Zobacz pełną wersję : Zwlekający AF w F65
bloodcrawler
17-06-2009, 20:12
W me wielkie ręce wpadło małe f65 w idealnym stanie. Wiem, że kieszonkowa zabawka, ale nie o tym chciałem napisać. Otóż przyzwyczajony jestem z korpusów cyfrowych, chociażby d70s czy d200, że AF reaguje niemal błyskawicznie po wciśnięciu spustu do połowy. Nieważne czy ustawi ostrość, widać że zaczyna pracować kręcąc i np włączając lampkę pomocniczą. W tym oto analogowym cudzie z plastiku AF reaguje z mniej więcej z pół sekundowym opóźnieniem, czasem nie reaguje w ogóle (tzn dopiero po 5-6 sek trzymania przycisku do połowy zaczyna kręcić). Ten typ tak ma, czy mam prawo się czepiać. Baterie podobno nowe, aczkolwiek czy może to być wina zasilania, czy np spust jest wadliwy?
U mnie af działa jak ta lala, reaguje co najmniej tak samo jak w d70.
pmsphotography
18-06-2009, 01:48
U mnie w d300 czasami zdarzy mu się czekać 0,5-1sek zanim zacznie kręcić... I nie wiem czy wszystko z nim OK?
W moim F65 działa(ł) należycie, ale za to słabo wyczuwalna była różnica w dwustopniowości przycisku. Bardzo łatwo było pstryknąć niechcianą fotkę podczas kadrowania (a przy filmie każda fotka była cenna). Może twój sprzęt ma podobny problem i np. za lekko naciskasz spust, dlatego AF nie działa.
bloodcrawler
19-06-2009, 13:04
Możliwe, aparat w praktycznie idealnym stanie, ani ryski, więc spust nie wygląda na wyrobiony, tylko tak ma. Trzeba się przyzwyczaić.
pjolofoto
27-06-2009, 23:15
Mozliwe ze jest za ciemno dla af ,lub slabsza bateria, wtedy sie zastanawia i
ostrzy na wolnym przebiegu.