PDA

Zobacz pełną wersję : 2 pytania, D40

luken
20-06-2009, 17:45
Mam 2 pytanie. Jaki dobry obiektyw jest do Nikona D40. Z dobrym zoomem. Chodzi mi o fotografie sportowe, aby dobrze wszytsko wychodziło

a 2 pytanie to czy w nikon D40 da się robić zdięcia przez monitor a nie wizjer ? jak tak to jak ?? :)

z góry dzieki

velaskez
20-06-2009, 17:50
Nikkor 70-200/2.8VR dobry do foto sportowego.

Nie, nie da się robić przez monitor;)

Czy satysfakcjonuje Cię odpowiedź?

ogonowa
20-06-2009, 17:54
Przez wszystkie lustrzanki Nikona nie można robić zdjęć przez monitor? Którymi modelami można tylko wizjerem, wszystkimi czy są wyjątki?

tomek20stencel5
20-06-2009, 17:54
Tak, muszę potwierdzić i myślę że 70-200 2.8 powinien Ci wystarczyć ;)

[edit]Niektóre mają Live View, ale po co Ci on, przecież IMO wizjer o wiele lepszy.

velaskez
20-06-2009, 18:01
Przez wszystkie lustrzanki Nikona nie można robić zdjęć przez monitor? Którymi modelami można tylko wizjerem, wszystkimi czy są wyjątki?

Eeee to jakiś żart? Przecież za ro lubimy lustrzanki, że mają normalny wizjer, jak jest jeszcze taki duży jak w D3 to miodzio.
Przez monitor można tylko D5000, D90, D300 (nie jestem pewien), D700 (nie jestem pewien), D3.

rooner
20-06-2009, 18:07
d3 też się nie da;)

ogonowa
20-06-2009, 18:07
Eeee to jakiś żart?

Nie, po prostu chciałam wiedzieć, z ciekawości, nie można pytać o takie rzeczy, to zabronione?

mango
20-06-2009, 18:09
d5000 , d90 , d300 , d700 , d3 , d3x te aparaty mają live view czyli podgląd na żywo .
A obiektyw do sportu to najlepiej 300mm ze światłem 2.8 w wersji budżetowej sigma , podaj limit cenowy .

velaskez
20-06-2009, 18:12
d3 też się nie da;)

Da się.

@ogonowa, nie, to nie jest zabronione. Po prostu dla mnie lustrzanka to lustrzanka, lustro, pryzmat, wizjer. Oczywista, oczywistość.

ogonowa
20-06-2009, 18:16
velaskez, tylko, że jak ja nigdy nie widziałam z bliska jak ktoś robi zdjęcia lustrzanką, nie widziałam monitorka, to nie wiem czy coś na nim jest, czy nie :). Wydawało mi się, że we wszystkich aparatch i tym i tym się da, aczkolwiek, mi wygodniej wizjerem, ale już moja mum miałaby problem ze zrobieniem mi zdjęcia gdziekolwiek. Przyłożenie oka w okularach do wizjera itd. To problem, a jak zdejmie okulary to znowu kiepsko widzi, więc lepiej zawsze mieć podgląd na monitorku, aczkolwiek da się przeżyć :P.

To ja już tutaj nie ględzę, bo i tak w kółko macieju to samo.

rastula
20-06-2009, 19:06
w wizjerze aparatu masz korekcję ostrości właśnie dla osób z okularami ( takie małe pokrętło po prawej stronie)..

luken
20-06-2009, 19:33
ok już mniej więcej wiem a obiektywy tak do 1000 zł ??

velaskez
20-06-2009, 20:33
Sigma 70-300 APO Macro

Greg77
21-06-2009, 09:36
Mam 2 pytanie. Jaki dobry obiektyw jest do Nikona D40. Z dobrym zoomem. Chodzi mi o fotografie sportowe, aby dobrze wszytsko wychodziło

a 2 pytanie to czy w nikon D40 da się robić zdięcia przez monitor a nie wizjer ? jak tak to jak ?? :)

z góry dzieki

Nie robcie sobie zartow z kolegi:D 70-200/2.8 kosztuje w granicach 8-10tys....ale fakt ze to zacne szklo!
Do sportowych fotek na D40? Ciezko ale w miare realnym rozwiazaniem jest 70-300 VR choc ciemny....jednak przy podbiciu ISO nawet bedzie znosnie:)

a 2 pytanie:D nie D40 nie ma Live View ale lustrzanki maja tak jasne wizjery ze to raczej nie potrzebne.....sa modele z LV o czym ktos juz wczesniej pisal......
Ale czytajac to co napisales to odpowiem doslownie:D:D tak mozna z monitora za pomoca kabla USB i programu nikonowskiego.....ale nie pamietam nazwy.....;)

rastula
21-06-2009, 10:35
na 70-300 vr 1000 PLN nie wystarczy

no a tą sigmę to widziałem używaną w dobrym stanie nawet za 400-500 PLN (chyba ze sie pomyliłem z innymi wersjami - nigdy nie chciałem tego kupić)

szału nie będzie, ale będzie mógł autor spróbować
i poczuć czego mu brakuje...

no a z 70-200 2.8 to sobie koledzy rzeczywiście żartują ;-)

Greg77
21-06-2009, 10:46
Heh jedyny problem z ta Sigma to AF ktory jest wolny i ma problemy na dlugim kiju......wiec do sportu to raczej nie bardzo.....

sokrates
21-06-2009, 10:56
na początek wystarczy 55-200VR zmieści się w budżecie, AF w miarę znośny w całym zakresie, ostrość do przyjęcia - tylko ciemny drań :-) - na pewno szybszy niż sigma 70-300. W tych pieniądzach raczej nic innego sensownego nie da się wymyśleć.

JK
21-06-2009, 11:00
Heh jedyny problem z ta Sigma to AF ktory jest wolny i ma problemy na dlugim kiju......wiec do sportu to raczej nie bardzo.....

... szczgólnie na D40, który nie ma śrubokręta. :wink:

Greg77
21-06-2009, 11:08
... szczgólnie na D40, który nie ma śrubokręta. :wink:

Pewien nie jestem ale te Sigmy maja silnik mechaniczny wbudowany i wspolpracuja z D40-D5k z tym ze AF dziala slabo....znam osobke ktora ma D40 i wlasnie ten obiektyw......AF dziala tyle ze jest powolny.....

ozi1024
22-06-2009, 11:15
na początek wystarczy 55-200VR zmieści się w budżecie, AF w miarę znośny w całym zakresie, ostrość do przyjęcia - tylko ciemny drań :-) - na pewno szybszy niż sigma 70-300. W tych pieniądzach raczej nic innego sensownego nie da się wymyśleć.

Posiadam 55-200VR i sobie chwalę:)

Manfi
22-06-2009, 11:21
velaskez, tylko, że jak ja nigdy nie widziałam z bliska jak ktoś robi zdjęcia lustrzanką, nie widziałam monitorka, to nie wiem czy coś na nim jest, czy nie :). Wydawało mi się, że we wszystkich aparatch i tym i tym się da, aczkolwiek, mi wygodniej wizjerem, ale już moja mum miałaby problem ze zrobieniem mi zdjęcia gdziekolwiek. Przyłożenie oka w okularach do wizjera itd. To problem, a jak zdejmie okulary to znowu kiepsko widzi, więc lepiej zawsze mieć podgląd na monitorku, aczkolwiek da się przeżyć :P.

To ja już tutaj nie ględzę, bo i tak w kółko macieju to samo.

Przy wizjerze masz taki suwaczek i tam ustawiasz korekcę dla osób w okularach także to zaden problem

marciing
23-06-2009, 13:14
heh 55-200 czy 70-300 będą zdecydowanie za ciemne jak się przejdzie na Polską Ekstraklasę lub sporty halowe a d40 używalne ISO ma do 800, 1600 to już ostateczność :) polecam S50-150 lub 70-200 ale na to trzeba dołożyc :)

fushiro
23-06-2009, 14:20
Przy wizjerze masz taki suwaczek i tam ustawiasz korekcę dla osób w okularach także to zaden problem

Ta korekcja nie przekracza 0,5 dioptrii, więc to nic nie da. Nie pisz bzdur. W okularach da się spokojnie robić zdjęcia. Wielu fotografów je nosi i nawet nie myśli o innych rozwiązaniach. Dla bardzo wymagających pozostają szkłą kontaktowe, lub specjalne wizjery z soczewkami korygującymi wady wzroku. Da najbardziej wymagających, da się nawet zamówić własny wkład do okrągłego wizjera z pełną korekcją wady, łącznie z astygmatyzmem (trudne i tylko na zamówienie).

velaskez
23-06-2009, 14:45
no a z 70-200 2.8 to sobie koledzy rzeczywiście żartują ;-)

Ani przez chwilę nie żartowałem. Nie podano ceny, miało wszystko wychodzić. 70-200/2.8 nada się idealnie.
Do 1k zł 55-200. Ja robię w okularach przeciwsłonecznych bo rzadko chce mi się je zdejmować do zdjęć;) Można się przyzwyczaić.

ogonowa
23-06-2009, 14:52
fushiro, a ci fotografowie robią zdjęcia w okularach, czy je zdejmują [pewnie to drugie, bo jak inaczej]? Bo mnie zastanawia, czy da się robić zdjęcia bez okularów i widać wyraźnie, czy da się robić w okularach, przystawiając oko w 'okularze' :), do wizjera, o którą wersję ci chodziło? To pewnie głupio brzmi, ale chcę się dowiedzieć ;), a nie mam jak sprawdzić, bo nie mam sprzętu.

fushiro
23-06-2009, 15:11
fushiro, a ci fotografowie robią zdjęcia w okularach, czy je zdejmują [pewnie to drugie, bo jak inaczej]? Bo mnie zastanawia, czy da się robić zdjęcia bez okularów i widać wyraźnie, czy da się robić w okularach, przystawiając oko w 'okularze' :), do wizjera, o którą wersję ci chodziło? To pewnie głupio brzmi, ale chcę się dowiedzieć ;), a nie mam jak sprawdzić, bo nie mam sprzętu.

Pytaj śmiało. Po to mamy forum :) Prosiłbym tylko o poprawną pisownię, bo ciężko się to czyta.

Przez wizjer widzisz świat dokładnie takim samym jak bez wizjera, ergo skoro bez okularów widzisz słabo, to przez wizjer bez okularów również będziesz widziała słabo. Tak jak napisałem wyżej - fotografuję w okularach, tak jak wielu innych i w żaden sposób nie odczuwam dyskomfortu. Jedyną minimalna niedogodnością może być boczne światło. Nosząc okulary nie da się idealnie spasować łuku brwiowego z gumowa osłoną wizjera. No, ale to tak jak w życiu. Bez okularów byłoby łatwiej również ze wszystkim innym.

varvocel
23-06-2009, 15:17
Też mam wadę wzroku, a ponieważ fotografuję bardzo często ptaki nie mam innego wyjścia niż okulary - nie wyobrażam sobie zdejmowania okularów po zauważeniu ptaka i nadążenia z naciśnięciem spustu migawki. Przypuszczam, że z fotografią sportową będzie podobnie. Natomiast nie widzę przeciwwskazań do spokojnego dostosowania korekcji wady wzroku i kadrowania architektury, krajobrazu itp. (o ile oczywiście zakres korekcji w okularze jest wystarczający).

Pozdrawiam i przy okazji witam wszystkich jako nowy użytkownik forum :)