Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nikkory i BF/FF

jurasss1
16-06-2009, 00:31
Przymierzam się do zakupu nikkora 50mm 1.8D.
Zastanawiam się czy warto sprawdzać obiektyw pod względem bf/ff przed zakupem.
W przypadku sigmy, Tamrona i Tokiny to czynność obowiązkowa, a jak jest w przypadku Nikkorów ?
Mam problem, na mojej wsi, są trzy sklepy na krzyż, a w nich, brak towaru, lub w nie najlepszym stanie :)
Więc sprawdzanie obiektywu = wyjazd poza Częstochowę.

prz3mo
16-06-2009, 00:45
Na pewno warto sprawdzić KAŻDE szkło, aczkolwiek w przypadku Nikkora 50/1.8 problemy typu BF/FF są baaaardzo rzadkie, albo wręcz znikome. Mimo wszystko radzę Ci sprawdzać każde szkło przed zakupem. Oszczędzisz sobie ewentualnych późniejszych nerwów.

messer
16-06-2009, 01:04
Przy czym zrobienie tego testu w sposób miarodajny i świadomy zajmuje trochę czasu.
Konieczny jest przede wszystkim laptop, własna karta pamięci i czytnik.

Bo wyciągając wnioski po tym, co zobaczysz na LCD aparatu, to lepiej tego testu w ogóle nie robić.

Wida
16-06-2009, 09:24
Warto przed zakupem sprawdzić każde szkło - jeżeli ma się taką możliwość. Myślę jednak, że w przypadku 50 1.8nie musisz się martwić. Ja mój słoiczek brałem "w ciemno" i nie mam z nim żadnych problemów. Zanim
zdecydowałem się na zakup, przeczytałem opinie osób, które miały styczność z tym obiektywem i nie spotkałem się, żeby ktoś narzekał na FF/BF. Pierwszy i jedyny test zrobiony z czystej ciekawości nie wykazał żadnych nieprawidłowości - wszystko gra i buczy :-) Jeżeli chcesz mieć pewność, że dobrze lokujesz swoje pieniądze, wyjedź poza Częstochowę do dobrze zaopatrzonego sklepu. Podepnij szkło do body i zrób w sklepie szybki test z bateryjkami. Myśle, że nie powinno być z tym problemu. Biorąc pod uwagę niskie prawdopodobieństwo pojawienia się "walniętego" egzemplarza + szybki test zrobiony D90 (która posiada przecież bardzo doby lcd), upewnisz się, że masz dobre szkło. Taka jest moja opinia. Nie każdy musi się z nią zgodzić.

wigi
16-06-2009, 11:25
Ja stałki Nikona bym nie sprawdzał, natomist zoomy już tak ;)

jurasss1
16-06-2009, 14:47
Co prawda mojego N16-85 nie sprawdzałem przed zakupem i wszystko jest ok.
Wiec chyba zamówię ten obiektyw przez internet z nadzieja ze będzie dobrze ;-) .

Wida
16-06-2009, 14:51
Myślę, że nie ma ryzyka. Trzymam kciuki i pozdrawiam!

jurasss1
19-06-2009, 18:09
Dzisiaj dotarł do mnie obiektyw. Szybkie testy nie wykazały BF/FF :)
Jeszcze zostałem zaskoczony prędkością AF z puchy, mój N16-85 to żółwik przy tym :)

Wida
20-06-2009, 15:12
W takim razie nie pozostaje nic innego, jak życzyć udanych kadrów. Ja swojej 50 1:-) barrrrdzo długo nie odpinałem od body :-)

jurasss1
25-01-2010, 02:01
Reanimuje wątek ponieważ przymierzam się do zakupu 85 1.8D.
Generalnie chciałbym spytać o podatność tego obiektywu na FF. Czy to prawda ?
Optyczni straszą i zastanawiam się czy im wierzyć.

karolt
26-01-2010, 17:49
A nie macie wrażenia, że BF/FF w Nikkorach to trochę temat zastępczy, coś jak świńska grypa czy globalne ocieplenie? Przez tyle lat istnienia Nikona nie było problemu, a teraz nagle jest? Chyba że coś przeoczyłem (nie mówię o szkłach innych producentów podłączanych do Nikona). "Kilka" szkiełek Nikona przewinęło się u mnie na "kilku" puszkach, nigdy się nie spotkałem z tym problemem. Może mam szczęście.

maciej007
26-01-2010, 18:15
Akurat napisałem na ten temat w dziale D , może macie pomysł bo mnie brak , o co w tym wszystkim chodzi :)
Wychodzi na to że puszka i szkło może być OK , ale tylko w jednej konfiguracji ?

karolt
26-01-2010, 20:16
Wychodzi na to że puszka i szkło może być OK , ale tylko w jednej konfiguracji ?
Co by było troszeczkę bez sensu, jak ktoś używa sporej ilości szkieł i kilku body...
Stąd moja teza, że to temat nieco wyssany z palca (być może na dnie tej legendy jest kilka rzeczywistych przypadków BF/FF, które po prostu były wadami fabrycznymi, jak każde inne).

maciej007
26-01-2010, 22:49
Co by było troszeczkę bez sensu, jak ktoś używa sporej ilości szkieł i kilku body...
Stąd moja teza, że to temat nieco wyssany z palca (być może na dnie tej legendy jest kilka rzeczywistych przypadków BF/FF, które po prostu były wadami fabrycznymi, jak każde inne).

Sensu brak to fakt jak i obiektywów z BF/FF , może ktoś wyjaśni optycznie jak obiektyw może wytworzyć BF/FF.

karabud
27-01-2010, 12:15
Reanimuje wątek ponieważ przymierzam się do zakupu 85 1.8D.
Generalnie chciałbym spytać o podatność tego obiektywu na FF. Czy to prawda ?
Optyczni straszą i zastanawiam się czy im wierzyć.

U niego af jest taki ze sie lubi gubic zwlaszcza jak portretowany oddalony. No i o przeostrzaniu zapomniec mozna. Jak sie nie boisz mf bierz Samyanga/Falcona - dodatkowe 1.4, duzo lepsza jakosc do 2.5, ladniejszy bokeh(imho)i cena duzo nizsza.

MYSZ
27-01-2010, 21:21
Sensu brak to fakt jak i obiektywów z BF/FF , może ktoś wyjaśni optycznie jak obiektyw może wytworzyć BF/FF.

To akurat proste. Silnik wbudowany lub obiektyw napędzany przez "śrubokręt" dostaje komendę "kręć się" w okreslonym kierunku o zadaną wartość, wcześniej zmierzoną przez układ "małe lusterko" - elektronika body i zatrzymuje się po wykonaniu okreslonego cyklu.
Błędy w kącie nachylenia lustra - słynne dwie śruby imbusowe:) + mechanizm obrotowy i oprogramowanie szkła (często upgradowane na BF FF) powoduje wynikowy BF lub FF.
Body nie mierzy powtórnie odległości przy podniesionym lustrze jak jest wykonywane już zdjęcie.
Dlaczego obiektyw może powodować BF lub FF? Różne oprogramowanie silników krokowych i różna konstrukcja napędu AF - Nikon nie udostępnia producentom niezaleznym softu i mechaniki, stąd przypadłość u Nikkorów jest nikła.
Historycznie, zjawisko BF FF występowało ZAWSZE, ale kto przy kliszy to "widział" ? :)

andso
27-01-2010, 21:46
Też mi sie zdawało że BF/FF to przy stałkach nikona rzadki temat (miałem tylko kit 18-70). Decydując się na zakup obiektywu 35/2 znalazłem opinie, że ten obiektyw to raczej pewny pod tym względem. Zamówiłem przez internet w sprawdzonym sklepie no i zonk, BF że, aż na monitorku aparatu widać (podobnie zachowywał się z S5pro). Ale bez problemu wymieniłem na inną sztukę (zaleta zakupu przez internet)i już jest OK. Po tej przygodzie myślę że nie ma obiektywów 100% pewnych trzeba tylko zachować zdrowy rozsądek przy testowaniu.

kwiatek6324
27-01-2010, 21:50
Witam.

IMO to problem z BF/FF wynika teraz stad ze obiektywy juz nie przechodzą tak rygorystycznych testow
jak kiedys, poza tym rzadkoscia sa obiektywy metalowe, wiekszosc to plastic fantastic, a co za tym idzie
plastik ma pewnie mniej dokladne spasowanie niz metal.

Latwiej producentowi jest wymienic 5% ze sprzedanych przykladowo 100 tys obiektywow, niz
nie wymieniac a sprzedac tylko 20 tys obiektywow.

Ale to tylko moje domysly ;-)

Pozdrawiam
AK

maciej007
27-01-2010, 22:37
To akurat proste. Silnik wbudowany lub obiektyw napędzany przez "śrubokręt" dostaje komendę "kręć się" w okreslonym kierunku o zadaną wartość, wcześniej zmierzoną przez układ "małe lusterko" - elektronika body i zatrzymuje się po wykonaniu okreslonego cyklu.
Błędy w kącie nachylenia lustra - słynne dwie śruby imbusowe:) + mechanizm obrotowy i oprogramowanie szkła (często upgradowane na BF FF) powoduje wynikowy BF lub FF.
Body nie mierzy powtórnie odległości przy podniesionym lustrze jak jest wykonywane już zdjęcie.
Dlaczego obiektyw może powodować BF lub FF? Różne oprogramowanie silników krokowych i różna konstrukcja napędu AF - Nikon nie udostępnia producentom niezaleznym softu i mechaniki, stąd przypadłość u Nikkorów jest nikła.
Historycznie, zjawisko BF FF występowało ZAWSZE, ale kto przy kliszy to "widział" ? :)

I z tym zgadzam się w 100% .Nareszcie ktoś na temat BF/FF napisał z sensem , przyznaję "letko" prowokowałem temat . Dziwne ale w większości opisów czy szukania winnych prawie w 100% obarczany "wadą " lub "winnym" jest szkło.Nawet jeśli opisujący podają że szkło w ich body "ma" BF/FF a na innym body nie ! Cudowne ozdrowienie ? NIE. Szkło wilka325 N200/2 w jego body ma BF/FF inne szkła nie ,a wspomniane N200/2 na innym korpusie trafia w "0". Czyli tak naprawdę brak kompatybilności puszek i szkieł powoduje BF/FF a nie same biedne szkła. Tak jak pisze MYSZ Nikon nie udostępnia softu innym producentom i to powoduje że takie S lub T są częściej określane jako szkła które często "mają" BF/FF , co jak widać jest lekką niesprawiedliwością. Niestety sam Nikon samemu daje d.. jak ze wspomnianym 200/2 za kilkanaście tys !
Pewnie masz rację historycznie przy kliszy kto tak naprawdę robił ogromne powiększenia żeby zobaczyć czy na linijce , gwożdzikach czy blaszkach ma BF FF :) Pewnie wtedy zapytano by , a po co jeśli zdjęcia są ok mam fotografować linijki :)

jurasss1
27-01-2010, 22:41
U niego af jest taki ze sie lubi gubic zwlaszcza jak portretowany oddalony. No i o przeostrzaniu zapomniec mozna. Jak sie nie boisz mf bierz Samyanga/Falcona - dodatkowe 1.4, duzo lepsza jakosc do 2.5, ladniejszy bokeh(imho)i cena duzo nizsza.

Myślałem nad tym ale:
1. Body Dxx (brak pomiaru światła gdy nie ma cpu )
2. Z tego co wyczytałem Samyangi/falcony po pewnym czasie coraz gorzej ostrzą (najprawdopodobniej plastik się wyrabia i soczewki dostają luzu ).

Ręcznego ostrzenia się nie boję ( lata praktyki na Zenicie E ).

maciej007
28-01-2010, 21:49
Myślałem nad tym ale:
1. Body Dxx (brak pomiaru światła gdy nie ma cpu )
2. Z tego co wyczytałem Samyangi/falcony po pewnym czasie coraz gorzej ostrzą (najprawdopodobniej plastik się wyrabia i soczewki dostają luzu ).

Ręcznego ostrzenia się nie boję ( lata praktyki na Zenicie E ).

Jak masz wątpliwości to nie kupuj , bierz nowego N 85/1,8. Jak będzie problem z zestawem BF/FF , masz prawo wymienić chyba w 10 dni. I tak do skutku , aż trafisz :). Jak trafisz to do wymiany body masz takie problemy z głowy. A te Samyangi na serio tak się wyrabiają że soczewki się bujają ? Nieżle ,niesłyszałem :)

karabud
28-01-2010, 22:23
Nic sie nie wyrabia/rozostrza a jak tak sie dzieje jest gwarancja 3-5 lat od tego.