PDA

Zobacz pełną wersję : D70 - umarł

LasTom
21-06-2009, 20:07
Czesc
Potrzebuje info. czy ktos mial podobny przypadek. Podczas formatowania CF puszka przestala calkowicie wyswietlac na ekranie podgladu menu i zdjec. W tej chwili nie wyswietla nic. Podlaczenie do kompa nie daje zadnego efektu. Aparat uzywany sporadycznie, nigdy nie upadł, nigdy nei miał zadnej innej przygoy.

conik
21-06-2009, 20:13
a dioda sie pali caly czas ?

LasTom
21-06-2009, 20:31
Nie - wlacza sie przy uruchomieniu i gasnie.

lomax
21-06-2009, 20:37
Wyjęcie baterii próbowałeś?

LasTom
21-06-2009, 20:45
po wyjeciu baterii oczątkowo pozwalal zrobic jedno foto, ale oczywiście bez zapisu i podglądu - teraz juz nie.

lomax
21-06-2009, 21:07
Czy ta bateria w ogóle jest jeszcze dobra? Może to ona zakończyła żywot? Dobrze byłoby podmienić, bo wygląda tak jakby brakowało jej energii.

charll
21-06-2009, 21:17
Czy robiłeś coś takiego? Po komunikacie, że bateria jest wyładowana, wyłączałeś aparat, po pewnym czasie znowu go włączałeś i robiłeś jeszcze kilka fotek. Takie postępowanie może skutecznie załatwić baterię.

lomax
21-06-2009, 21:27
Na początek wrzuć ją do ładowarki a potem spróbuj zrobić choćby jeną fotkę bez lampy, z zapisem na kartę. Może jeszcze zdążysz nawet obejrzeć wynik na podglądzie. Jeśli tak, to już jakiś sukces. Potem kombinuj nową baterię.

LasTom
22-06-2009, 11:23
Dzieki za info - diagnoza wlasciwa .... (niestety) bateria wyzionela ducha. A odpowiadając na pytanie - nigdy nie robilem numeru ze po wyladowaniu baterii robilem foty.

Pozdrawiam

Tom

Pchelek
22-06-2009, 12:53
Może pomoże, ostatnio zostawiłem włączonego d70s na słabej baterii - zapomniałem wyłączyć. Następny dzień biorę aparat do ręki a tam nic nie działa podpinam baterię pod ładowarkę nie chce ładować, no to jeszcze raz ściągam baterię podpinam dalej nic wsadzam do aparatu nic i tak się bawiłem dłużej baterią + ładowarką - ściągałem potem zakładałem no i w końcu zaskoczyła ;)

karolt
22-06-2009, 16:22
Mi kiedyś D70 padł na amen, z tego co pamiętam objawy były takie same (poza tym padał "na raty"). Oddałem do serwisu i naprawili za darmo - to była fabryczna wada w D70, naprawiali nawet poza gwarancją. Jak żadna z powyższych podpowiedzi nie pomoże, uderzaj do serwisu.

Greg77
22-06-2009, 20:32
hehe a juz myslalem ze smiec ze starosci;)
Zart-bez obrazy......
Nowa bateria powinna rozwiazac problem:)
Ale wczesniej pozycz od kogos sprawna......eee a jak sie okaze ze to wada to jak kolega pisal "serwis"

karolt
23-06-2009, 12:06
A kolega nie ma dwóch baterii? Jak można żyć bez dwóch baterii? Ja miałem dwie, więc od razu wiedziałem, że to aparat, a nie baterie :-) Poza tym jeśli dobrze pamiętam, do D70 dawali taki koszyczek, że można było awaryjnie "paluszki" wmontować i jazda. Teraz nie dają takich gadżetów nawet do D3... (chyba)

messer
23-06-2009, 12:16
Teraz nie dają takich gadżetów nawet do D3... (chyba)

A swoją drogą - ciekawe, czy dają, czy nie.
Do MB-D10 (czyli gripa do d300/d700) koszyczek na baterie paluszki jest.

Mi to co prawda tylko raz, ale jednak uratowało tyłek.
EN-EL4 to jest ogniwo wyśmienite i ciężko się z tym sprzeczać.
Jednak czasami i tą baterię trzba naładować :)

puch24
24-06-2009, 20:26
Ten koszyczek dodawany do D70 pozwalał włożyć trzy baterie litowe CR2. Nigdy z niego nie korzystałem. Służył chyba tylko zrobieniu wrażenia, że można liczyć na alternatywne zasilanie, bo baterie te są drogie i wcale nie takie łatwe do kupienia - w byle kiosku się ich nie kupi!

karolt
25-06-2009, 12:50
Ten koszyczek dodawany do D70 pozwalał włożyć trzy baterie litowe CR2. Nigdy z niego nie korzystałem. Służył chyba tylko zrobieniu wrażenia, że można liczyć na alternatywne zasilanie, bo baterie te są drogie i wcale nie takie łatwe do kupienia - w byle kiosku się ich nie kupi!

Faktycznie, to było na CR2. No, powiedzmy, że tam gdzie ja się kręciłem z D70, dało się je kupić, ale fakt - nigdy nie potrzebowałem (wystarczały mi dwa akumulatory).

smokwaw
25-06-2009, 13:21
Odniosę się do tytułu....

RIP (*) ;)

Umarł król niech żyje król. (Przynajmniej dla baterii)