Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: filmy cz-b

Domyślnie filmy cz-b

Nie bijta, szukałem ale na zapytanie najprostsze czyli "filmy" dostawałem odpowiedź że nie ma tematów spełniających podane kryterium, może coś ja nie halo albo po aktualizacji forum szukajka się popsowała.

Przejdę do sprawy, a no jakos podumałem, że może by coś sobie popstrykać na cz-b, wcześniej zanim operowałem zenkiem to jedyny film jaki wpadł mi w ręce to zdobyczne ORWO seteczka, i tyle niestety miałem styczności z fotografią cz-b. Jak dla mnie bardzo się podobały fotki z tego filmu mimo nie najwyższych lotów zenkowego sprzętu.
    Do czego by to było? a no czasem plener, może czasem portret.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

orion_64, ulllaaaaaa dotknales tematu rzeka!!!!

Ja najbardziej lubie AGFE APX100, ciezko ja jednak dostac bo firma juz padla.
    Poza tym uzywam ILFORDow, mysle ze na poczatek wystarczy Ci ILFORDPAN 100

Uzywalem tez Kodakow T-Maxow i TRI-Xow, z czego bardziej przypadly mi trixy.
    A i jeszce FOMA robi calkiem przyzwoite i niedrogie filmiki, na poczatek mozna wyprobowac.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74
    orion_64, ulllaaaaaa dotknales tematu rzeka!!!!!
    Nie chciałem ale musiałem

Ja najbardziej lubie AGFE APX100, ciezko ja jednak dostac bo firma juz padla.
    Poza tym uzywam ILFORDow, mysle ze na poczatek wystarczy Ci ILFORDPAN 100

Uzywalem tez Kodakow T-Maxow i TRI-Xow, z czego bardziej przypadly mi trixy.
    A i jeszce FOMA robi calkiem przyzwoite i niedrogie filmiki, na poczatek mozna wyprobowac.
    Pozdrawiam!
    Niestety wiem nie wiele na temat cz-b fotografii a chciałbym coś już zacząć, nie jestem jakoś specjalnie poszukiwaczem tematów, lubie wyjechać gdzieś ze znajmowymi, popstrykać troszeczkę zdjęć w gronie rodzinnym, w terenie coś tam pobawię się czasem, za mało sprzętu za dużo chęci, za mało talentu i takie tam Piszę co fotografuję bo może to pomoże zawęzić "propozycje"

Aha i jeszcze jedno, lepiej 100 czy 400? jeśli "zależy" to "kiedy" i "co"

Domyślnie

jak na poczatek to polecam ORWO NP22 ( o ile gdziekolwiek to dostaniesz ), mimo ze przeterminowane sa juz ok 20 lat to i tak dobrze sie trzymaja

Domyślnie

sorki że tak głupio zapytam, czy to jest na 35mm??

Domyślnie

prosze..... jakie ORWO.... mamy rok 2006 a zaraz nawet 2007 wiec nie polecajmy takich filmow czlowiekowi ktory zaczyna swa przygode z cz/b. Nawet jesli te ORWO jest super hiper lepsze od TriXa APXa i ILFORDA razem wzietych...

Koledze ORIONOWI polecam filmy o czulosci 100 szczegolnie do portretu i krajobrazu. Jesli zas kolega chcialby film o pieknym duzym ziarnie, jako wyraz artystycznej fantazji to polecam wlasnie Trix 400 Kodaka.

Na poczatek nalezaloby opanowac poprawne naswietlanie i wywolywanie podstawowych filmow cz/b. W tej grupie polecam ILFORD PAN100 lub FOMAPAN 100, zas najmniej lubiany przeze mnie w tej kategori to KODAK ACADEMY200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74
    Na poczatek nalezaloby opanowac poprawne naswietlanie
    tego właśnie mam zamiar się uczyć
    i wywolywanie podstawowych filmow cz/b.
    Wolał bym jednak pozostać tylko przy naświetlniu a wywoływanie zostawię sprawdzonemu labolatorium, nie żebym nie chciał tego opanować ale w 35m2 nie bardzo mam gdzie przycupnąć z tym wszystkim, a po za tym jeśli sp... zepsuję zdjęcie na poziomie naświetlania to wolał bym nie zepsuć kliszy na poziomie wołania (wiemy wszyscy oczywiście że lab może równie dobrze też spartolić ale to inna sprawa)powiedzmy że ograniczę się do zaufania do jednego labu.
    W tej grupie polecam ILFORD PAN100 lub FOMAPAN 100, zas najmniej lubiany przeze mnie w tej kategori to KODAK ACADEMY200
    PAN100 - zajżałem na stronkę gdzie ostatnio zamawiałem filmy, cena jak do początków bomba 9 z groszami. Jest tam jeszcze DELTA100 ździbko droższa nie wiem czy dla mnie jako początkującemu w cz-b zrobi różnicę(w sensie nauki poprawnego naświetlania cz-b), bo opis delty kusi

Domyślnie

slaw74, polecam bo mam i uzywam. Nie wiem jak te inne nowe wynalzki dzialaja bo nigdy nie uzywalem. Swoja droga fajnie jest odziedziczyc skrzynie negatywow

btw czy w ogole jakies laby wywolywuja jeszcze klisze b&w??

Domyślnie

Pozwolę sobie podłączyć pod wątek moje pytanie.
    Czy są jeszcze w produkcji slajdy b&w? jeżeli tak to jak wypada ich jakość?
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Marcin T, o slajdach b&w jest troche w temacie "slajdy" w Fotografii Analogowej.

teh_14m3, co do wywolywania klicz b&w, to sa klisze przystosowane do goracego rpocesu C-41, ktore mozna wywolac w kazdym (prawei) labie.
    Miejsce na Twoją reklamę.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów