Zobacz pełną wersję : Konwerter na wizjer
Używał ktoś z Forumowiczów, testował? Warto?
http://www.allegro.pl/item658851516_konwerter_na_wizjer_do_nikon_d40_d50 _d60_d70s_d80.html
Chcę to założyć do D40. Nikkor A-F 50mm z ręcznym ostrzeniem więc przyda się wieksza kontola nad ostrościa.
kielbach
16-06-2009, 21:00
Też się interesuję tym ustrojstwem. Nawet już pytałem wczesniej o to i jestem podobnie zainteresowany użytkowaniem pod D40. Widziałem trochę informacji na forum Pentaxa ale chciałbym sie dowiedzieć jak wyglada odczyt informacji w wizjerze wraz z tym okularem w Nikonach.
Nocturnal-Amnesia
20-06-2009, 16:23
Wow to by było dobre. Wiem że do d80 istnieją takie wynalazki nikona, ale one nie pasują do d60, ponad to mają mniejsze powiększenie. Tak czy siak warto z próbować.
Nikt się nie wypowiedzial więc wziąłem to na siebie.
Kupiłem. Czekam na przesyłkę. Sprawdzę to napiszę co i jak.
mac.serafin
06-07-2009, 18:35
Pewnie już doszło do Ciebie, a jeszcze się nie wypowiedziałeś ;P
Bardzo fajna sprawa.
Widać wszystko czysto i wyraźnie. Poza tym jest jeszcze możliwość delikatnej regulacji.
Spasowanie i stabilność OK. Nic się nie rusza i odpaść nie ma prawa.
Jedyna wada jaką zauważyłem to większa muszla oczna zasłania trochę wyświetlacc LCD. Można się przyzwyczaić ale za to jest niezastąpiona w bardzo słoneczne dni.
Przy ręcznym ustawianiu ostrości niebo a ziemia w porówaniu ze standardowym wizjerem.
Chyba tyle bo nie za bardzo miałem ostatnio czas na zabawę w zdjęcia.
Pozdrawiam.
adolfik9501
07-07-2009, 11:55
Widać wszystko to co w wizjerze (kadr+info) ?
widać wszystko czysto i wyraźnie.
all
koziołek_matołek
07-07-2009, 15:30
Nawet nie wiedziaąłm, że takie cuda na wizjer są ;) ja to bym potrzebowala jakiś ogromny, bo ślepa jestem :D więc przy manualu może by się rzeczywiście przydało ^^
mac.serafin
07-07-2009, 21:32
Mógłbyś wrzucić fotke jak to wygląda? Bo na 90% jestem zdecydowany na zakup (mam teraz więcej manuali niż obiektywów z af :PP)
czarnobialy
08-07-2009, 23:14
a ktos miał możliwość porównać to z nikowskim odpowiednikiem? Bo cenowo różnicy nie ma praktycznie a jestem ciekaw jak to się sprawdzi.
miałem okazje sprawdzić to w działaniu, znajomy kupił do C 40D i żeby zobaczyć cały kard trzeba się nagimnastykować wizjer przysłania wyświetlane wartości lub górę i boki kadru.
W nikonie D200.D300,D70s jest to samo i na dodatek z tego wynalazku ten okrągły okular jest bardzo niewygodny i nie ma nawet porównania z Nikonowskim DK-6 czy DK-19
Powiększenie ma mieć niby 1,35 a w porównaniu z założoną na Nikona muszlą DK-21m (takiej używam) z powiększeniem 1,17 MZ wypada gorzej no i DK-21m nie przysłania kadru a koszt to 120zł z przesyłką.
Tak że MZ DK-21m jest lepszym rozwiązanie lub DK_17m ale z tym żeby zamontować na sankach trzeba pokombinować był o tym watek na forum.
A to powiększenie 1.35 to chyba w chińskich dioptrach :)
Mariusz888
09-07-2009, 21:53
A głupie pytanie - czy z DK-21m widać cały wizjer + info pod spodem w wizjerach nie kryjących 100%? Chodzi mi o D80 i D200 z wiadomych względów ;)
cheyenne
13-07-2009, 10:03
a co polecacie do d90, żeby pasowało bez przeróbek i nie zasłaniało informacji w wizjerze
A głupie pytanie - czy z DK-21m widać cały wizjer + info pod spodem w wizjerach nie kryjących 100%? Chodzi mi o D80 i D200 z wiadomych względów ;)
nie wiem jak z D200, ale w D80 troche zaslania wizjer, glownie dolne info
Fajna sprawa też dla samego odsunięcia głowy od aparatu, już nosem się nic nie wciśnie kadrując lewym okiem
a co polecacie do d90, żeby pasowało bez przeróbek i nie zasłaniało informacji w wizjerze
bez przeróbek to DK-21m oryginalny Nikon (120zł z przesyłką w Fotozakupy)
Czarny73
14-07-2009, 21:02
A czy DK-21m będzie pasowało do D60?
cheyenne
14-07-2009, 21:14
teraz nawet 100 zł :)
A czy DK-21m będzie pasowało do D60?
str 155 instrukcji - do D60 pasuje DK-22 + DG-2
I ja zanabyłem DK-21m :)
Myślałem mocno nad tym z allegro ale na szczęście darowałem sobie i kupiłem nikona.
Różnica jest jak dla mnie spora i co najważniejsze wszystko widzę w wizjerze nic nie ucina :)
Przy mojej Tokinie 100 ostrzenie ręczne zaczęło być przyjemne a nie loterią :)
Dodam że od razu zmodyfikowałem ją wg instrukcji jaka jest na forum.
Jest świetna!
teraz nawet 100 zł :)
jednak pozostanę przy swoim " 120zł z przesyłką w Fotozakupy " :)
Mariusz888
17-07-2009, 21:14
nie wiem jak z D200, ale w D80 troche zaslania wizjer, glownie dolne info
Kurcze to szkoda :/ bo jak przejrzałem instrukcję to i w D80 i w D200 właśnie DK21m jest wpisany jako kompatybilny tylko co z kompatybilności (pewnie tylko przez wzgląd na takie same "sanki/szyny" nakładki jak w D300) skoro zasłania dolne info... :roll:
czerwienny
18-07-2009, 05:57
Moze to moje zboczenie,ale powyzsza (kolejna) wypowiedz bardzo przypomina pseudoreklame,albo sposob na nabijanie sobie postow...
Nie,zebym sie czepial,ale wypowiedzi w stylu "ja musze miec zawsze ostatnie slowo" troche mnie irytuja...
A tak bardziej w temacie,to przy jakims tam powiekszeniu ma sie rowniez w polu widzenia dolne info...a znowu majac wieksze powiekszenie mamy letwiejsze ostrzenie,ale za to z info sa problemy...prawa fizyki i tego sie nie oszuka...mozna zamontowac wizjer z powiekszeniem nawet 8x ,ale czyms trzeba bedzie to oplacic...i mozna rowniez miec pelne info bez "wciskania" oka w wizjer...ale ostrzenie juz nie takie "fajne"...
Moze to moje zboczenie,ale powyzsza (kolejna) wypowiedz bardzo przypomina pseudoreklame,albo sposob na nabijanie sobie postow... .... .... .... .... ....
Według takiego toku myślenia to wszystkie wypowiedzi (czy też odpowiedzi i rady) na forum łapią się na Twój tok rozumowania.
Ale właśnie o to chodzi że każdy ma tu swój punkt widzenia i wolność jego wypowiedzi.
czerwienny
18-07-2009, 19:12
Chodzilo mi o dublowanie tego,co juz wczesniej sie powiedzialo.
Gdyby kazdy z uzytkownikow robil podobnie,to jeden watek czytaloby sie tygodniami;)
Ale w sumie tak,to kazdy zapamieta ze " 120zł z przesyłką w Fotozakupy " :lol:
Chyba do nich napisze o jakąś bonifikatę jak bym tam coś kupował bo jeszcze nie maiłem okazji a kupuje raczej w sklepi Frep... z Łodzi ale nie napiszę nazwy bo znowu ktoś uzna to za reklamę. :)
Teraz jak ktoś spyta gdzie kupię najtaniej coś tam coś tam X to znający sklep oferujący to najtaniej określi go jako sklep Y a z przesyłką najtaniej wyjdzie firmą Z, już samo wymienienie przedmiotu jakiego szukamy będzie jego reklamą, więc dalsza dyskusja w tym względzie nie ma sensu i pozostajemy przy swoich zdaniach bo odbiegamy do tematu wątku. Pozdrawiam ;)