Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przebłysk...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img44.imageshack.us/img44/5759/przebysk.jpg)
Świetne !!!
Wspaniały zestaw kolorów.
Piękna warstwowa wieloplanowość kadru.
Brawo !!!
Al Koholik
21-06-2009, 10:41
Podoba mi się kadr, podoba mi się obróbka ale tylko w sensie wyciągnięcia szczegółów i planów ze zdjęcia. Natomiast nie podoba mi sie (to co zdaje się lubisz) zestaw kolorów - taki, taki... "dziwny". taki inny. Ja tam na razie wole "normalne" kolory.
Nie za bardzo rozumiem co masz na mysli mówiąc o kolorach. Ani sporo nie kręciłem, nie składałem z kilku zdjec, nie podbijałem za bardzo saturacji... po prostu warunki były jakie były i czasami można liczyc na takie światełko
Nie za bardzo rozumiem co masz na mysli mówiąc o kolorach. Ani sporo nie kręciłem, nie składałem z kilku zdjec, nie podbijałem za bardzo saturacji... po prostu warunki były jakie były i czasami można liczyc na takie światełko
No mnie to jednak wygląda tak jakbyś pokręcił nie tylko saturacją ;)
Mnie osobiście najbardziej w oczy się rzuca zaniebieszczenie gór w drugim planie i spadek kontrastu. Odcina się ten fragment najbardziej od nasyconej zieleni i wyrazistych chmur...
Ale ogólnie ok. Trzymasz się podobnej obróbki więc plus za konsekwencje ;)
No mnie to jednak wygląda tak jakbyś pokręcił nie tylko saturacją ;)
Mnie osobiście najbardziej w oczy się rzuca zaniebieszczenie gór w drugim planie i spadek kontrastu. Odcina się ten fragment najbardziej od nasyconej zieleni i wyrazistych chmur...
Ten fragment gór w tle znajduje się jakies 80 km za pagórkiem który jest na pierwszym planie:)
Ten fragment gór w tle znajduje się jakies 80 km za pagórkiem który jest na pierwszym planie:)
To co? :D
UV nie miałeś? ;)
niestety po zmianie systemu jestem bez filtrów:( musze sobie jakos radzic
troche wyglada na takie sztuczne ale sie podoba :)
Wiem, że na forum panuje przekonanie do krajobrazu jak najbardziej odpowiadające naturalnemu i większość szaleństw jest raczej omijana,
jednak w mojej fotografii poprzez obróbkę chcę osiągnąc czasami cos , czego moje oczy do końca nie widziały,
odnaleźć jakąś bajkowość- wiem że często nienaturalną , przekoloryzowaną, ale to właśnie sprawia mi przyjemność:)
Jednocześnie sam bardzo lubię naturalne krajobrazy, jednak obróbkowo wole odskocznie:)
Al Koholik
21-06-2009, 11:18
Wiem, że na forum panuje przekonanie do krajobrazu jak najbardziej odpowiadające naturalnemu i większość szaleństw jest raczej omijana,
jednak w mojej fotografii poprzez obróbkę chcę osiągnąc czasami cos , czego moje oczy do końca nie widziały,
odnaleźć jakąś bajkowość- wiem że często nienaturalną , przekoloryzowaną, ale to właśnie sprawia mi przyjemność:)
Jednocześnie sam bardzo lubię naturalne krajobrazy, jednak obróbkowo wole odskocznie:)
No... i niech tak zostanie. Ja tam wole normalne kolory. Ale dobrze czasami jest popatrzeć na coś nowego, świeżego. W tedy człowiek wie, że fotografia nie koniecznie musi mieć charakter dokumentalny.
(...)
A nieprawda :P Mleko zamiast wody nie jest naturalne ;)
Mnie się Twoje ostatnie zdjęcia podobają. Na tym konkretnym tylko to zaniebieszczenie nieszczęsne bije mi po oczach :)
Przepraszam za OT ale kolega coś wspominał o UV - jakby można w telegraficznym skrócie do czego on służy bo myślałem, że poprawia kontrast i filtruje UV :D ale byc może daje coś jeszcze :D
Leatherface
21-06-2009, 12:17
Wiem, że na forum panuje przekonanie do krajobrazu jak najbardziej odpowiadające naturalnemu i większość szaleństw jest raczej omijana
Moim zdaniem to jest tak, że tak czy siak w wielu uznanych zdjęciach jest dużo PS, ale aż tak tego po nich nie widać - tutaj każdy powie, że jest nakominowane etc... A prawda taka że jest wszędzie (...) tylko inaczej :D
Przepraszam za OT ale kolega coś wspominał o UV - jakby można w telegraficznym skrócie do czego on służy bo myślałem, że poprawia kontrast i filtruje UV :D ale byc może daje coś jeszcze :D
Jak góry to wysoko. Jak wysoko to UV. Nie po to żeby soczewki nie porysować tylko po to żeby ograniczyć efekt zaniebieszczenia. A skąd to i po co ... to google podpowie :D
Jak góry to wysoko. Jak wysoko to UV. Nie po to żeby soczewki nie porysować tylko po to żeby ograniczyć efekt zaniebieszczenia. A skąd to i po co ... to google podpowie :D
Obawiam się, że UV w cyfrze nie pomoże wcale... kwestia matrycy i to że jest z krzemu, a krzem na promienie UV podatny nie jest. O ile w analogach to jeszcze rzeczywiście dawało jakiś efekt, to na cyfrze kompletnie nie sprawia różnicy czy z czy bez ;)
Slawoslaw
21-06-2009, 17:54
a ja w ogóle zawsze się zastanawiam jak można zrobić takie świetnie zdjęcie w takich kolorach. Ile jest w tym naturalnego podejścia ile obróbki a ile sprzętu. Zdjęcie porywa:)
Obawiam się, że UV w cyfrze nie pomoże wcale... kwestia matrycy i to że jest z krzemu, a krzem na promienie UV podatny nie jest. O ile w analogach to jeszcze rzeczywiście dawało jakiś efekt, to na cyfrze kompletnie nie sprawia różnicy czy z czy bez ;)
Teoretycznie niektóre matryce CCD są na UV wrażliwe... no ale szat rozdzierać nie będę ;)
niestety po zmianie systemu jestem bez filtrów:( musze sobie jakos radzic
A na co zmieniłeś?
Odnośnie zdjęcia już na DA zawarłem opinię :D .