby uzyskac ten efekt mam przyporzadkowac przyciskowi AE-L/AF-L funkcje blokady AF czy cos innego?
Sory za tak banalne pytanie ale wlasnie kupilem D80 i probuje wszystko zrozumiec...

pdzran
22-09-2006, 20:33
Ustawiasz ciagly AF , ja mam w D50 to na pewno w D80 jest.
Ustaw tryb sportowy , en tryb ma ciagly AF - aby sprawdzic czy dziala jak nalezy.
Jesli dziala to poszukaj w setupie.

Czornyj
22-09-2006, 20:37
W Nikonie wystarczy przełączyć AF w tryb AF-C. Przy spuście migawki wciśniętym do połowy aparat będzie śledził ruch obiektu. Jako ciekawostkę dodam, że śledzenie w Nikonie odbywa się z zastosowaniem technologii "Predictive focus tracking", która w przypadku wykonywania zdjęć obiektów ruchomych przewiduje różnicę w położeniu, jaka może zajść od momentu wyzwolenia migawki.

jm
22-09-2006, 21:19
W canonie wiem ze wciska sie gwiazdke i sledzi poruszajacy obiekt a w d80 jak jest?

taaa gwiazdkę to się wciska w zupełnie innym celu....a mianowicie blokady ekspozycji

Jak tak się poczyta to i owo w sieci to można całkowicie zwątpić w internet jako źródło informacji:(

ale nieważne, ważne że już dostałeś odpowiedź - nawiasem mówiąc w canonie ustawianie ostrości w przypadku obiektów w ruchu odbywa się tak samo jak w Nikonie - po prostu trza przełączyć tryb pracy AF na ciągły i trzymać spust migawki wciśnięty do połowy....itd.

aries.mehehe
22-09-2006, 23:44
Czornyj, A może Ty mi powiesz... punkty ostrości w D50/70 są rozmieszczone (poza centralnym) żałośnie... W tych wyższych jest chyba lepiej. Jeśli śledzę środkowym punktem, to jak mu ustawię "AF-Area Mode" na "Dynamic Area" i mi obiekt ze środkowego pola "ucieknie" na chwilę (powiedzmy, że go wyprzedzę w śledzeniu) to on mi natychmiast zmieni ostrość, czy wyczai, że to tylko chwilowo? Zakładam, że boczny punkt AF (choć nieaktywny) pokrywa obiekt moich zainteresowań. Ponoć wówczas aparat posiłkuje się także nieaktywnymi punktami (w tym Dynamic Area) -ale jak? Wiem, sprawdzę sobie jutro, ale może ktoś ma więcej doświadczeń i poradzi, bo mnie ten system jakoś dziwnie działa...

Kolekcjoner
23-09-2006, 00:21
W canonie wiem ze wciska sie gwiazdke i sledzi poruszajacy obiekt a w d80 jak jest?

taaa gwiazdkę to się wciska w zupełnie innym celu....a mianowicie blokady ekspozycji

Jak tak się poczyta to i owo w sieci to można całkowicie zwątpić w internet jako źródło informacji:(

ale nieważne, ważne że już dostałeś odpowiedź - nawiasem mówiąc w canonie ustawianie ostrości w przypadku obiektów w ruchu odbywa się tak samo jak w Nikonie - po prostu trza przełączyć tryb pracy AF na ciągły i trzymać spust migawki wciśnięty do połowy....itd.

Nie wiem jakiego Canona miałaś w ręku ale we wszystkich, które ja miałem (a było tego sporo :mrgreen:) można rozdzielić ustawianie ostrości i nastawianie ekspozycji, dotyczy to także blokowania ekspozycji i blokowania ostrości - pomiędzy spust i przycisk *. Jest to szczególnie przydatne przy ciągłym nastawianiu ostrości (tryb servo) i przekadrowywaniu. Praktycznie nie wyobrażam sobie robienia zdjęć sportowych w inny sposób :smile:.

Czornyj
23-09-2006, 10:55
Czornyj, A może Ty mi powiesz... punkty ostrości w D50/70 są rozmieszczone (poza centralnym) żałośnie... W tych wyższych jest chyba lepiej. Jeśli śledzę środkowym punktem, to jak mu ustawię "AF-Area Mode" na "Dynamic Area" i mi obiekt ze środkowego pola "ucieknie" na chwilę (powiedzmy, że go wyprzedzę w śledzeniu) to on mi natychmiast zmieni ostrość, czy wyczai, że to tylko chwilowo? Zakładam, że boczny punkt AF (choć nieaktywny) pokrywa obiekt moich zainteresowań. Ponoć wówczas aparat posiłkuje się także nieaktywnymi punktami (w tym Dynamic Area) -ale jak? Wiem, sprawdzę sobie jutro, ale może ktoś ma więcej doświadczeń i poradzi, bo mnie ten system jakoś dziwnie działa...
Jeżeli wyprzedzisz obiekt, aparat pomyśli, że to obiekt wyprzedził ciebie i wyostrzy na obiekt sąsiednim punktem. Tryb "Dynamic area AF" jest właśnie po to, by wspomagać śledzenie obiektu poruszającego się w nieprzewidywalny sposób.

jm
23-09-2006, 11:12
można rozdzielić ustawianie ostrości i nastawianie ekspozycji, dotyczy to także blokowania ekspozycji i blokowania ostrości - pomiędzy spust i przycisk *. Jest to szczególnie przydatne przy ciągłym nastawianiu ostrości (tryb servo) i przekadrowywaniu. Praktycznie nie wyobrażam sobie robienia zdjęć sportowych w inny sposób :smile:.

Oczywiście można tak jak opisujesz ale ja podałam najbardziej oczywistą funkcję przycisku z gwiazdką. I zarazem najbardziej oczywisty sposób nastawiania ostrości w przypadku obiektów w ruchu. Po prostu to początkowe stwierdzenie autora postu, że w Canonie gwiazdka służy do śledzenia obiektów w ruchu jest trochę na wyrost. Tak mi się wydaje.

Oczywiście, że po wejściu w C.Fn można sobie odpowiednio te przyciski podporządkować - układ gwiazdka/spust migawki

Kolekcjoner
23-09-2006, 20:42
Oczywiście można tak jak opisujesz ale ja podałam najbardziej oczywistą funkcję przycisku z gwiazdką. I zarazem najbardziej oczywisty sposób nastawiania ostrości w przypadku obiektów w ruchu. Po prostu to początkowe stwierdzenie autora postu, że w Canonie gwiazdka służy do śledzenia obiektów w ruchu jest trochę na wyrost. Tak mi się wydaje.

Oczywiście, że po wejściu w C.Fn można sobie odpowiednio te przyciski podporządkować - układ gwiazdka/spust migawki
Najbardziej oczywisty użytkowo i najczęściej stosowany układ do nastawiania ostrości obiektów w ruchu w canonie to pod * ostrość, pod spustem blokada ekspozycji, nawet w instrukcji to jest to napisane :smile:. AF pod przyciskiem spustu jest standardem we wszystkich dsl-rach (przynajmniej tych które ja znam) i takowy canon też stosuje jako standard ale nie można twierdzić na tej podstawie, że jest to cyt. " najbardziej oczywisty sposób nastawiania ostrości w przypadku obiektów w ruchu."

Nie czepiałbym się ale Twoja wypowiedź zabrzmiała tak kategorycznie jakby to była jedyna możliwość (zastosowania gwiazdki), a nie jest i stąd moje sprostowanie :smile:.

jm
23-09-2006, 23:18
Amen.
Kategorycznie i stanowczo. :mrgreen: