Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] zimny czerwiec
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=08h2061j6s79mw8j7004.jpg)
ała ten przepał nieco boli. poza tym jakoś mam wrażenie jakbyś w NXie pojechał na -2EV
ała ten przepał nieco boli. poza tym jakoś mam wrażenie jakbyś w NXie pojechał na -2EV
nie wiem, co to jest haha
Proac150
15-06-2009, 15:49
Przepał, białe plamy na niebie, niezawierające informacji. Ciężko cokolwiek ocenić, z powodu koszmarnej obróbki. Przykro mi.
camaxtli85
15-06-2009, 18:14
Co do przepału to kolega wiedział bankowo o czym się rozprawia. A co do reszty, NX to Capture NX czyli program Nikona do obróbki podstawowej, ma kilka fajnych i szybkich funkcji, między innymi można korygować ekspozycję np. na -2EV, czyli trochę przyciemniać. To już wiemy co to jest;)
Co do zdjęcia, dobre obróbki, to te w których nie widać obróbki, przynajmniej w krajobrazie, są zdecydowanie lepsze. Ja przeszedłem drogę od kiczowatych HDRów po proste korekty.
Budowałeś klimat grozy, to warto docenić.
Koledzy już dużo powiedzieli. Natomiast ja jakoś nie doszukam się chyba związku tytułu z fotką. Jest dramatyzm (przynajmniej miał być) ale zimna jak nie było tak nie ma.
Co do przepału to kolega wiedział bankowo o czym się rozprawia. A co do reszty, NX to Capture NX czyli program Nikona do obróbki podstawowej, ma kilka fajnych i szybkich funkcji, między innymi można korygować ekspozycję np. na -2EV, czyli trochę przyciemniać. To już wiemy co to jest;)
Co do zdjęcia, dobre obróbki, to te w których nie widać obróbki, przynajmniej w krajobrazie, są zdecydowanie lepsze. Ja przeszedłem drogę od kiczowatych HDRów po proste korekty.
Budowałeś klimat grozy, to warto docenić.
próbuję w camera raw i lightroom. to głupie gadanie , ale duża część tej pracy mi się "sypła" przy ładowaniu, ale trudno.przynajmniej dowiedziałem się jak to teraz prawidłowo robić. dzięki for comments
camaxtli85
15-06-2009, 23:48
dokładnie, kompresja jest naszą zmorą;)