Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie PROBLEM Lampa studyjna Quantuum R300

Witam dziś gdy robiłem zdjęcia z jedną ze swoim lamp studyjnych Quantuum R300 zaczęło dziać się coś dziwnego, po regulacji mocy z 1/1 do 1/14 w lampie coś strzeliło i światło w trybie modelującym zgasło...
    Nie zależnie od ustawienia przycisku światła modelującego lampa nie pali... czy to jest na opcji I czyli modelujące czy to jest na 0 gdy światła w ogóle jest wyłączone czy to gdy jest na II gdy lampa powinna emitować maksymalną siłę błysku. Chodzi mi o ten przycisk:
    Najdziwniejsze jest to, że lampa dalej błyska, i działa bez problemu... tylko ten podgląd modelujący... są to moje pierwsze lampy studyjne i nie wiem czy to jest wina palnika czy żarówki błyskowej?

Domyślnie

w lampie jest palnik i zwykla zarowka (nie blyskowa)
    jak bym obstawial ze to zarowka do wymiany.

Domyślnie

no właśnie tak mi się wydaję, że to ta żarówka od światła modelującego

Domyślnie

Albo żarówka, albo bezpiecznik na obwodzie z żarówką. Nie wiem jak w Quantuumach R, ale w Elfo jest osobny bezpiecznik, może w tych R tez tak jest, nie wiem.
    Jeśli nie, to niestety serwis.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Miałem podobną sytuacje z quantuumem R+ 300ws. Po włączeniu lampy, przy zmianie mocy usłyszalem trzask i żarówka pilotująca do wymiany. Lampa i żarówka praktycznie nowka. Piloty w tych lampach do najsolidniejszych nie należą.
    pozdrawiam,
    Jacek

Domyślnie

Sprawdź bezpiecznik - o ile się nie mylę to jest ten guziczek w prawo skos w dół od zaznaczonego przez Ciebie włącznika. Jeżeli się okaże, że jest O.K. to będzie żarówka.
    Zejście w dół z siłą błysku powinno się robić stopniowo, płynnym spokojnym ruchem a nie gwałtownym. A jeszcze lepiej jak rozładujesz błysk i dopiero wtedy zejdziesz w dół z siłą błysku
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Ten bezpiecznik jest od zasilania lampy, a nie samego pilota Jesli chcesz sprawdzic czy to aby pilot sie sypnal, wkrec tam jakakolwiek zarowke na gwincie E27 (byle o niskiej mocy!) i ustaw swiatlo pilota na min. Jesli swieci, tzn ze czeka Cie zakup nowego halogena.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez medic Zobacz posta
    no właśnie tak mi się wydaję, że to ta żarówka od światła modelującego
    Przepraszam najmocniej, taka refleksja mnie naszła... ale jak wchodzisz do pokoju, przełączasz przełacznik... nic nie świeci...

Też robisz zdjęcie żyrandola i przełącznika w ścianie i pokazujesz na forum że o tutu klikasz i nic ?

Czy sam sprawdzasz czy sie przypadkiem żarówka nie spaliła i ew. jezeli żarówka jest dobra to wtedy szukasz porady ?

Domyślnie

Wkręciłem nową żarówkę i działa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NeroN6 Zobacz posta
    Przepraszam najmocniej, taka refleksja mnie naszła... ale jak wchodzisz do pokoju, przełączasz przełacznik... nic nie świeci...

Też robisz zdjęcie żyrandola i przełącznika w ścianie i pokazujesz na forum że o tutu klikasz i nic ?

Czy sam sprawdzasz czy sie przypadkiem żarówka nie spaliła i ew. jezeli żarówka jest dobra to wtedy szukasz porady ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów