PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry laptop do 3000zł

Seeth
16-06-2009, 17:54
Witam, chciałbym kupić jakiegoś laptopa, a że za bardzo się nie orientuje się w tej dziedzinie, to prosił bym o doradzenie. Chodzi mi o to, aby laptop był nie zawodny i szybki, chciałbym aby karta graficzna była bardzo dobra i procesor. Głównie pracował bym na nim w programach graficznych typu: Photoshop CS3 i Corel Draw.

Pozdrawiam ;)

miron19j
16-06-2009, 18:00
osobiście używam ASUSa F5GL, chodzi na nim Photoshop CS4, NX2, oczywiście cała obsługa internetu, programy "biurowe", muzyka, filmy.
Ma kartę WiFi, czytnik kart SD
jestem zadowolony

Slon
16-06-2009, 18:04
uzywam toshiby L300. Fajny procesor, karta graficzna co prawda slabiutka, ale do internetu czy ps nie jest lepsza potrzebna, 4GB ramu, cichy i nie grzeje sie. Do tego bateria, ktora wystarcza na ok 4h buszowania po necie. Naprawde fajny sprzecik

wywar
16-06-2009, 18:06
a może lenovo sl500

Seeth
16-06-2009, 18:13
A co myślicie o Samsungu, np, r610 albo jakimś z serii "R" ? Używa ktoś? Bo ostatnio widziałem w sklepie i tak też nad nim się zastanawiam.
Dzięki za odpowiedzi ;)

Edit: ten lenovo sl500 całkiem ciekawie się prezentuje i opinie pozytywne o nim są ;)

Marrab
16-06-2009, 18:27
Witam, chciałbym kupić jakiegoś laptopa, a że za bardzo się nie orientuje się w tej dziedzinie, to prosił bym o doradzenie. Chodzi mi o to, aby laptop był nie zawodny i szybki, chciałbym aby karta graficzna była bardzo dobra i procesor. Głównie pracował bym na nim w programach graficznych typu: Photoshop CS3 i Corel Draw.

Pozdrawiam ;)

Hmmm... grafika to moje hobby, komputery "składałem" parę lat. Jedno z drugim mi się gryzie... laptop nie jest dobrą platformą do obróbki jakiejkolwiek grafiki (a już na pewno nie w cenie do 3000 tys). Za 3 tysiące można mieć bardzo wydajny komputer stacjonarny z dobrej jakości LCD (chociaż bliskie ideału odwzorowanie kolorów jest możliwe jeszcze tylko na CRT). Zalety komputera stacjonarnego to możliwość rozbudowy, zmiany konfiguracji, najwyższa wydajność. Laptop to komputer mobilny, mający dać namiastkę tych możliwości tam, gdzie nie mamy dostępu do komputera stacjonarnego. Reklamowanie laptopa jako pełnowartościowego komputera to czysta marketingowa zagrywka.
Jeżeli jednak mimo wszystko chcesz laptopa i zalezy Ci na jakości i niezawodności, radzę zakup czegoś markowego... HP, IBM/Lenovo, Toshiba, Asus... pomiń Acera, sprzęt tej marki ma nieciekawą opinię. Kupuj w małych, wyspecjalizowanych sklepach ze sprzetem komputerowym, ceny są przeważnie kilkaset złotych niższe niż w marktoidach typu MM czy inne, tam promocje są albo na małe ilości sprzętu z nowej serii, lub na modele które zostają zastąpione nowszymi. Radzę też nie słuchać sprzedawców-doradców szczególnie z MM ;) Ci ludzie mają przeważnie wiedzę zaczerpniętą z gazetek reklamowych i poza ogólnie oklepanymi wyuczonymi tekstami, niewiele są w stanie powiedzieć ;)

Seeth
16-06-2009, 19:09
Marrab, dzięki wielkie za rade ;)
W sumie to będę pracował na normalnym stacjonarnym komputerze, ale to w pracy. Laptop to bardziej do szkolenia swoich umiejętność w programach i przygotowywanie drobnych projektów graficznych, po za pracą ;)

swider
16-06-2009, 20:47
Za 3 tysiące można mieć bardzo wydajny komputer stacjonarny z dobrej jakości LCD (chociaż bliskie ideału odwzorowanie kolorów jest możliwe jeszcze tylko na CRT).
No tos pojechal ostro :) Za 3 tys. zl jak najbardziej mozna miec fajnego PCta - samego PCta, ew. z monitorem nadajacym sie tylko do pisania w Wordzie, chodz to i nie bardzo. Koszt dobrego LCD to drugie 3 tys.

Z tym CRT to troche demagogie szerzysz. Moze kilka lat temu to byla prawda, ale nie na ten dzien. Obecnie LCDki daja naprawde niezly obrazek, a pojawiaja sie coraz tansze monitory z mozliwoscia kalibracji sprzetowej. Nie wiem czy zauwazyles (a powinienes bo jak piszesz zajmujesz sie grafika), ze obecnie we wszystkich biurach zajmujacych sie wlasnie grafika stoja LCD - chyba nie powiesz, ze uzywaja gorszych monitorow?

PS.
Przepraszam autora watku za OT :)

irekka
16-06-2009, 21:20
Do grafiki 2D nie jest potrzebna jakaś wybitna grafika. Nie wymieniono tutaj firmy Dell. A Dell ma niesamowicie sprawny serwis. Jednego dnia zgłosiłem problem z ładowaniem, a drugiego przyjechał technik do domu i wymienił wadliwe elementy. Jestem naprawde mile zaskoczony.

Marrab
16-06-2009, 22:26
No tos pojechal ostro :) Za 3 tys. zl jak najbardziej mozna miec fajnego PCta - samego PCta, ew. z monitorem nadajacym sie tylko do pisania w Wordzie, chodz to i nie bardzo. Koszt dobrego LCD to drugie 3 tys.

Z tym CRT to troche demagogie szerzysz. Moze kilka lat temu to byla prawda, ale nie na ten dzien. Obecnie LCDki daja naprawde niezly obrazek, a pojawiaja sie coraz tansze monitory z mozliwoscia kalibracji sprzetowej. Nie wiem czy zauwazyles (a powinienes bo jak piszesz zajmujesz sie grafika), ze obecnie we wszystkich biurach zajmujacych sie wlasnie grafika stoja LCD - chyba nie powiesz, ze uzywaja gorszych monitorow?

PS.
Przepraszam autora watku za OT :)

Małe sprostowanie... autor postu zadał konkretne pytanie, a ja starałem się podzielić swoją wiedzą starając się być obiektywnym. Na myśli miałem bardzo wydajny komputer stacjonarny (w odniesieniu do laptopa. I jeden i drugi w tym przedziale cenowym). Wiem za ile można złożyć i o jakich parametrach samo "pudło", drugą stroną medalu jest to, czy każdy takich parametrów potrzebuje nawet do pracy z programami graficznymi :)
"Z dobrej jakości LCD..." jak najbardziej, markowego z matrycą TN. Jaka matryca laptopa dorówna matrycy TN chociażby z monitora za 700 zł? W sprawie monitora, sam sobie przeczysz w swojej odpowiedzi :)
Sugerujesz że tani LCD (załóżmy do 1000 zł) nadaje się tylko do pracy z programami biurowymi, to to chyba jest ostra jazda (lub "lekka" przesada i szerzenie demagogii ;) )
Z tego co się orientuję, jeszcze w tej chwili żaden LCD (może OLED po udoskonaleniu technologii to zmieni) nie jest w stanie oddać kolorów tak doskonale jak CRT.
Są oczywiście LCD o bardzo dobrych parametrach, np Eizo, ale jak sam piszesz ich cena to drugie 3 tys (i dużo, dużo więcej, za naprawdę dobre parametry trzeba zapłacić około 5 tys ). Możliwe że są pracownie graficzne gdzie stoją LCD z wysokiej pułki, jednak stwierdzenia że we wszystkich bym nie zaryzykował ;) Znam kilku grafików, większość pracuje na CRT jeszcze, byłem w kilku pracowniach graficznych, stały tam w większości przypadków graficzne CRT. Ale to osobna bajka, odbiegamy od tematu. Moja odpowiedz dotyczyła pytania o laptopa.

Laptop nie da takiej wydajności, takiego komfortu i jakości pracy jak komputer stacjonarny. To komputer mobilny, skonstruowany z myślą o pracy poza domem / biurem, i moim zdaniem tylko w takim przypadku jego zakup ma sens. Jeżeli ktoś kupuje laptopa który będzie i tak stał na biurku w domu, to nieporozumienie. Jeszcze większe, jeśli laptop ma służyć do obróbki zdjęć, grafiki etc. Ale to tylko MOJE zdanie :)

irekka napisał:

Do grafiki 2D nie jest potrzebna jakaś wybitna grafika. Nie wymieniono tutaj firmy Dell. A Dell ma niesamowicie sprawny serwis. Jednego dnia zgłosiłem problem z ładowaniem, a drugiego przyjechał technik do domu i wymienił wadliwe elementy. Jestem naprawde mile zaskoczony.

Fakt, zapomniałem o Dell'u :)

Pozdrawiam.

filozzof
16-06-2009, 22:49
Edit: ten lenovo sl500 całkiem ciekawie się prezentuje i opinie pozytywne o nim są ;)

potwierdzam sam używam i nie narzekam na LCD jest w miarę przewidywalny, zdjęcia z labu są naprawdę dobrym odzwierciedleniem tego co widze na monitorze, choć ja tylko początkujący użytkownik więc moje oko pewnie wielu rzeczy nie widzi ;)

Tom01
16-06-2009, 22:50
Na myśli miałem bardzo wydajny komputer stacjonarny (w odniesieniu do laptopa. I jeden i drugi w tym przedziale cenowym).

Nawet przy założeniu super taniego marketowego monitora za 1 tys zł, pozostaje 2 tys zł na komputer. W tych pieniądzach pozostaje wyłącznie miernej jakości chińszczyzna.

Z tego co się orientuję, jeszcze w tej chwili żaden LCD (może OLED po udoskonaleniu technologii to zmieni) nie jest w stanie oddać kolorów tak doskonale jak CRT.

Nie jest to prawda, już od ładnych kilku lat. Co do OLED, to na razie jest poziom Młodego Technika. Wiele wody upłynie zanim producenci monitorów, którzy wyłożyli miliony w technologię LCD, ochoczo wyłożą następne.

Możliwe że są pracownie graficzne gdzie stoją LCD z wysokiej pułki, jednak stwierdzenia że we wszystkich bym nie zaryzykował ;) Znam kilku grafików, większość pracuje na CRT jeszcze, byłem w kilku pracowniach graficznych, stały tam w większości przypadków graficzne CRT.

We wszystkich nie, głównie ze względu na koszty. Na tanim CRT dało się pracować, na tanim LCD nie. Stąd wyższe koszty zakupu, co stanowi poważne kwoty. Swoją drogą, wszędzie gdziekolwiek stoi jeszcze graficzny CRT, to jest wypalony do granic możliwości i jego jakość, parametry to science fiction. Ostatnio CRT w dobrym stanie widziałem w 2005 roku.

miron19j
16-06-2009, 22:54
Nawet przy założeniu super taniego marketowego monitora za 1 tys zł, pozostaje 2 tys zł na komputer. W tych pieniądzach pozostaje wyłącznie miernej jakości chińszczyzna.
trochę przesadziłeś. Za 2 tys. można już złożyć niezłego blaszaka. Takiego do obróbki zdjęć, nie do grania. :-)
z resztą się zgadzam

edit: super tani marketowy monitor to wydatek rzędu 600 pln.

swider
16-06-2009, 22:57
Ooo... wyreczyl mnie Pan Tomek swoja zwiezla i tresciwa wypowiedzia - jak milo :) A juz zaczalem pisac elaborat... tak to przynajmniej Marrab nie bedzie musial czytac mojej epistoly :D

Tom01
16-06-2009, 22:59
trochę przesadziłeś. Za 2 tys. można już złożyć niezłego blaszaka.

Który będzie zlepkiem okołochińskiej tandety. Owszem można poskładać za ok 1,6 tys zł (bo 2 to pewnie z licencją na system), i nawet jakoś-tam, będzie działać. Ale ok, nie kontynuujmy tego, bo za chwilę podniesie się krzyk miłośników sprzeczności, czyli tanich i dobrych.

miron19j
16-06-2009, 23:02
Który będzie zlepkiem okołochińskiej tandety.
jak to było powiedziane na Armagedonie?
"ruski komputer, amerykański komputer, i tak wszystkie są zrobione na Tajwanie"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)

Seeth
16-06-2009, 23:04
a zaczęło się od laptopa :D

Wiadomo, że im lepsza jakość sprzętu tym wyższa cena, no ale ja mogę przeznaczyć na daną chwile 3000zł a potrzebuje jakiegoś sprawnego i dobrego laptopa aby w miarę dobrze działał photoshop i corel, oprócz tego mam normalny komputer stacjonarny i w pracy tez mam, no i wiem, ze laptopa z takimi parametrami na rynku w cenie 3000zł nie znajdę, ale potrzebuje laptopa oprócz tego, no i na sesjach w plenerze tez taki laptop będzie przydatny ;)

miron19j
16-06-2009, 23:10
sa dwie rzeczy nieprzewidywalne na tym świecie: kobieta i to, w jakim kierunku rozwinie się wątek na naszym forum

Tom01
16-06-2009, 23:11
jak to było powiedziane na Armagedonie?
"ruski komputer, amerykański komputer, i tak wszystkie są zrobione na Tajwanie"

He, he... racja.

Wiadomo, że im lepsza jakość sprzętu tym wyższa cena, no ale ja mogę przeznaczyć na daną chwile 3000zł a potrzebuje jakiegoś sprawnego i dobrego laptopa

Obawiam się że poza Asusem, który delikatnie mówiąc, demonem jakości nie jest, nic Panu nie zostało. Może rynek wtórny? Można w bardzo dobrych pieniądzach znaleźć Delle, serie Inspiron, XPS. To bardzo dobrze zrobione komputery, trwałe i niezawodne o niebo bardziej niż Asusy. I na dodatek przy równoważnej i nawet słabszej konfiguracji będą znacznie sprawniejsze.

Acery, najtańsze Toshiby, MSI i tym podobny chłam radzę omijać. Całe to dobrodziejstwo powstaje w zakładach Compala i jest reprezentacją skrajnie oszczędnego podejścia do wyprodukowania laptopa. Jakby mogli, to plastik obudowy byłby tak cienki że komputer zwijałby się w rulonik, choć już teraz ma plastyczność naleśnika.

Seeth
16-06-2009, 23:21
He, he... racja.

Obawiam się że poza Asusem, który delikatnie mówiąc, demonem jakości nie jest, nic Panu nie zostało. Może rynek wtórny? Można w bardzo dobrych pieniądzach znaleźć Delle, serie Inspiron, XPS. To bardzo dobrze zrobione komputery, trwałe i niezawodne o niebo bardziej niż Asusy. I na dodatek przy równoważnej i nawet słabszej konfiguracji będą znacznie sprawniejsze.

Acery, najtańsze Toshiby, MSI i tym podobny chłam radzę omijać. Całe to dobrodziejstwo powstaje w zakładach Compala i jest reprezentacją skrajnie oszczędnego podejścia do wyprodukowania laptopa. Jakby mogli, to plastik obudowy byłby tak cienki że komputer zwijałby się w rulonik, choć już teraz ma plastyczność naleśnika.

Nie wiem czy znajdę tak szybko coś na rynku wtórnym, bo laptopa potrzebuje najpóźniej do tej soboty, wiec chyba tylko sklepy komputerowe z nowym towarem zostały :(

A ktoś coś o samsungach wie? jak to jest z tą firma jeśli chodzi o laptopy?

aha, no i proszę jeśli można po imieniu (Krystian) albo po nicku do mnie się zwracać, bo jak ktoś pisze Pan to się staro czuje ;) Tym bardziej, że jeszcze młody jestem :D

Jacek_Z
16-06-2009, 23:26
Ja bym patrzył też na gwarancję. HP daje na 3 lata, ale gdy zakup na firmę, to już tylko rok. Za to Fujitsu - Siemens (polecam) daje na firmę 2 lata. No i pewnie jak wejdzie Windows 7 to zmienię sprzęt na kolejnego F-S.

Tom01
16-06-2009, 23:29
Nie wiem czy znajdę tak szybko coś na rynku wtórnym, bo laptopa potrzebuje najpóźniej do tej soboty,

Niech się Pan zwróci do firmy Cebit-Bis, [email protected]. E-mailowo, bo informacje na www są nieaktualne. Może mają w tej chwili coś ciekawego na składzie. Współpracuję z P. Piotrem od lat, naprawdę można często wyrwać perełki. Niedawno kupowałem Dell'e XPS 1530 nówki za śmieszne pieniądze. Sprzęt takiej klasy, że mucha nie siada.

Seeth
16-06-2009, 23:34
A jak to jest z prędkością dysku twardego w laptopach i jaki to ma wpływa na prace? Bo czytałem, że np, rozpakowywanie rarów, na dysku z prędkością dysku 5400rpm trawa o wiele dłużej jak na 7200, a jak to ma się w rzeczywistości, naprawdę taka duża różnica jest?

Tom01
16-06-2009, 23:40
A jak to jest z prędkością dysku twardego w laptopach i jaki to ma wpływa na prace? Bo czytałem, że np, rozpakowywanie rarów, na dysku z prędkością dysku 5400rpm trawa o wiele dłużej jak na 7200, a jak to ma się w rzeczywistości, naprawdę taka duża różnica jest?

Dyski nie są drogie, w każdym momencie można wymienić. Seryjnie najczęściej są takie sobie. Jeśli jest Pan gotów poświęcić trochę miliamperogodzin z akumulatora, to trzeba zaserwować jakiś dobry 7200 obr, np Seagate Momentus. A jeszcze lepiej SSD, ale to na razie kosztowne. Do tego dołożyć pamięci do oporu.

Seeth
16-06-2009, 23:44
Mając dysk zewnętrzny 7200 obrotów i na nim zapisywać pliki i głównie z niego korzystać, jak by był podpięty do laptopa to coś by to pomogło, czy nic by to nie dało?

Wiem, że dla niektórych banalne pytania, no ale nie znam się tak dobrze na tym a chciałbym trochę podszkolić się i w tym temacie ;)

miron19j
16-06-2009, 23:46
Dyski nie są drogie, w każdym momencie można wymienić. Seryjnie najczęściej są takie sobie. Jeśli jest Pan gotów poświęcić trochę miliamperogodzin z akumulatora, to trzeba zaserwować jakiś dobry 7200 obr, np Seagate Momentus. A jeszcze lepiej SSD, ale to na razie kosztowne. Do tego dołożyć pamięci do oporu.
ale czy to ma aż takie znaczenie, że zdjęcie otworzy się w 6,8s a nie w 5,2s? Moim zdaniem lepiej dołożyć do pamięci.

Tom01
16-06-2009, 23:51
Mając dysk zewnętrzny 7200 obrotów i na nim zapisywać pliki i głównie z niego korzystać, jak by był podpięty do laptopa to coś by to pomogło, czy nic by to nie dało?

Wiem, że dla niektórych banalne pytania, no ale nie znam się tak dobrze na tym a chciałbym trochę podszkolić się i w tym temacie ;)

System operacyjny korzysta z dysku jak z pamięci podręcznej, czyli jego sprawność rzutuje na prędkość całego komputera. Poza tym zewnętrzny dysk jest zwykle podłączony przez wolniejszy interfejs niż S-ATA.

Seeth
16-06-2009, 23:59
System operacyjny korzysta z dysku jak z pamięci podręcznej, czyli jego sprawność rzutuje na prędkość całego komputera. Poza tym zewnętrzny dysk jest zwykle podłączony przez wolniejszy interfejs niż S-ATA.

Dziękuję za informacje, muszę powiedzieć ze dużo mądrych i Ciekawych rzeczy można się na forum dowiedzieć ;)

No a tak wracając do tematu to czy taki laptop z takimi parametrami jest ok?

wyświetlacz 16" 1366 x 768
4 GB (2 x 2 GB)
DDR2 (800 MHz)
dysk 320GB SATA, 5 400 rpm
nVIDIA GeForce 9200M GS 512
Procesor : Intel® Core™2 Duo T5800
(2.00 GHz / FSB 800 MHz / L2 cache 2 MB)

Tom01
17-06-2009, 00:46
No a tak wracając do tematu to czy taki laptop z takimi parametrami jest ok?

wyświetlacz 16" 1366 x 768
4 GB (2 x 2 GB)
DDR2 (800 MHz)
dysk 320GB SATA, 5 400 rpm
nVIDIA GeForce 9200M GS 512
Procesor : Intel® Core™2 Duo T5800
(2.00 GHz / FSB 800 MHz / L2 cache 2 MB)

Rzeczy takie jak w/w, można spotkać w bardzo wielu komputerach. Proszę procesor, dysk, wielkość pamięci itp, potraktować jak rodzynki w cieście. Może Pan nimi doprawić zalakca, lub cukiernicze arcydzieło. Rodzynki będą takie same i nie będą miały zasadniczego wpływu na jakość ciasta.

Marrab
17-06-2009, 00:49
Fakt... a zaczęło się od laptopa ;)
tak sobie myślę, że albo nie posiadam umiejętności pisania z sensem i w miarę zrozumiale, albo ktoś nie czyta tego co piszę z pełnym zrozumieniem. Żeby już nie ciągnąć tematu, jeszcze raz zaznaczam, że chodziło mi o porównanie wydajności laptopa i stacjonarnego PC, które można kupić mniej więcej w tej samej cenie - i tyle :) Nad jakością odwzorowania kolorów przez LCD i CRT też już nie będę się wdawał w dyskusje, jeżeli ktoś ma wątpliwości, w sieci jest sporo wiarygodnych źródeł informacji.

Zdziwiły mnie ogromnie te dwa zdania:

Nawet przy założeniu super taniego marketowego monitora za 1 tys zł, pozostaje 2 tys zł na komputer. W tych pieniądzach pozostaje wyłącznie miernej jakości chińszczyzna....

Jeżeli ktoś twierdzi że za 2 tysiące można mieć tylko miernej jakości chińszczyznę, to albo zielonego pojęcia nie ma o tym co pisze, albo patrzy na świat przez pryzmat tego co sam ma, może mieć, lub chciałby mieć. Dosadniej tego nie nazwę. Jest też możliwość rozpoznawania "markowego" sprzętu przez napis na obudowie w fabrycznym zestawie ;)
Można płacić astronomiczne sumy za nowości na rynku hardware, jeżeli ktoś tego potrzebuje - proszę bardzo. Można też złożyć komputer za mniej astronomiczne pieniądze i cieszyć się bardzo dobrą wydajnością, wszystko zależy od potrzeb i przeznaczenia komputera. "Chińszczyzny" ani niczego miernej jakości nigdy bym nikomu nie polecił, a za 3 tys z małym haczykiem można mieć markowy, wydajny komputer z dobrej jakości LCD. Do domowego użytku, poza graniem, wystarczy na parę lat spokojnie.

Pewnie to strata czasu, ale proszę o poznanie miernej jakości chińszczyzny za 3 tys jaką miałem na myśli ;)

CPU - Core 2 Duo E8400 - 3.00 GHz BOX
Płyta - Asus P5Q3 - P45, DDR 3, PCI-Ex, S-775
RAM - OCZ DDR2 2048 MB / 800 (2x 1024 MB) - Platinum Rev.2, CL4
k. graf. - ASUS GF 9600 GT 512 MB, 256bit, DDR3
HDD - WD 500 GB, 16 MB, SATA ll
Obudowa ze świetną wentylacją (CoolerMaster)
Zasilacz - Chieftec 500W
Nagrywarka DVD - LG
LCD 19'' Iiyama z matrycą TN, DVI, 2 ms

3109 zł zgodnie z cennikiem na arest.pl. Pewnie można znaleźć taniej, ale tak na szybko było mi tam najwygodniej, jest bardzo przejrzyście.

Tom01
17-06-2009, 00:56
Jeżeli ktoś twierdzi że za 2 tysiące można mieć tylko miernej jakości chińszczyznę, to albo zielonego pojęcia nie ma o tym co pisze, albo patrzy na świat przez pryzmat tego co sam ma, może mieć, lub chciałby mieć.

Bardzo proszę bez przysuwania się w stronę retoryki, która będzie musiała przerwać tą polemikę. Fakty, a właściwie ceny, normalnej jakości sprzętu komputerowego są niepodważalne. Nie ma żadnej możliwości nabycia normalnego komputera za 2 tys zł. Normalnego, tzn nie niskobudżetowego składaka.

Nad jakością odwzorowania kolorów przez LCD i CRT też już nie będę się wdawał w dyskusje, jeżeli ktoś ma wątpliwości, w sieci jest sporo wiarygodnych źródeł informacji.

Oczywiście, tylko nie twierdzą tego co Pan napisał.

Pewnie to strata czasu, ale proszę o poznanie miernej jakości chińszczyzny za 3 tys jaką miałem na myśli ;)

Pan wybaczy, ale czy to co Pan zaproponował nie jest "chińszczyzną"?

Seeth
17-06-2009, 00:56
Znalazłem coś takiego: ACER AS7730G-644G50n, podobno bardzo dobry sprzęt, co o nim myślicie czytając jego specyfikację w porównaniu z innymi laptopami w przedziale do 3000zł?

Tom01
17-06-2009, 00:58
ACER (...) podobno bardzo dobry sprzęt

Wierutna bzdura. Pod tą marką sprzedaje się jedne z najgorszych jakościowo sprzętów, jakie kiedykolwiek zostały wyprodukowane.

Seeth
17-06-2009, 01:02
Wierutna bzdura. Pod tą marką sprzedaje się jedne z najgorszych jakościowo sprzętów, jakie kiedykolwiek zostały wyprodukowane.

Może i racja, bo nie znam się tak dobrze w tym temacie.
No ale jednak ludzie kupują Acery i w dodatku sobie je chwalą i polecają innym.

Mógł by ktoś zobaczyć na samsunga r610 i powiedzieć czy warto kupić takiego laptopa?
Byłbym wdzięczny ;)

krzysztof jot
17-06-2009, 01:08

:) teraz wszystko jest chińszczyzną, albo i jeszcze dalej... :)

A za 2 tys mozna naprawde złozyc przyzwoity komputer, za 3 mozna kupić solidnego laptopa - polecam HP z nowej serii:
http://allegro.pl/item654083497_nowosc_hp_4710s_2x2_1_2gb_320_17_3_h d_hd4330_vista.html

http://allegro.pl/item660616471_nowosc_hp_4510s_2x2_1_3gb_320_15_6_h d_hd4330_vista.html

że nie wspomnę o doskonałej serii EliteBook - super wydajne, ciche, obudowa alu. Na allegro akurat są z klawiatura skandynawską, ale warto poszukac, albo rozawzyć np. naklejki a potem wymiane klawiatury
http://allegro.pl/item662532047_hp_elitebook_6930p_2_x_2_4ghz_2gb_hd 4500_krakow.html
http://allegro.pl/item660932640_hp_elitebook_6930p_3_lata_gwarancji_ wart_6_tys.html

Marrab
17-06-2009, 01:12
Bardzo proszę bez przysuwania się w stronę retoryki, która będzie musiała przerwać tą polemikę. Fakty, a właściwie ceny, normalnej jakości sprzętu komputerowego są niepodważalne. Nie ma żadnej możliwości nabycia normalnego komputera za 2 tys zł. Normalnego, tzn nie niskobudżetowego składaka.

Taki "nienormalny niskobudżetowy składak" w większości zastosowań (nie mam na myśli specjalistycznych) wystarczy z nawiązką :) Śmiem mniemać że w bardzo wielu polskich domach stoją takie, lub jeszcze tańsze "składaki" i ich właściciele nie mają kompleksów. Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości.

Wybaczam... i z pokorą pytam, a co według Pana "chińszczyzną" nie jest? :)

Tom01
17-06-2009, 11:01
:) teraz wszystko jest chińszczyzną, albo i jeszcze dalej... :)

Jest zasadnicza różnica między produkcją zleconą w Chinach (i okolicach), a tamtejszą rodzimą myślą techniczną. Na dalekim wchodzie klepie się zarówno rozpadające się śmierdzące tenisówki za 15 zł, jak i 100x droższe wyczynowe buty dla sportowców. To samo dotyczy wszystkich innych dziedzin produkcji.

Taki "nienormalny niskobudżetowy składak" w większości zastosowań (nie mam na myśli specjalistycznych) wystarczy z nawiązką :) Śmiem mniemać że w bardzo wielu polskich domach stoją takie, lub jeszcze tańsze "składaki" i ich właściciele nie mają kompleksów. Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości.

Fakt, że na biedniejszych rynkach duży udział ma segment tzw "low end'", nie znaczy jeszcze, że to jest norma.

a co według Pana "chińszczyzną" nie jest? :)

Określenie "chińszczyzna" to skrajnie tani projekt i takież samo wykonanie. Przykłady które Pan przytoczył, z wyjątkiem procesora i może zasilacza, to przykład takich właśnie produktów. Aby rozważać to bardziej dokładnie, należałoby mieć przygotowanie z podstawowych zagadnień elektroniki, oraz mikroelektroniki i techniki cyfrowej. Inaczej dyskusja nie jest merytoryczna.

Złożenie komputera jest mniej skomplikowane niż zbudowanie czegoś działającego z klocków Lego. W klockach, przynajmniej intuicyjnie, trzeba zastosować parę zasad z różnych dziedzin fizyki, a elementy składaków są przygotowane do montażu podobnej skali trudności jak, dziesięcioelementowe puzzle. Dziecko w 4 klasie SP jest to w stanie złożyć i uruchomić. Poziom wiedzy potrzebnej do rozwiązywania problemów nie przekracza metody prób i błędów, a głównymi terminami para-technicznymi, jest uniwersalne "gryzie się".

Tom01
17-06-2009, 11:11
No ale jednak ludzie kupują Acery i w dodatku sobie je chwalą i polecają innym.

Jak się Pan uprze to znajdzie Pan pozytywne opinie o wszystkim. Podałem Panu dobre i mieszczące się w budżecie rozwiązanie. Wielu ludzi sparzyło się już na rozmaitym badziewiu, Pan nie musi.

McEarl
18-06-2009, 14:34
...Jeżeli jednak mimo wszystko chcesz laptopa i zalezy Ci na jakości i niezawodności, radzę zakup czegoś markowego... HP, IBM/Lenovo, Toshiba, Asus... pomiń Acera, sprzęt tej marki ma nieciekawą opinię...

W odniesieniu do w/w wypowiedzi.
Od 2,5 roku posiadam Acera Aspire 5100 - ZERO problemow, a sprzet nierzadko
pracuje po kilka DNI non-stop i generalnie to go nie oszczedzam (bo sluzbowy :-P).

Kolega mial Toshibe (nie pamietam modelu) - przed uplywem roku uzywania padla
karta graficzna, pozniej juz po gwarancji padla bateria.

Ten sam kolega ma teraz Asusa (tez ne pamietam modelu) - i rowniez - na szczescie
jezcze w okresie gwarancyjnym - padla plyta glowna (wymiana).

Mysle, ze nie mozna tak ot uogolniac - firma "X" - ok, firma "Y" - be.
A Acera moge polecic z czystym sumieniem, jesli nie to HP.

Pozdr
McE

swider
18-06-2009, 14:44
No ale wlasnie piszac te slowa McEarl, to Ty uogolniasz :) To, ze Tobie akurat nic sie nie popsulo a Acerze, a koledze padla Toshiba (notabene nie jest to jakis super sprzet), a pozniej Asus nie zonacza, ze Acer jest wspanialy. Ja uzywam np. Asusa juz 4 lata i jestem bardzo zadowolony. Ze swoich zrodel (bardzo wiarygodnych) wiem tyle, ze Acery niestety nie naleza do sprzetu dobrej klasy, a ze Tobie akurat wszystko ladnie dziala to tylko sie cieszyc - choc zalezy jeszcze jak dziala ;)

McEarl
18-06-2009, 15:37
No ale wlasnie piszac te slowa McEarl, to Ty uogolniasz :) To, ze Tobie akurat nic sie nie popsulo a Acerze, a koledze padla Toshiba (notabene nie jest to jakis super sprzet), a pozniej Asus nie zonacza, ze Acer jest wspanialy. Ja uzywam np. Asusa juz 4 lata i jestem bardzo zadowolony. Ze swoich zrodel (bardzo wiarygodnych) wiem tyle, ze Acery niestety nie naleza do sprzetu dobrej klasy, a ze Tobie akurat wszystko ladnie dziala to tylko sie cieszyc - choc zalezy jeszcze jak dziala ;)

Dziala i to bardzo dobrze, a jak pisalem komputera nie oszczedzam.

A co do mojej wypowiedzi to zauwaz, ze to kolega Marrab wrzucil do kategorii "be" - Acera, a do
kategorii "ok" - Toshibe i Asusa. A ja nic nie uogolniam - ja tylko autorowi watku podaje przyklady
z zycia wziete, pokazujace, ze swiat mimo wszystko nie jest czarno-bialy :-).

Pozdro
McE

PS. I nie implikuje bynajmniej, ze Acer jest wspanialy ;-)

Tom01
18-06-2009, 17:10
No ale wlasnie piszac te slowa McEarl, to Ty uogolniasz :) To, ze Tobie akurat nic sie nie popsulo a Acerze, a koledze padla Toshiba (notabene nie jest to jakis super sprzet)

Bingo. Acer i Toshiba Satellite (nie Pro) to dokładnie to samo, powstaje w tej samej fabryce, różnice są tylko estetyczne.

terpsych
18-06-2009, 19:15
Rozmawiacie tutaj o wyborze wśród producentów. A jak ma się sytuacja jeśli miałoby się wybierać wśród producentów procesorów? Czy c2d bije na głowę Turiona X2, który przy tym samym taktowaniu jest chyba tańszy.

terpsych

Tom01
18-06-2009, 19:48
Rozmawiacie tutaj o wyborze wśród producentów. A jak ma się sytuacja jeśli miałoby się wybierać wśród producentów procesorów? Czy c2d bije na głowę Turiona X2, który przy tym samym taktowaniu jest chyba tańszy.

Procesor nie ma większego znaczenia. Sam z siebie nie działa. Trzeba mu zapewnić warunki i ocenić jednostkę jako całość.

terpsych
18-06-2009, 20:28
Procesor nie ma większego znaczenia. Sam z siebie nie działa. Trzeba mu zapewnić warunki i ocenić jednostkę jako całość.

Czy ta różnica w cenie będzie miała przełożenie na taką różnicę w wydajności?

http://allegro.pl/item657568135_hp_pavilion_dv6_1145ew_zm_84_4gb_320 gb_hd4650_1gb.html

http://allegro.pl/item663238705_nowosc_hp_dv6_1140ew_p7450_4_500_hd4 650_15_6_vista.html

Podobne dosyć notebooki - dysk i procek są różne. I cena

To jedynie przykład.

terpsych

ropusz
22-06-2009, 19:26
Co do jakości laptopów to powiem tak: ja mam Asusa L3800C od 8 lat i nie miałem do tej pory z nim problemów. Fakt, że kiedyś to był sprzęt z górnej pólki (ok 8 tys.) ale jego wykonanie vs wykonanie dzisiejszych laptopów to niebo a ziemia. Jeszcze Lenovo ThinkPad robi wytrzymałe obudowy. Małżonce kupiłem Sony SZ61XN i też nie ma żadnych problemów - jedynie Vista jest problemem samym w sobie ;) A propos LED-owe matryce w Sony są super. W pracy działam na HP 6710s chyba. Przyzwoity laptop ale szału nie ma.

Od wielu lat mam też komputery stacjonarne i zwykle nie daje rady ich rozbudowywać, bo technologia w ciągu 3 lat tak idzie do przodu, że taki komputer trzeba zwykle komuś oddać lub sprzedać za symboliczne pieniądze i kupić nowy.

W dzisiejszych czasach chyba dobrym rozwiązaniem jest kupić zestaw: laptop, stacja dokująca i monitor. Mam tak w pracy i sobie chwalę to rozwiązanie.

A co do dysków w laptopach to standardem są chyba teraz SATA 7200. W niektórych laptopach z tego względu jest dość głośno a czasem i gorąco.

Jeśli chodzi o procesor to myślę, że lepszy Core 2 Duo - większość obecnych laptopów ma procka z Intela.

sdnk
22-06-2009, 20:04
a ja polece sony vaio ew cos z hp ale seria pavilion.

Dominum
30-06-2009, 17:30
do 3000 zł to polecę coś z bardzo dobrą grafiką.
Ten acer ma GeForce 9600M GT, w tej cenie lepszej karty mieć już chyba nie można. Procesor intela 2 GHz, tylko 1 gB ram można dołożyć bo 3 GB jest, ale taki zestaw starczy na długo.
Acer (http://www.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_17/876286_acer_as7730g_17_t6400.aspx)

zielin
30-06-2009, 17:34
nie wiem jak wy ale z wlasnych doswiadczen i doswiadczen znajomych - odradzam acera po prostu bardzo slabe wykonanie ( i della z seri vostro - dziadostwo totalne ).

--Arkadia--
30-06-2009, 20:27
za sdnk polecam sony vaio - uzywam VGN - N38E i jestem bardzo zadowolony

terpsych
30-06-2009, 21:03
Lenovo Ideapad Y530 bądź Y550

:) Calkiem fajne

t.

popi
03-08-2009, 20:05
Witam,

więc ostatecznie jakiego laptopa polecilibyście w cenie oscylującej wokół 3tys biorąc pod uwagę (właśnie w takiej kolejności):

1. Matrycę (czytam właśnie o IPS-ach; uświadczymy cuś takiego w notbooku?!) - możliwość dokładnego ustawienia prawidłowych kolorów i żeby gradient od czerni do bieli był oddany neutralnie w każdym punkcie,
2. Wydajność (NX, tudzież podobne)
3. Rozmiar ekranu (im większy tym chyba lepszy, co nie?)

Wygląd, waga, długość pracy na baterii, klawiatura numeryczna, kolor :) - pomijalne

PP

JAP
03-08-2009, 22:26
kupcie sobie takiego:
http://allegro.pl/item700821269_ibm_t60p_zawsze_gotowy.html

to się zdziwicie, jest tam ten słynny IPS i przytaczając słowa Czornyja - jest to zdecydowanie najlepsza matryca w laptopie jaką widział, a widział ich niemało (nie wiem czy jeszcze aktualne, ale jakiś czas temu tak.., Panie Marcinie, jeszcze raz dzięki za kalibrację :-D ).
do foto w ciemno brałbym takiego przed nówkami w stylu acer i innymi do 3 tysi.
Co jakiś czas trafiają się na allegro takie, czasami sprzedający nie mają pojęcia o unikalności tych matryc i sprzedają za jeszcze mniejsze pieniądze - chyba biorą pod uwagę tylko parametry procka(?), ja takiego kupiłem za grosze i już drugi rok hula prawie non stop, właśnie gwarancja mu się kończy..

zresztą polecam opcję szukaj: "t60p"

rafulec
03-08-2009, 23:23
kupcie sobie takiego:
http://allegro.pl/item700821269_ibm_t60p_zawsze_gotowy.html

zresztą polecam opcję szukaj: "t60p"

jako użytkownik tego modelu, choć z mniejszą 14 calową matrycą
potwierdzam. bardzo dobry zakup