Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Domyślnie Dobry laptop do 3000zł

Witam, chciałbym kupić jakiegoś laptopa, a że za bardzo się nie orientuje się w tej dziedzinie, to prosił bym o doradzenie. Chodzi mi o to, aby laptop był nie zawodny i szybki, chciałbym aby karta graficzna była bardzo dobra i procesor. Głównie pracował bym na nim w programach graficznych typu: Photoshop CS3 i Corel Draw.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Seeth ; 16-06-2009 o 17:57

Domyślnie

osobiście używam ASUSa F5GL, chodzi na nim Photoshop CS4, NX2, oczywiście cała obsługa internetu, programy "biurowe", muzyka, filmy.
    Ma kartę WiFi, czytnik kart SD
    jestem zadowolony

Domyślnie

uzywam toshiby L300. Fajny procesor, karta graficzna co prawda slabiutka, ale do internetu czy ps nie jest lepsza potrzebna, 4GB ramu, cichy i nie grzeje sie. Do tego bateria, ktora wystarcza na ok 4h buszowania po necie. Naprawde fajny sprzecik

Domyślnie

a może lenovo sl500

Domyślnie

A co myślicie o Samsungu, np, r610 albo jakimś z serii "R" ? Używa ktoś? Bo ostatnio widziałem w sklepie i tak też nad nim się zastanawiam.
    Dzięki za odpowiedzi

Edit: ten lenovo sl500 całkiem ciekawie się prezentuje i opinie pozytywne o nim są

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeth Zobacz posta
    Witam, chciałbym kupić jakiegoś laptopa, a że za bardzo się nie orientuje się w tej dziedzinie, to prosił bym o doradzenie. Chodzi mi o to, aby laptop był nie zawodny i szybki, chciałbym aby karta graficzna była bardzo dobra i procesor. Głównie pracował bym na nim w programach graficznych typu: Photoshop CS3 i Corel Draw.

Pozdrawiam
    Hmmm... grafika to moje hobby, komputery "składałem" parę lat. Jedno z drugim mi się gryzie... laptop nie jest dobrą platformą do obróbki jakiejkolwiek grafiki (a już na pewno nie w cenie do 3000 tys). Za 3 tysiące można mieć bardzo wydajny komputer stacjonarny z dobrej jakości LCD (chociaż bliskie ideału odwzorowanie kolorów jest możliwe jeszcze tylko na CRT). Zalety komputera stacjonarnego to możliwość rozbudowy, zmiany konfiguracji, najwyższa wydajność. Laptop to komputer mobilny, mający dać namiastkę tych możliwości tam, gdzie nie mamy dostępu do komputera stacjonarnego. Reklamowanie laptopa jako pełnowartościowego komputera to czysta marketingowa zagrywka.
    Jeżeli jednak mimo wszystko chcesz laptopa i zalezy Ci na jakości i niezawodności, radzę zakup czegoś markowego... HP, IBM/Lenovo, Toshiba, Asus... pomiń Acera, sprzęt tej marki ma nieciekawą opinię. Kupuj w małych, wyspecjalizowanych sklepach ze sprzetem komputerowym, ceny są przeważnie kilkaset złotych niższe niż w marktoidach typu MM czy inne, tam promocje są albo na małe ilości sprzętu z nowej serii, lub na modele które zostają zastąpione nowszymi. Radzę też nie słuchać sprzedawców-doradców szczególnie z MM Ci ludzie mają przeważnie wiedzę zaczerpniętą z gazetek reklamowych i poza ogólnie oklepanymi wyuczonymi tekstami, niewiele są w stanie powiedzieć
    Ostatnio edytowane przez Marrab ; 16-06-2009 o 18:30 Powód: Ortografia ;)
    Surfingujące buty.

Domyślnie

Marrab, dzięki wielkie za rade
    W sumie to będę pracował na normalnym stacjonarnym komputerze, ale to w pracy. Laptop to bardziej do szkolenia swoich umiejętność w programach i przygotowywanie drobnych projektów graficznych, po za pracą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marrab Zobacz posta
    Za 3 tysiące można mieć bardzo wydajny komputer stacjonarny z dobrej jakości LCD (chociaż bliskie ideału odwzorowanie kolorów jest możliwe jeszcze tylko na CRT).
    No tos pojechal ostro Za 3 tys. zl jak najbardziej mozna miec fajnego PCta - samego PCta, ew. z monitorem nadajacym sie tylko do pisania w Wordzie, chodz to i nie bardzo. Koszt dobrego LCD to drugie 3 tys.

Z tym CRT to troche demagogie szerzysz. Moze kilka lat temu to byla prawda, ale nie na ten dzien. Obecnie LCDki daja naprawde niezly obrazek, a pojawiaja sie coraz tansze monitory z mozliwoscia kalibracji sprzetowej. Nie wiem czy zauwazyles (a powinienes bo jak piszesz zajmujesz sie grafika), ze obecnie we wszystkich biurach zajmujacych sie wlasnie grafika stoja LCD - chyba nie powiesz, ze uzywaja gorszych monitorow?

PS.
    Przepraszam autora watku za OT
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Do grafiki 2D nie jest potrzebna jakaś wybitna grafika. Nie wymieniono tutaj firmy Dell. A Dell ma niesamowicie sprawny serwis. Jednego dnia zgłosiłem problem z ładowaniem, a drugiego przyjechał technik do domu i wymienił wadliwe elementy. Jestem naprawde mile zaskoczony.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    No tos pojechal ostro Za 3 tys. zl jak najbardziej mozna miec fajnego PCta - samego PCta, ew. z monitorem nadajacym sie tylko do pisania w Wordzie, chodz to i nie bardzo. Koszt dobrego LCD to drugie 3 tys.

Z tym CRT to troche demagogie szerzysz. Moze kilka lat temu to byla prawda, ale nie na ten dzien. Obecnie LCDki daja naprawde niezly obrazek, a pojawiaja sie coraz tansze monitory z mozliwoscia kalibracji sprzetowej. Nie wiem czy zauwazyles (a powinienes bo jak piszesz zajmujesz sie grafika), ze obecnie we wszystkich biurach zajmujacych sie wlasnie grafika stoja LCD - chyba nie powiesz, ze uzywaja gorszych monitorow?

PS.
    Przepraszam autora watku za OT
    Małe sprostowanie... autor postu zadał konkretne pytanie, a ja starałem się podzielić swoją wiedzą starając się być obiektywnym. Na myśli miałem bardzo wydajny komputer stacjonarny (w odniesieniu do laptopa. I jeden i drugi w tym przedziale cenowym). Wiem za ile można złożyć i o jakich parametrach samo "pudło", drugą stroną medalu jest to, czy każdy takich parametrów potrzebuje nawet do pracy z programami graficznymi
    "Z dobrej jakości LCD..." jak najbardziej, markowego z matrycą TN. Jaka matryca laptopa dorówna matrycy TN chociażby z monitora za 700 zł? W sprawie monitora, sam sobie przeczysz w swojej odpowiedzi
    Sugerujesz że tani LCD (załóżmy do 1000 zł) nadaje się tylko do pracy z programami biurowymi, to to chyba jest ostra jazda (lub "lekka" przesada i szerzenie demagogii )
    Z tego co się orientuję, jeszcze w tej chwili żaden LCD (może OLED po udoskonaleniu technologii to zmieni) nie jest w stanie oddać kolorów tak doskonale jak CRT.
    Są oczywiście LCD o bardzo dobrych parametrach, np Eizo, ale jak sam piszesz ich cena to drugie 3 tys (i dużo, dużo więcej, za naprawdę dobre parametry trzeba zapłacić około 5 tys ). Możliwe że są pracownie graficzne gdzie stoją LCD z wysokiej pułki, jednak stwierdzenia że we wszystkich bym nie zaryzykował Znam kilku grafików, większość pracuje na CRT jeszcze, byłem w kilku pracowniach graficznych, stały tam w większości przypadków graficzne CRT. Ale to osobna bajka, odbiegamy od tematu. Moja odpowiedz dotyczyła pytania o laptopa.

Laptop nie da takiej wydajności, takiego komfortu i jakości pracy jak komputer stacjonarny. To komputer mobilny, skonstruowany z myślą o pracy poza domem / biurem, i moim zdaniem tylko w takim przypadku jego zakup ma sens. Jeżeli ktoś kupuje laptopa który będzie i tak stał na biurku w domu, to nieporozumienie. Jeszcze większe, jeśli laptop ma służyć do obróbki zdjęć, grafiki etc. Ale to tylko MOJE zdanie

irekka napisał:

Do grafiki 2D nie jest potrzebna jakaś wybitna grafika. Nie wymieniono tutaj firmy Dell. A Dell ma niesamowicie sprawny serwis. Jednego dnia zgłosiłem problem z ładowaniem, a drugiego przyjechał technik do domu i wymienił wadliwe elementy. Jestem naprawde mile zaskoczony.

Fakt, zapomniałem o Dell'u

Pozdrawiam.
    Surfingujące buty.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów