Szukam jak w temacie.
Przejrzalem photomatix, ale chce byc legalny.
Macie moze jakies propozycje?
Bylbym wdzieczny za rady
Szukaj
Szukam jak w temacie.
Przejrzalem photomatix, ale chce byc legalny.
Macie moze jakies propozycje?
Bylbym wdzieczny za rady
Pozdrawiam.
MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
|||blog ||| maciejsimm.com|||
masz photoshopa CS2 ?
tu masz artykuł jak tu zrobić ręcznie, na tam dole jest do pobrania akcja do PS CS2
http://www.cdrom.pl/index.php?title=...ych_ekspozycji
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Czy przy tej okazji ktos madrzejszy moglby mi wyjasnic na czym polega bug CS'a, ktory nie chce poskladac w swoim automacie trzech zdjec wolanych z tego samego pliku NEF z roznymi poziomami? Nie rozumiem tego. Daje na jednym +0,5EV, na drugim 0 i na trzecim +0,5. Wrzucam w automat CS'a i blad. Nie moze wykonac HDR-a? Co jest nie tak?
Z tego, co kojarzę, to trzeba usunąś EXIFa i będzie hulać.
nie wiem. ja też próbowałem i z podobnym efektem - pojawia sie dziwny komunikat.
natomiast ta akcja - jakoś działa, choć ustawione przez autora parametry nie dają idealnych wyników w kazdym przypadku. A nie wiem jak to zmodyfikować.
[ Dodano: Sro 20 Wrz, 2006 ]
pisałem równolegle. takie to proste rozwiązanie? spróbuję.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
z szopem czasmi jest tak ze wywala informacje ze rozpietosc jest zbyt mala mi sie tak kilka razy trafilo jak dalem +-1EV jak podalem +-2EV poszlo
ale jakos te hdr-y szopowe mi slabo wychodza
To zależy na jakim etapie wywala błąd. Jeśli zaraz na początku, z informacją, że zbyt duży/mały* zakres tonalny, to prawdopodobnie chodzi o to, że trzeba pozbyć się exif'a z wywołanych zdjęć. Najlepiej po wywołaniu zdjęcia z odpowiednią wartością EV wrzucamy go do PS'a po czym robimy magiczną kombinację klawiszy ctrl+a, ctrl+c, ctrl+n, ctrl+v (tak w skrócie) Nowy plik zapisujemy. Czynność tą powtarzamy dla każdego zdjęcia wywołanego z NEF'a
*nie pamiętam dokładnie które
Korekta ekspozycji podczas "wolania" NEFa, nie wplywa na informacje o niej, zapisanej w EXIFie... A stamtad wlasnie Shop czyta informacje do HDRa. Usun EXIF z roznie "wywolanych" plikow (chociazby poprzez konwersje do BMP, ktory to EXIFa nie przechowuje) i wtedy polacz w HDRa podajac parametry "z palca".Zamieszczone przez Piotr Milecki
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Nie mam CS2, jestem gimpowiczem, dlatego szukam czegoś freeware. Chyba że da się to zrobić w Gimpie podobnie jak w CS2, ale chyba nie.
Pozdrawiam.
MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
|||blog ||| maciejsimm.com|||
Skontaktuj się z nami