PDA

Zobacz pełną wersję : PROBLEM Lampa studyjna Quantuum R300

medic
21-06-2009, 00:31
Witam dziś gdy robiłem zdjęcia z jedną ze swoim lamp studyjnych Quantuum R300 zaczęło dziać się coś dziwnego, po regulacji mocy z 1/1 do 1/14 w lampie coś strzeliło i światło w trybie modelującym zgasło...
Nie zależnie od ustawienia przycisku światła modelującego lampa nie pali... czy to jest na opcji I czyli modelujące czy to jest na 0 gdy światła w ogóle jest wyłączone czy to gdy jest na II gdy lampa powinna emitować maksymalną siłę błysku. Chodzi mi o ten przycisk:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/3528/r300tyl.jpg)
Najdziwniejsze jest to, że lampa dalej błyska, i działa bez problemu... tylko ten podgląd modelujący... są to moje pierwsze lampy studyjne i nie wiem czy to jest wina palnika czy żarówki błyskowej?

marszull
21-06-2009, 09:38
w lampie jest palnik i zwykla zarowka (nie blyskowa)
jak bym obstawial ze to zarowka do wymiany.

medic
21-06-2009, 09:47
no właśnie tak mi się wydaję, że to ta żarówka od światła modelującego :)

Jacek_Z
23-06-2009, 16:31
Albo żarówka, albo bezpiecznik na obwodzie z żarówką. Nie wiem jak w Quantuumach R, ale w Elfo jest osobny bezpiecznik, może w tych R tez tak jest, nie wiem.
Jeśli nie, to niestety serwis.

gbh
23-06-2009, 17:00
Miałem podobną sytuacje z quantuumem R+ 300ws. Po włączeniu lampy, przy zmianie mocy usłyszalem trzask i żarówka pilotująca do wymiany. Lampa i żarówka praktycznie nowka. Piloty w tych lampach do najsolidniejszych nie należą.

Yoora
23-06-2009, 17:14
Sprawdź bezpiecznik - o ile się nie mylę to jest ten guziczek w prawo skos w dół od zaznaczonego przez Ciebie włącznika. Jeżeli się okaże, że jest O.K. to będzie żarówka.
Zejście w dół z siłą błysku powinno się robić stopniowo, płynnym spokojnym ruchem a nie gwałtownym. A jeszcze lepiej jak rozładujesz błysk i dopiero wtedy zejdziesz w dół z siłą błysku

j_szczygiel
23-06-2009, 19:27
Ten bezpiecznik jest od zasilania lampy, a nie samego pilota ;) Jesli chcesz sprawdzic czy to aby pilot sie sypnal, wkrec tam jakakolwiek zarowke na gwincie E27 (byle o niskiej mocy!) i ustaw swiatlo pilota na min. Jesli swieci, tzn ze czeka Cie zakup nowego halogena.

Paweł Kania
24-06-2009, 10:54
no właśnie tak mi się wydaję, że to ta żarówka od światła modelującego :)

Przepraszam najmocniej, taka refleksja mnie naszła... ale jak wchodzisz do pokoju, przełączasz przełacznik... nic nie świeci...

Też robisz zdjęcie żyrandola i przełącznika w ścianie i pokazujesz na forum że o tutu klikasz i nic ?

Czy sam sprawdzasz czy sie przypadkiem żarówka nie spaliła i ew. jezeli żarówka jest dobra to wtedy szukasz porady ?

medic
24-06-2009, 14:22
Wkręciłem nową żarówkę i działa.

R
24-06-2009, 14:31
Przepraszam najmocniej, taka refleksja mnie naszła... ale jak wchodzisz do pokoju, przełączasz przełacznik... nic nie świeci...

Też robisz zdjęcie żyrandola i przełącznika w ścianie i pokazujesz na forum że o tutu klikasz i nic ?

Czy sam sprawdzasz czy sie przypadkiem żarówka nie spaliła i ew. jezeli żarówka jest dobra to wtedy szukasz porady ?

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

R
24-06-2009, 14:32
Wkręciłem nową żarówkę i działa.

zartujesz...

admin
24-06-2009, 16:16
Zlosliwcy. Na przyszlosc pamietaj ze w lampie sa zazwyczaj dwie zarowki, jedna z nich jest halogen modelujacy swiatlo. Zrob sobie maly zapas tych zarowek :)

Zamykam.