PDA

Zobacz pełną wersję : od rawa do galerii

amator_r
19-06-2009, 21:42
chciałbym zapytać jaki jest najlepszy 'flow' : od rawa do galerii internetowej (czyt. plików w sRGB). może mi ktoś potwierdzić że robię to dobrze, albo doradzić co można zrobić lepiej? :)

1. obrabiam RAWa w CameraRAW i zapisuje do JPG sRGB z jakością 10 bez zmiany rozmiarów pliku
2. otwieram jpg'a w PSie i robię resize Bicubic+Sharpen do żądanej wielkości, zapisuję do jpg'a z jakością '9'

czy to jest poprawny flow ? w sumie nie wiem czy czegoś nie tracę przez to że 2 razy zapisuję jpg'a ? czy może lepiej w PSie zrobić redukcję i później wyostrzenie np. smart sharpen albo unsharp mask?

jak to robicie? ;)

brun
20-06-2009, 10:35
jeśli samo wywołanie rawa cię satysfakcjonuje to chyba tak można, ja zapisuję tif, a tifa męcze jeszcze w PSie dopiero z tifa robie jpg.

pewex
20-06-2009, 13:46
zawsze zapisuje do *.tif i potem obrabiam w PSie. TIFF chyba lepiej sie nadaje.

Bolleque
20-06-2009, 22:29
Podepne sie do pytania - jaka operacja PS i w ktorym momencie najlepiej przechodzic do sRGB?

Karbulot
24-06-2009, 19:51
Przyznam szczerze, ze mimo suwaczkowej wygody ja osobiscie malo grzebie w RAW-ie. Zwykle zdaje sie na automatyke, ewentualnie prostowanie i podbicie przejrzystosci lub koloru czarnego. Za to dluzej mecze TIFF-a.

pepsi90
25-06-2009, 01:51
podepnę się: czy jest sens, że wywołuje 16bitowy plik i potem na sam koniec obróbki zapisuje go w trybie 8bitowym (jak narazie nie czuję potrzeby zawalania dysku tiffami) ?

donkiszot
25-06-2009, 02:56
A nie prosciej otworzyc NEFa w PSie w 16 bitach? Po co te TIFy po drodze?

markB
25-06-2009, 15:08
podepnę się: czy jest sens, że wywołuje 16bitowy plik i potem na sam koniec obróbki zapisuje go w trybie 8bitowym (jak narazie nie czuję potrzeby zawalania dysku tiffami) ?

Pewno, że jest sens, bo w czasie obróbki mniej tracisz na jakości (np. przejścia kolorów) niz gdybyś to samo robił na pliku 8-bitowym.