PDA

Zobacz pełną wersję : N50/1.4 Czy ta aberracja jest normalna ?

Paweł Kania
19-06-2009, 15:32
Witam,

tak mie dziś przy deszczu naszło na czyszczenie szkiełek, nowe filtry przyszły to pozakąłdałem i zaczałem sie bawić stałką...

I mam pytanko, czy te aberracje są normalnie na 1.4 ?
W linku pełny plik (JPG z puszki), dane w EXIF.
Zdjęcia bez filtra.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotokania.pl/nik/res01.jpg)

http://fotokania.pl/nik/DSC_1689.JPG

Zrobiłem jeszcze Fotki Nikkorem 17-55/2.8 i RTamronem 17-50/2.8 i Tamron ma mniejszą aberrację !?
Linki:
N17-55 (http://fotokania.pl/nik/N17-55.JPG)
T17-50 (http://fotokania.pl/nik/T17-50.JPG)

Zdjęcia są mocno poglądowe, jak by ktoś sie chcial czepiać czasów etc...

deep
19-06-2009, 17:22
Tak to normalne. Abberacje widać w bokehu i najbardziej w miejscach wyjaranych

Paweł Kania
19-06-2009, 17:29
Aha, bo w praktyce jest dobrze jak sie zacząłem bawić w testowanie to myślałem że coś jest nie tak.
THX

MirM
19-06-2009, 18:03
Potwierdzam. Ten obiektyw tak już ma przy przysłonie 1,4. Też tym się na początku przejmowałem, gdy sprawdzałem FF/BF.

Slon
19-06-2009, 21:28
to D czy G ?

Paweł Kania
20-06-2009, 10:25
D :)

Slon
20-06-2009, 10:37
to G wyrabia jeszcze gorsze cuda :mrgreen:

JK
20-06-2009, 10:45
Tylko, czy to są prawdziwe aberracje chromatyczne? Od napisu Nikon odbija się światło. Podczas tego odbicia może być ono również rozszczepiane, a aparat tylko to rejestruje. Nie można wszystkich takich przypadków wrzucać do jednego worka, bo na przykład każde zdjecie tęczy będzie wtedy traktowane jak gigantyczna aberracja chromatyczna. :wink: Podobnie zdjęcia kryształów i inne przypadki fotografowania rozszepionego światła. Przyczyna takiego zachowania nie musi leżeć po stronie obiektywu. Może leżeć po stronie tych dekielków.

deep
20-06-2009, 10:47
To są aberracje, tylko w bokehu, zobacz na kolor, zawsze taki jest z przodu i z tyłu. Jak zrobisz zdjęcie białej kartki zapisanej czarnym tekstem to efekt będzie identyczny (kolory) tylko o mniejszym natężeniu bo nie będzie przepału.

Paweł Kania
20-06-2009, 11:29
Znaczy sie z 'przodu' fiolety, z 'tyłu' zielenie ?

to G wyrabia jeszcze gorsze cuda :mrgreen:

:-D

deep
20-06-2009, 11:47
tak

JK
20-06-2009, 11:52
No pewnie, że zielony - to typowy przykład. :wink: A to, że aberracja chromatyczna powstaje w soczewkach, to już nie ma znaczenia. To, że z jednej strony widma jest fiolet, a z drugiej czerwień, to też nie ma znaczenia. To, że wszystkie trzy obiektywy mają prawie takie same wady optyczne, też nie ma znaczenia. :wink: Ale już mi się nie chce o tym pisać. Zacznijcie od poszukania w necie (albo lepiej w książkach na temat optyki) definicji pojęcia aberracja chromatyczna. Warto. Później trzeba to tylko zrozumieć. :wink:

deep
20-06-2009, 12:07
Mogę się założyć że jak zrobię takie samo zdjęcie 14-24 to nie będzie aberracji w bokehu (zielone i purpurowe) więc jest to wada 50-ek. Gdyby to było rozczepienie światła spowodowane dekielkiem to i 14-24 by to zarejestrowało. Najlepszy przykład jest z białą kartką zapisaną czarnym tekstem pstrykniętą pod skosem i mamy ta samą sytuacje (a czarny toner chyba nie rozczepia światła tak jak odbijająca farba na dekielku :) )

Photoartbox
20-06-2009, 12:37
Mogę się założyć że jak zrobię takie samo zdjęcie 14-24 to nie będzie aberracji w bokehu (zielone i purpurowe) więc jest to wada 50-ek.

Tak, ale koniecznie zrob to zdjecie na F1.4 Nie ma tak jasnych obiektywow bez CA'sow w tych lepszych sa jedynie troche mniej widoczne.

deep
20-06-2009, 13:34
Tu nawet nie chodzi o jasność szkła, bo nowy AFS60 micro zachowuje się tak samo jak 50, a nowa 35 nawet przymknięta do f/8 nadal ma takie same AC w bokehu, to po prostu cecha szkła.

wigi
22-06-2009, 20:35
Tu nawet nie chodzi o jasność szkła, bo nowy AFS60 micro zachowuje się tak samo jak 50 (...)
A to już zależy od egzemplarza, bo dziwnym tafem mam egzemplarz AFS60, który prawie pozbawiony jest aberracji, a widziałem sporo sampli z tego szkła w necie i nie tylko i prawie zawsze było źle na pełnej dziurze. Również mniej aberruje od starej 60-ki, dziwię się mocno...

deep
22-06-2009, 22:21
Też taką trafiłem ale było mydlanie na f/2.8, do dupy to wszystko, będę kupować hurtem 10 szkieł a potem 9 sprzedam.

GustawM
24-06-2009, 10:02
Witajcie.

Też posiadam N50/1.4D, jestem zadowolony ze szkiełka, aberracji specjalnie nie uświadczam.
Jeżeli się zdarzają to są na tyle małe, że można je pominąć.
Ale nie powiem raz w studio wystąpiły straszne, na tyle duże, że usunięcie ich w PS zajmowalo mi sporo czasu.

Widać ten typ tak ma :-)

Pozdrawiam Gustaw

wwr-foto
03-11-2014, 11:24
Witam.

Mam nadzieje że w dobrym miejscu pisze by nie zakładać nowego tematu, choć widzę że te wszystkie wątki i posty są mega stare, bo większość jak szukałem to z 2009r posty znajdowałem :). Zakupiłem ostatnio nikon D7100 z obiektywem 50mm 1.4G i pierwsze zderzenie było trochę mocne z rzeczywistością. To że same zdjęcia z tej 50mm mimo to że obiektyw jest mega jasny 1.4 i kosztuje 1300zł, a wcześniej miałem w sony 5R tanie 18.55 f3.5-5.6 i 30mm f2.8 i mogłem zrobić ładniejsze/jaśniejsze zdjęcia na niższych wartościach ISO i otwartej przysłonie na full z dobrym fokusem, a w tym jest mega ciężko bo wychodzą ciemne lub mało wyraźne to już pomijam (przynajmniej w tym poście). Ale ogromne aberracje chromatyczne mnie wystraszyły. Wcześniej nie zauważałem tego zjawiska, być może było ale na tyle małe że nie przeszkadzało. A teraz na wielu zdjęciach są one mega widoczne. Czy to może być jakąś wada obiektywu lub body? Ewentualnie jakieś złe ustawienia? Czytałem że występują te aberracje w tych obiektywach, tylko że ludzi pisali o nie dużych lub nie na każdym zdjęciu. U mnie też nie są na każdym ale są na wielu i to mnie trochę przeraża. Co o tym myślicie i jak ewentualnie sprawdzić czy to jest jakaś norma? Mogę podesłać przykładowe zdjęcia jak coś.

puciek
03-11-2014, 11:27
tu masz test obiektywu http://www.optyczne.pl/159.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.4G.html Poczytaj i sprawdź jak jest u Ciebie. A najlepiej wklej zdjęcia.

deep
03-11-2014, 11:29
W sony miałeś na 100% programowo w puszce usuwane aberracje, w nikonie musisz sobie je włączyć i też będzie pięknie. Chyba że wywołujesz nefa oprogramowaniem innej firmy niż nikon to tam też trzeba sobie włączyć usuwanie aberracji.

wwr-foto
27-11-2014, 16:55
Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam, ale później sam z sobą walczyłem że tak powiem bo już sam nie wiedziałem co jest grane. Recenzje czytałem i wiem że występują te aberracje i coraz lepiej mi te zdjęcia wychodzą, w puszcze mam włączoną funkcję usuwania, a zdjęcia wywołuje (NEFY) w LR. Nie jestem do końca zadowolony z tego faktu że one tak występują, bo tak jak pisałem w sony tego nie dostrzegałem na tanich obiektywach, ale teraz wkraczając w świat lustrzanek widzę jak częste jest to zjawisko. Moje ambicje rosną, wiedza rośne, więcej dostrzegam i więcej wymagam od siebie i od zdjęć :). Wcześniej nawet nie wiedziałem co to nawet jest, a teraz nawet w dużo droższych obiektywach po recenzjach widać że jest często występująca :). Uczę się na tej 50mm 1.4G pracować dopiero bo dużo zdjęć wychodzi mi mało ostrych, ale raczej obiektyw powinien być ok bo są i dobre zdjęcia więc to zapewne kwestia ustawień.

Pozdrawiam,