Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: nikkory i BF/FF

Domyślnie nikkory i BF/FF

Przymierzam się do zakupu nikkora 50mm 1.8D.
    Zastanawiam się czy warto sprawdzać obiektyw pod względem bf/ff przed zakupem.
    W przypadku sigmy, Tamrona i Tokiny to czynność obowiązkowa, a jak jest w przypadku Nikkorów ?
    Mam problem, na mojej wsi, są trzy sklepy na krzyż, a w nich, brak towaru, lub w nie najlepszym stanie
    Więc sprawdzanie obiektywu = wyjazd poza Częstochowę.
    ===> D90 F80; Sabinka, Frotka i reszta gratów

Domyślnie

Na pewno warto sprawdzić KAŻDE szkło, aczkolwiek w przypadku Nikkora 50/1.8 problemy typu BF/FF są baaaardzo rzadkie, albo wręcz znikome. Mimo wszystko radzę Ci sprawdzać każde szkło przed zakupem. Oszczędzisz sobie ewentualnych późniejszych nerwów.

Domyślnie

Przy czym zrobienie tego testu w sposób miarodajny i świadomy zajmuje trochę czasu.
    Konieczny jest przede wszystkim laptop, własna karta pamięci i czytnik.

Bo wyciągając wnioski po tym, co zobaczysz na LCD aparatu, to lepiej tego testu w ogóle nie robić.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Warto przed zakupem sprawdzić każde szkło - jeżeli ma się taką możliwość. Myślę jednak, że w przypadku 50 1.8nie musisz się martwić. Ja mój słoiczek brałem "w ciemno" i nie mam z nim żadnych problemów. Zanim
    zdecydowałem się na zakup, przeczytałem opinie osób, które miały styczność z tym obiektywem i nie spotkałem się, żeby ktoś narzekał na FF/BF. Pierwszy i jedyny test zrobiony z czystej ciekawości nie wykazał żadnych nieprawidłowości - wszystko gra i buczy Jeżeli chcesz mieć pewność, że dobrze lokujesz swoje pieniądze, wyjedź poza Częstochowę do dobrze zaopatrzonego sklepu. Podepnij szkło do body i zrób w sklepie szybki test z bateryjkami. Myśle, że nie powinno być z tym problemu. Biorąc pod uwagę niskie prawdopodobieństwo pojawienia się "walniętego" egzemplarza + szybki test zrobiony D90 (która posiada przecież bardzo doby lcd), upewnisz się, że masz dobre szkło. Taka jest moja opinia. Nie każdy musi się z nią zgodzić.
    ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600

Domyślnie

Ja stałki Nikona bym nie sprawdzał, natomist zoomy już tak
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Co prawda mojego N16-85 nie sprawdzałem przed zakupem i wszystko jest ok.
    Wiec chyba zamówię ten obiektyw przez internet z nadzieja ze będzie dobrze .

Domyślnie

Myślę, że nie ma ryzyka. Trzymam kciuki i pozdrawiam!
    ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600

Domyślnie

Dzisiaj dotarł do mnie obiektyw. Szybkie testy nie wykazały BF/FF
    Jeszcze zostałem zaskoczony prędkością AF z puchy, mój N16-85 to żółwik przy tym

Domyślnie

W takim razie nie pozostaje nic innego, jak życzyć udanych kadrów. Ja swojej 50 1 barrrrdzo długo nie odpinałem od body

Domyślnie

Reanimuje wątek ponieważ przymierzam się do zakupu 85 1.8D.
    Generalnie chciałbym spytać o podatność tego obiektywu na FF. Czy to prawda ?
    Optyczni straszą i zastanawiam się czy im wierzyć.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów