Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filmy cz-b

orion_64
21-09-2006, 17:41
Nie bijta, szukałem ale na zapytanie najprostsze czyli "filmy" dostawałem odpowiedź że nie ma tematów spełniających podane kryterium, może coś ja nie halo albo po aktualizacji forum szukajka się popsowała.

Przejdę do sprawy, a no jakos podumałem, że może by coś sobie popstrykać na cz-b, wcześniej zanim operowałem zenkiem to jedyny film jaki wpadł mi w ręce to zdobyczne ORWO seteczka, i tyle niestety miałem styczności z fotografią cz-b. Jak dla mnie bardzo się podobały fotki z tego filmu mimo nie najwyższych lotów zenkowego sprzętu.
Do czego by to było? a no czasem plener, może czasem portret.

slaw74
21-09-2006, 18:10
orion_64, ulllaaaaaa dotknales tematu rzeka!!!!

Ja najbardziej lubie AGFE APX100, ciezko ja jednak dostac bo firma juz padla.
Poza tym uzywam ILFORDow, mysle ze na poczatek wystarczy Ci ILFORDPAN 100

Uzywalem tez Kodakow T-Maxow i TRI-Xow, z czego bardziej przypadly mi trixy.
A i jeszce FOMA robi calkiem przyzwoite i niedrogie filmiki, na poczatek mozna wyprobowac.
Pozdrawiam!

orion_64
21-09-2006, 18:24
orion_64, ulllaaaaaa dotknales tematu rzeka!!!!!
Nie chciałem :mrgreen: ale musiałem

Ja najbardziej lubie AGFE APX100, ciezko ja jednak dostac bo firma juz padla.
Poza tym uzywam ILFORDow, mysle ze na poczatek wystarczy Ci ILFORDPAN 100

Uzywalem tez Kodakow T-Maxow i TRI-Xow, z czego bardziej przypadly mi trixy.
A i jeszce FOMA robi calkiem przyzwoite i niedrogie filmiki, na poczatek mozna wyprobowac.
Pozdrawiam!
Niestety wiem nie wiele na temat cz-b fotografii a chciałbym coś już zacząć, nie jestem jakoś specjalnie poszukiwaczem tematów, lubie wyjechać gdzieś ze znajmowymi, popstrykać troszeczkę zdjęć w gronie rodzinnym, w terenie coś tam pobawię się czasem, za mało sprzętu za dużo chęci, za mało talentu i takie tam :mrgreen: Piszę co fotografuję bo może to pomoże zawęzić "propozycje"

Aha i jeszcze jedno, lepiej 100 czy 400? jeśli "zależy" to "kiedy" i "co"

teh_14m3
21-09-2006, 18:43
jak na poczatek to polecam ORWO NP22 ( o ile gdziekolwiek to dostaniesz ), mimo ze przeterminowane sa juz ok 20 lat to i tak dobrze sie trzymaja ;) :D

orion_64
21-09-2006, 18:50
sorki że tak głupio zapytam, czy to jest na 35mm??

slaw74
21-09-2006, 19:43
prosze..... jakie ORWO.... mamy rok 2006 a zaraz nawet 2007 wiec nie polecajmy takich filmow czlowiekowi ktory zaczyna swa przygode z cz/b. Nawet jesli te ORWO jest super hiper lepsze od TriXa APXa i ILFORDA razem wzietych... :mrgreen:

Koledze ORIONOWI polecam filmy o czulosci 100 szczegolnie do portretu i krajobrazu. Jesli zas kolega chcialby film o pieknym duzym ziarnie, jako wyraz artystycznej fantazji to polecam wlasnie Trix 400 Kodaka.

Na poczatek nalezaloby opanowac poprawne naswietlanie i wywolywanie podstawowych filmow cz/b. W tej grupie polecam ILFORD PAN100 lub FOMAPAN 100, zas najmniej lubiany przeze mnie w tej kategori to KODAK ACADEMY200

orion_64
21-09-2006, 20:27
Na poczatek nalezaloby opanowac poprawne naswietlanie
tego właśnie mam zamiar się uczyć

i wywolywanie podstawowych filmow cz/b.

Wolał bym jednak pozostać tylko przy naświetlniu a wywoływanie zostawię sprawdzonemu labolatorium, nie żebym nie chciał tego opanować ale w 35m2 nie bardzo mam gdzie przycupnąć z tym wszystkim, a po za tym jeśli sp... zepsuję zdjęcie na poziomie naświetlania to wolał bym nie zepsuć kliszy na poziomie wołania (wiemy wszyscy oczywiście że lab może równie dobrze też spartolić ale to inna sprawa)powiedzmy że ograniczę się do zaufania do jednego labu.

W tej grupie polecam ILFORD PAN100 lub FOMAPAN 100, zas najmniej lubiany przeze mnie w tej kategori to KODAK ACADEMY200
PAN100 - zajżałem na stronkę gdzie ostatnio zamawiałem filmy, cena jak do początków bomba 9 z groszami. Jest tam jeszcze DELTA100 ździbko droższa nie wiem czy dla mnie jako początkującemu w cz-b zrobi różnicę(w sensie nauki poprawnego naświetlania cz-b), bo opis delty kusi :twisted:

teh_14m3
21-09-2006, 20:53
slaw74, polecam bo mam i uzywam. Nie wiem jak te inne nowe wynalzki dzialaja bo nigdy nie uzywalem. Swoja droga fajnie jest odziedziczyc skrzynie negatywow :D

btw czy w ogole jakies laby wywolywuja jeszcze klisze b&w??

Marcin T
21-09-2006, 22:19
Pozwolę sobie podłączyć pod wątek moje pytanie.
Czy są jeszcze w produkcji slajdy b&w? jeżeli tak to jak wypada ich jakość?

szympro
21-09-2006, 22:25
Marcin T, o slajdach b&w jest troche w temacie "slajdy" w Fotografii Analogowej.

teh_14m3, co do wywolywania klicz b&w, to sa klisze przystosowane do goracego rpocesu C-41, ktore mozna wywolac w kazdym (prawei) labie.

Marcin T
21-09-2006, 22:30
No jest ale jaskoś niewyczerpująca :mrgreen:

slaw74
21-09-2006, 22:58
teh_14m3, a pewnie ze fajnie, wszystko co w spadku po dziadku jest fajne hihihi sorki ale mi sie rymlo :wink:

czy w ogole jakies laby wywolywuja jeszcze klisze b&w?? oczywiscie ze sa.... np w Gdansku gdzie mieszkam a jest to ponad 600tys miasto jest ich az.... JEDEN ale jest!

Co zas sie tyczy
w 35m2 nie bardzo mam gdzie przycupnąć z tym wszystkim.... z koreksem do wywolywania negatywow napewno sie zmiescisz.

Oczywiscie w watku rozmawiamy o prawdziwych filmach cz/b do procesu zimnego w chemi cz/b, na rynku sa dostepne rowniez filmy mylnie nazywane cz/b.... filmy chromogeniczne przeznaczone do wywolywania w kolorowym procesie C-41.

Poczatkujacym zwracam uwage by nie pomylic jednych z drugimi!!!! Wazne bo jesli oddamy film tzw prawdziwy cz/b do labu w C-41.... ups, naszych fotek juz nie zobaczymy!
Filmy zas chromogeniczne (cz/b) mozna by w uposzceniu nazwac filmami kolorowymi pozbawionymi barwnika. Sorki za lakoniczne uproszcenie. Filmy takie mozna smialo wywolywac w kazdym labie, maja one wszystkie wady/zalety filmow kolorowych. Tzn brak ziarna, budowe warstwowa, mozna je naswietlac na kolorowych papierach z niezlym skutkiem, maja rowniez staly kontrast i pojemnosc tonalna wymuszona przez zunifikowana obrobke C-41 (ok.37 stopni C)..... alem sie rozpisal :mrgreen:

Zas prawdziwe cz/b do procesu zimnego (ok.20 stopni C) mozna wywolujac sterowac kontrastem i pojemnoscia tonalna, mozna nawet sterowac wielkoscia i ostroscia ziarna oraz ich czuloscia.

PAN100 - zajżałem na stronkę gdzie ostatnio zamawiałem filmy, cena jak do początków bomba 9 z groszami i chyba mozna od tego filmu zaczac a jak sie wciagniesz to sam bedziesz dobieral film w zaleznosci od efektow ktore bedziesz chcial uzyskac.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie przynudzilem tym przydlugim postem. Na wszelkie pytania chetnie odpowiem i pomoge.... ale chyba juz jutro DOBREJ NOCKI CHLOPAKI!

teh_14m3
21-09-2006, 23:26
slaw74, nie wiem czy oplacalne by bylo wywolywanie w labie b&w ;P

orion_64, wystarczy ci 1 metr kwadratowy w lazience + jakas poleczka ;)

shakk
21-09-2006, 23:35
zreszta dla mnie wywolywanie w labie b&w to stasznie droga inwestycja...w warszawie w jednym labie wywolanie 10 zeta :) forsowanie +20 zl :) chyba otworze lab b&w :) zloty interes :) zreszta orion_64 jak wywolasz raz to bedziesz chcial wiecej i wiecej :) taka mala uwaga :) zanim zaczniesz cos myslec o wolaniu to kup znajdz jakis stary film i naucz sie go nawijac na koreks :) bo to wbrew pozorom potrafi na poczatku nie wyjsc :)

polecam zabawe w ciemni...:) ja wrocilem z do niej z dlugiej podrozy :)

slaw74
22-09-2006, 07:14
ja wrocilem z do niej z dlugiej podrozy z.... cyfrowej dlugiej podrozy.
Macie te ceny w wawie.... u mnie w labie biora 8 zeta. Ja oczywiscie jednak sam je wywoluje, taniej i tak jak napisales.....
wywolasz raz to bedziesz chcial wiecej i wiecej

orion_64
22-09-2006, 08:56
Jak już cosik pstryknę i zaopatrzę się w zestaw do wołania to chyba będę szukał jakiegoś forumowicza z moich okolic który sam woła cz-b, chyba lepiej zacząć pod okiem kogoś kto już ma wprawę, a co do PAN100 opis ze strony sprzedawcy "Film ten może być wywoływany we wszystkich typach wywoływaczy czarno-białych w koreksach, tankach i procesorach automatycznych..." ee nie kumam, czy to znaczy że równie dobrze może to być C41 jak i "hand made" :?:

A i jeszcze miałem zapytać, tak już troszeczkę wybiegam w przyszłość, jako że dobrze mieć gdzieś zarchiwizowany efekt działania(film w folijkę czy coś podobnego) czy filmy cz-b jakoś specjalnie "tracą" przy skanowaniu :?:

Dżizas, same pytania :roll:

PS

orion_64, wystarczy ci 1 metr kwadratowy w lazience + jakas poleczka

no dokładnie mam tyle miejsca w łazience :mrgreen:

baku127
22-09-2006, 09:16
witaj Slaw 74. Twoja waiedza przewyższa moja wyobraznie co do całej fotografi ale jest bardzo miło dowiedziec sie czegos nowego.A powracajac do B&W gdzie zaopartyjesz sie w chemie bo jeski dobrze zrozumiałem to sam sie w to bawisz.
POZDRAWIAM

slaw74
22-09-2006, 18:25
"Film ten może być wywoływany we wszystkich typach wywoływaczy czarno-białych w koreksach, tankach i procesorach automatycznych..." UWAGA!!!! Opis taki nie oznacza ze mozna film taki wywolywac w C-41.... tanki i procesory automatyczne sa rowniez dla chemi cz/b. Wywolywareczka taka miesci sie na stole... swego czasu w redakcji gdanskiego dziennika takie cacko mieli. Wyglada to jak koreks podlaczony do lapy ktora sama obraca puszka z filmem, lub kilkoma.

Tradycyjnym koreksem obraca lapa.... najczesciej fotografa lub laboranta. :wink:

A powracajac do B&W gdzie zaopartyjesz sie w chemie bo jeski dobrze zrozumiałem to sam sie w to bawisz.

Tak wywoluje filmy sam a i odbitki mi sie jeszcze czasem zdarza... Odczynniki kupuje w zaprzyjaznionym laboratorium ale czesciej z netu np tu: http://www.fotograf-sklep.pl/ ale sa tez tam: http://www.czarno-biale.pl/sklep/

Jak już cosik pstryknę i zaopatrzę się w zestaw do wołania to chyba będę szukał jakiegoś forumowicza z moich okolic który sam woła cz-b, chyba lepiej zacząć pod okiem kogoś kto już ma wprawę DOBRY pomysl... szkoda ze do mnie masz daleko...
POZDRAWIAM WSZYSTKICH! BAKU127 bardzo dziekuje za mile slowo!

teh_14m3
22-09-2006, 23:49
orion_64, jak juz wejdziesz do ciemni to pomoc osoby "zewnetrznej" na duzo ci sie nie przyda... jednak najlepiej udac sie do kogos i zobaczyc jak to powinno wszystko wygladac i co robic po koleji, a pozniej to juz tylko cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc :D

a i nie zalamuj sie jesli ci cos nie wyjdzie, ja dopiero poprawnie naswietlalem odbitki po trzeciej wizycie w ciemni, tudziez lazience :P

nin
23-09-2006, 00:10
nakrecacie mnie nakrecacie...

MzMarcin
23-09-2006, 03:21
Ciemnia PUBLICZNA!

Najczęściej wspaniali ludzie! i piękna atmosfera!

biadzi
23-09-2006, 10:13
Tak wywoluje filmy sam a i odbitki mi sie jeszcze czasem zdarza... Odczynniki kupuje w zaprzyjaznionym laboratorium ale czesciej z netu np tu: http://www.fotograf-sklep.pl/ ale sa tez tam: http://www.czarno-biale.pl/sklep/

polecam też http://fotonegatyw.com.pl/

Maciej
03-10-2006, 16:03
Że tak wtrącę się do tematu.
Używam FOMAPAN Creative 200-135/36 w kasecie i Fomapan Classic 100/36
Jestem początkujący i to dobre filmy na sam początek.

gALL
04-10-2006, 12:41
Foma jest marna na poczatek, czesto sa dziury w emulsji, poza tym Creative 200 jest emulsja o krysztalach T, wiec dobrze byloby to moczyc w czyms co pozwoli im dobrze pracowac.
Na poczatek tanio i dobrze to APX100, Pan100 i Pan 400, T-rix 400.

świetlik
03-01-2007, 12:30
Witam,
tak a propos "ciemni publicznej" czy ktos z Was zna takie miejsce w warszawie? moze sa gdzies organizowane warsztaty/kursy wywolywania...
strasznie szkoda mi zniszczyc moj wlasny film:)
acha i jeszcze jedno, czy kasety filmow cz-b sa latwo rozbieralne czy wyjecie filmu (zwinietego w aparacie do konca) to duzy problem, moza go np. zarysowac?

MzMarcin
03-01-2007, 17:30
Witam,
tak a propos "ciemni publicznej" czy ktos z Was zna takie miejsce w warszawie? moze sa gdzies organizowane warsztaty/kursy wywolywania...
strasznie szkoda mi zniszczyc moj wlasny film:)
acha i jeszcze jedno, czy kasety filmow cz-b sa latwo rozbieralne czy wyjecie filmu (zwinietego w aparacie do konca) to duzy problem, moza go np. zarysowac?
Wiesz za pierwszym razem większość rzeczy wydaje się trudna ;)
Otworzenie rolki filmu po ciemku jest jednak banalnie proste(jednak doświadczenie się niewątpliwie w tym przydaje). Jest kilka sposobów... ja za najlepszy uważam dobry otwieracz do butelek i kasetkę otwierać identycznie jak butelkę z góry. Wadą tego rozwiązania jest po prostu zależna od budowy otwieracza przymus używania dużej siły(plus wręcz niemożliwość zarysowania filmu). Ja preferuję dobry śrubokręt i na chama wkładajac w otwór wyjścia filmu ciągnąć do góry aż góra odskoczy...

A co do ciemni publicznej to masz wyśmienity pomysł. JEDNO Z FAJNIEJSZYCH miejsc gdzie można się udać ;)

slaw74
04-01-2007, 21:03
Po co sie meczyc ze srubokretami..... mozna kasetke otworzyc wylacznie palcami.

Nalezy w tym wypadku chwycic kasetke oburacz i kciukami rozewrzec szczeline gdzie wchodzi film. Po otwarciu odlamac kapsle po bokach kasetki i zerwac film ze szpulki.
Wszystko to brzmi troche makabrycznie ale zawsze dziala i zarysowanie filmu jest arcy trodne. Warto potrenowac na pustej kasecie jakich jest pelno w kazdym labie....

szymony
04-01-2007, 21:13
Po co sie meczyc ze srubokretami..... mozna kasetke otworzyc wylacznie palcami.

Nalezy w tym wypadku chwycic kasetke oburacz i kciukami rozewrzec szczeline gdzie wchodzi film. Po otwarciu odlamac kapsle po bokach kasetki i zerwac film ze szpulki.
Wszystko to brzmi troche makabrycznie ale zawsze dziala i zarysowanie filmu jest arcy trodne. Warto potrenowac na pustej kasecie jakich jest pelno w kazdym labie....

Brutale...
I pomyśleć że kiedyś wystarczyło, zerwać papierek i rozkręcić. Sama szpulaka była wyposażona w sprężynującą blaszkę do zaczepiania filmu. Idealnie ładowało się filmy z metra. Ech to były czasy.
Ale to se nie wratii...
Teraz bez "majsla" nie podchodź.

Maciej
04-01-2007, 22:12
Trochę to już zeszło z tematu. :)
A może zapytam. Jakie filmy z najwyższej półki, ale ogólnodostępne (a nie jakieś cuda, tylko dla profesionalistów. :D)
Słyszałem, że Ilfordów nic nie przebije (mowa o negatywach czarno-białych)

A i jakie polecacie wywołacze. Ja na razie używałem R-09 i Tetenal Ultrafin SF, z czego ten drugi nie przypadł mi jakoś do gustu.
Pozdrawiam.

Adams
04-01-2007, 22:18
Poleciłbym Acrosa 100
Tri-x w Rodinalu 1:100

MzMarcin
04-01-2007, 23:07
Trochę to już zeszło z tematu. :)
A może zapytam. Jakie filmy z najwyższej półki, ale ogólnodostępne (a nie jakieś cuda, tylko dla profesionalistów. :D)
Słyszałem, że Ilfordów nic nie przebije (mowa o negatywach czarno-białych)

A i jakie polecacie wywołacze. Ja na razie używałem R-09 i Tetenal Ultrafin SF, z czego ten drugi nie przypadł mi jakoś do gustu.
Pozdrawiam.
Wiesz to zawsze zależy od pary film-wywoływacz...
Np. Ja bardzooo lubię Kodaka Trix 400 w id11/d76(ilford/kodak) w rozczięczeniu 1+1. Spróbuj ja jak do tej pory nie znalazłem nic lepszego jeśli chodzi o tzw. „magic”. Ten film w portrecie, dużych powierzchniach, gdzie wszystko zależy od klasy w przenoszeniu szarości jest cholernie niepowtarzalnie magiczny… Zaręczam :)
Późniejjjjjj to jest następny klasyk ilford hp5(też legenda). Na tych 2 filmach można naprawdę poczarować…

Hmmm z niższej czułości to nie mam za bardzo doświadczeń, od długiego czasu jadę wyłącznie na 400-etkach.
Kiedyś zrobiłem 2 rolki ilforda fp4 125. Przyznam, że kupiłem go z polecenia znajomego. Wedle jego słów(a przerobił człowiek tego trochę…) to najlepsza z setek(po tym co zobaczyłem nie mam podstaw mu nie wierzyć…). Spotkałem się też z opinią, że podobno najlepszy był trix 125 ale już go wycofali…

Film jak film podstawa to dobry wywoływacz, ja skończyłem wszelkie durne kombinowanie. Wypracowałem swój mikro warsztacik i już w chwili wciskania spustu mam już pewny wgląd co uzyskam(a to cholernie ważne). Używam wyłącznie id11/d76.

Maciej
04-01-2007, 23:32
Jak będę miał pieniądzę to wypróbuję Ilforda HP5+ i ID-11. A może jeszcze ktoś się wypowie?

A jakich używacie papierów i wywołaczy do nich?

slaw74
05-01-2007, 11:23
A ja lubie 100 APXy wolane w Rodinalu 1:25 a czasem nawet 1:50

Bardzo przyjemne male ziarno i wysoka ostrosc, rowniez magiczne przejscia tonalne.
A recepte Marcina tez bede musial wyprobowac.

MzMarcin
05-01-2007, 17:16
A ja lubie 100 APXy wolane w Rodinalu 1:25 a czasem nawet 1:50

Bardzo przyjemne male ziarno i wysoka ostrosc, rowniez magiczne przejscia tonalne.
A recepte Marcina tez bede musial wyprobowac.
Też próbowałem właśnie kiedyś jedną rolkę 100 APX w rodinalu 1:25 i rzeczywiście był magic... aż idę poszukać...(pamiętam że bardzo żałowałem że zrobiłem na tym filmie "byle co"[a był to już koniec dostępności tych filmów...])
Aha a jeszcze co do HP5 i Trix400 to trix jest dużo bardziej czuły w oświetleniu oświetlonym żarówkami, mieszanym itd. Zauważyłem to kiedyś w teatrze...

elf
07-01-2007, 02:33
Ja osobiscie polecam kodaka profoto 400BW i kodaka BW 400CN oraz nieco drozszego Ilforda XP2 to oczywiscie filmy do C-41 ale bardzo dobre jak za taka kase, jedna uwaga te kodaki zalecalbym wywolywac w labach kodaka i to takich conajmniej dobrych, moze byc empik nie jest zle a cena przystepna, co do ilforda nie wiem czemu tez wywolywalem na chemi kodaka i wyszedł swietnie wiec nie zmieniam :) Powodzenia