Zobacz pełną wersję : freeware do HDRow
Szukam jak w temacie.
Przejrzalem photomatix, ale chce byc legalny.
Macie moze jakies propozycje?
Bylbym wdzieczny za rady
masz photoshopa CS2 ?
tu masz artykuł jak tu zrobić ręcznie, na tam dole jest do pobrania akcja do PS CS2
http://www.cdrom.pl/index.php?title=%C5%81%C4%85czenie_forsowanych_eks pozycji
Czy przy tej okazji ktos madrzejszy moglby mi wyjasnic na czym polega bug CS'a, ktory nie chce poskladac w swoim automacie trzech zdjec wolanych z tego samego pliku NEF z roznymi poziomami? Nie rozumiem tego. Daje na jednym +0,5EV, na drugim 0 i na trzecim +0,5. Wrzucam w automat CS'a i blad. Nie moze wykonac HDR-a? Co jest nie tak?
Z tego, co kojarzę, to trzeba usunąś EXIFa i będzie hulać.
nie wiem. ja też próbowałem i z podobnym efektem - pojawia sie dziwny komunikat.
natomiast ta akcja - jakoś działa, choć ustawione przez autora parametry nie dają idealnych wyników w kazdym przypadku. A nie wiem jak to zmodyfikować.
[ Dodano: Sro 20 Wrz, 2006 ]
pisałem równolegle. takie to proste rozwiązanie? spróbuję.
z szopem czasmi jest tak ze wywala informacje ze rozpietosc jest zbyt mala mi sie tak kilka razy trafilo jak dalem +-1EV jak podalem +-2EV poszlo
ale jakos te hdr-y szopowe mi slabo wychodza
To zależy na jakim etapie wywala błąd. Jeśli zaraz na początku, z informacją, że zbyt duży/mały* zakres tonalny, to prawdopodobnie chodzi o to, że trzeba pozbyć się exif'a z wywołanych zdjęć. Najlepiej po wywołaniu zdjęcia z odpowiednią wartością EV wrzucamy go do PS'a po czym robimy magiczną kombinację klawiszy ctrl+a, ctrl+c, ctrl+n, ctrl+v (tak w skrócie) Nowy plik zapisujemy. Czynność tą powtarzamy dla każdego zdjęcia wywołanego z NEF'a
*nie pamiętam dokładnie które
Czy przy tej okazji ktos madrzejszy moglby mi wyjasnic na czym polega bug CS'a, ktory nie chce poskladac w swoim automacie trzech zdjec wolanych z tego samego pliku NEF z roznymi poziomami? Nie rozumiem tego. Daje na jednym +0,5EV, na drugim 0 i na trzecim +0,5. Wrzucam w automat CS'a i blad. Nie moze wykonac HDR-a? Co jest nie tak?
Korekta ekspozycji podczas "wolania" NEFa, nie wplywa na informacje o niej, zapisanej w EXIFie... A stamtad wlasnie Shop czyta informacje do HDRa. Usun EXIF z roznie "wywolanych" plikow (chociazby poprzez konwersje do BMP, ktory to EXIFa nie przechowuje) i wtedy polacz w HDRa podajac parametry "z palca".
Nie mam CS2, jestem gimpowiczem, dlatego szukam czegoś freeware. Chyba że da się to zrobić w Gimpie podobnie jak w CS2, ale chyba nie.
Zobacz to: http://www.easyhdr.com/download/easyHDR_104free.zip
Photomatix 1.1 Basic jest freeware-owy. Polecam.
www.hdrsoft.com