Zobacz pełną wersję : D700 i "dobre" oprogramowanie
Witam,
pytanie 1: Czy to prawda (pytam osoby "siedzące w Nikonie"), że do D700 wpakowano oprogramowanie zaprojektowane pod/z DX-a i dlatego 700-tka ma takie problemy z kolorystyką, itp?
pytanie 2: czy to prawda, że D700 dostanie porządny soft dopiero przed wypuszczeniem następcy i wtedy będzie robił zdjęcia jak należy?
Podsumowanie powyższych pytań ;): dlaczego na szkoleniach w których uczestniczą/prowadzą je osoby z Nikona (dla pracowników fotojoker, vobis, tudzież nnych) padają z ust tychże osób w/w stwierdzenia? (oczywiście nie oficjalnie bo przecież N jest dla nich debest taki jaki jest!)
Pytam, bo powyższe usłyszałem od osób którzy usłyszeli to od osób z N...
Pzdr, PP
PS. Pamiętajcie, nie ma głupich pytań, są tylko głupie... :mrgreen:
miron19j
16-06-2009, 19:13
Witam,
pytanie 1: Czy to prawda (pytam osoby "siedzące w Nikonie"), że do D700 wpakowano oprogramowanie zaprojektowane pod/z DX-a i dlatego 700-tka ma takie problemy z kolorystyką, itp?
jeżeli to prawda, to byłoby to z D300. A nie słyszałem, żeby trzysetka miała problemy z kolorystyką.
pytanie 2: czy to prawda, że D700 dostanie porządny soft dopiero przed wypuszczeniem następcy i wtedy będzie robił zdjęcia jak należy?jak wejdzie następca, to D700 przestanie w ogóle robić zdjęcia
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
700-tka ma takie problemy z kolorystyką, itp?
Uwielbiam problemy , jakie ma D700 z kolorystyką :-)
Gdyby jakiś posiadacz D700 nie mógłby już dłużej znieść tych wszystkich problemów z puszką, chętnie przyjmę ją jako zapas.
Uwielbiam problemy , jakie ma D700 z kolorystyką :-)
D200 ma b.fajną kolorystykę i tak się zastanawiam, czy nie dokupić go w plener (tam szumy przy dobrym oświetleniu nie grają roli)...
No dobra, a co z tym D700, nikt z "nikonowców" nie chce puścić farby?!
Generalnie by-zy-dury ;-)
Moim zdaniem kolory z D700 są bardzo wporzo. Nie mam z nimi żadnych problemów. Co prawda było wiele dyskusji na temat kolorów D3/D700 vs. 5D i różnice są, to absolutnie nie uważam, że D700 ma gorsze ;-)
Są po prostu trochę inne, jednak jak najbardziej fajne i do opanowania. Zobacz zdjęcia naszych forumowych kolegów z D3, przewinęło się tu sporo fotek z obu puszek, więc masz wgląd i zawsze możesz zapytać bezpośrednio w razie wątpliwości.
sitkompower
17-06-2009, 00:12
Witam,
pytanie 2: czy to prawda, że D700 dostanie porządny soft dopiero przed wypuszczeniem następcy i wtedy będzie robił zdjęcia jak należy?
Podsumowanie powyższych pytań ;): dlaczego na szkoleniach w których uczestniczą/prowadzą je osoby z Nikona (dla pracowników fotojoker, vobis, tudzież nnych) padają z ust tychże osób w/w stwierdzenia? (oczywiście nie oficjalnie bo przecież N jest dla nich debest taki jaki jest!)
Pzdr, PP
Kurde, ludzie , przypomnijcie sobie jak to bylo za czasow analogowych. Kazdy sie modlil aby pani/pan przy maszynie nie mieli zlego dnia albo wszystkiego w D... i nie wypuscili fioletowego nieba. A dzsiaj sie zastanawia ten czy tamten czy i kiedy jego pucha bedzie miala super soft co kazdy problem rozwiaze i nie trzeba sie bedzie nad niczym zastanawiac wszystko na 100% w kazdej sytuacji. Nie ma idealnych sprzetow i nie bedzie bo kazdy chce co innego, tak bylo jest i bedzie! caly czas ktos narzeka zamiast sie cieszyc ze, stac was na te gadzety i ze mozecie sie nimi bawic ile dusza zapragnie...
Dla mnie D700 jest bdb aparatem (z podczepionym 24-70 stanowi idealny tandem) tylko wkurza mnie to, że po cichu opowiada się takie pierdoły (patrz pierwszy post) zamiast wziąść się do roboty i poprawić to i owo, tym bardziej, że konkurencja nie śpi!
Dobra, nie bijcie...
Dla mnie D700 jest bdb aparatem (z podczepionym 24-70 stanowi idealny tandem) tylko wkurza mnie to, że po cichu opowiada się takie pierdoły (patrz pierwszy post) zamiast wziąść się do roboty i poprawić to i owo, tym bardziej, że konkurencja nie śpi!
Dobra, nie bijcie...
PS. Proszę moderatora o skasowanie wątku.
Witam,
Tak, to prawda, kolory do bani. Nie kupuj.
Nieprawda, jak wyjdzie następca to D700 przestanie robić zdjęcia.
D700 ma wbudowany układ, który łączy się satelitarnie z fabryką Nikona i w momencie otrzymania sygnału, gdy z taśmy zejdzie D800 to automatycznie włącza się blokada w D700 i nie można wyzwolić spustu. Ot, taki nowy sposób Nikona na sprzedaż nowych korpusów.
Tak jak mówisz. Twoje pytanie nie są głupie. Moje odpowiedzi są.
PS. Proszę moderatora o skasowanie wątku.
Dlaczego ? Świetny temat...
robin102
17-06-2009, 11:03
.
Pół prawdy :) kolory są trudne ;) czasem i czasochłonne czasem :)
Ale da się z tym żyć, jak potrzebny aparat to kupuj.
Al Bundy
17-06-2009, 11:18
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1264924&postcount=155
Dobrze to Czornyj pokazał. Skoro D700 to prawie D3 trzeba tylko nauczyć się nim posługiwać ;)
nadzorca2
17-06-2009, 12:00
Cieszę się, że ktoś odważył się wypowiedzieć prawdę na temat tego sławnego D700. Pracuję Nikonami od 35 lat a ostatnim analogowym jaki miałóem był F4. Wtedy faktycznie kolorystyka zależała głównie od filmu i od obróbki (ja używałem Fuji Reala-rewelacja).
Też mam teraz D700 a poprzednio miałem Sony R1, D80 i Fuji S5Pro.
Potwierdzam, że robiąc na D700 w jpg można mieć wątpliwości co do zakupu aparatu. Nic nie daje wgrywanie profili z D3_MODE3 czy innych. Robienie zdjęć na D700 w formacie jpg jest porażką, jeżeli zależy nam na odpowiedniej kolorystyce bez obróbki-raz się trafi dobre zdjęcie a pięć razy złe. Soft nie jest do końca dobry, ponieważ nie wykorzystuje do końca matrycy. To dziwne ale szczegółowość zdjęć z Canona 50D jest wyższa niż D700 a to różnica przynajmniej jednej klasy.
Ja na D700 robię tylko w NEF(RAW), bo wtedy mogę uzyskać wspaniałą kolorytstykę jaką miałem np. na Fuji S5Pro.
Faktycznie szkoda, że pracownicy Nikona są tak zarozumiali i nie zwracają uwagi na sugestie użytkowników.
Może Canon 5D mkII jest słabo wykonany, brak uszczelnień ale robi zdjęcia w jpg bez obróbki fantastyczne a tak powinien robioć D700, ponieważ to ten aparat jest przeznaczony do reportażu, gdzie nie ma czasu na obrabianie zdjęć. Z D700 powinny wychodzić zdjęcia jpg bez korekcji bardzo dobre a wychodzą różnie, dlatego rozumiem kolegi problem.
Ja coraz częściej zastanawiam się nad dokupieniem drugiego systemu czyli Canona np. 5D mkII.
Koledzy nie patrzcie z perspektywy sprzętu, który posiadacie ale zajmujcie obiektywne stanowisko w dyskusji.
Cieszę się, że ktoś odważył się wypowiedzieć prawdę na temat tego sławnego D700. Pracuję Nikonami od 35 lat a ostatnim analogowym jaki miałóem był F4. Wtedy faktycznie kolorystyka zależała głównie od filmu i od obróbki (ja używałem Fuji Reala-rewelacja).
Potwierdzam, że robiąc na D700 w jpg można mieć wątpliwości co do zakupu aparatu. Nic nie daje wgrywanie profili z D3_MODE3 czy innych. Robienie zdjęć na D700 w formacie jpg jest porażką, jeżeli zależy nam na odpowiedniej kolorystyce bez obróbki-raz się trafi dobre zdjęcie a pięć razy złe. Soft nie jest do końca dobry, ponieważ nie wykorzystuje do końca matrycy. To dziwne ale szczegółowość zdjęć z Canona 50D jest wyższa niż D700 a to różnica przynajmniej jednej klasy.
Ja na D700 robię tylko w NEF(RAW), bo wtedy mogę uzyskać wspaniałą kolorytstykę jaką miałem np. na Fuji S5Pro.
Faktycznie szkoda, że pracownicy Nikona są tak zarozumiali i nie zwracają uwagi na sugestie użytkowników.
Może Canon 5D mkII jest słabo wykonany, brak uszczelnień ale robi zdjęcia w jpg bez obróbki fantastyczne a tak powinien robioć D700, ponieważ to ten aparat jest przeznaczony do reportażu, gdzie nie ma czasu na obrabianie zdjęć. Z D700 powinny wychodzić zdjęcia jpg bez korekcji bardzo dobre a wychodzą różnie, dlatego rozumiem kolegi problem.
Ja coraz częściej zastanawiam się nad dokupieniem drugiego systemu czyli Canona np. 5D mkII.
Koledzy nie patrzcie z perspektywy sprzętu, który posiadacie ale zajmujcie obiektywne stanowisko w dyskusji.
Mam znajomego z 5dmk2, widziałem jpg z puszki. Mam D700 i czasem robię także w jpg.
Nie zgadzam się absolutnie z tym co napisałeś.
--Arkadia--
17-06-2009, 13:48
jasne d700 to straszna kaszana - zresztą prawie wcale zdjęć nie robi :), więc nie kupuj - stracisz kasiorke :)
wasilewk
17-06-2009, 13:53
Mam znajomego z 5dmk2, widziałem jpg z puszki. Mam D700 i czasem robię także w jpg.
Ja także mam znajomego, z obydwoma 5D. Twierdzę to samo.
Pawel Pawlak
17-06-2009, 14:01
2 wyszczegulnione przez Ciebie canony mają chyba ten sam algorytm generowania JPGów - dla mnie akceptowalny tylko dla potrzeb resizu i umieszczenia w internecie. Zdjęcia są już od iso100 mocno odszumiane na czym najbardizej cierpią tekstury, a następnie krawędziowo wygładzane (przez co sprawiają wrażenie detalicznych). Im ciemniejszy fragment zdjęcia, im wyższe iso tym bardizej to wyłazi. w żadnym wypadku nie widzę tu przewagi nad jpgami z d700. Rozdzielczość w JPGu rzeczywiście jest większa w canonach, w rawach to już baaardoz delikatnie. JEśli uważasz że 50D ma przynajmniej o jedną klasę więcej szczegułów niż d700 to prosiłbym Cię o zdefiniowanie tej klasy. Co do kolorów - to co się komu podoba - mi się nie podoba ani domyślna kolorystyka nikona ani canona, więc znów nie widzę tej potęgi canona...
tymancjo
17-06-2009, 14:50
A niech mam dzień dziecka... popisze sobie :)
Zasadniczo widzę jak to jest z dość bliskiej perspektywy bo mam d50,d300 i d700 a pracuję z Mariuszem, który ma 5D i 5DmkII i czy są różnice, jak dla mnie są. I powiem szczerze, że z wszystkich wymienionych powyżej korpusów to mi jpg się najbardziej podobały chyba z d50, ale to już dawne czasy.
Tak serio to jpg fajnie wychodzi w C5DMKI - tam mi się to co generuje puszka całkiem podoba, choć nie neguje mocnego postprocesu jaki opisał mój przedmówca - po prostu nigdy się jpg-om tak nie przyglądałem.
Od początku sezonu używam d700 a Mario 5DmkII i jakoś ani jeden ani drugi mi w jpg nie podchodzi, co więcej ostatnio ta "nowa piątka" wzbudza w Mariuszu i we mnie coraz bardziej mieszane odczucia, szczególnie na wyższych czułościach i to nawet po przeskalowaniu do 12MP... a "stara" jakoś zawsze jest cacy.
Kolory w d700... no cóż, są inne niż w d300, gdzie już miałem to "opanowane" w LR2. D700 troszeczkę mi namieszał, dlatego też wrócił do workflow'a C1 w wersji 4.8. I każdemu kto ma "problemy z kolorami w d700" polecam przetestowanie tego wywoływacza.
Dlaczego?
Mam tak, że w nim łatwo i prawie od razu podobają mi się kolory, i szybko dochodzę z nefami do ładu w tej kwestii. Jak się okazuje te same kolory mogę też wyłuskać za pomocą LR2, jednak gdy najpierw je zobaczę w C1 to jakoś nie ma problemu zrobić docelowo tak samo w LR, a jak zaczynam od zera w LR to nie umiem trafić w ten punkt i zajmuje mi to więcej czasu i "suwania". W c1 dość ciekawie działają Auto ustawienia WB i ekspozycji jako punkt startu edycji.
Nie wiem, czy w inicjującym temat poście jest ziarno prawdy, ale nie pogniewał bym się za ładniejsze JPGi - może nawet bym zaczął używać :)
pozdrawiam,
Tomek
Generalnie by-zy-dury ;-)
Zobacz zdjęcia naszych forumowych kolegów z D3
Dobrze to Czornyj pokazał. Skoro D700 to prawie D3 trzeba tylko nauczyć się nim posługiwać ;)
Właśnie, "PRAWIE"... Koledzy, przecież D700 ma inny soft niż D3!
Kurde, ludzie , przypomnijcie sobie jak to bylo za czasow analogowych
Głos rozsądku ale nie możemy ciągle wracać do czasów jak to było (było 1 pole krzyżowe centralne i też było dobrze) bo przecież postęp technologiczny wymusza pewne zmiany i nie dajmy się specom od marketingu którzy wciskają nam wszystko co chcą a my zawsze: hura, jest lepiej niż za analoga!
Jakby co to kupiłem już parę m-cy temu i dlatego się wypowiadam.
Można wiedzieć wg jakich ustawień/profilu te jpg?
więc nie kupuj - stracisz kasiorke :)
Jeszcze nie, kupiłem za czasów prosperity zł w stosunku do euro :-D
Co do kolorów - to co się komu podoba - mi się nie podoba ani domyślna kolorystyka nikona ani canona, więc znów nie widzę tej potęgi canona...
Nie o potędze C tu mowa tylko o kaszanieniu kolorów przez D700.
dlatego też wrócił do workflow'a C1 w wersji 4.8. I każdemu kto ma "problemy z kolorami w d700" polecam przetestowanie tego wywoływacza.
nie pogniewałbym się za ładniejsze JPGi - może nawet bym zaczął używać :)
C1 w wersji 4.8 - Tymancjo, a mógłbyś bardziej łopatologicznie?!
C1= Capture One
a dalej juz sobie wygoglasz :)
C1= Capture One
Zara se zapuszczę triala... Dzięki
Witam,
Pzdr, PP
no cóż... pracownicy FJ tudzież Vobisa raczej nie są wyrocznią, bo wiedzę posiadają mizerną i większość z tego co gadają to ich wymysły lub przeinaczenia tego co gdzieśtam na tym szkoleniu usłyszeli
a poza tym to Nowakowa stwierdziła, że siostra babci Franka tego spod trzynastki to ma małe gremliny pod łóżkiem ;) (tyle samo warta informacja z tzw. "pierwszej reki")
no cóż... pracownicy FJ tudzież Vobisa raczej nie są wyrocznią, bo wiedzę posiadają mizerną i większość z tego co gadają to ich wymysły lub przeinaczenia tego co gdzieśtam na tym szkoleniu usłyszeli
a poza tym to Nowakowa stwierdziła, że siostra babci Franka tego spod trzynastki to ma małe gremliny pod łóżkiem ;) (tyle samo warta informacja z tzw. "pierwszej reki")
Ale przyznaj, w każdej plotce może być ukryte ziarnko prawdy :(
Ale przyznaj, w każdej plotce może być ukryte ziarnko prawdy :(
noooo - w tym wypadku to pewnie prawdą będzie, że to powiedzieli pracownicy FJ :D
C1= Capture One
Może cuś po polsku jak tego używać?
Mogę wymienić z instrukcją do NX po polsku...
noooo - w tym wypadku to pewnie prawdą będzie, że to powiedzieli pracownicy FJ :D
taaaa.... tym bardziej że FJ chce podpisać (lub już to popełnił) umowę na sprzedaż profesjonalnych C
taaaa.... tym bardziej że FJ chce podpisać (lub już to popełnił) umowę na sprzedaż profesjonalnych C
i co z tego, że podpisał (lub podpisze) umowę? to oznacza tylko że Pan Ledwoń chce rozszerzyć ofertę (w salonach FJ już były D3, D3x, były swego czasu Canony 1D i 1Ds, były 5D), ale raczej od tego, że zwiększy się oferta o drogie aparaty i szkła raczej momentalnie nie poprawi się wiedza ludzi w salonach, prawda?
Pawel Pawlak
17-06-2009, 19:52
popi1612; to jest całkowicie inna filozofia niż NX - generalnie baaardoz prosty w obłudze jest C1.najpierw otwierasz foledr ze zdjęciami, potem wybierasz zdjęcia poprzez wskazanie i zadajesz im odpowiednie korekty i kolejkujesz do wywołania. Wywołane zdjęcia znajdziesz domyślnie w podkatalogu w Moje Dokumenty... powodzenia :)
Nie łączybym specjalnie kompetencji obsługi z asortymentem PRO. Dlawiększości dostawców, ważniejszy jest potencjał kanału sprzedaży a nie kompetencja personelu... niestety. A FJ ewidentnie potencjał ma ;)
Nie łączybym specjalnie kompetencji obsługi z asortymentem PRO. Dlawiększości dostawców, ważniejszy jest potencjał kanału sprzedaży a nie kompetencja personelu... niestety. A FJ ewidentnie potencjał ma ;)
ano, FJ ma jakieś 100 sklepów + 2 internetowe (e-fotojoker i fotobasia), więc potencjał ma spooooooory - obroty pewnie w setkach tysięcy dziennie (i to raczej nie są dwie setki :D, tylko znacznie, znacznie więcej)
Znalazłem już co nieco o C1; idę się pobawić :)
Pzdr, PP
nadzorca2
17-06-2009, 22:17
C1= Capture One
Ja też używam Capture One i faktycznie wywołane pliki jpg mają ładniejszą kolorystykę ale to nie zmienia faktu, że jpg z puszki są do luftu.
Nie mam doświadczenia z D3, czy też są słabe jak z D700?
wy ten post to tak na powaznie ciagniecie?
zeby bylo na temat do d700 w porownaniu z d200 mnie powalila na kolana, ale to moze dla tego ze przestalem tyle myslec o puszkach ;)
nadzorca2
22-06-2009, 21:35
wy ten post to tak na powaznie ciagniecie?
zeby bylo na temat do d700 w porownaniu z d200 mnie powalila na kolana, ale to moze dla tego ze przestalem tyle myslec o puszkach ;)
Myślę, że kolega popi ma rację bo mnie przy powiększeniach do formatu A4 jakość plików JPG z D700 w stosunku do Fuji S5 Pro nie powaliła a nawet zawiodła jeżeli chodzi o balans bieli, dlatego na D700 robię tylko zdjęcia w NEF-ach.
RAW(NEF) po odpowiedniej korekcji temperatury barwowej, lekkim wyostrzeniu i wywołaniu są świetne, pliki JPG są dopiero wtedy powalające w stosunku o mojego poprzednika S5 Pro. Doradzam program Capture One lub dla zaawansowanych PS3, PS4
PawelPrzez
23-06-2009, 23:26
moj d700 robi dobrze - aleja panocku to tylko w rawach i cnx
Ja tam nie widze problemoe, awb jest troche nie teges jak w kazdym nikonie ale porownujac do d200 to i tak rewelacja. Ale nie widze jakim sposobemsie z tego zrobila teoria spiskowa o gorszym firmware.
Mam D80 i D700. Większość zdjęć robię w NEF, ale zdarz mi się także w jpg. Nie widzę nic złego w jpg z D700 w por. do D80. Owszem AWB jest w D700 gorszy moim zdaniem niż w D80 i pisałem już o tym kilkakrotnie.
nadzorca2
26-07-2009, 01:18
No to zobaczcie jakie badziewie robi D700:
Jedno zdjęcie zrobione z puszki a drugie skorygowane na PS3 kolorami kanałowo do oryginału.
Nie można było uzyskać kolorów oryginalnych przy użyciu samej puszki, ponieważ w NEF-ie kwiatek na dole był amarantowy a powinien być fioletowy.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=46h25vvii0rp1yy4auai.jpg)
I co dalej będziecie pisali, że trzeba się nauczyć obsługi D700 a potem dyskutować?
Jedno jest pewne, że balans bieli w D700 jest powalony lub nie skorygowany programowo filtr dolnoprzepustowy.
Jeszcze raz na tym forum będę twierdził, że Canon 5DmkII oraz Sony Alfa 900 robią o wiele lepsze JPG-i niż D700.
D700 wymaga ciężkiej obróbki NEF-ów, żeby osiągnąć bardzo dobry wynik. Cóż z tego, że ma mniejsze szumu od 5DmkII jeżeli ma kiepski balans bieli.
Nie tylko kolor karmazynowy jest przekłamany ale i zieleń pozostawia wiele do życzenia. Zobaczcie jaka zieleń jest jaskrawa...
Panowie "zawodowcy" nie chwalcie tego aparatu bezkrytycznie, ponieważ chyba go dobrze jeszcze nie poznaliście...
Chętnie prześlę NEF-a do wywołania i nie wiem, czy bez kanałowej korekcji barw uzyskacie barwę taką jak na drugim zdjęciu a jest ono najbliższe rzeczywistemu obrazowi.
mi sie jpg z d700 bardzo podoba, ale dla mnie liczy sie moment zawarty a nie analiza kolorow. no i zawsze jest sony i canon dla niezadowolonych.
może i komuś są potrzebne takie testy laboratoryjne, ja mam to w nosie, nie potrzebuję wiernego oddania zieleni liścia pokrzywy, Tobie pozostaje zakup soniaka albo 5D... życzę owocnego użytkowania
nadzorca2
26-07-2009, 10:13
może i komuś są potrzebne takie testy laboratoryjne, ja mam to w nosie, nie potrzebuję wiernego oddania zieleni liścia pokrzywy, Tobie pozostaje zakup soniaka albo 5D... życzę owocnego użytkowania
Dobrze, ale zdjęcie nie może w pewnych warunkach znacznie odbiegać od rzeczywistości.
Jeżeli kwit jest koloru fioletowego a wychodzi niebieski to coś jest nie tak. Posiadam jeszcze D90 i tam tego problemu nie ma. Pokazuję jeszcze raz lepsze ujęcie kwiatka.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ipwib0n2vs78wifc22ry.jpg)
Myślę, że kolega popi ma rację bo mnie przy powiększeniach do formatu A4 jakość plików JPG z D700 w stosunku do Fuji S5 Pro nie powaliła a nawet zawiodła jeżeli chodzi o balans bieli, dlatego na D700 robię tylko zdjęcia w NEF-ach.
Jak dla mnie JPG w puszce mogą w ogóle nie istnieć, to taki zbędny gadżet ;)
Powiększenia formatu A4 i większe zanoszę do labu w bezstratnych TIF wołanych z NEF.
Czy to prawda, że w najnowszym Aston Martinie silnik nie mruczy tak miękko?
Rany, co to znaczy "trudne kolory" w D700???
Może ja jakiś geniusz jestem, nie wiem, albo debil, bo żadnych "trudnych" kolorów nie widzę :-D
Jakoś wolę robić zdjęcia, niż zastanawiać się nad plotkami na temat sprzętu, którym robię codziennie kawał świetnej roboty i mam przy tym mnóstwo świetnej zabawy...
Jak ktoś jest d... a nie kierowca, to będzie gadał, że Aston Martin nie mruczy tak, jak mu się marzyło...
wasilewk
26-07-2009, 20:51
Dobrze, ale zdjęcie nie może w pewnych warunkach znacznie odbiegać od rzeczywistości.
Jeżeli kwiat jest koloru fioletowego a wychodzi niebieski to coś jest nie tak. Posiadam jeszcze D90 i tam tego problemu nie ma. Pokazuję jeszcze raz lepsze ujęcie kwiatka.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ipwib0n2vs78wifc22ry.jpg)
Jak to samo będziesz twierdził po rocznym intensywnym użytkowaniu D700, to Ci uwierzę.
O JPG-ach nie mówimy, bo to jest jak się ustawi.
P.S.
Jeden suwaczek w PS-ie, którego i tak zawsze używam przy obróbce NEF-a - i po sprawie.
nadzorca2
26-07-2009, 23:18
Jak to samo będziesz Twierdził po rocznym intensywnym użytkowaniu D700, to Ci uwierzę.
O JPG-ach nie mówimy, bo to jest jak się ustawi.
P.S.
Jeden suwaczek w PS-ie, którego i tak zawsze używam przy obróbce NEF-a - i po sprawie.
No widzisz...używam prawie rok tego Nikona D700 i do prawidłowego wywołania zdjęcia z RAW-a nie wystarczy jeden suwaczek w PS-ie. PS-a używam od 3-lat.
Twierdzę nadal, że D700 ma problemy z kolorami pośrednimi, czyli fioletem, bordo oraz częściowo zielenią ale tutaj zaniżając ekspozycję o 0,3EV można błędy w zieleni zlikwidować. Mówimy cały czas o NEF-ach (RAW).
Wiem o tym, że fotografia jest formą artystycznego przekazu ale niekiedy ma też rejestrować rzeczywistość możliwie najwierniej jak może.
Jeszcze jedno...co to za tajemniczy suwaczek, którym wszystko załatwiasz. Od kiedy tak naprawdę intensywnie używasz PS-a ???
JPG-ów w puszce D700 nigdy nie ustawisz, żeby prawidłowo oddany został kolor fioletowy nawet po roku intensywnego użytkowania.
Jak dla mnie JPG w puszcze mogą w ogóle nie istnieć, to taki zbędny gadżet ;)
Powiększenia formatu A4 i większe zanoszę do labu w bezstratnych TIF wołanych z NEF.
Jak dla mnie RAW w puszce może w ogóle nie istnieć, to takie zbędny gadżet ;-)
Powiększeń nie robię, odbitek też prawie nigdy - zawracanie głowy z tymi RAWami...
Ps. Nie to żebym był zjadliwy, co to to nie! Ale niektórzy naprawdę używają JPGów i nie widzę powodu, dla którego te miały by być jakieś bardzo złe - lepiej niech będą dobre ;-)
nadzorca2
26-07-2009, 23:38
Czy to prawda, że w najnowszym Aston Martinie silnik nie mruczy tak miękko?
Rany, co to znaczy "trudne kolory" w D700???
Może ja jakiś geniusz jestem, nie wiem, albo debil, bo żadnych "trudnych" kolorów nie widzę :-D
Jakoś wolę robić zdjęcia, niż zastanawiać się nad plotkami na temat sprzętu, którym robię codziennie kawał świetnej roboty i mam przy tym mnóstwo świetnej zabawy...
Jak ktoś jest d... a nie kierowca, to będzie gadał, że Aston Martin nie mruczy tak, jak mu się marzyło...
Nie kolego nie jesteś ani geniuszem ani debilem, w Twoim wypadku kolory z D700 są ładne i najbardziej odpowiednie.
Ja jestem innego zdania. Ja w przeciwieństwie do Ciebie wymagam a nie toleruję to co jest uważając, że jeżeli kupiłem puszkę za 8000zł to musi być ideał.
Miałem kiedyś Fuji S5 Pro i trochę żałuję, że go sprzedałem ponieważ rozdzielczość w krajobrazie miał do luftu ale za to kolory najbardziej naturalne, dlatego czekam na następcę S5 Pro z matrycą EXR a wtedy sprzedam D700 za 2/3 ceny. Nie rzucam słów i sprzedam go nawet dziś za 5500-6000zł jeżeli pojawi się następca S5 Pro.
..D700 wymaga ciężkiej obróbki NEF-ów, żeby osiągnąć bardzo dobry wynik. ...nie zawsze, w większości sytuacji puszka ustawia dobrze.
..Ja jestem innego zdania. Ja w przeciwieństwie do Ciebie wymagam a nie toleruję to co jest uważając, że jeżeli kupiłem puszkę za 8000zł to musi być ideał...Skoro body za 8 tys musi byc idealne, to bez sensu jest istnienie droższych body? I nie ma co udoskonalać aparatu?
D700 ma wady, AWB jest jego słabą stroną, fakt. Ja nie zawsze jestem zadowolony z innego odcienia - chodzi oczywiście o skórę.
..I co dalej będziecie pisali, że trzeba się nauczyć obsługi D700 a potem dyskutować?
Oczywiście. Naiwnością jest sądzić, że zawsze wyjdą dobre jpgi, że zawsze matryc da idealne naświetlenie, że lampa błyskowa błyśnie taka mocą jak trzeba ...
Ty też już wiesz, że pewne odcienie wymagaja tego by "się napracować". Nauczyłeś się? OK.
Sądzisz, że inne body nie mają słabych stron? Każde body to jakiś kompromis.
nadzorca2
27-07-2009, 00:06
Zobaczcie nawet zdjęcie z Noki N95 oddaje bardziej naturalnie fiolet niż D700.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=qtjsh0mas08vob5mfj1r.jpg)
D700 ma z 9 profili o diametralnie różnych sposobach odwzorowania barw - próbowałeś je zmieniać, czy na jednym wyszło ci źle i postanowiłeś nam to radośnie obwieścić?
a co z zielonym? Jest naturalny?
pracujesz w sRGB czy adobeRGB?
w balans bieli można ingerować - zakładam, że wiesz.
kolejna zabawa w stylu - kupiłem aparat za tyyyyyyyyyyle kasy to musi być perfekcyjny i sam za mnie zdjęcia robić, bo jaaaaaa jestem wymagający (szkoda że nie od siebie :()
sprawdź nadzorco jak się zachowa odwzorowanie barw w tych dziewięciu profilach jakie masz w aparacie
powiem Ci, że jak pierwszy raz zrobiłem D80tką zdjęcie fioletowym irysom i wyszły niebieskie też się zdziwiłem, a potem zmieniłem profil (w NXie, bo robię praktycznie wszystko w NEFach) i nagle irysy były prawidłowej barwy - każdy aparat ma swoje profile, które w specyficzny sposób oddają barwy "rzeczywistości", poza tym purpura i fiolety są stosunkowo trudnym kolorem - leżą dość blisko krawędzi gamutu
Ja w przeciwieństwie do Ciebie wymagam a nie toleruję to co jest uważając, że jeżeli kupiłem puszkę za 8000zł to musi być ideał.
A gdzie ja napisałem, że nie wymagam?
Moi klienci też wymagają, więc ja poniekąd nie mam wyjścia.
D700 spełnia te wymagania w 100%.
Może masz uszkodzony egzemplarz? Błąd w sofcie danego egzemplarza?
Nie wiem.
Ja uzyskuję prawidłowe kolory.
wasilewk
27-07-2009, 09:09
No widzisz...używam prawie rok tego Nikona D700 i do prawidłowego wywołania zdjęcia z RAW-a nie wystarczy jeden suwaczek w PS-ie. PS-a używam od 3-lat.
Ja nie dotykałem problemu "prawidłowego" wywołania a jedynie poprawienia koloru, który Cię tak denerwuje.
Twierdzę nadal, że D700 ma problemy z kolorami pośrednimi, czyli fioletem, bordo oraz częściowo zielenią ale tutaj zaniżając ekspozycję o 0,3EV można błędy w zieleni zlikwidować. Mówimy cały czas o NEF-ach (RAW).
Nadal podtrzymuję tezę o rocznym intensywnym używaniu...
Wiem o tym, że fotografia jest formą artystycznego przekazu ale niekiedy ma też rejestrować rzeczywistość możliwie najwierniej jak może.
Co znaczy "ma też... " ?
To Ty decydujesz co będzie rejestrować !
Jeszcze jedno...co to za tajemniczy suwaczek, którym wszystko załatwiasz. Od kiedy tak naprawdę intensywnie używasz PS-a ???
JPG-ów w puszce D700 nigdy nie ustawisz, żeby prawidłowo oddany został kolor fioletowy nawet po roku intensywnego użytkowania.
Przestaję dyskutować, bo zaczynasz przytaczać nerwowe argumenty a nie logiczne...
Przytoczyłem ten suwaczek w kontekście zmiany koloru, który Cię denerwuje a nie w całkowitym wywołaniu RAW-a. Ale Ty przecież tylko tak udajesz, że tego nie zauważyłeś ? Prawda ?
Pzdr.
nadzorca2
27-07-2009, 09:56
Ja również się wyłączam z dyskusji, ponieważ tyle będzie różnych opinii argumentowanych na różne sposoby ilu jest uczestników dyskusji. Najlepszym sposobem na wymianę tego typu spostrzeżeń są warsztaty fotograficzne, gdzie można na gorąco wymienić się doświadczeniami i własnymi opiniami.
Pozdrawiam wszystkich i życzę zadowolenia z posiadanego sprzętu.
Ja również się wyłączam z dyskusji, ponieważ tyle będzie różnych opinii argumentowanych na różne sposoby ilu jest uczestników dyskusji. Najlepszym sposobem na wymianę tego typu spostrzeżeń są warsztaty fotograficzne, gdzie można na gorąco wymienić się doświadczeniami i własnymi opiniami.
Pozdrawiam wszystkich i życzę zadowolenia z posiadanego sprzętu.
Wyłączaj się lub nie - ale weź do serca dobrą radę i pogrzeb trochę w profilach.
nadzorca2
27-07-2009, 11:53
Wyłączaj się lub nie - ale weź do serca dobrą radę i pogrzeb trochę w profilach.
Widzisz kolego mam już 47 lat i trochę się otarłem o fotografię w dużej części analogową ale najgorsze to co widzę na forum dyskusyjnym to brak tolerancji i otwartego umysłu na pytania zadawane nawet przez amatorów. Popadacie w rutynę i nie dostrzegacie pewnych problemów wskazywanych przez osobę, która zapoczątkowała temat.
Mam wrażenie, że co niektórzy zachowują się jak koń z klapkami na oczach ciągnący wóz z węglem...
To, że Panowie zawodowcy zdjęcia, które robicie znajdują nabywców i na nich zarabiacie nie oznacza, że nie pojawiają się problemy w oprogramowaniu w pewnych aparatach o których pisze Popi1612
Jeżeli chodzi o profile to sam sobie pogrzeb, chętnie prześlę Tobie NEF-a i zrób coś w profilach-życzę powodzenia.
Widzisz kolego mam już 47 lat i trochę się otarłem o fotografię w dużej części analogową ale najgorsze to co widzę na forum dyskusyjnym to brak tolerancji i otwartego umysłu na pytania zadawane nawet przez amatorów. Popadacie w rutynę i nie dostrzegacie pewnych problemów wskazywanych przez osobę, która zapoczątkowała temat.
Mam wrażenie, że co niektórzy zachowują się jak koń z klapkami na oczach ciągnący wóz z węglem...
To, że Panowie zawodowcy zdjęcia, które robicie znajdują nabywców i na nich zarabiacie nie oznacza, że nie pojawiają się problemy w oprogramowaniu w pewnych aparatach o których pisze Popi1612
Jeżeli chodzi o profile to sam sobie pogrzeb, chętnie prześlę Tobie NEF-a i zrób coś w profilach-życzę powodzenia.
Tu się z tobą w 100% zgadzam, osoby mające problem z nowoczesną techniką są na forum niestety dość często wyszydzane. Trochę jednak sam sobie byłeś winien zaczynając od krytyki aparatu, a forumowicze są drażliwi na punkcie swoich zabawek:
No to zobaczcie jakie badziewie robi D700:
Ale nie zmienia to faktu, że twój problem jest prozaiczny i da się łatwo rozwiązać za pomocą zmiany jednego parametru w menu aparatu. Jeśli chcesz, chętnie pomogę.
Nadzorco, nie jest ważne ile masz lat - 10, 40, 100 czy 1000. Ważne jest to czy chcesz się czegoś nauczyć czy nie. Czornyj i nie tylko podpowiada Ci, że w aparacie masz 9 trybów (profili) odwzorowania barw przez aparat. Może warto skorzystać z tych porad i użyć ich? Masz tez parę różnych trybów działania balansu bieli (predefiniowanych ustawień pod słoneczko, chmurki, żaróweczkę itd.). Z tego też nie będziesz korzystał tylko narzekał na aparat, że w AUTO źle robi?
Na cholerę zatem wydałeś tyle kasy na sprzęt który pozwala na bardzo dużo, skoro Ci to niepotrzebne?
robin102
27-07-2009, 12:10
Widzisz kolego mam już 47 lat i trochę się otarłem o fotografię w dużej części analogową ale najgorsze to co widzę na forum dyskusyjnym to brak tolerancji i otwartego umysłu na pytania zadawane nawet przez amatorów....
O to kolega z prawie tej samej półki :)
Niestety nam półkowiczom bliżej do łatwej fotografii analogowej niż do cyfrowej. Cyfrowa to domena ludzi młodych bo z tym wzrastali i jest im po prostu łatwiej. Fotografia analogowa to bajka przy cyfrowej. Z tym trzeba sie pogodzić, a także z tym, że plik z D700 łatwy nie jest, no powiedzmy dla analogowców łatwy nie jest ;) Dla mnie trudny jak cholera :) ale daję jakoś daje radę. Proponuję koledze trochę powalczyć na sofcie LR jest do opanowania dla nas :)
Choć podobno NX daje lepsze efekty. A zgodzę się bez dwóch zdań, że z tolerancją na forum dla starej braci fotograficznej cienko jest :( człowiek się starzeje, a chęć robienia zdjęć go nie odstępuje i co począć, jak uczyć się coraz trudniej :) na inne sprawy są niebieskie tabletki, a na to może tabletki w kolorze B&W ;)
nadzorca2
27-07-2009, 12:39
Tu się z tobą w 100% zgadzam, osoby mające problem z nowoczesną techniką są na forum niestety dość często wyszydzane. Trochę jednak sam sobie byłeś winien zaczynając od krytyki aparatu, a forumowicze są drażliwi na punkcie swoich zabawek:
Ale nie zmienia to faktu, że twój problem jest prozaiczny i da się łatwo rozwiązać za pomocą zmiany jednego parametru w menu aparatu. Jeśli chcesz, chętnie pomogę.
Jestem otwarty na Toją pomoc: podaj adres na który mam przesłać NEF-a...
Akurat pierwszy kierunek studiów kończyłem co prawda ponad 20 lat temu, ale ostatnio zmuszony byłem zaocznie uzupełnić studia w innym kierunku i nie zauważyłem, żeby osoby starsze (ja) miały problemy z nowoczesną technika a wręcz przeciwnie młodzi studenci mocno odstawali...
Koledzy są drażliwi ponieważ tutaj czepiłem się szczegółu związanego z odwzorowaniem fioletu, którego sami nie są w stanie rozwiązać poprzez ustawienia aparatu a jedynie w oprogramowaniu zewnętrznym np. PS, LR, CNX, Cap.One itd. dlatego chętnie przyjmuję pomoc jednego z kolegów...
Nadzorco, nie jest ważne ile masz lat - 10, 40, 100 czy 1000. Ważne jest to czy chcesz się czegoś nauczyć czy nie. Czornyj i nie tylko podpowiada Ci, że w aparacie masz 9 trybów (profili) odwzorowania barw przez aparat. Może warto skorzystać z tych porad i użyć ich? Masz tez parę równcyh trybów działania balansu bieli (predefiniowanych ustawień pod słoneczko, chmurki, żaróweczkę itd.). Z tego też nie będziesz korzystał tylko narzekał na aparat, że w AUTO źle robi?
Na cholerę zatem wydałeś tyle kasy na sprzęt który pozwala na bardzo dużo, skoro Ci to niepotrzebne?
Chyba nadajemy na innych falach...
Chyba nadajemy na innych falach...
Czy aby na pewno? Weź do ręki instrukcję (wiem, że to ostateczność) i poczytaj o profilach odwzorowania barw w posiadanym przez Ciebie aparacie. Skoro już nie chcesz nikogo słuchać i tylko się użalasz, to może to Ci pomoże.
Mój znajomy, człowiek, który zawodowo wykonuje masę packshotów, twierdzi, że generalnie Nikon ma problem z oddawaniem fioletu, nawet w warunkach oświetlenia studyjnego o stałej temperaturze barwowej. Dla odmiany podobno Canon ma taki problem z czerwonym. Trudno mi oceniać na ile to prawda.
nadzorca2
27-07-2009, 15:34
Czy aby na pewno? Weź do ręki instrukcję (wiem, że to ostateczność) i poczytaj o profilach odwzorowania barw w posiadanym przez Ciebie aparacie. Skoro już nie chcesz nikogo słuchać i tylko się użalasz, to może to Ci pomoże.
No widzisz... jedynie Czornyj postanowił mi pomóc jeżeli popełniam błędy i taka postawa mi się podoba. Brawo!
Tak powinno być na tym forum a nie pouczanie polegające jedynie na wskazaniu instrukcji. Każdy z nas kupując aparat zaczyna od wertowania instrukcji nawet pobieżnie a jeżeli chodzi o profile to przećwiczyłem ich kilkanaście nie tylko firmowych ze strony Nikona ale również opracowanych przez innych kolegów posiadających D700.
Co to jest za wymiana spostrzeżeń i poglądów na temat sprzętu fotograficznego jeżeli nie można liczyć na poradę i pomoc a spotyka się człowiek jedynie z wyśmiewaniem.
Czornyj jeżeli faktycznie popełniłem błędy w ustawieniach aparatu to przyznam się do tego na forum bez uników...
nadzorca2 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11458) jeżeli użwywasz ACR pod PSem lub LRa i jesteś skłonny trochę poeksperymentować i wydać $$$ na taką kartę (http://www.amazon.com/gp/product/B0000ALKEJ?ie=UTF8&tag=xblogstayinfo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B0000ALKEJ)to polecam przeprowadzić procedurę "ukręcenia" (tak to chyba nazywa Czornyj :) ) własnego profilu zgodnie z tym (http://x-equals.com/blog/?p=2259) artykułem.
PS Polecam przejrzeć cały artykuł skałdający się z 3 części.
No widzisz... jedynie Czornyj postanowił mi pomóc jeżeli popełniam błędy i taka postawa mi się podoba. Brawo!
Tak powinno być na tym forum a nie pouczanie polegające jedynie na wskazaniu instrukcji. Każdy z nas kupując aparat zaczyna od wertowania instrukcji nawet pobieżnie a jeżeli chodzi o profile to przećwiczyłem ich kilkanaście nie tylko firmowych ze strony Nikona ale również opracowanych przez innych kolegów posiadających D700.
Co to jest za wymiana spostrzeżeń i poglądów na temat sprzętu fotograficznego jeżeli nie można liczyć na poradę i pomoc a spotyka się człowiek jedynie z wyśmiewaniem.
Czornyj jeżeli faktycznie popełniłem błędy w ustawieniach aparatu to przyznam się do tego na forum bez uników...
Powiedz - czy ja Cię wyśmiewałem? Napisałem Ci o profilach, napisałem przykład z irysami, a Ty uważasz, że Ci nikt nie pomaga? To jak sobie wyobrażasz pomoc? Ma ktoś do Ciebie przyjechać i ustawić Ci aparat?
nadzorca2
27-07-2009, 16:35
nadzorca2 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11458) jeżeli użwywasz ACR pod PSem lub LRa i jesteś skłonny trochę poeksperymentować i wydać $$$ na taką kartę (http://www.amazon.com/gp/product/B0000ALKEJ?ie=UTF8&tag=xblogstayinfo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B0000ALKEJ)to polecam przeprowadzić procedurę "ukręcenia" (tak to chyba nazywa Czornyj :) ) własnego profilu zgodnie z tym (http://x-equals.com/blog/?p=2259) artykułem.
PS Polecam przejrzeć cały artykuł skałdający się z 3 części.
Dzięki za podpowiedź. Chyba właśnie Popi1612 zaczynający ten wątek poszedł tą drogą. Muszę się jego zapytać jak mu to eksperymentowanie poszło.
Najprawdopodobniej w przypadku zdjęcia nadzorcy2 zawinił standardowy profil Adobe w konwerterze ACR, który faktycznie ma tendencje do błękitnego odwzorowania fioletów. Najlepsze efekty przyniosła mz. zmiana profilu na Camera Matching Profile "D2X Mode 3":
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/fiolet.jpg)
Camera Matching Profiles można pobrać tutaj:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
po zainstalowaniu zmieniamy je w zakładce Camera Calibration
Analogiczny rendering barw jak w ACR dla profilu "D2X mode 3" można uzyskać w konwerterze Nikon Capture NX, wybierając:
1. Base Adjustments>Camera Adjustments>Picture Control>D2XMODE3
nadzorca2
27-07-2009, 19:54
Czyli jednak profil do którego nie miałem od razu dostępu. Dziękuję za pomoc Czornyj...
Coś napiszę…. bo szkoda mi kolegi z „ fioletowym kwiatkiem „
Mam teraz Canona ale chcącego kupić Nikona bo uważam że to świetny system dla moich potrzeb. Ma dostęp też do zdjęć z dwóch systemów bo mam też Videofilmowanie i młodzi często przynoszą na płytach zdjęcia pod teledysk
Niestety barwy w portrecie z N też nie są akceptowalne skóra wychodzi żółtawa a kolory jakieś sprane.. I to mnie niestety wstrzymuje przed zakupem D700. ..kwiatki i zieleń dla mnie są mniej ważne ..Szkoda że inni użytkownicy tak besztają tych którym się to nie podoba.. Oczywiście są fachowcy którzy potrafią ustawić lepiej niż inni barwę .
PS. I proszę nie piszcie że można wgrywać profile …kręcić i kręcić, że zawiódł system ACR itp. … Myślicie że po co Nikon zawiązał spółkę z Fuji . Ślepi nie są . Widzą problem i mam nadzieję że coś się ruszy w końcu. A to że jedni użytkownicy widzą kolory tak czy inaczej to już inna sprawa.
Żeby nie było że pisze złośliwie …Canon też mnie wkurza za beznadziejne naświetlanie matrycy i kiepski AF ale co zrobić dla mnie barwa jest ważna. Po prostu w systemie Nikona trzeba się męczyć z kolorami a w Canonie z całą resztą.
PS. Jeśli ktoś nie wierzy to prywatnie prześle liki stron do dwóch najlepszych studiów ślubnych z mojego miasta które znam pracujących w systemach N i C i niech sobie sam porównają kolorki .
Pozdrawiam
( w oczekiwaniu na D700x z sofem od Fuji )
Coś napiszę…. bo szkoda mi kolegi z „ fioletowym kwiatkiem „
Mam teraz Canona ale chcącego kupić Nikona bo uważam że to świetny system dla moich potrzeb. Ma dostęp też do zdjęć z dwóch systemów bo mam też Videofilmowanie i młodzi często przynoszą na płytach zdjęcia pod teledysk
Niestety barwy w portrecie z N też nie są akceptowalne skóra wychodzi żółtawa a kolory jakieś sprane.. I to mnie niestety wstrzymuje przed zakupem D700. ..kwiatki i zieleń dla mnie są mniej ważne ..Szkoda że inni użytkownicy tak besztają tych którym się to nie podoba.. Oczywiście są fachowcy którzy potrafią ustawić lepiej niż inni barwę .
PS. I proszę nie piszcie że można wgrywać profile …kręcić i kręcić, że zawiódł system ACR itp. … Myślicie że po co Nikon zawiązał spółkę z Fuji . Ślepi nie są . Widzą problem i mam nadzieję że coś się ruszy w końcu. A to że jedni użytkownicy widzą kolory tak czy inaczej to już inna sprawa.
Żeby nie było że pisze złośliwie …Canon też mnie wkurza za beznadziejne naświetlanie matrycy i kiepski AF ale co zrobić dla mnie barwa jest ważna. Po prostu w systemie Nikona trzeba się męczyć z kolorami a w Canonie z całą resztą.
PS. Jeśli ktoś nie wierzy to prywatnie prześle liki stron do dwóch najlepszych studiów ślubnych z mojego miasta które znam pracujących w systemach N i C i niech sobie sam porównają kolorki .
Pozdrawiam
Problem "kolegi z kwiatkiem" wogóle nie miał nic wspólnego z Nikonem, to była kwestia profilu Adobe, a wogóle to został rozwiązany.
Obrobiłem sporo sesji modowych z takich i śmakich Canonów, Nikonów a nawet Haselbladów - i jeśli o mnie chodzi, to problem barwy skóry NIE ISTNIEJE. Miałem materiał zrobiony naprzemiennie D200 i 5D, D700 i 1Ds3, H3D i D3x i qrv przysięgam - wedle własnego widzimisię uzyskałem takie same barwy skóry ze wszystkich tych sprzętów. ACR jest mym sprzymierzeńcem i potężnym sprzymierzeńcem on jest, dzięki niemu kolory skóry to mi z ręki jedzą. Naprawdę taniej i szybciej jest nauczyć się sprawnie posługiwać jakimś cywilizowanym konwerterem RAW, niż czekać do usranej śmierci na charakteryzowanego spektralnie Nikofufunona D4xxx z wbudowanym spektroradiometrem i implementacją CIECAM02.
Naprawdę taniej i szybciej jest nauczyć się sprawnie posługiwać jakimś cywilizowanym konwerterem RAW, niż czekać do usranej śmierci na charakteryzowanego spektralnie Nikofufunona D4xxx z wbudowanym spektroradiometrem i implementacją CIECAM02.
Otóż to. Powinno to być podsumowanie tego tematu.
Ja już w D80 zauważylem, że nikoś ma problemy z fioletem. Ale i tak nikon D700 jest najlepszy :)
Troszkę upraszczacie sporawe . Ok. można nauczyć się ACR , itp. wywoływaczy
Ale co ze starszymi użytkownikami wychowanymi na kliszy którzy chcą mieć
dobre kolory prosto z JPG do labu i nie mają czasu ani chęci z racji wieku na ślęczenie godzinami przy obróbce N-efów ……myślę tu np. o swoim teściu ..człowieku który zna się trochę na fotografii i chce kupić nowe lustro do 10tyś…już wiedze jak wieczorami obrabia kolorki…
dobre kolory prosto z JPG do labu i nie mają czasu ani chęci z racji wieku na ślęczenie godzinami przy obróbce N-efów ……myślę tu np. o swoim teściu ..człowieku który zna się trochę na fotografii i chce kupić nowe lustro do 10tyś…już wiedze jak wieczorami obrabia kolorki…
A to ci użytkownicy wychowani na kliszy nie kupowali różnych filmów w zależności od tego co chcieli fotografować? Różne filmy Fuji pod konkretne zastosowania? Różne typy wywoływań pod konkretny efekt?
aaaa... no tak - kupowało się przecież najtańsze filmy, wszystko z filmu szło prosto do labu (najlepiej jeszcze fotojokerowego) i wówczas był "cud, malina" prawda? ;) A laboludek sam kręcił (albo i nie, jak mu się nie chciało) tak, aby odbitki były znośne
No przestańcie już p... o tym analogu i zanoszeniu zdjęć prosto z puszki do labu - macie doskonałe narzędzia, możecie zrobić z nimi co chcecie, ale wolicie zaciągnąć ręczny i narzekać na porsche (czy też inny samochód jaki sobie tutaj wstawicie), że wolno jedzie.
...Ale co ze starszymi użytkownikami wychowanymi na kliszy którzy chcą mieć
Wybacz ddarc, ale straszną bzdurę powiedziałeś. Mówi Ci to ktoś z paroma latami na karku, wychowany na kliszach. Lata idą i mamy tzw. postęp i coraz większe możliwości. Zawsze w takich momentach podaję przykład Zdzisława Beksińskiego, który dostrzegł nowe możliwości w grafice komputerowej i je wykorzystał. Nie patrząc na wiek i przyzwyczajenia. Jak kto chce się usprawiedliwiać ze swych ułomności i nieumiejętności to i tak będzie to robił. Wszystko siedzi w naszych głowach. Kto chce to wykorzystać, to to robi. Kto nie, to narzeka i marudzi.
dobre kolory prosto z JPG do labu
A na których to kliszach były idealne kolory i który lab robił idealne odbitki?
nadzorca2
28-07-2009, 08:48
A to ci użytkownicy wychowani na kliszy nie kupowali różnych filmów w zależności od tego co chcieli fotografować? Różne filmy Fuji pod konkretne zastosowania? Różne typy wywoływań pod konkretny efekt?
aaaa... no tak - kupowało się przecież najtańsze filmy, wszystko z filmu szło prosto do labu (najlepiej jeszcze fotojokerowego) i wówczas był "cud, malina" prawda? ;) A laboludek sam kręcił (albo i nie, jak mu się nie chciało) tak, aby odbitki były znośne
No przestańcie już p... o tym analogu i zanoszeniu zdjęć prosto z puszki do labu - macie doskonałe narzędzia, możecie zrobić z nimi co chcecie, ale wolicie zaciągnąć ręczny i narzekać na porsche (czy też inny samochód jaki sobie tutaj wstawicie), że wolno jedzie.
Użytkownicy, którzy wychowali się na kliszy nie zawsze kupowali najtańsze filmy. Z uwagi na to, że zajmowałem się głównie portretem kupowałem Fuji Reala 100 a przez ostatnie 5 lat robiłem jeszcze na Nikonie F4. Zdarzało się na początku lat 80-tych kupować filmy ORWO Color, które trzeba było trzymać w lodówce. Wtedy kiedy oddawałem filmy do wywołania, to nie było chyba Fotojokera. Zawsze sobie chwaliłem profesjonalne studio ProfiLab i do tej pory korzystam z jego usług. Nie upraszczaj tematu i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.
No właśnie... też mnie zastanawia ten częsty ton wypowiedzi odnośnie analoga, jakoby było tak pięknie (idealnie), a teraz jest zła cyfra, kolory do dupy i w ogóle...
Prawda jest taka, że za analoga, zdecydowana większość osób miała niewspółmiernie mniejszy wpływ na końcowy efekt, aniżeli obecnie. Bo nie każdy raczej posiadał ciemnię i sam bawił się w wywoływanie zdjęć... I często tak naprawdę to koleś w zakładzie foto decydował o tym co zobaczymy na zdjęciu :-P
sejmajnejm
28-07-2009, 09:45
pitu pierdu.
jak dzieci. moja racja najmojsza.
A.
pitu pierdu.
jak dzieci. moja racja najmojsza.
A.
Po to jest forum by dyskutować, nikt nikogo nie zmusza do czytania każdego tematu.
I często tak naprawdę to koleś w zakładzie foto decydował o tym co zobaczymy na zdjęciu :-P
Gdzieś kiedyś czytałem taką historię, o fioletowej (a może niebieskiej) żabie. Oddał fotograf zdjęcia do labu, odbiera odbitki i słyszy od laboranta: "zdjęcia piękne ale ile ja się musiałem nakombinować żeby ta p***ona żaba wyszła zielona" :)
Gdzieś kiedyś czytałem taką historię, o fioletowej (a może niebieskiej) żabie. Oddał fotograf zdjęcia do labu, odbiera odbitki i słyszy od laboranta: "zdjęcia piękne ale ile ja się musiałem nakombinować żeby ta p***ona żaba wyszła zielona" :)
heheheh :)
Ok. można nauczyć się ACR , itp. wywoływaczy
Nie nie, jeśli chcesz panować nad kolorami, to musisz się ich nauczyć.
Wiesz, jak chcesz robić kontrolowane poślizgi samochodem, to raczej musisz wiedzieć, jak działa ręczny...
dobre kolory prosto z JPG do labu
To samo, co z miłośnikami szybkiej jazdy, którzy chcą, żeby samochód za nich sam się kierował. Powinni zmienić hobby :-)
Bo jak wszyscy wiemy, jak się oddało film do labu, to nie było nigdy żadnych problemów z kolorami...
Dziś można sobie samemu "jednym suwaczkiem" wszystko naprawić, zmienić itd., a ludzie narzekają...
Do dziś pamiętam, jak w liceum snuliśmy sobie marzenia, jakby to było fajnie, żeby móc podejrzeć zdjęcie, zanim się odda film do labu do zrobienia odbitki. A o bezpośrednim wpływie na odbitki (zwłaszcza kolorowe, bo czarno-białe to jeszcze w łazience się dało uwarzyć), nikt nawet nie marzył! Pozostawała walka z "kreatywnym" laborantem i jego wizją naszych zdjęć (patrz poprzedni post o żabie - kwintesencja wielu bojów z laborantami...)
Dziś robię zdjęcie, mogę je od razu podejrzeć, potem mogę je dowolnie zmienić, oddaję do labu i dostaję dokładnie takie zdjęcie, jakie widziałem na monitorze. OK, to wymaga znalezienia odpowiedniego labu i skalibrowania się z nim, wypracowania całego "workflow", ale ja to zrobiłem raz a dobrze i teraz po prostu odbieram zdjęcia i nie marnuję czasu na sprzeczki z laborantem, bo jeśli on niczego nie dotyka, to mam dokładnie to, co chciałem. Fiolety też.
Wiem. Po prostu nie kupujmy D700 itp. puszek. Oszczędzimy sobie nerwów. Kupmy używanego F4 i nośmy klisze do labu :-)
(sam zresztą to robię ostatnio z sentymentu...)
i nie mają czasu ani chęci z racji wieku na ślęczenie godzinami przy obróbce N-efów ……myślę tu np. o swoim teściu ..człowieku który zna się trochę na fotografii i chce kupić nowe lustro do 10tyś…już wiedze jak wieczorami obrabia kolorki…
Co się martwisz o teścia? Może on będzie zadowolony z JPG z D3 czy D700?
A jak mu się nie chce, to niech się zajmie pszczelarstwem na przykład, też piękne hobby.
Poza tym kto powiedział, że obróbka NEFów to ślęczenie? Moja Żona np. odkąd zapoznała się z ACR nie może uwierzyć, jak mogła marnować kiedyś tyle czasu na wyciąganiu czegoś ciekawego z JPG. Jak ktoś ma dwie lewe ręce do fotografii, to będzie ślęczał... to niech zmieni hobby :-)
Użytkownicy, którzy wychowali się na kliszy nie zawsze kupowali najtańsze filmy. Z uwagi na to, że zajmowałem się głównie portretem kupowałem Fuji Reala 100 a przez ostatnie 5 lat robiłem jeszcze na Nikonie F4. Zdarzało się na początku lat 80-tych kupować filmy ORWO Color, które trzeba było trzymać w lodówce. Wtedy kiedy oddawałem filmy do wywołania, to nie było chyba Fotojokera. Zawsze sobie chwaliłem profesjonalne studio ProfiLab i do tej pory korzystam z jego usług. Nie upraszczaj tematu i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.
Jezu, ten akapit do którego się odnosisz to jest ironia :D. Oj mam wrażenie, że niektórym trzeba kawę na ławę, aby zrozumieli ;)
sejmajnejm
28-07-2009, 10:33
Po to jest forum by dyskutować, nikt nikogo nie zmusza do czytania każdego tematu.
oczywiscie. i nikt nikogo do trzymania jakiegos poziomu nie zmusza. masz racje ;-) ale chyba sie nie zrozumielismy
A.
...
Kolejny który myli Fujitsu z Fujifilm ? Jakaś plaga czy coś...
Bladyrunner*
28-07-2009, 12:01
Przeczytałem całą dyskusję i tak naprawdę to nie rozumiem jednego, po kiego grzyba kupować d700 żeby potem robić zdjęcia w formacie jpg. To taka sama skala absurdu jak kupowanie samochodu terenowego żeby nim jeździć po mieście i na zakupy.
Przeczytałem całą dyskusję i tak naprawdę to nie rozumiem jednego, po kiego grzyba kupować d700 żeby potem robić zdjęcia w formacie jpg. To taka sama skala absurdu jak kupowanie samochodu terenowego żeby nim jeździć po mieście i na zakupy.
Bo D700, zwłaszcza z długim tele, wygląda bardziej "trendy" niż D40 albo małpka ;)
Panowie widzę że wrzawa nastała, ja sobie świetnie radze z wywoływaniem RAW
w Adobe Photoshop Lightroom 2.3 i nie narzekam na kolory ACR żadna filozofia ale podoba mi się Light ….kolorki są super bo mam Canona …ale żałuje że Nikon nie ma takiej reprodukcji barw bo nie wszystko potrzebuje robić w Rawach i trącić czas na obróbce. Jeśli mam zdjęcia z wesela na Sali powiedzmy 600 zdjęć z tańców itp. mniej ważnych wydarzeń .. to nie potrzebuje zapisywać w Rawach ... JPG spokojnie wystarczy szkoda czasu w domu na wywoływanie szczególnie jak 20 innych zadań do zrobienia
Niestety Nikonem tak pracować się nie da bo ludzie mają dziwne kolory skóry
Oczywiście zaraz napiszecie że się da , że pisze bzdury kolorki są super … i jest super ok. mnie to nie zadowala jak komuś odpowiada ta kolorystyka to spoko. szkoda czasu na dyskusje.. proponuje porobić zdjęcia dwoma systemami i porównać kolorki. Ja będę upierał się przy swoim . Raw to świetna sprawa ale uważam że nie zawsze jest sens i potrzeba go wykorzystywać.. Ja najczęściej mam włączony zapis RAW + JPG …jeśli JPG wyszedł dobry to po co obrabiać ?
Poczekam aż pojawi się poprawka softu do D700 albo następca bo uważam odkąd popracowałem D700 w kościele że to bardzo dobry aparat reporterski i ergonomia Nikona mi podpasowała a Canon w tej cenie może się schować…szczególnie z paroma szkłami N na które mam chęć... tylko te kolory …jeszcze w kościele itd. mogę przeżyć …ale do pracy w studiu i pleneru na razie słabo go widzę ….mi się kolorki nie podobają, próbowałem to obrabiać ....oglądałem …dziękuję …nie . Łatwość z jaka obrabiam zdjęcia z Canona jest nie do pobicia. JPG jaki wypluwa jest super.
Nie mam absolutnie ani jednego zdjęcia pary młodej żebym musiał coś kombinować z kolorami . Ale nie tracę nadziejni niedługo będą prezentacje D300s , szkoda że nie D700x może na zimę.
PS. Więcej nie będę pisał bo to bez sensu ...każdy widzi inaczej
Pozdrawiam
Oczywiście zaraz napiszecie że się da , że pisze bzdury kolorki są super … i jest super ok. mnie to nie zadowala jak komuś odpowiada ta kolorystyka to spoko.
Za pomocą Canona 5D+50/1.8 oraz Nikona D3+50/1.8 wykonano zdjęcia tej oto uroczej niewiasty. Wywołałem je (bez specjalnych czarów) w ACR, z każdego wziąłem po jednej połóweczce i połączyłem ze sobą w taki oto sposób:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/kmsh.jpg)
Pytanie: która połówka tego portretu była robiona Nikonem, a która Canonem?
suaby przyklad bo b. slabo widac kolor czerwony, ktory daje jednoznaczna odpowiedz co z ktorego...
robin102
28-07-2009, 14:04
Ta po prawej Nikonem, ta po lewej bardziej plastyczna Canonem :)
suaby przyklad bo b. slabo widac kolor czerwony, ktory daje jednoznaczna odpowiedz co z ktorego...
Dobszszsz... Podobno skóra zdradza Nikona niczym rogacza niewierna żona, ale dla miłośników czerwieni mamy w takim razie CC24, w rolach głównych: Nikon D3+24-70/2.8 oraz Canon 5D+85/1.2:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/c5d3c.jpg)
mz z lewej jest nikon.
Pudło. A zgaduj-zgadule nie zmienią faktu, że barwy na tych zdjęciach są niemal iden-ty-czne, zresztą większego zdjęcia nie mają, bo WB ustawiony jest tak samo, a do wyrenderowania barw użyłem tego samego profilu.
pudło
pudlo to jest na zdjeciu...:mrgreen:
zalozmy ze sa wywolane niemal idealnie tak samo. masz moze print screena z acr z suwaczkami?
ciekaw jestem ile pracy trzeba wlozyc w uzyskanie zblizonych kolorow z C i N pod ACR
ciekaw jestem ile pracy trzeba wlozyc w uzyskanie zblizonych kolorow z C i N pod ACR
Trzeba identycznie ustawić WB na tą samą, szarą kartę i użyć tego samego profilu barwnego (w tym wypadku Adobe Standard). Pozostałe suwaczki ustawione są w obu przypadkach oczywiście tak samo.
aha, a po otwarciu raw z C i N i ustawieniu WB identycznie na szarej karcie, wartosci w K pokaza sie takie same?
drugie pytanie - czy test zostal przeprowadzony dla roznych wartosci iso?
aha, a po otwarciu raw z C i N i ustawieniu WB identycznie na szarej karcie, wartosci w K pokaza sie takie same?
drugie pytanie - czy test zostal przeprowadzony dla roznych wartosci iso?
Nie - różnią się wartością temperatury i tinty, co zresztą jest do przewidzenia - wynika to z różnic w charakterystyce filtrów na fotocelach matryc oraz wpływu różnych układów optycznych, innymi słowy: z odmiennych funkcji uczulenia spektralnego.
Test został przeprowadzony dla natywnych czułości obu aparatów.
plusfoto
28-07-2009, 14:52
Aja mam nietypową prośbę - zrób to zdjęcie właśnie w jpg i bez żadnej obróbki złącz i wstaw. Ciekaw jestem efektów. Poza tym zgadzam się z kolegą że nie wszystko robi się w rawach.
No i gdyby jeszcze ktoś coś takiego zrobił na 700 i markII to by było super
Dla mnie mit "cudnych" kolorów Canona padł gdy znajomek kupił 5dmk2. Miałem okazję widzieć, że tak samo sobie nie radzi w świetle mieszanym przy AWB i tak samo jak z D700 trzeba posiedzieć chwilę nad plikiem by barwy były OK, gdy iso wysokie, a światło "trudne". Tyle.
Ale jeśli ktoś twierdzi, że z Canona kolorki są zawsze i wszędzie extra to... po co się męczyć z Nikonem? Sprzedać to w diabły i brać Canona :)
Aja mam nietypową prośbę - zrób to zdjęcie właśnie w jpg i bez żadnej obróbki złącz i wstaw. Ciekaw jestem efektów. Poza tym zgadzam się z kolegą że nie wszystko robi się w rawach.
Po pierwsze - nie mam pod ręką ani jakiegokolwiek Canona, ani Nikon D3/700.
Po drugie - w jpegach oczywiście wyjdzie to zupełnie inaczej, bo puszki zastosują swoje własne profile odwzorowania barw, oraz dobiorą punkt bieli według swojego widzimisię. Totalną kontrolę nad sposobem odwzorowania barw zdjęć mamy tylko w konwerterze RAW (choć oczywiście nie znaczy to, że jpegów nie da się skorygować).
Zgadzam się z prz3mo w 100% też mam styczność z obiema puszkami i obiema można robić fajne zdjęcia i obiema można spierrr. i to równo :) poza tym niewidziałem jakichś strasznych cudów z 5dm2 w jpg`u...
ale jaki jest sens tego porownania? jak sie komus canon podoba, to kupuje canona, oczywiste jesty ze canon i nikon nie moze miec tak samo wygladajacych jpg. w koncu sa to inne firmy, na dodatek konkurujace ze soba.
ja na d200 wpadlem w robienie wszytskiego w raw i dzieki d700 odzyskalem wiare w jpg.
nadzorca2
28-07-2009, 17:25
Koledzy...ale się rozwinął temat dzięki mojemu często wyśmiewanemu fioletowemu kwiatkowi...
Tak długi zastój w dyskusji a tutaj nagle takie ożywienie...
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.
Dzięki Waszej pomocy zbliżyłem się do tego stanu, który zapewnił mi spokój i przekonanie, że nie wydałem na próżno pieniędzy na D700.
Tym razem biały kwiatek, trochę źle wykadrowany ale z fajnym rozmyciem.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=t3gyqerksrns4cd5vlmq.jpg)
plusfoto
28-07-2009, 18:25
To znaczy przechodzisz do zadowolonych!
grunt to zachowac zdrowe proporcje miedzy kombinowaniem (5%) i fotografowaniem (95%). gwarantuje to generalne zadowolenie ze sprzetu :)
tak wiec... do nastepnego razu ;)
nadzorca2
28-07-2009, 20:17
To znaczy przechodzisz do zadowolonych!
Raczej tak...chyba za dużo wymagałem od sprzętu co nie oznacza, że w pewnych sytuacjach tęsknię za Fuji S5Pro...
Miałem nic nie pisać ale jak widzę te przykłady echh.. Każde zdjęcie też mogę upodobnić z jednej puszki do drugiej w procesie obróbki to żaden argument chodzi o to na ile matryca oddaje kolory , co podoba się klientom…i ile się nad tym ślęczy
ale jeśli potraficie Nikonem w prosty sposób dwoma klikami uzyskać takie kolory z N-efa to chyle czoła...pierwsza z brzegu fotka
www.iv.pl/viewer.php?file=91527dpcufg3i55nd.jpg
chodzi o to na ile matryca oddaje kolory
Zasadniczo mi się zdaje, że matryca jako taka nie może oddać kolorów. To kwesta filtrów, oprogramowania, przetwarzania danych, algorytmów. I jak widać matryca nie do końca ma tu znaczenie a obróbka danych - impulsów elektrycznych, które powstały na skutek światła padające na matrycę poprzez filtr RGB na matrycę. Mówienie, że matryca "oddaje" kolory chyba jest mega uproszczeniem.
ale jeśli potraficie Nikonem w prosty sposób dwoma klikami uzyskać takie kolory z N-efa to chyle czoła...pierwsza z brzegu fotka
Że niby to ma być ok? Bo nie rozumiem...
spiritwood
28-07-2009, 22:52
jeśli potraficie Nikonem w prosty sposób dwoma klikami uzyskać takie kolory z N-efa to chyle czoła...pierwsza z brzegu fotka
Mam wrzucić jeszcze gorszą? To nie problem. Wybierz system: Canon, Nikon czy Olympus ...
Uwierz - a piszę to bardzo łagodnie, bo zaraz Cię zjedzą - jeżeli ta żółtaczka ma być przykładem super zdjęć z systemu Canona, to system leży ;)
Chodzi o oddanie koloru czewień , fiolet , brąz itd.... jaka żółtaczka sala taka była ...chyba coś nie chalo z monitorami mamy inaczej ustawione…w każdym razie na papieże wychodzi przepięknie …… z chęcią oblejże kolory mam na myśli zdjęcie na którym można obejrzeć wiele barw a nie ciemną pszczółkę czy laskę na krześle
...chyba coś nie chalo z monitorami mamy inaczej ustawione…w każdym razie na papieże wychodzi przepięknie
To w takim razie nie tak coś masz z labem, gdzie oddajesz fotki. Bo jeśli na papierze wychodzi przepięknie... mam profilowany monitor Eizo i ta fotka to jest dopiero żółtaczka... idź do kogoś i obejrzyj te fotki na innym monitorze... nie... no powiedz, że żartujesz?
To jest z Canona? Którego?
źródło (http://www.iv.pl/images/91527dpcufg3i55nd.jpg)
50D . fakt mam wszystko sprofilowane pod konkretną maszyne "Frontier FujiFilm" . Zapewne stąd różnice
50D . fakt mam wszystko sprofilowane pod kąkretną maszyne
Zainstaluj Firefoxa (http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/), poprawia błędy ortograficzne. Warto skorzystać...
P.S. trochę skopię WB w ACR i bez problemu mam takie kolorki...
spiritwood
28-07-2009, 23:20
'chalo' i 'papież' dawno śpią w grobie, więc ich do tego nie mieszajmy. Jeśli chodzi o monitor, to jest to kalibrowany Apple Cinema 24", więc nie mam się czego wstydzić.
Jest źle - co mam więcej napisać, kiedy Ty wystawiasz te foty jako wzorcowe????
@mpwt - to jest z 50D ;) Fajne? :P
@mpwt - to jest z 50D ;) Fajne? :P
Tak, już wiem. No co najwyżej fajne... ;)
Dzięki za rady , gadka szmatka …a gdzie wasze przykłady ?
Dzięki za rady , gadka szmatka …a gdzie wasze przykłady ?
No ale chyba najpierw musisz skonfigurować swój system/monitor aby wyświetlał poprawnie kolory...
Jasne , Monitor kalibrowałem Spektrometrem i jest ok. Widzę że brak argumentów zdjęciowych . Dyskusja o kolorach bezpośrednio z puszki nie poparta przykładami jest bez sensu
Dyskusja o kolorach bezpośrednio z puszki nie poparta przykładami jest bez sensu
A czym są wg. Ciebie kolory bezpośrednio z puszki?
P.S. zmień kalibrator...
Jpg
Co do żółci jeśli zauważysz czym był przystrojony sufit…..a błysk lampy pod kontem 45% to nie może wyjść inaczej …czekam dalej…
spiritwood
28-07-2009, 23:49
A czym są wg. Ciebie kolory bezpośrednio z puszki?
Pewnie .jpg lub RAW wywoływany defaultowo...
Ponieważ dzisiaj robię akurat inną robotę, więc nie będę grzebać w archiwum. Jutro wstawię Ci zdjęcia z pomieszczeń, które nie grzeszą zbytnią żółcią.
Miłego wieczoru.
Jpg
Z którym profilem?
Co do żółci jeśli zauważysz czym był przystrojony sufit…..a błysk lampy pod kontem 45% to nie może wyjść inaczej
Może wyjść inaczej...
Nie wiem czy czy o takie coś chodziło i czy takie sample się przydadzą?
Wywołane z RAW w LR... przy kolorach nic dłubałem. Używam profilu D2X Mode2 i mnie taki kolor skóry odpowiada.
Oczywiście chętnie poczytam opinie innych.
1.
źródło (http://img268.imageshack.us/img268/9469/dsc2404.jpg)
By austin110 (http://profile.imageshack.us/user/austin110), shot with NIKON D700 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=NIKON+D700&make=NIKON+CORPORATION) at 2009-07-24
2.
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/2394/dsc2651.jpg)
By austin110 (http://profile.imageshack.us/user/austin110), shot with NIKON D700 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=NIKON+D700&make=NIKON+CORPORATION) at 2009-07-24
3.
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/9110/dsc26432e.jpg)
nadzorca2
29-07-2009, 09:42
Jpg
Co do żółci jeśli zauważysz czym był przystrojony sufit…..a błysk lampy pod kontem 45% to nie może wyjść inaczej …czekam dalej…
Pozwolicie, że jeszcze raz zabiorę głos.
Znowu następny kolega próbuje się czegoś dowiedzieć, prosi o poradę a tutaj docinki uwagi na temat ortografii nie mające istotnego znaczenia w dyskusji, bicie piany chyba tylko w celu złapania następnego posta, ale do rzeczy...
"ddarc" ostatnio na wigilię zrobiłem serię zdjęć dla dużej spółki giełdowej w pomieszczeniu o ścianach lekko różowych, pastelowych z dodatkiem jasnej zieleni i też nie byłem z nich zadowolony. Pomimo tego, że wszystko robiłem prawidłowo, naświetlałem dwiema lampami to też ciężko mi było uzyskać kolory, które można uzyskać w pomieszczeniu o białych ścianach. Musiałem się trochę napracować w PS-ie, żebym był zadowolony, dlatego Ciebie rozumiem...
Faktycznie zdjęcie może wydawać się mocno ocieplone ale warunki mogły nie pozwolić na uzyskanie kolorów zadowalających większość ludzi...
nadzorca2
29-07-2009, 09:48
"Austin" mnie też takie kolory odpowiadają ale podejrzewam, że miałbyś kłopot z ich uzyskaniem w pomieszczeniu sali balowej wskazanym przez naszego kolegę...
...a może wreszcie kolega "mpwt" pochwali się jakimś zdjęciem...
Znowu następny kolega próbuje się czegoś dowiedzieć, prosi o poradę a tutaj docinki uwagi na temat ortografii
A mnie się zdaje, że kolega nie próbuje się niczego dowiedzieć, a pokazuje idealne zdjęcie zrobione 50D, które nie da rady zrobić D700. Proszę przeczytać ze zrozumieniem:
A co do docinek... to raczej uwaga. Powinniśmy się szanować nawzajem i minimum przyzwoitości ortograficznej warto zachować.
...a może wreszcie kolega "mpwt" pochwali się jakimś zdjęciem...
Niestety moje zdjęcia nie spełniają takich wymagań, ponieważ nie robię JPG a RAW. Natomiast w stopce jest adres do mojego fotobloga, gdzie można zobaczyć moje zdjęcia.
Na forum staram się pomagać na tyle na ile moje umiejętności wystarczają. Jeśli komuś to nie odpowiada do trudno. Nic na to nie poradzę.
nadzorca2
29-07-2009, 10:29
"mpwt" właśnie przejrzałem Twojego fotobloga i widać ze zdjęć, że każdy ma inne spojrzenie na świat. Każdemu podoba się co innego, tak samo jak komuś nie spodobała się moja "ciemna pszczółka" i zdjęcie kolegi z sali balowej, tak samo może się nie podobać paleta barw z pleneru ślubnego Marysi i Michała, gdzie na drugim zdjęciu panna młoda (widok z góry) ma skórę mocno siną i bardzo zimną a jest to przecież młoda, zdrowa i ładna kobieta...
Jeżeli uzyskanie takiego koloru skóry było zamierzone to OK a jeżeli nie to ten profil D2Xmode3 bez podciągnięcia nasycenia w pewnych sytuacjach nie jest do końca najlepszy.
"mpwt" właśnie przejrzałem Twojego fotobloga i widać ze zdjęć, że każdy ma inne spojrzenie na świat.
Zgadza się.
Każdemu podoba się co innego, tak samo jak komuś nie spodobała się moja "ciemna pszczółka" i zdjęcie kolegi z sali balowej
Tak, tylko tutaj mowa o D700 i o żółtaczce (albo innym złym odwzorowaniu kolorów) na skórze. Nie wiem jakie ty masz spojrzenie na świat ale jeśli D700 ma z tym problem to 50D jeszcze większy.
kolorki są super bo mam Canona (...)
Sorki, ale właśnie zdjęcie, które kolega ddarc przestawił jest tego zaprzeczeniem.
tak samo może się nie podobać paleta barw z pleneru ślubnego Marysi i Michała, gdzie na drugim zdjęciu panna młoda (widok z góry) ma skórę mocno siną i bardzo zimną
Te zdjęcia to mój pierwszy plener ślubny jaki robiłem w życiu i się uczyłem. Inna sprawa, że te kolory miały właśnie tak wyglądać. To zdjęcie jest "odsaturowanie". Takie moje "widzenie", które można zobaczyć w innych pracach. Robiłem to nota bene jeszcze D80. Wyszło jak wyszło. Ale nie ma tu na pewno problemu z żółtaczką... ;)
Jeżeli uzyskanie takiego koloru skóry było zamierzone to OK a jeżeli nie to ten profil D2Xmode3 bez podciągnięcia nasycenia w pewnych sytuacjach nie jest do końca najlepszy.
Z profilami sprawa nie jest prosta. Problem polega na tym, że w przypadku fotografii praktycznie niemożliwe jest uzyskanie "wiernych barw", dlatego stosuje się profile, które zamiast "wiernych barw" odwzorowują "przyjemne barwy" - takie, by nam się spodobały. I w tym miejscu pojawia się problem wynikający z szeregu czynników
- matematyczne modele barwy wykorzystywane do przeprowadzenia tego typu odwzorowań nie nadają się do tego najlepiej, bo zostały opracowane w 1931 i 1976, a więc w czasach, więc siłą rzeczy nie optymalizowano ich pod kątem cyfrowego przetwarzania obrazów.
- profile konstruowane są w taki sposób, by uzyskać barwy przyjemne w odbiorze - niestety, to co dla jednego jest przyjemne, dla drugiego jest do d...
- profile liczone są dla standardowych iluminantów, więc im bardziej światło w scenie odbiega od standardu, tym gorzej się sprawdzają.
- profile sprawdzają się przy poprawnie dobranym balansie bieli, aparatom zaś sporo brakuje do nieomylności w kwestii automatycznego ustawiania tego ostatniego.
Podam przykład, jak wygląda profesjonalny zestaw do reprodukcji dzieł sztuki, optymalizowany pod kątem wiernego odwzorowania barw:
1) zestaw złożony z kamery wielkoformatowej z konkretnym obiektywem, filtrem i przystawką skanującą "Betterlight", dla całości precyzyjnie oblicza się funkcję uczulenia spektralnego
2) odpowiednio dobrane światła HMI do oświetlania fotografowanych dzieł sztuki
3) spektrofotometr z kartą białą do pomiaru widma świateł z punktu 2.
4) oprogramowanie, które wyciąga z tego wszystkiego konstruktywne wnioski
Jak widać - posługując się lustrzankami jesteśmy skazani na rezultaty, które niekoniecznie będą nam odpowiadały. Na szczęście dysponujemy obecnie coraz doskonalszymi narzędziami, które pozwalają nam sobie radzić w zaistniałej sytuacji.
...Niestety moje zdjęcia nie spełniają takich wymagań, ponieważ nie robię JPG a RAW...
Ja również robię RAW ;)
"Austin" mnie też takie kolory odpowiadają ale podejrzewam, że miałbyś kłopot z ich uzyskaniem w pomieszczeniu sali balowej wskazanym przez naszego kolegę...
Zatem pokaże inne.
Z restauracji, gdzie ściany też miały tonację mogącą wprowadzać zamieszanie w WB... dodatkowo jeszcze 2 sample z kościoła.
4.
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/3217/dsc9923o.jpg)
By austin110 (http://profile.imageshack.us/user/austin110), shot with NIKON D700 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=NIKON+D700&make=NIKON+CORPORATION) at 2009-07-29
5.
źródło (http://img36.imageshack.us/img36/6233/dsc0149rtc.jpg)
By austin110 (http://profile.imageshack.us/user/austin110), shot with NIKON D700 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=NIKON+D700&make=NIKON+CORPORATION) at 2009-07-29
6. - tu jeszcze są widoczne światełka z lamp DJ'a
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/8890/dsc9843.jpg)
7.
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/1061/dsc9889.jpg)
8.
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/7743/dsc9098i.jpg)
9.
źródło (http://img195.imageshack.us/img195/7282/dsc9124.jpg)
By austin110 (http://profile.imageshack.us/user/austin110) at 2009-07-29
plusfoto
29-07-2009, 11:46
Panowie chodzi koledze ddark zupełnie o coś innego. Zdjęcie ktore wstawił przygotował pod konkretnego laba. I widocznie tam tak trzeba. Ściągnołem to do siebie i powiem że praktycznie wystarczył autobalans i fotka wróciła do normalności. Są kolory a żólć szlak trafił.
Austin jestem pod wrażeniem. Myślę że twoje fotki to jest mniej więcej to o co chodzi.
Szkoda że exifa szlak trafił
nadzorca2
29-07-2009, 12:10
Z profilami sprawa nie jest prosta. Problem polega na tym, że w przypadku fotografii praktycznie niemożliwe jest uzyskanie "wiernych barw", dlatego stosuje się profile, które zamiast "wiernych barw" odwzorowują "przyjemne barwy" - takie, by nam się spodobały. I w tym miejscu pojawia się problem wynikający z szeregu czynników
- matematyczne modele barwy wykorzystywane do przeprowadzenia tego typu odwzorowań nie nadają się do tego najlepiej, bo zostały opracowane w 1931 i 1976, a więc w czasach, więc siłą rzeczy nie optymalizowano ich pod kątem cyfrowego przetwarzania obrazów.
- profile konstruowane są w taki sposób, by uzyskać barwy przyjemne w odbiorze - niestety, to co dla jednego jest przyjemne, dla drugiego jest do d...
- profile liczone są dla standardowych iluminantów, więc im bardziej światło w scenie odbiega od standardu, tym gorzej się sprawdzają.
- profile sprawdzają się przy poprawnie dobranym balansie bieli, aparatom zaś sporo brakuje do nieomylności w kwestii automatycznego ustawiania tego ostatniego.
Podam przykład, jak wygląda profesjonalny zestaw do reprodukcji dzieł sztuki, optymalizowany pod kątem wiernego odwzorowania barw:
1) zestaw złożony z kamery wielkoformatowej z konkretnym obiektywem, filtrem i przystawką skanującą "Betterlight", dla całości precyzyjnie oblicza się funkcję uczulenia spektralnego
2) odpowiednio dobrane światła HMI do oświetlania fotografowanych dzieł sztuki
3) spektrofotometr z kartą białą do pomiaru widma świateł z punktu 2.
4) oprogramowanie, które wyciąga z tego wszystkiego konstruktywne wnioski
Jak widać - posługując się lustrzankami jesteśmy skazani na rezultaty, które niekoniecznie będą nam odpowiadały. Na szczęście dysponujemy obecnie coraz doskonalszymi narzędziami, które pozwalają nam sobie radzić w zaistniałej sytuacji.
Dlatego dziękuję koledze "Czornyj" za konkretne informacje wyjaśniające do końca problem kolorów czy oprogramowania aparatów.
Jak już wcześniej wspomniałem, za dużo chciałem wymagać od swojej lustrzanki będąc pod wrażeniem zdjęć "technicznych" wykonanych aparatami średnioformatowymi lub też idealnie naświetlonymi (często przypadkowo) poprzednim aparatem Fuji S5 Pro.
nadzorca2
29-07-2009, 12:51
Panowie chodzi koledze ddark zupełnie o coś innego. Zdjęcie ktore wstawił przygotował pod konkretnego laba. I widocznie tam tak trzeba. Ściągnołem to do siebie i powiem że praktycznie wystarczył autobalans i fotka wróciła do normalności. Są kolory a żólć szlak trafił.
Austin jestem pod wrażeniem. Myślę że twoje fotki to jest mniej więcej to o co chodzi.
Szkoda że exifa szlak trafił
Ja tez jestem Austin pod wrażeniem, robisz dużo ciekawych i ładnych zdjęć, bez tworzenia wokół siebie zbędnej otoczki znawcy tematu jak to niektórzy robią mając xxxxxxxx postów na koncie.
Cieszę się że temat odżył . Zapaliło mi się światełko odnośnie zakupu D700
„Austin „ dzięki za wstawienie fotek. kolorki masz bardzo ładne w plenerze . Dzięki tobie dowiedziałem się ze da się wywołać Nefy z D700 w LR z profilami i mieć ładne portrety . Możesz mi powiedzieć skąd wziąć profil do D700 i jak go wgrać do LR ?. chciałbym trochę powalczyć z Nefami z D700 zobaczę co z tego mi wyjdzie.
Co do mojego zdjęcia , może kolorki i są bardzo ocieplone i trochę nienaturalne , ale ja wole już takie niż wybladzone jak to często obserwuje z matrycy Nikona
Do Austina . Właśnie to co mi się nie podoba to fotki z wnętrz od razu bez podpisu poznaje fotki z nikona . brak takiej ciepłoty kolorów najbardziej widoczne na zdjęciu nr 1,4,9 ..Oczywiście fotki są fajne jasne itd…ale . Czy wywoływałeś też z profilem ?
Moje z kościoła 30D + 24-105 , Wywołane w Dpp bez żadnych profili, balans bieli łapie najczęściej klikając 2-3 x w kołnierzyk pana młodego
źródło (http://img182.imageshack.us/i/79587313.jpg/)
PS. Ktoś wie czemu podaje mi link do fotki zamiast ją odrazu wkleić na forum ?
Ja również robię RAW ;)
No tak. Ja też i podobne (może nie świetne jak twoje) przykłady bym znalazł. Ale... ale tu się rozchodziło też o to, żeby te kolory były prosto z puszki (JPG), nie z RAWa. Oczywiście dla mnie to jest bez znaczenia (bo ja nie widzę problemu), ale przykłady z RAW są bez sensu w tej dyskusji, bo...
Dyskusja o kolorach bezpośrednio z puszki nie poparta przykładami jest bez sensu
Nie pokazywałem swoich zdjęć, bo takowych, spełniających takie warunki, nie mam.
P.S. na moim "fotoblogu" również są fotki nie bezpośrednie z puszki.
PS. Ktoś wie czemu podaje mi link do fotki zamiast ją odrazu wkleić na forum ?
pisz odpowiedz, klikasz na symbol obrazeczka nad polem w ktorym piszesz, wklejasz link i wszystko dziala :)
Jakoś nie dział..
wiecj zerknij tu:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
nadzorca2
29-07-2009, 18:03
"ddarc" proszę zapoznac się z opisem na tej stronie
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82780&page=4
Jeżeli bedą problemy na gorąco pomogę.
Właśnie wczoraj kolega Czornyj pomógł mi odnaleźc ten opis.
Ja wgrałem trzy profile Reala, Velvia(vivid) oraz ten używany przez wielu D2XMODE3.
Velvia daje bardzo soczystą zieleń i pozostałe kolory, Reala dobrze nadaje się do portretów a D3XMODE3 jest uniwersalnym chyba profilem najbardziej realnie odwzorowującym kolory oczywiście do pewnych granic.
Pytanie: która połówka tego portretu była robiona Nikonem, a która Canonem?
Czornyj - a zrób to samo jeszcze raz, przy czym zdjęcie z Canona wołaj z profilem Camera Standard i spróbuj dopasować kolorystykę z Nikona. Ciekaw jestem, czy będzie to równie proste.
Dzięki za pomoc, powalcze
nadzorca2
03-08-2009, 18:11
Raczej tak...chyba za dużo wymagałem od sprzętu co nie oznacza, że w pewnych sytuacjach tęsknię za Fuji S5Pro...
Koledzy zaskoczę Was po tej mojej odpowiedzi: właśnie dzisiaj po roku przerwy wróciłem do Fuji S5 Pro.
Kupiłem go z przebiegiem około 4tys. czyli z takim jakim sprzedałem przed zakupem D700.
Dzisiaj go jeszcze raz sprawdziłem, porównałem z D700 robiąc tego sławnego fioletowego kwiatka i inne sceny...
dalej nie chcę już powracać do starej dyskusji na temat odwzorowywania fioletu, zieleni i żółtych twarzy z D700.
Jedno jest pewne Fuji pozostanie u mnie na długie lata a D700 do czasu uzbierania pieniędzy na Canona 5D mkII lub pozostanie na dłużej jeżeli pojawi się nowy soft, który mnie zadowoli...
Niech ta moja odpowiedź będzie podpowiedzią dla tych, którzy chcą kupić nowy aparat, zajmują się fotografią cyfrową od niedawna i nie chcą bawić się w RAW-y a szukają prawie ideału w odwzorowywaniu kolorów.
Nie warto kupować Porsche jeżeli ktoś jest romantykiem, lepiej jeździć starą Warszawą i podziwiać widoki przy 60km/h
nadzorca2
03-08-2009, 21:07
...już ostatni raz ten fioletowy kwiatek...wybaczcie...
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=k6dj1udw06aq91vmskqq.jpg)
I m.in.:
[...]
[...]
Na dzień dzisiejszy, dla posiadaczy D700, polecam np. CBL LENS (najlepiej 110mm).
Pzdr, PP
I m.in.:
Na dzień dzisiejszy, dla posiadaczy D700, polecam np. CBL LENS (najlepiej 110mm).
Pzdr, PP
Spoko, szkoda tylko, że cena tego czegoś jest z sufitu(jak dla mnie).
popi uzywasz tego ,
zamiaruje sie z zakupem ,
jelsi masz napisz opinie i poprzyj przykladami
nadzorca2
04-08-2009, 01:14
I m.in.:
Pzdr, PP
Czyli wracamy do podstaw fotografii. Kiedyś był podstawą dobry światłomierz i szara kartka a teraz CBL Lens.
Oznacza to, że te wszystkie nowinki w niektórych lustrzankach (patrz Nikon D700) są niepotrzebne ?
Już sobie wyobrażam siebie biegającego przed kościołem z CBL Lens dokonującego pomiaru balansu bieli przy ciągle zmieniających się warunkach oświetleniowych...
CBL Lens jest dobry w warunkach studyjnych, plenerach a nie w reporterce do której można porównać robienie zdjęć przed kościołem.
Jeszcze raz dzisiaj zniechęciłem się do obrabiania zdjęć z RAW-ów przywożąc z wczasów 550 zdjęć do obrobienia.
Siedziałem cały wieczór i jestem dopiero na półmetku a gdzie dalsze obowiązki, czyli normalne życie...braknie czasu.
nadzorca2
04-08-2009, 10:23
popi uzywasz tego ,
Popi1612 chyba nie ma tego CBL Lens ale znalazłem odpowiednik konstrukcyjnie oparty na tej samej zasadzie pomiaru WB a mianowicie ProDisk za 159zł o większych wymiarach niż CBL Lens i dużo tańszy...
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=701882971
Poprawny WB nie wystarcza dla prawidłowego oddania fioletu. Robiłem wczoraj fotki modelki m.in. w filetowej i różowej bluzce. WB pre - ustawione bardzo dobrze (sprawdzałem szarości w PS). JPG z body wygląda nie tak jak trzeba. Pracowałem w sRGB, a w body profil PORTRET. Mam NEFa i będę go musiał inaczej wywołać (sądzę, że w AdobeRGB). Tylko klientka musi sie zdecydowac które zdjęcia bierze, bo nie chce mi się obrabiać wszystkiego. Inne kolory są oddane bardzo dobrze - szarości, biele, czernie, a nawet skóra.
Jeśli możesz, podeślij mi tego NEF-a ;)
Wysłałem jedną z fotografii (bardzo prawdopodobne, że klientka wybierze inne ujęcie)
Ciekawostka - u mnie jest fioletowe... Nie obrabiasz tego aby na notebooku?
:-D tak, ale ten fiolecik jest trochę bardziej fioletowy, nawet na laptopie powinien być trochę inny. Widzę różnicę w kolorze - np kwiatkach nadzorcy2. Klienta też będzie chciała, by ten kolor wyglądał dobrze u wszystkich internautów, potencjalnych klientów sklepu (a statystycznie mało kto ma skalibrowane Eizo). Wiem, że będzie ciężko :)
:-D tak, ale ten fiolecik jest trochę bardziej fioletowy, nawet na laptopie powinien być trochę inny. Widzę różnicę w kolorze - np kwiatkach nadzorcy2. Klienta też będzie chciała, by ten kolor wyglądał dobrze u wszystkich internautów, potencjalnych klientów sklepu (a statystycznie mało kto ma skalibrowane Eizo). Wiem, że będzie ciężko :)
Acha, jednym słowem ma być "Deep Purple" :lol: - w ACR zakładka HSL/Hue przesuń sobie suwaczek Purple w prawo...
Dzięki. Chyba tak będzie prościej, a co najważniejsze uniwersalniej w wyświetlaniu na różnych monitorach niż to co przemyśliwałem :)
nadzorca2
04-08-2009, 11:26
Poprawny WB nie wystarcza dla prawidłowego oddania fioletu. Robiłem wczoraj fotki modelki m.in. w filetowej i różowej bluzce. WB pre - ustawione bardzo dobrze (sprawdzałem szarości w PS). JPG z body wygląda nie tak jak trzeba. Pracowałem w sRGB, a w body profil PORTRET. Mam NEFa i będę go musiał inaczej wywołać (sądzę, że w AdobeRGB). Tylko klientka musi sie zdecydowac które zdjęcia bierze, bo nie chce mi się obrabiać wszystkiego. Inne kolory są oddane bardzo dobrze - szarości, biele, czernie, a nawet skóra.
Ten fiolet to był przypadek ale często występuje jako jeden z podstawowych kolorów w sukniach u naszych Pań na weselach. Poza takimi przypadkami kolor skóry i inne detale wychodzą idealnie.
Z uwagi na to, że nie chcę się już bawić głównie w RAW-ach a jedynie w szczególnych przypadkach, przesyłam dwie fotki (JPG) strzelone dzisiaj z przypadku po przebudzeniu S5Pro i D700. Które jest od której skrzynki ???
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=5u3i9h59359vegh5ejii.jpg)
Ja również robię RAW ;)
Zatem pokaże inne.
Z restauracji, gdzie ściany też miały tonację mogącą wprowadzać zamieszanie w WB... dodatkowo jeszcze 2 sample z kościoła.
Wszystkie wołane w LR z D2XMODE2 ? I najważniejsze, czy bez żadnej korekty (nawet kontrastu czy nasycenia) ? Bo jeśli tak, to chyba będę musiał spróbować tego tworu adobe :mrgreen:
Jako ze D700 to FF i widzi szerzej to jeśli zdjęcia wykonałeś z tej samej odległości tym samym szkłem i na tej samej ogniskowej to obstawiam że po lewej Fuji po prawej Nikon
Które jest od której skrzynki ???
Prawe Fuji.
nadzorca2
04-08-2009, 15:41
Jako ze D700 to FF i widzi szerzej to jeśli zdjęcia wykonałeś z tej samej odległości tym samym szkłem i na tej samej ogniskowej to obstawiam że po lewej Fuji po prawej Nikon
Tak...
Masz rację. Ten z lewej to Fuji. Mógł zmylić kolor, ponieważ ostatnio pisałem o tym fiolecie a tu fiolet wyszedł z prawej robiony w D700 na neutralnym. Dodatkowo w tym przypadku naturalny kolor kwiatów jest na obrazku z lewej czyli Fuji..niestety koledzy.
Widać tutaj ogromną przewagę Fuji nad D700 w pomiarze automatycznego balansu bieli, gorzej jest z rozdzielczością ale przecież 12Mp w D700 jest rzeczywiste a w Fuji subiektywne odczucie jest na poziomie 8Mp z powodu dwóch rodzajów punktów pomiarowych.
I faktycznie w przypadku D700 może okazać się niezbędny LBS Lens lub ten drugi przyrząd ProDisk.
Poznałem bo mam Canona , co tam fiolet , a brązy i zieleń ...ech szkoda tej puszki takie marnotrastwo czy naprawde nie mogą napisać normalnej poprawki do softu.
nadzorca2
04-08-2009, 23:07
Poznałem bo mam Canona , co tam fiolet , a brązy i zieleń ...ech szkoda tej puszki takie marnotrastwo czy naprawde nie mogą napisać normalnej poprawki do softu.
Widzisz cały czas czekam na nowe oprogramowanie i powstrzymuję się przed sprzedażą D700, bo to naprawdę porządny sprzęt...tylko ten soft.
Pamiętacie ile było poprawek softu do D300 ?
A tutaj w Nikonie siedzą cicho...przecież nie jestem jedyny, który narzeka na balans bieli. Tego Fuji S5Pro wczoraj kupiłem od naszego kolegi z forum, nota bene posiadacza D700 przymierzającego się do sprzedania całej szklarni Nikkora+D700 i powrotu do systemu Canona...chyba coś w tym jest ???
Dlaczego ostatnio przeżywa renesans puszka Fuji S3 i S5 Pro, dlatego że ludziom brakuje tego co daje np. Canon.
Ktoś kiedyś na forum napisał, że jeżeli nie stać ciebie na 5D mkII to kup Fuji S3/5 Pro...
Pawel Pawlak
04-08-2009, 23:36
no to jeśli koniecznie chce się mieć to co daje canon, to trzeba kupić canona... Niestety, fajne JPGi w canonie też skończyły się chyba na 5D.
nadzorca2
04-08-2009, 23:40
no to jeśli koniecznie chce się mieć to co daje canon, to trzeba kupić canona... Niestety, fajne JPGi w canonie też skończyły się chyba na 5D.
Innego zdania są koledzy, którzy przeszli właśnie z D700 na 5DmkII...no jest jeszcze jedno wytłumaczenie tego faktu, mogą się teraz wstydzić przyznać do błędu ale to można sprawdzić niestety tylko na własnej skórze bo nikt nie pożyczy teraz puszki 5DmkII na próbne zdjęcia...
nadzorca, nie zrozum mnie źle, ale po co się męczysz? Sprzedaj w diabły D700 i bierz Canona :)
nadzorca2
04-08-2009, 23:52
nadzorca, nie zrozum mnie źle, ale po co się męczysz? Sprzedaj w diabły D700 i bierz Canona :)
Widzisz męczę się ponieważ wszystko kosztuje. Poprzednio sprzedając S5Pro dużo straciłem myśląc że z D700 złapałem Pana Boga za nogi i nie chcę do końca jechać na stratach dlatego wolałem dokupić S5Pro żeby uzupełnić pewne braki D700 przecież trzeba też zarabiać. Już miesiąc temu byłem umówiony nawet na wymianę komisową dopłacając do 5DmkII ale niestety puszek 5DmkII jak na razie nie ma a jeżeli się pojawiają sporadycznie to po 11000zł. Zobacz co jest w sklepach z D700, po prostu leżą i czekają...
Prędzej zabraknie na półkach D300 i D90 niż D700.
Prędzej zabraknie na półkach D300 i D90 niż D700.
Nic dziwnego, cena D700 jest bardzo wysoka. Ja dałem za swego 6400 i to był max tego co mogłem dać.
Jak sprzedaż Fuji S5 Pro+Nikon D700+Nikkor 24-70/2.8+Nikkor 50/1.4+Sigma 150/2.8+SB800 to spokojnie starczy na Canona :D
jak chcialem canona to dokupilem 70-200vr, przeszlo na miesiac, potem chcialem canona to dokupilem 14-24, teraz juz na pewno nie oplaca mi sie zmieniac systemu wiec problem z glowy ;)
edit: nie z glowy, nie mam jeszcze 85 1.4 i 200-400, wiec mam jeszcze miejsce na dwie przesiadki :mrgreen:
jak chcialem canona to dokupilem 70-200vr, przeszlo na miesiac, potem chcialem canona to dokupilem 14-24, teraz juz na pewno nie oplaca mi sie zmieniac systemu wiec problem z glowy ;)
edit: nie z glowy, nie mam jeszcze 85 1.4 i 200-400, wiec mam jeszcze miejsce na dwie przesiadki :mrgreen:
jak juz wszystko kupisz to i tak na koncu wytniesz sobie z gazety napis canon i nakleisz na korpus...
mozna sobie gadac, wojenki toczyc, ale do pewnych zastosowan C jest lepszy i tyle.
...a niedługo wyjdzie D700x, Fuj pomoże i dopiero mogą zacząć się powroty "niewiernych" :)
Panowie dajcie spokój. Ja zapytałem tylko (uogólniając) czy ktoś coś wie odn. nowszego softu do D700 (nadal myślę, że jest on wielce prawdopodobny w niedalekiej przyszłości), który uczyniłby późniejszą obróbkę zdjęć ciut łatwiejszą i szybszą dla nieobytych dobrze w temacie obróbek (np. dla mnie) lub być może wykluczył ją w wielu przypadkach pozostawiając na polu chwały jedynie jpg-i.
Twierdzę, że D700 jest bdb/uniwersalnym aparatem dla wszelakiej fotografii (a przede wszytkim ślubnej/portretowej) ale niestety nie dla każdego. N z tej półki powinny kupować osoby świadome tego czego chcą i POTRAFIĄ wykorzystać specyfikę takiego sprzętu (żeby nie napisać, osoby znające się już przynajmniej na podstawach fotografii); no ale to chyba jasne dla wszystkich.
D700 nadal mi odpowiada (choć nie potrafię jeszcze wykorzystać wszystkich jego możliwości), zmagam się z obróbką (NEF+NX muszą przynieść w końcu efekty; bo widzę, że innym przynoszą) ale zaparłem się i nie popuszczę dopóki nie rozpracuję wszystkich niuansów związanych z użytkowaniem tej puszki (choć odn.poskromienia kolorów chętnie zapisałbym się na warsztaty do kolegów którzy tę sztukę opanowali, jak np. kolega Czornyj). Poza tym matryca 12-mln jest mniej wymagająca jeśli chodzi o optykę (dlatego też nie dziwi wysoka cena "starej" piątki).
Uważam też, że jeśli ktoś chce mieć łatwo i przyjemnie, nie chce bawić się w długotrwałą obróbkę zdjęć powinien uderzyć w segment body "amatorskich" (N, C, S, obojętnie); dlatego zostawiłem sobie D50 i w połączeniu z 50/1.4D nadal popełniam zdjęcia w jpg-ach.
Przed zakupem D700 myslałem o MkII (MkI odpadło w przedbiegach ze względu na LCD, boczne AF, obsługę, plastic a poza tym stało się w pewnym momencie takie jakieś nie trendy :)) ale to myślenie sprowadzało się też do prostego równania: MkII + L-ki max ze światłem 2.8 i odpowiednią rozdzielczością + bardziej wydajny comp żeby uciągnął te RAW-y (bo chyba zwolennicy MkII nie nastawiją się tylko i wyłącznie na jpg-i ?! :)) = przeciąg w skarbonce (24-105 choć po samplach widać że jest miłym obiektywem na dwójce 5-tki robi jednak za obiektyw, przepraszam, kitowy). Wniosek? Zacznę zarabiać na fotografi to być może dokupię system C (tak dla równowagi ;))
W/w są jak najbardziej subiektywnymi przemyśleniami i dlatego proszę nie bić... piany :)
Pzdr, PP
PS. Panowie "ślubniacy", rozumiem że kolor fioletowy zdominował pozostałą paletę barw na popełnianych przez Was ślubach/imprezach ;)
sejmajnejm
05-08-2009, 10:19
Jeszcze raz dzisiaj zniechęciłem się do obrabiania zdjęć z RAW-ów przywożąc z wczasów 550 zdjęć do obrobienia.
Siedziałem cały wieczór i jestem dopiero na półmetku a gdzie dalsze obowiązki, czyli normalne życie...braknie czasu.
Heh, wspolczuje potem tym, ktorzy beda musieli te 550 zdjec obejrzec. To jest jeden z najwiekszych problemow fotografii cyfrowej. Wyproznienie karty ;-) Prponowalbym wybrac z tego 50 zdjec, obrobic i potem jeszcze wywalic z 10-20. 30 naprawde dobrych zdjec, w odpowiednim powiekszeniu moim zdaniem da duzo wieksza radosc ogladania i nie zameczy sie rodziny/znajomych ;-). Nie wieze, zeby zrobic 550 dobrych zdjec na wakacjach. No chyba, ze to juz po selekcji z 5000 zdjec ;-) Bez urazy prosze, to tylko moje subiektywne odczucia ;-)
pzdr.
Andrzej
Pawel Pawlak
05-08-2009, 10:23
jeżeli komuś bardzo zależy na mieszaniu w kolorach NEFów nikona w NX, to świetnym narzędziem jest LCH - warto go dobrze poznać - myślę że spokojnie zastąpi wszystkie suwaczki dotyczące intensywności i jasności kolorów w PS (jeśli się mylę, to mam nadzieję że Czornyj mnie popawi). Do tego można go stosować zarówno globalnie jak i selektywnie.
jeżeli komuś bardzo zależy na mieszaniu w kolorach NEFów nikona w NX, to świetnym narzędziem jest LCH - warto go dobrze poznać - myślę że spokojnie zastąpi wszystkie suwaczki dotyczące intensywności i jasności kolorów w PS (jeśli się mylę, to mam nadzieję że Czornyj mnie popawi). Do tego można go stosować zarówno globalnie jak i selektywnie.
Wg powyższego już się bawiłem zgodnie z instrukcją ale boleśnie odczuwam fakt braku na rynku jakiegokolwiek poradnika odn obróbki zdjęć w NX-ie; nie suchej instrukcji którą posiadam ale typowych wskazówek jak zrobić to czy tamto w takiej kolejności żeby efekt był taki a nie inny... chyba że taki poradnik jest a ja na niego nie trafiłem
sejmajnejm
05-08-2009, 11:43
Wg powyższego już się bawiłem zgodnie z instrukcją ale boleśnie odczuwam fakt braku na rynku jakiegokolwiek poradnika odn obróbki zdjęć w NX-ie; nie suchej instrukcji którą posiadam ale typowych wskazówek jak zrobić to czy tamto w takiej kolejności żeby efekt był taki a nie inny... chyba że taki poradnik jest a ja na niego nie trafiłem
http://www.luminescentphoto.com/capturenx.html
ludzie sobie to chwala (jest wersja tez dla NX2). Ale to opinie innych. Sam nie znam tej pozycji.
pzdr.
Andrzej
Pawel Pawlak
05-08-2009, 11:52
ja też nie mam żadnego poradnika poza instrukcją obsługi (po którą sięgam niezbyt często). Ale NX jest dość prosty w obsłudze - jeśli wiesz co chcesz zrobić, to to zrobisz, jeśli nie wiesz, to na innym programie też tego nie uzyskasz. Co nie zmienia faktu że jeszcze spro mam do odkrycia w temacie NX2.0 ;)
ja też nie mam żadnego poradnika poza instrukcją obsługi (po którą sięgam niezbyt często). Ale NX jest dość prosty w obsłudze - jeśli wiesz co chcesz zrobić, to to zrobisz, jeśli nie wiesz, to na innym programie też tego nie uzyskasz.
No wlasnie z NX dowci polega na tym, ze jesli wiemy co chcemy zrobic to to robimy. Natomiast jesli nie wiemy, to interfejs wydaje sie 3 razy trudniejszy niz np. w ACR. Roznica wynika z tego, ze w ACR mamy wszystkie suwaki od
razu na ekranie i nawet jak kto nie wie co chce zrobic, to najczesciej jezdzi nimi jak popadnie... i cos tam czasem wyjdzie. W NX jest gorzej, bo najczesciej sa kroki, z ktorych trzeba wybrac itp itd a to juz wymaga jakiegos chocby
wstepnego planu. I dlatego czesto osoba, ktora nie wie co by chciala zrobic z fotka, lub nie ma na nia zadnego
pomyslu czuje sie w NX bardziej zagubiona niz w ACR wlasnie.
nadzorca2
05-08-2009, 12:46
Koledzy, da się zrobić 500 zdjęć z wakacji nawet krótkich. Sztuka polega na tym, żeby uchwycić to co najciekawsze w sytuacji a nie bawić się nad jednym nota bene bardzo dobrym zdjęciem kilkanaście minut zanim się dokona strzału.
Nie mam zamiaru sprzedawać Fuji wraz z zestawem Nikona po to, żeby kupić 5DmkII, jeżeli już to dokupić Canona i mieć równolegle dwa systemy.
Zobaczcie koledzy czy warto jest kupować drogie D700 czy jednak pozostać przy np. Fuji S5Pro.
Są to obrazy pomniejszone do formatu akceptowalnego i nie widać pewnych różnic widzianych na oryginale.
Jedno jest niezaprzeczalne przejścia tonalne w D700 są rewelacyjne z uwagi na niskie szumy i rozdzielczość ale przecież w labie nie zamawiamy odbitek formatu A4.
Porównajcie sami, z lewej robione Fuji S5Pro a z prawej D700 wraz z obiektywem Sigma 150/2.8 macro. Wydaje mi się, że tylko przykłady mogą coś więcej wnieść do dyskusji.
Pierwsze zdjęcie robione w profilu neutralnym, jpg prosto z puszki:
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=0xbo2sb3han2lw24nq1z.jpg)
...drugie wywołane przy użyciu PS3. Dla Fuji ARC4.4 a dla D700 D2XMODE3beta2:
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=jlmu8real47bv0ydrw.jpg)
...trzecie wywołane jak poprzednio w PS3 i obrobione programem Color Efex 3.0:
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ehnfq1wkbo69m85iispn.jpg)
Pawel Pawlak
05-08-2009, 13:25
Koledzy, da się zrobić 500 zdjęć z wakacji nawet krótkich. Sztuka polega na tym, żeby uchwycić to co najciekawsze w sytuacji a nie bawić się nad jednym nota bene bardzo dobrym zdjęciem kilkanaście minut zanim się dokona strzału.
Najwyraźniej masz niesamowicie ciekawe życie skoro z krótkich wczasów potrafisz wybrać 500 wciągających, zachęcających do oglądania (a nie nużących po przekroczeniu pierwszej 50-80tki) fot uwieczniających najciekawsze momenty w interesujących sytuacjach ;)
Arturze:
- warto kupić D700 choćby dla tych przejść tonalnych (miękkość), niskich szumów na wysokim ISO, 12mln pixeli a to że cena tego body (i nie tylko) jest nieadekwatna do zarobków w naszym ukochanym kraju to już inna inkszość,
- format A4? A po co się ograniczać, ostatnio poprosiłem o A3 :)
...drugie wywołane przy użyciu PS3. Dla Fuji ARC4.4 a dla D700 D2XMODE3beta2:
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=jlmu8real47bv0ydrw.jpg)
Bardziej podoba Ci się lewa strona? Bo mi to co widzę z prawej... a niedawno miałem wizytę u okulisty ;)
Arturze, widzę, że nastawiasz się na fotografie naszej przyrody - Fuj stanowi pewnie dobry wybór, MkII pewnie jeszcze lepszy co nie znaczy że N się nie da - patrz PP fotki ptaków)
Ja nastawiam się na portret okolicznościowy (cokolwiek to znaczy :)) - D700, jak dla mnie, na pewno jest dobrym wyborem.
Ja nastawiam się na portret okolicznościowy (cokolwiek to znaczy :)) - D700, jak dla mnie, na pewno jest dobrym wyborem.
to dziwne, bo wiekszosc twierdzi, ze do tego to akurat nikon w ogole sie nie nadaje.
jak do tej pory cyfrowy sprzet N jest dobry do wszystkiego, poza fotografowaniem czlowieka... w okolicznosciach wszelakich.
nadzorca2
05-08-2009, 13:48
Najwyraźniej masz niesamowicie ciekawe życie skoro z krótkich wczasów potrafisz wybrać 500 wciągających, zachęcających do oglądania (a nie nużących po przekroczeniu pierwszej 50-80tki) fot uwieczniających najciekawsze momenty w interesujących sytuacjach ;)
Sytuacje są różne, ciągle się zmieniające. Jeżeli masz doświadczenie to sam stwierdzisz, że ten sam kadr osoby fotografowanej 5 razy może mieć inny charakter, inny wyraz. Wystarczy zmiana spojrzenia osoby fotografowanej, grymas twarzy, inne ustawienie do światła a może wszystko zadecydować czy zdjęcie się podoba czy też nie.
Uwierz mi, że nie jesteś w stanie wstrzelić się idealnie jeżeli zdjęcia są na żywo i nie pozowane no chyba że masz ogromne szczęście i idealne wyczucie sytuacji. Na takie fotografowanie możesz sobie pozwolić w studio lub plenerze gdzie modele wiedzą jak pozować a pomimo tego posiadając dodatkowo sprzęt pomiarowy, lampy, parasole też musisz strzelić kilka razy ten sam kadr, żeby być zadowolonym.
Dziwi mnie takie podejście do tematu fotografii zwłaszcza, że masz tak dużo postów na koncie...
nadzorca2
05-08-2009, 13:55
Arturze:
- warto kupić D700 choćby dla tych przejść tonalnych (miękkość), niskich szumów na wysokim ISO, 12mln pixeli a to że cena tego body (i nie tylko) jest nieadekwatna do zarobków w naszym ukochanym kraju to już inna inkszość,
- format A4? A po co się ograniczać, ostatnio poprosiłem o A3 :)
Bardziej podoba Ci się lewa strona? Bo mi to co widzę z prawej... a niedawno miałem wizytę u okulisty ;)
Arturze, widzę, że nastawiasz się na fotografie naszej przyrody - Fuj stanowi pewnie dobry wybór, MkII pewnie jeszcze lepszy co nie znaczy że N się nie da - patrz PP fotki ptaków)
Piotrze te zdjęcia pomniejszone utraciły dużo szczegółów tak jak mp3-ki po konwertowaniu (pośrednio) z analogu lub z CD.
To z lewej w oryginale z puszki jest naprawdę ładniejsze od puszkowego JPG-a z D700.
Zaraz wyślę Tobie te dwie fotki...
to dziwne, bo wiekszosc twierdzi, ze do tego to akurat nikon w ogole sie nie nadaje.
jak do tej pory cyfrowy sprzet N jest dobry do wszystkiego, poza fotografowaniem czlowieka... w okolicznosciach wszelakich.
Tak naprawdę, a jest to wielka tajemnica spółki, to aparaty Nikona nadają się tylko do wbijania śledzi na polu namiotowy (w ostatnich zawodach, odbywających się co roku w Tokio, najlepszy czas zwycięzca uzyskał używając D3 i waląc nim 11x/s; konkurencja wysiadła).
nadzorca2
05-08-2009, 14:10
Ja też myślę Piotrze, że D700 z powodu koniecznej zabawy z kolorami w PS-sie i obróbki w RAW-ów nadaje się do każdej fotografii poza prasową, nadaje się do fotografii będącą w pewnym sensie fotografią artystyczną, gdzie nie ma potrzeby oddawania rzeczywistości takiej jaka ona jest.
Piszę to na podstawie przeglądania galerii osób posiadających D700. Tam zdjęcia są przepiękne, że zapiera dech w piersiach ale czy takie jakich ja sobie życzę...chyba nie.
Pawel Pawlak
05-08-2009, 14:21
Sytuacje są różne, ciągle się zmieniające. Jeżeli masz doświadczenie to sam stwierdzisz, że ten sam kadr osoby fotografowanej 5 razy może mieć inny charakter, inny wyraz. Wystarczy zmiana spojrzenia osoby fotografowanej, grymas twarzy, inne ustawienie do światła a może wszystko zadecydować czy zdjęcie się podoba czy też nie.
Uwierz mi, że nie jesteś w stanie wstrzelić się idealnie jeżeli zdjęcia są na żywo i nie pozowane no chyba że masz ogromne szczęście i idealne wyczucie sytuacji. Na takie fotografowanie możesz sobie pozwolić w studio lub plenerze gdzie modele wiedzą jak pozować a pomimo tego posiadając dodatkowo sprzęt pomiarowy, lampy, parasole też musisz strzelić kilka razy ten sam kadr, żeby być zadowolonym.
Dziwi mnie takie podejście do tematu fotografii zwłaszcza, że masz tak dużo postów na koncie...
Nie wiem co ma do tego ilość moich postów ?
Rozujmiem że zrobisz 500zdjęć z wczasów, ale chodziło mi raczej o to że te 500 nie będzie tak interesujących żeby wszystki obrabiać i pokazywać. Zamiast 5 czy 10 z jednej sytuacji wybierz 1 może 2,3, które najlepiej oddaje klimat tamtej chwili i te 1 czy 2 odpowiedni dopieść w komputerze - wybierz z całego wyjazdu kilkadziesiąt, a obrobienie ich nawet w NX nie będzie kłopotliwe, nie będziesz musiał sięgać po JPGi z których nie jesteś zadowolony. A oglądający będą je chlonąć z rozdziawionymi z zachwytu a nie znużenia szczenami ;)
popi uzywasz tego ,
Jutro do mnie dotrze; fotki zapodam po weekendzie. Czy spodziewam się, że kwiatek fioletowy z reala będzie taki na fotce? Na pewno nie. Ale spodziewam się, że dzięki dokładniejszemu pomiarowi światła odejdzie mi "kupa" roboty w obróbce (a propos poradnika dot. NX-a: przeca wystarczy klepnąć "Capture NX" na www.youtub.com; (http://www.youtub.com;) zdecydowanie za dużo myślę o kwiatkach... tych fioletowych na dodatek :))
nadzorca2
06-08-2009, 10:25
Jutro do mnie dotrze; fotki zapodam po weekendzie. Czy spodziewam się, że kwiatek fioletowy z reala będzie taki na fotce? Na pewno nie. Ale spodziewam się, że dzięki dokładniejszemu pomiarowi światła odejdzie mi "kupa" roboty w obróbce (a propos poradnika dot. NX-a: przeca wystarczy klepnąć "Capture NX" na www.youtub.com; (http://www.youtub.com;) zdecydowanie za dużo myślę o kwiatkach... tych fioletowych na dodatek :))
Piotrze, życzę Tobie tego żebyś osiągnął zamierzony efekt na CBL Lens, czyli taki jaki opisał Dominik w poście: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83765
Nie muszą to być fioletowe kwiatki...po prostu zdjęcie nie może rejestrować białych ścian w kolorze żółtym...
plusfoto
06-08-2009, 12:48
Po przanalizowaniu kilku wątków jak i bazując na własnym doświadczeniu pomimo iż nikona nie posiadam ale mam również małe laboratorium więc obrabiałem prace z róznych aparatów między innymi i z canona 5 i nikona 700 doszedłem do wniosku że do czasu gdy nikon nie zrobi porządku z balansem trzeba będzie sobie jego zakup darować. Mało tego po ostatnich komuniach całkowicie się załamałem nikonem - obrabiałem zdjęcia kilku zawodowcom i w trakcie przyjmowania komunii przy golcach każde zdjęcie było praktycznie inne i nie mówię tylko o balansie gdzie rozjazd był od zupełnie czerwonych do całkiem zielonych ale i o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii .Rozmowy były praktycznie jednoznaczne przy canonie poświęcali 1/3 czasu na obróbkę w porównaniu z nikonem. Nie twierdzę że D700 jest złym aparatem myślę ze jest bardzo dobry, ale do pewnych zastosowań (np. jpg + szybki reportaż gdzie sytuacja i oświetlenie ulegają częstym wachaniom a brak czasu na jego ręczne korygowanie) się nie nadaje. Przy pracy na RAWACH i przy włożeniu sporego wysiłku w póżniejszą obróbkę ten sprzęt napewno będzie bezkonkurencyjny.
Pozdrawiam
P.S.
Pomimo mojej częściowo negatywnej opinii o NIKONIE będę się starał o członkowstwo w klubie bo widzę że grupa jest bardzo zgrana i wiele można od części członków się nauczyć.
P.S.
Pomimo mojej częściowo negatywnej opinii o NIKONIE będę się starał o członkowstwo w klubie bo widzę że grupa jest bardzo zgrana i wiele można od części członków się nauczyć.
Tyle, ze Ty nie masz nic ze sprzetu Nikona ;)
sejmajnejm
06-08-2009, 13:11
o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii.
moze wszystkiego trzeba sie nauczyc. Nie twierdze, ze jest idealnie, ale na poczatku tez mialem sporo problemow:
niepowtarzalne rezultaty gdy uzywalem AF-a w spuscie migawki, AF-S, centralny punkt ostrosci i przekadrowywanie. Bez pamieci pomiaru ekspozycja potrafila wyskoczyc w kosmos jak cos o znacznie innym swietle/odcieniu znalazlo sie w aktywnym punkcje AFa po przekadrowaniu. Pretensji o to nie mam, podejrzewam, ze to wlasnie tak ma dzialac :-)
Dlatego z blogoslawienstwem odkrylem guzik AF-ON i wylaczylem AFa spod spustu migawki. Teraz zaczalem po prostu robic zdjecia a nie martwic sie o ekspozycje. Do tego rewelacyjnie sie to sprawdza w 'pseudo streecie' ;-) gdzie mozna ustawic sobie hiperfokalna na obiektywie (tryb A), a AFa uzyc tylko wtedy kiedy sie chce bez wlaczania go dynksem przy obiektywie. To prawie jak za starych dobrych manualnych czasow :-) Ten sposob robienia zdjec sprawdza sie u mnie duzo lepiej.
pzdr.
Andrzej
plusfoto
06-08-2009, 13:13
A gdzie jest napisane że mam mieć - ponadto spójż na stopkę, może coś się znajdzie.
plusfoto
06-08-2009, 13:25
niepowtarzalne rezultaty gdy uzywalem AF-a w spuscie migawki, AF-S, centralny punkt ostrosci i przekadrowywanie. Bez pamieci pomiaru ekspozycja potrafila wyskoczyc w kosmos jak cos o znacznie innym swietle/odcieniu znalazlo sie w aktywnym punkcje AFa po przekadrowaniu.
O tym też pomyślałem za pierwszym razem ale okazało się że oni też na to wpadli już dużo wcześniej a efekt był praktycznie żaden.
Po kiego diabła w ciemnych wnętrzach używać A ? Tylko M, eksperymentować jedynie siłą błysku.
sejmajnejm
06-08-2009, 13:40
Po kiego diabła w ciemnych wnętrzach używać A ? Tylko M, eksperymentować jedynie siłą błysku.
Kazdy robi to co lubi. Dla mnie lampa blyskowa to zlo ostateczne. Powtarzam. Dla mnie. Dla kogos innego nie musi ;-)
Poza tym pisalem o moich ogolnych odczuciach. A trybu A uzywam przez 99% czasu :-)
pozdr.
A.
OK, można bez błysku, ale tez na M. Pomiar spotem na twarz, bo automatyka głupieje - dziewczyna w białej sukni, chłopak w czarnym garniturku - wymagają podobnej ekspozycji, a body w A będzie wariowało. W reporterce nie ma czasu by bawić sie spotem i przekadrowywać każą klatkę mając AE-lock (z korekcją, bo skóra to nie 18% szarość). Na pewno w takiej serii bym robił na M.
Jeśli ekspozycja sprawia problem w body Dxxx czy Dx to to jest wina obsługującego aparat, nie sprzętu.
Ja tez używam bardzo często A - w terenie, gdy jest dużo zastanego - prawie wyłącznie A (a to jest zdecydowana większość zdjęć modelek w terenie). Gdy zastanego mało - M. We wnętrzach - M, w studiu - M.
nadzorca2
06-08-2009, 15:20
Po przanalizowaniu kilku wątków jak i bazując na własnym doświadczeniu pomimo iż nikona nie posiadam ale mam również małe laboratorium więc obrabiałem prace z róznych aparatów między innymi i z canona 5 i nikona 700 doszedłem do wniosku że do czasu gdy nikon nie zrobi porządku z balansem trzeba będzie sobie jego zakup darować. Mało tego po ostatnich komuniach całkowicie się załamałem nikonem - obrabiałem zdjęcia kilku zawodowcom i w trakcie przyjmowania komunii przy golcach każde zdjęcie było praktycznie inne i nie mówię tylko o balansie gdzie rozjazd był od zupełnie czerwonych do całkiem zielonych ale i o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii .Rozmowy były praktycznie jednoznaczne przy canonie poświęcali 1/3 czasu na obróbkę w porównaniu z nikonem. Nie twierdzę że D700 jest złym aparatem myślę ze jest bardzo dobry, ale do pewnych zastosowań (np. jpg + szybki reportaż gdzie sytuacja i oświetlenie ulegają częstym wachaniom a brak czasu na jego ręczne korygowanie) się nie nadaje. Przy pracy na RAWACH i przy włożeniu sporego wysiłku w póżniejszą obróbkę ten sprzęt napewno będzie bezkonkurencyjny.
Pozdrawiam
P.S.
Cieszę się, że miałem przyjemność oglądania Pana zdjęć zamieszczonych na stronie; http://www.plusfoto.pl.
Zdjęcia mają ładne kolory i mogą się podobać praktycznie każdemu komu jeszcze bielmem oko nie zaszło.
Pana wnioski są jak najbardziej obiektywne i wydane przez osobę zajmującą się naprawdę zawodowo fotografią.
Jako posiadacz D700 zgadzam się z Pana opinią w 100% i służę pomocą w wypożyczeniu D700.
Z całym szacunkiem dla wszystkich, ale temat robi się powoli komiczny... :)
nadzorca2
06-08-2009, 15:30
Z całym szacunkiem dla wszystkich, ale temat robi się powoli komiczny... :)
Czyżby kolega został czymś dotknięty...
Pawel Pawlak
06-08-2009, 15:33
stwierdzasz ? czy pytasz ?
Absolutnie nie. Daleki jestem od tego by czuć się dotkniętym, gdy ktoś pisze o posiadanym także przeze mnie sprzęcie RTV, Foto czy AGD :mrgreen:
nadzorca2
06-08-2009, 15:52
stwierdzasz ? czy pytasz ?
Jedno i drugie, ponieważ takie podsumowanie skłania do zadania takiego pytania.
Koledzy nie chcę żebyście mnie odbierali jako Waszego wroga i w ogóle przeciwnika systemu Nikona...nie jestem przeciwnikiem a wręcz przeciwnie zwolennikiem system na którym pracuję od około 20 lat.
Po prostu D700 mi nie odpowiada, zaś innym tak i nie wynika to ze złej woli czy braku poznania aparatu.
Ktoś na forum porównywał podczas tej dyskusji użytkowanie D700 z Porsche dlatego przytoczę przykład z zakresu motoryzacji.
Ja dla przykładu od 4 lat jeżdżę Toyotą Camry 3.0 V6 w najbogatszej wersji jaką wtedy kupiłem w salonie u Wiśniewskich. Dla jednych jest to szczyt osiągnięć niezawodności a dla mnie po kilku latach eksploatacji jest samochodem do d...y. Ma beznadziejne hamulce, kiepskie wytłumienie podłogi i źle filtruje poprzeczne garby.
Ktoś może powiedzieć, czego ten gościu oczekuje od tego samochodu, no właśnie...tego co będzie sprawiało mi przyjemność z jazdy prawie w 100%.
To samo jest z D700. Jeszcze ktoś odpowiedział: nie męcz się z D700 sprzedaj go w diabły...". Owszem mógłbym zaryzykować i kupić inny model Nikona ale jeżeli stwierdzę, że nie odpowiada mi ta stajnia Nikona tak samo jak w motoryzacji stajnia Toyoty to co dalej...
Właśnie po to jest forum, żeby wymieniać się opiniami i nigdy żaden wątek nie będzie śmieszny, jeżeli będzie można komuś pomóc.
Pozdrawiam
To samo jest z D700. Jeszcze ktoś odpowiedział: nie męcz się z D700 sprzedaj go w diabły...". Owszem mógłbym zaryzykować i kupić inny model Nikona ale jeżeli stwierdzę, że nie odpowiada mi ta stajnia Nikona tak samo jak w motoryzacji stajnia Toyoty to co dalej...
D700 jest świetny - poza jednym (no, takim jednym poważniejszym :)). AWB dla pracujących w jpg z body. Jeśli dla kogos taki sposób pracy to podstawa to niech nie wybiera D700. Proste. Do tego sobie można kupić stara piątkę canona, bo pod kątem AWB jest lepsza.
Gorzej, że każde body ma jakieś plusy i minusy. Ze względu na kilka plusów kupuje się dany model, ale potem ten minus nas uwiera i plusów się już nie docenia...
Stajnie można zmienić. Nie to, żebym zachęcał, bo mozna wpaść z deszczu pod rynnę. I to trzeba brać mocno pod uwagę.
A oprócz Toyoty są Lexusy :) (D3x ma lepszy AWB (skóra - porównywałem jpg) - to gdy się chce pozostać koniecznie w wybranej stajni to to kosztuje)
nadzorca2, przecież nikt Cię nie bierze za wroga. Z stary jestem na takie rzecz, żeby brać za wroga kogoś kto jeździ autem innej marki niż ja, używa innej pralki, czy w końcu aparatu. Ja sprawy traktuję przedmiotowo. Aparat to rzecz, nie czuję miłości do tej kupy plastiku, szkła, metalu i gumy... i jak napiszesz, że D700 to kupa gówna to wcale się nie obrażę, ale raczej zaśmieję. Jarzysz?
Chodzi jednak o to, że temat ten zatacza koło i przypomina bicie piany.
Zaczęło się od tego, że D700 przy określonych ustawieniach pokazuje inne kolory niż choćby Canon czy Fuji.
Doszliśmy (doszliście) do tego, że trzeba poustawiać co nieco w puszce, inaczej obrabiać nefy, jeśli ktoś miał wcześniej do czynienia z rawami z innych puszek.
Potem przyszła kolej na AWB, że jest z dupy. Potwierdzam w D700 AWB jest słabiutki i w mojej ocenie lepiej działa w drugim moim aparacie - D80. Po kilku dniach obcowania z D700 wiedziałem, że przy trudnym świetle AWB w D700 jest do dupy i że należy ustawiać go najlepiej w K. W dobrym świetle nie mam zastrzeżen i często zostawiam AWB. Zostało już o tym wiele napisane na forum, po co przy każdej nadarzającej okazji o tym pisać?
Na łopatki położył mnie tekst, jakoby D700 różnie naświetlał fotki - UWAGA- w trybie A w kościele, podczas focenia ślubu. Geeezzz... Tu chyba komentarz jest naprawdę zbędny...
Ja rozumiem, że jak się wydaje kupę kasy chciałoby się mieć sprzęt idealny, bez wad... Tyle tylko, że takowego nie ma. Ale jeśli w kwestii kolorków Canon odpowiada Ci bardziej to nad czym się zastanawiasz? Co da, że każdego kolejnego dnia będziesz szukał dziury w całym i zadręczał się jaki to masz ułomny i dziadowski sprzęt, a kolesie obok świetne, wypluwające plastyczne zdjęcia z 5dmk2... Szkoda zdrowia, naprawdę :)
D700 jest świetny - poza jednym. AWB dla pracujących w jpg z body.
Moim zdaniem w "łatwym" świetle daje radę. Problemy są głównie gdy światło mało i wymieszane (co wymusza też podniesienie do wysokiego ISO). Wtedy rzeczywiście jest lipa.
w kwestii dzialania AWB na jednym z obcojezycznych forow wyczytalem cos takiego, ze Nikon nie zalezca uzywania AWB przy swietle o temp ponizej 3500K, a i piszacy tamte slowa stwierdzal, ze ponizej 4000K AWB nie dziala dokladnie
jako wytlumaczenie tego zjawiska podawanego cos takiego
that's partially because the blue sensors receive very little information at these so called warm color temperatures, so the minute amount of blue wavelengths being seen by the sensor becomes a factor
i dalej
one novel way of coping with the problem of getting good AWB with indoor light is to simply use an 80B filter, which shift the 2900K color temperature of a 100-watt bulb up to about 4300-4400K putting in within the range the camera handles well
one novel way of coping with the problem of getting good AWB with indoor light is to simply use an 80B filter, which shift the 2900K color temperature of a 100-watt bulb up to about 4300-4400K putting in within the range the camera handles well
O. Nie wiedziałem o tym, albo inaczej -- nie wpadło mi to do głowy.
To może być dość sensowny patent, jeśli rzeczywiśce jest tak, że 4k K to granica sensowności używania AWB.
widac, nie bez powodu nikon podaje, ze AWB w d700 dziala dopiero od 3500K...
Moim zdaniem w "łatwym" świetle daje radę. Problemy są głównie gdy światło mało i wymieszane (co wymusza też podniesienie do wysokiego ISO). Niekoniecznie. Wczorajsza moja sesja - pochmurno, modelka nad wodą, za nią las. Same zimne kolory, a skóra w AWB czerwonawa lub sina. Światła było dużo. Zupełnie inaczej gdy jest słońce, wtedy AWB proponuje dość sensowne ustawienia.
Co do AWB w sztucznym świetle - na to jest nagonka, a ja się do niej nie podłącze. Miałem kiedyś idealnie !!! dobrane WB (auto) przy oświetleniu w nocy od wystaw sklepowych (dominowały jarzeniówki pomieszane z lampami sodowymi - normalnie to tragedia).
Zapewne przypadek. To był mój test D700 (wtedy gdy dostałem aparat z fotopolis) i jednocześnie robiłem D200 w którym to AWB zaproponował coś "słabszego". Generalnie w sztucznym słabym świetle wszystkie aparaty sie wykładają. Zresztą specyfikacje body podają zakres działania AWB np na minimum 3000K, a światła przy których przychodzi pracowac mają mniej, więc body nie powinno !!! dać dobrego wyniku. Nie oczekujmy cudów (choc ja go doświadczyłem i to właśnie paradoksalnie z D700 !!!)
Pawel Pawlak
06-08-2009, 17:02
wynika z tego że trzeba uderzyć do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu foto, zakręcić na obiektyw 80B i zrbić kilka kadrów na AWB w świetle np. żarowym. Kto ma takowy sklep w pobliżu ?
nadzorca2
06-08-2009, 17:25
wynika z tego że trzeba uderzyć do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu foto, zakręcić na obiektyw 80B i zrbić kilka kadrów na AWB w świetle np. żarowym. Kto ma takowy sklep w pobliżu ?
No właśnie jedynie Fotojoker pozwala na robienie zdjęć testowych, ale aparaty z górnej półki są jedynie na zamówienie.
Jeżeli już taki sprowadzają to pod konkretne zamówienie.
Tak kiedyś przed laty zrobiłem kupując pierwszy cyfrowy aparat a robiąc jeszcze na F4.
Porównywałem wtedy Minoltę 5, Nikona D70, Canona 300D i Sony R1...tak zaawansowany kompakt porównywałem z lustrzankami. I wiecie co kupiłem...Sony Cyber S. R1. Wtedy zrobiłem po pięć zdjęć każdym aparatem i pod względem ostrości i odwzorowywania barw wgrał R1, druga była Minolta, trzeci Nikon a na końcu Canon. Ale za to AF w Sony był najgorszy a najlepszy w D70.
W tamtym czasie to mi wystarczało w cyfrowym świecie...
Pawel Pawlak
06-08-2009, 17:48
ciekawe czy w FJ będą mieli te filterki ? przy najbliższym wyjeździe wezmę swojego grata i sprawdzę. no chyba że ktoś zrobi do przede mną i okaże się czy to dobre czy złe rozwiąznie.
obawiam sie, ze nawet jesli beda mieli, to zapakowane (folia itd.)
Bardzo ciekawie...
Arturze, jak zauważyłem ten Twój fioletowy kwiatek "robiony" był w pełnym słońcu?
A więc nie chciało mi się dziś dźwigać w teren 24-70 więc podpiąłem N28-105/4.5-5.6 (stary, wytarte szkła, etc. ale ta waga :)). Gdy wracałem do domu (ok.g.18) przypomniał mi się Twój test. Akurat mam kilka kwiatków w ogrodzie w fiolecie (bodajże sulfinie) więc strzeliłem kilka fotek (ust.macro, odwzorowanie 1:2), pr.M, spot, AWB (trzy ustawienia: predefiniowane słoneczko, automat, PRESET z CBL). Co wyszło? Na wszystkich ustawieniach kolor kwiatka na fotce był... fioletowy! Identyczny jak w realu. Myślę "co tam, być może u Artura AWB walnięte w body czy cuś, sprawdzę przy świetle żarowym". A więc kwiatek do domu, na stół, żarówa nad kwiatka i heja, na trzech ustawieniach. Pr.M (1/100, 3.2), 70mm, ISO500. Pierwsze: AWB na w tryb A. Wynik? Fiolet, ciut jaśniejszy od reala. Drugie:światło żarowe (nie bawiłem się w A1, b1...). Kwiatek znów fioletowy ale ciut inny odcień. Ustawienie trzecie: CBL. Wynik? Podobny do wcześniejszych dwóch. Tak czy inaczej "moje" body widzi fiolet nawet w tak pop... świetle (acha, z sufitu padało jeszcze światło z żyrandola; niezbyt mocne bo 3x30W).
Zrobiłem jeszcze jeden test - przyszła pora na CBL.
Lampka nocna w sufit, TV włączone (dodatkowe źródło światła bo i pokój nieduży), żyrandol świeci. Obiektyw na 24mm.
AWB na A - porażka, całe zdjęcie wpada w pomarańcz (kolor ścian).
AWB żarowe - to samo. Dla pewności sprawdziłem również jarzeniowe, a nuż widelec, ale gdzie tam, jeszcze dziwniejszy pomarańcz.
No to pora na, tak zachwalanego w ulotce którą otrzymałem z przesyłką, CBL. Wynik? Wszystkie kolory takie, jakie być powinny; pomarańczowe to pomarańczowe, zielone to zielone, białe to białe, tylko.... No właśnie. Tylko kichany kwiatek fioletowy stał się... niebieski :)
Cuda wianki panie ;)
Na marginesie, wszystkie zdjęcia w jpg-ach.
PS. Rozumiem, że AWB daję na "0" a kolejne 1-4 służą za schowki, czy też raczej kopiujemy do nich pomiar z zerówki?! (zawsze istnieje możliwość, że coś po drodze skopałem).
nadzorca2
06-08-2009, 22:35
Bardzo ciekawie...
Arturze, jak zauważyłem ten Twój fioletowy kwiatek "robiony" był w pełnym słońcu?
A więc nie chciało mi się dziś dźwigać w teren 24-70 więc podpiąłem N28-105/4.5-5.6 (stary, wytarte szkła, etc. ale ta waga :)). Gdy wracałem do domu (ok.g.18) przypomniał mi się Twój test. Akurat mam kilka kwiatków w ogrodzie w fiolecie (bodajże sulfinie) więc strzeliłem kilka fotek (ust.macro, odwzorowanie 1:2), pr.M, spot, AWB (trzy ustawienia: predefiniowane słoneczko, automat, PRESET z CBL). Co wyszło? Na wszystkich ustawieniach kolor kwiatka na fotce był... fioletowy! Identyczny jak w realu. Myślę "co tam, być może u Artura AWB walnięte w body czy cuś, .
Po tym co napisałeś nasunął mi się jeden jeszcze wniosek: jak ostatnio rozmawialiśmy to Ty nie wgrywałeś uaktualnienia softu ze stycznia a ja tak. Może to po tym nowy sofcie coś się dzieje u mnie, ponieważ nie miałem do tego aparatu zastrzeżeń jak go kupiłem aż do końca roku...
Koledzy czy pracujecie na D700 ze starym softem czy nowym z początku roku ???
wasilewk
06-08-2009, 22:38
...
Kupiony w grudniu, miał nowy firmware.
wynika z tego że trzeba ..zakręcić na obiektyw 80B i zrbić kilka kadrów na AWB w świetle np. żarowym. ..ciekawe rozwiązanie problemu :). Koncepcja słuszna, ale gdy jest mało światła zakładać filtr który kradnie też sporo światła nie jest doskonałym wyjściem. Ale powinno pomóc :)
Ja niedawno zmieniłem oprogramowanie w D700 i nie zauważyłem zmian w AWB, ale dość mało robię w AWB. Ostatnia moja sesja pokazała, że nie jest dobrze, a mam nadzieję, że w nikonie nic w AWB nie popsuli, powinni najwyżej poprawiać.
nadzorca2
06-08-2009, 22:50
Przed chwilą rozmawiałem z Popi1612 i dziwne ma spostrzeżenia: przy AWB pozostałe ustawienia w manualu kolory wychodzą jak w realu a robiąc np. z preselekcją przysłony fiolet wychodzi mu na niebiesko...dziwne co?
Po tym co napisałeś nasunął mi się jeden jeszcze wniosek: jak ostatnio rozmawialiśmy to Ty nie wgrywałeś uaktualnienia softu ze stycznia a ja tak. Może to po tym nowy sofcie coś się dzieje u mnie, ponieważ nie miałem do tego aparatu zastrzeżeń jak go kupiłem aż do końca roku...
Soft nowy. Zmartwię Cię ponownie. Powtórzyłem test (spot na kwiatka przy 70mm, różny BB, w tym kombinacje z M, Av, S oraz spotem, centr.ważonym i matrix-em). Kwiatek nadal fioletowy, choć jaśniejszy (także coś, podczas naszej rozmowy, musiałem sknocić z pomiarem; komórka przy uchu i coś pewnie źle mrygnąłem).
I jeszcze raz: przy pomiarze CBL (choć szara kartka daje podobny efekt) na 24mm żeby wszystkie kolorowe klamoty objąć kadrem na stole wszystko wychodzi w takich barwach jak w realu ale tylko fioletowy kwiatek uparcie dąży w niebieski.
Zresztą jak wcześniej zauważył kolega Jacek, AWB tu nie pomoże. I niestety miał rację :(
nadzorca2
06-08-2009, 23:23
Soft nowy. Zmartwię Cię ponownie. Powtórzyłem test (spot na kwiatka przy 70mm, różny BB, w tym kombinacje z M, Av, S oraz spotem, centr.ważonym i matrix-em). Kwiatek nadal fioletowy, choć jaśniejszy (także coś, podczas naszej rozmowy, musiałem sknocić z pomiarem; komórka przy uchu i coś pewnie źle mrygnąłem).
I jeszcze raz: przy pomiarze CBL (choć szara kartka daje podobny efekt) na 24mm żeby wszystkie kolorowe klamoty objąć kadrem na stole wszystko wychodzi w takich barwach jak w realu ale tylko fioletowy kwiatek uparcie dąży w niebieski.
Zresztą jak wcześniej zauważył kolega Jacek, AWB tu nie pomoże. I niestety miał rację :(
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ick84yr77gmgsvv6xnc8.jpg)
Masz rację Piotrek albo na szarą kartkę albo z CBL Lens, innego wyjścia w trudnych warunkach nie ma...
Z lewej na szarą kartkę a z prawej na AWB...tak jest z kolorami w D700.
nadzorca2
06-08-2009, 23:38
Soft nowy. Zmartwię Cię ponownie. :(
A tak robi Fuji S5Pro: z lewej na szarą kartkę a z prawej na AWB...chyba jest różnica w porównaniu z D700.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=0aen0z8sssnparpz7y6y.jpg)
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ick84yr77gmgsvv6xnc8.jpg)
Masz rację Piotrek albo na szarą kartkę albo z CBL Lens, innego wyjścia w trudnych warunkach nie ma...
Z lewej na szarą kartkę a z prawej na AWB...tak jest z kolorami w D700.
ech przy takim świetle to trudno aby AWB w jakimkolwiek aparacie działał poprawnie bo jest to poza obszarem pracy AWB - to trochę tak jakby mierzyć temperaturę ciekłego azotu termometrem wyskalowanym od 0 do 100 stopni celsjusza i narzekać, że źle wskazuje
może by tak w końcu zacząć wymagać coś od siebie (pomyśleć odrobinę dlaczego AWB działa tak, a nie inaczej, dlaczego "drobna" różnica w temperaturze między np. 3000K a 3100K ma tak duży wpływa na zdjęcie, a ta "sama" zdawałoby się matematycznie różnica między 6000K i 6100K już praktycznie nie ma znaczenia)
piszecie wszyscy (to nie zarzut do Nadzorcy, ale ogólnie) że w "trudnych warunkach" działa tak, a nie inaczej (a najczęściej wcale), ale naprawdę można, da się to wszystko poprawić i uzyskać dobre efekty tylko trzeba chcieć, nauczyć się, a nie tylko wymagać że w trybie AUTO ma być super niezaleznie od tego czy jesteśmy w punkcie pracy czy w obszarze gdzie żadne przybliżenia, żadne wzory numeryczne nie zdają rezultatu
edit: Fuji ma inny punkt pracy, inny algorytm AWB, więc działa akuurat dla tego sztucznego typu światła lepiej, ale już niekoniecznie tak samo dobrze sobie radzi przy zimnym oświetleniu, a już podobno naprawdę tragicznie radzi sobie pod wodą (foto podwodne w obudowach Ikelite'a)
plusfoto
07-08-2009, 00:03
źródło (http://plusfoto.pl\\beatka\\195.jpg)
samo południe afryka s3 tylko wykadrowane więc zimniej być nie może
nadzorca2
07-08-2009, 00:03
edit: Fuji ma inny punkt pracy, inny algorytm AWB, więc działa akuurat dla tego sztucznego typu światła lepiej, ale już niekoniecznie tak samo dobrze sobie radzi przy zimnym oświetleniu, a już podobno naprawdę tragicznie radzi sobie pod wodą (foto podwodne w obudowach Ikelite'a
================================================== ======================================
Tutaj się nie zgodzę z Tobą, ponieważ ponad rok temu jak robiłem testy Fuji przy zimnym oświetleniu to też sobie dość dobrze radził.Też dobrze radził sobie ze świetlówkami, jeżeli świetlówki były połączone antystroboskopowo było idealnie a w przypadku połączenia zwykłego świetlówek z uwagi na migotanie pomiar AWB był nieco gorszy...
nadzorca2
07-08-2009, 00:12
źródło (http://forum.nikon.org.pl/D:\\Dokumenty\\Prywatne\\zdjęcia\\zielony przylądek\\195)
samo południe afryka s3 tylko wykadrowane więc zimniej być nie może
Widzę, że chyba nie weszło zdjęcie>
Najlepiej zamieszczać poprzez darmowy hosting:
http://www.iv.pl/
Po wczytaniu kopiujemy przedostatnią linijkę i wklejamy bezpośrednio jako tekst.
nadzorca2
07-08-2009, 00:26
piszecie wszyscy (to nie zarzut do Nadzorcy, ale ogólnie) że w "trudnych warunkach" działa tak, a nie inaczej (a najczęściej wcale), ale naprawdę można, da się to wszystko poprawić i uzyskać dobre efekty tylko trzeba chcieć, nauczyć się, a nie tylko wymagać że w trybie AUTO ma być super niezaleznie od tego czy jesteśmy w punkcie pracy czy w obszarze gdzie żadne przybliżenia, żadne wzory numeryczne nie zdają rezultatu
...niestety, ale w reporterce właśnie AWB musi być w miarę poprawne w przeciwnym razie reporterzy musieliby się zająć fotografią artystyczną...
Wszystkie tego typu algorytmy oparte są na metodach interpolacyjnych a w przypadku D700 ta interpolacja ma charakter rozbieżny...
...niestety, ale w reporterce właśnie AWB musi być w miarę poprawne w przeciwnym razie reporterzy musieliby się zająć fotografią artystyczną....
1. Połowa świata (OK, lekka przesada) robi reporterkę na D3 (mający bardzo podobny AWB do D700) i nie narzeka. D300 ma też podobny AWB.
2. Zgadnij co reportera obchodzi wierny kolor fioletowego kwiatka.
3. U nas mówiąc reporterka myśli się pewnie o ślubach?
Wszystkie tego typu algorytmy oparte są na metodach interpolacyjnych a w przypadku D700 ta interpolacja ma charakter rozbieżny...
coś dzwoni, ale nie wiadomo w jakim kościele...
nadzorca2
07-08-2009, 00:49
1. Połowa świata (OK, lekka przesada) robi reporterkę na D3 (mający bardzo podobny AWB do D700) i nie narzeka. D300 ma też podobny AWB.
3. U nas mówiąc reporterka myśli się pewnie o ślubach?
Owszem reportaż ślubny też jest taką reporterką.
Kolega robi zdjęcia dla Vivy (tym razem reportaż ale nie ślubny) i dlatego moja opinia jest taka a nie inna, a tak przy okazji robi Canonem...
Jeżeli chodzi o tę połowę świata to bym nie ryzykował...zresztą wystarczy nawet popatrzeć w Polsce na urywki scen z korytarzy sejmowych gdzie widać przeważnie Canony a od czasu do czasu Nikona, to samo jest przy dużych wydarzeniach sportowych.
nadzorca2
07-08-2009, 00:54
coś dzwoni, ale nie wiadomo w jakim kościele...
Uprzedziłeś mnie to miała być moja następna odpowiedź na Twoje wnioski...
Uprzedziłeś mnie to miała być moja następna odpowiedź na Twoje wnioski...
cieszę się ;)
a poważnie to wogóle wiesz co chcesz w tym wątku udowodnić? całkowicie nie rozumiem takich ludzi jak Ty, po co się męczyć, skoro Ci D700 nie odpowiada? po co męczyć innych narzekaniem i udowadnianiem na siłę jaki to zły aparat jest?
edit: swego czasu wojenka systemowa jaką tu prowadzisz zostałaby już dawno zakończona, ale obecnie użytkownicy wymusili na moderatorach to, że już nie można (a szkoda)
.
Jeżeli chodzi o tę połowę świata to bym nie ryzykował...zresztą wystarczy nawet popatrzeć w Polsce na urywki scen z korytarzy sejmowych gdzie widać przeważnie Canony a od czasu do czasu Nikona, to samo jest przy dużych wydarzeniach sportowych.To jest zaszłość. Zawodowcy używają sprzęt aż do jego zajechania. Szczególnie w Polsce (ze względu na zarobki). Popatrz jednak na % udziału sprzętu na dużych imprezach - nikonowskich body przybywa, canonowskich ubywa. I to mimo jak piszesz lepszego koloru (co jest uproszczeniem) w canonie. Bo ważniejsze dla reporterów jest AF, fps i wysokie ISO. A dwie z tych trzech rzeczy są teraz lepsze u nikona. Kolor jest mniej ważny.
Nie patrz na czym pracują inni, tylko na to jakie cechy ma mieć sprzęt którego ty potrzebujesz. Jak chciałeś wiernego koloru w jpg w AWB w D700 to nieodpowiednio wybrałeś body. Nie męcz się i nie męcz innych. Zmień korpus lub nawet system.
Owszem reportaż ślubny też jest taką reporterką.
Kolega robi zdjęcia dla Vivy (tym razem reportaż ale nie ślubny) i dlatego moja opinia jest taka a nie inna, a tak przy okazji robi Canonem...
Jeżeli chodzi o tę połowę świata to bym nie ryzykował...zresztą wystarczy nawet popatrzeć w Polsce na urywki scen z korytarzy sejmowych gdzie widać przeważnie Canony a od czasu do czasu Nikona, to samo jest przy dużych wydarzeniach sportowych.
Na litość Boską.... Ileż można?
Kupiłeś szajs w postaci Nikona, podczas gdy wszyscy wielcy tego świata używają Canonów.
nadzorca2
07-08-2009, 01:07
To jest zaszłość. Zawodowcy używają sprzęt aż do jego zajechania. Szczególnie w Polsce (ze względu na zarobki). Popatrz jednak na % udziału sprzętu na dużych imprezach - nikonowskich body przybywa, canonowskich ubywa. I to mimo jak piszesz lepszego koloru (co jest uproszczeniem) w canonie. Bo ważniejsze dla reporterów jest AF, fps i wysokie ISO. A dwie z tych trzech rzeczy są teraz lepsze u nikona.
Tutaj się zgodzę ze stwierdzeniem, że faktycznie od około roku sytuacja się poprawia. Myślę, że jest to rezultat wprowadzenia nowych dobrych wysokich modeli Nikona ale niestety drogich...
Zresztą Nikon zawsze był lepiej wykonany od Canona i dawnej Minolty, to był mercedes wśród lustrzanek 35mm.
Tutaj się zgodzę ze stwierdzeniem, że faktycznie od około roku sytuacja się poprawia. Myślę, że jest to rezultat wprowadzenia nowych dobrych wysokich modeli Nikona ale niestety drogich....Nie. D3 się nie różni w istotny sposób od D700 jeśli chodzi o obrazowanie. To że jest droższy nie pozbywa go wady o którą masz żal do D700.
Tutaj się zgodzę ze stwierdzeniem, że faktycznie od około roku sytuacja się poprawia.
Co znaczy poprawia? Nie rozumiem tego stwierdzenia. Dla kogo poprawia? Chyba dla onanistów śledzących wyniki sprzedaży sprzętu i kupujący to co aktualnie "wypada" kupić...
Niech mnie ktoś upomni, niech jakiś inny mod da mi ostrzeżenie, ale zaczyna mnie drażnić już ten temat i mam ochotę założyć na nim wielką zardzewiałą kłódkę :-P
nadzorca2
07-08-2009, 01:14
cieszę się ;)
edit: swego czasu wojenka systemowa jaką tu prowadzisz...
Nie ma co się oburzać, nie prowadzę żadnej wojenki i nikogo nie obrażam...
Sam widziałeś, że popieram swoje opinie zdjęciami i nic nie wymyślam, zresztą znajdują się ludzie na forum zgadzający się z moją opinią.
cieszę się ;)
edit: ...zostałaby już dawno zakończona, ale obecnie użytkownicy wymusili na moderatorach to, że już nie można (a szkoda)
Ale myślę, że tak w głębi serca chciałbyś uniemożliwić wypowiedź osobom Tobie niewygodnym...
TYM RAZEM NAPRAWDĘ WYŁĄCZAM SIĘ Z TEGO TEMATU...CZEŚĆ
Nie ma co się oburzać, nie prowadzę żadnej wojenki i nikogo nie obrażam...
Sam widziałeś, że popieram swoje opinie zdjęciami i nic nie wymyślam, zresztą znajdują się ludzie na forum zgadzający się z moją opinią.
ja również mogę poprzeć zdjęciami (albo innymi dowodami) tezę, że porsche jest do d... bo nie mogę nim z rodziną na wakacje pojechać - tylko co to da? wszyscy wiemy, że AWB w D700 działa jak działa, ma swoje ograniczenia i albo trzeba do nich przywyknąć, albo sprzedać aparat, albo obejść ograniczenia robiąc w RAWach lub ustawiając poprawnie WB pod konkretne zdjęcia
Ale myślę, że tak w głębi serca chciałbyś uniemożliwić wypowiedź osobom Tobie niewygodnym...
rozgryzłeś mnie - dodatkowo chciałem wprowadzić kary cielesne za takie wątki - po pięć batów za każdy post (IRONIA dla niekumatych)
a poważnie to pisz sobie co chcesz tylko zauważ jak męczysz innych, a dobra dyskusja ma wyczerpać temat, a nie rozmówców, a jak widzisz wyczerpanych jest coraz więcej (no chyba, że tego nie dostrzegasz)
Pawel Pawlak
07-08-2009, 11:45
Przy okazji tematu mam pytanie. Czy aby nie przesadzamy trochę z dążeniem do idealnie naturalnego WB niezależnie od światła w jakim pracujemy ? Czy poprawnie obrobione zdjęcie osoby przy świeczce powinno wyglądać jak robione przy oświetleniu studyjnym ? czy naprawdę nasz oko wiszi kolory tak samo, oświetlone żarówką energooszczędną jak pełnym słońcem w letnie południe ?
Kurcze, przez dłuzsza chwile z przyjemnością czytałem ten wątek, bo były konkrety ( profile, suwaczkowanie itp), a teraz tylko klapanie.. Czystka? Komu by sie chciało? ;)
.
plusfoto
07-08-2009, 12:06
Myślę że można temat podsumować i zamknąć. Spróbuję to zrobić.
1. Nikon ma skopany soft pod względem AWB
2. Jest doskonałym sprzętem do pewnych zastosowań natomiast do niektorych właśnie przez ten soft się nie nadaje
I to tyle na ten temat - co dalej niech zdecyduje moderator
Przy okazji tematu mam pytanie. Czy aby nie przesadzamy trochę z dążeniem do idealnie naturalnego WB niezależnie od światła w jakim pracujemy ? Czy poprawnie obrobione zdjęcie osoby przy świeczce powinno wyglądać jak robione przy oświetleniu studyjnym ? czy naprawdę nasz oko wiszi kolory tak samo, oświetlone żarówką energooszczędną jak pełnym słońcem w letnie południe ?
Dobrze prawi! Polać mu!
Po przanalizowaniu kilku wątków jak i bazując na własnym doświadczeniu pomimo iż nikona nie posiadam ale mam również małe laboratorium więc obrabiałem prace z róznych aparatów między innymi i z canona 5 i nikona 700 doszedłem do wniosku że do czasu gdy nikon nie zrobi porządku z balansem trzeba będzie sobie jego zakup darować. Mało tego po ostatnich komuniach całkowicie się załamałem nikonem - obrabiałem zdjęcia kilku zawodowcom i w trakcie przyjmowania komunii przy golcach każde zdjęcie było praktycznie inne i nie mówię tylko o balansie gdzie rozjazd był od zupełnie czerwonych do całkiem zielonych ale i o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii .Rozmowy były praktycznie jednoznaczne przy canonie poświęcali 1/3 czasu na obróbkę w porównaniu z nikonem. Nie twierdzę że D700 jest złym aparatem myślę ze jest bardzo dobry, ale do pewnych zastosowań (np. jpg + szybki reportaż gdzie sytuacja i oświetlenie ulegają częstym wachaniom a brak czasu na jego ręczne korygowanie) się nie nadaje.
Kiepskiej baletnicy to i rąbek od spódnicy . Twoje zdjęcia to potwierdzają pomimo tego że masz najlepiej obrazujące puszki !!!!!
Na forach jest od groma głosów oceniających zdjęcia innych jak to balans skopany, suknia (np ślubne) nie biała tylko zażółcona, itp.
Poszedłem do małego Kościółka i kliknąłem parę zdjęć. Tkanina na Ołtarzu była biała, ale zdjęcia, właśnie z białym "obrusikiem" wcale mi się nie spodobały. Czemu? Bo przez bajecznie kolorowe witraże światło wpadające do wnętrza Sakrum utworzyło tak piękną mozaikę i gamę kolorów, że właśnie taki żółto-niebiesko-ziolono-czerwony odcień białej tkaniny był fantastyczny!
Przypomniała mi się też historia jak to jeden fotograf poszedł do labu wywołać widoczki z gór. "-Panie, coś pan zrobił z tym śniegiem, przecież on jest nie biały a niebieski! -No widzi pan, ale śnieg odbijał kolor nieba i nie mógł mieć innego odcienia."
I w tym właśnie, m.in., twki ponadczasowość fotografii: zatrzymuje chwile, które właśnie bez takiego a nie innego światła w tym właśnie a nie innym momencie byłyby...tylko białym, nudnym śniegiem.
A wyobrażacie sobie co by to było gdyby wszystkie instrumenty muzyczne miały jadnakową barwę dźwięku? Nie byłoby np. skrzypiec Stradivariusa, uważanych za największe osiągnięcie lutnicze ze względu na niepowtarzalny dźwięk!
Pawle, tu nie chodzi o to żeby wszystkie zdjęcia oddawały idealne AWB a raczej o to, żeby to fotograf mógł, w sposób świadomy, sam o tym zadecydować (a jak na razie to aparat, b.często w sposób nieprzewidywalny, decyduje za niego; i nie chodzi tu tylko o D700 ale o wszystkie syfraki).
Pzdr, Piotr
PS. A sam wątek faktycznie już "przechodzony", założę chyba nowy pt. "CBL Lens - fakty czy mity" :mrgreen:
plusfoto
08-08-2009, 10:30
Kiepskiej baletnicy to i rąbek od spódnicy .
Masz całkowitą rację ale pamiętaj jak ten rąbek będzie zbyt duży to mimo wszystko się wywalisz
Twoje zdjęcia to potwierdzają pomimo tego że masz najlepiej obrazujące puszki !!!!!
Nigdy nie mówiłem że jestem artystą w tej dziedzinie jestem typowym rzemiochą ale chętnie skorzystam z twoich rad aby podnieść swój poziom
andrzejp
09-08-2009, 13:01
Na forach jest od groma głosów oceniających zdjęcia innych jak to balans skopany, suknia (np ślubne) nie biała tylko zażółcona, itp.
Poszedłem do małego Kościółka i kliknąłem parę zdjęć. Tkanina na Ołtarzu była biała, ale zdjęcia, właśnie z białym "obrusikiem" wcale mi się nie spodobały. Czemu? Bo przez bajecznie kolorowe witraże światło wpadające do wnętrza Sakrum utworzyło tak piękną mozaikę i gamę kolorów, że właśnie taki żółto-niebiesko-ziolono-czerwony odcień białej tkaniny był fantastyczny!
Przypomniała mi się też historia jak to jeden fotograf poszedł do labu wywołać widoczki z gór. "-Panie, coś pan zrobił z tym śniegiem, przecież on jest nie biały a niebieski! -No widzi pan, ale śnieg odbijał kolor nieba i nie mógł mieć innego odcienia."
I w tym właśnie, m.in., tkwi ponadczasowość fotografii: zatrzymuje chwile, które właśnie bez takiego a nie innego światła w tym właśnie a nie innym momencie byłyby...tylko białym, nudnym śniegiem.
A wyobrażacie sobie co by to było gdyby wszystkie instrumenty muzyczne miały jadnakową barwę dźwięku? Nie byłoby np. skrzypiec Stradivariusa, uważanych za największe osiągnięcie lutnicze ze względu na niepowtarzalny dźwięk!
Pawle, tu nie chodzi o to żeby wszystkie zdjęcia oddawały idealne AWB a raczej o to, żeby to fotograf mógł, w sposób świadomy, sam o tym zadecydować (a jak na razie to aparat, b.często w sposób nieprzewidywalny, decyduje za niego; i nie chodzi tu tylko o D700 ale o wszystkie syfraki).
Pzdr, Piotr
PS. A sam wątek faktycznie już "przechodzony", założę chyba nowy pt. "CBL Lens - fakty czy mity" :mrgreen:
Wydaje mi się, że tu zawarłeś bardzo ważne słowa,
Twoja konkluzja całego wątku stanowi sedno tego tematu.
tymancjo
09-08-2009, 14:05
...Mało tego po ostatnich komuniach całkowicie się załamałem nikonem - obrabiałem zdjęcia kilku zawodowcom i w trakcie przyjmowania komunii przy golcach każde zdjęcie było praktycznie inne i nie mówię tylko o balansie gdzie rozjazd był od zupełnie czerwonych do całkiem zielonych ale i o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii ...
Ciekawe jak hohoho... pierdoły takie że uszy więdną, i wiem co mówię robiłem w tym roku 2 komunie razem z Mariuszem pracując w sumie na 4ry puszki C5D C5DmkII D300 i D700 i żadna z nich nie robiła takich "gupot".
Tego typu pierdołkowe dyskusje przypominają mi jedną dawną dyskusje o wpływie kondensatorów w zasialaczu (ich marki) na oddanie dołu pasma przez wzmacniacz... na końcu ktoś zapytał tylko "czy towarzystwo zdaje sobie sprawę o ile większy wpływ na odbiór dźwięku ma wizyta u laryngologa i wyczyszczenie sobie uszu niz zmiana na najbardziej wyuzdane kondziole baterii w zasialczu".
ale faktem jest, kupił ktoś aparat za circa 7kPLN i on mu sam z siebie "dobrze nie robi" - dramat.
Amen.
Tymancjo i jaki wniosek z porównania tych 4ech puszek?
Tymancjo i jaki wniosek z porównania tych 4ech puszek?
Jak to jaki? D700 rządzi !!!! :-P
ps.
Dzisiejsza sesja z pewną modelką utwierdziła mnie w przekonaniu, że D700 to jest kosmos i nie zamieniłbym go NIGDY na nic innego !!!!!