Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie od rawa do galerii

chciałbym zapytać jaki jest najlepszy 'flow' : od rawa do galerii internetowej (czyt. plików w sRGB). może mi ktoś potwierdzić że robię to dobrze, albo doradzić co można zrobić lepiej?

1. obrabiam RAWa w CameraRAW i zapisuje do JPG sRGB z jakością 10 bez zmiany rozmiarów pliku
    2. otwieram jpg'a w PSie i robię resize Bicubic+Sharpen do żądanej wielkości, zapisuję do jpg'a z jakością '9'

czy to jest poprawny flow ? w sumie nie wiem czy czegoś nie tracę przez to że 2 razy zapisuję jpg'a ? czy może lepiej w PSie zrobić redukcję i później wyostrzenie np. smart sharpen albo unsharp mask?

jak to robicie?
    D750 - D7100 - F3 - FE - D40x - nikkor 35/1.8 DX - tokina atx 11-16/2.8 DX - Nikkor 18-105 DX - Nikkor 50 1.8G - Tamron 70-200 2.8 G2 - Zeiss Planar 50 1.4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krasnystuff

Domyślnie

jeśli samo wywołanie rawa cię satysfakcjonuje to chyba tak można, ja zapisuję tif, a tifa męcze jeszcze w PSie dopiero z tifa robie jpg.
    D80 N 35 1.8G T 17-50 2.8 N 70-300 VR SB-600

Domyślnie

zawsze zapisuje do *.tif i potem obrabiam w PSie. TIFF chyba lepiej sie nadaje.
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

Podepne sie do pytania - jaka operacja PS i w ktorym momencie najlepiej przechodzic do sRGB?

Domyślnie

Przyznam szczerze, ze mimo suwaczkowej wygody ja osobiscie malo grzebie w RAW-ie. Zwykle zdaje sie na automatyke, ewentualnie prostowanie i podbicie przejrzystosci lub koloru czarnego. Za to dluzej mecze TIFF-a.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

podepnę się: czy jest sens, że wywołuje 16bitowy plik i potem na sam koniec obróbki zapisuje go w trybie 8bitowym (jak narazie nie czuję potrzeby zawalania dysku tiffami) ?
    Z6, N24-70/4S, N35/1.8S, N50/1.8G, N85/1.8S, FTZ, N70-210/4-5.6

Domyślnie

A nie prosciej otworzyc NEFa w PSie w 16 bitach? Po co te TIFy po drodze?
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepsi90 Zobacz posta
    podepnę się: czy jest sens, że wywołuje 16bitowy plik i potem na sam koniec obróbki zapisuje go w trybie 8bitowym (jak narazie nie czuję potrzeby zawalania dysku tiffami) ?
    Pewno, że jest sens, bo w czasie obróbki mniej tracisz na jakości (np. przejścia kolorów) niz gdybyś to samo robił na pliku 8-bitowym.

Uprawnienia umieszczania postów