Zobacz pełną wersję : Seria w D80
Czytałem test na Fotopolisie i okazuje się, ze aparat nie osiąga deklarowanych przez producenta 3kl/sek. Czy to tylko feler testowanego egzemplarza, czy też u Was jest tak samo? To byłaby porażka.
ja myslę, że to wpadka ich egzemplarza. miałem w rękach D80 i strzelał około 3 kl/sek. Mówię około bo nie mierzyłem ze stoperem, ale na pewno nie było to 2.
Na dpreview mozna posluchac ile kl/s wyciaga D80.
link (http://www.dpreview.com/articles/NikonD80/Samples/Audio/d80-jpeg-fine.mp3)
ja porownywalem z kumplem co ma D50 i seria jest wyraznie szybasz lustro szybciej "klika" niz jego :) a jak wiadomo D50 ma 2,5 kl./s
Uspokoiłem się. Dalej zbieram kasiorę.
Pozostaje wierzyc ze testerzy na fotopolis wiedza co robia, gdyz aby osiagnac pelna wydajnosc sprzetowa trzeba aparat wprowadzic w ten stan poprzez menu. Nie to zebym im zarzucal niekompetencje, ale byc moze czegos nie dopatrzyli, np odszumiania fot... Potem rodza sie mity i bajdy ;)
cruncher
20-09-2006, 21:53
Wogle dziwny ten cały test i ocena koncowa...jak na aparat który nie oferuje w zestawie prostego i nie pamięciożernego programu do obróbki rawów ocena jest stanowczo zawyżona....co mi z lustrzanki skoro nie bede mógł wykorzystac jej potencjału bo albo mam za wlny komputer albo mnie nie stac na kupowanie programu za około 600 złotych....nikon nie popisał sie na tym polu!
Ktos kto ma wolny komputer nie bedzie w stanie skorzystac z plików RAW...
Wogle dziwny ten cały test i ocena koncowa...jak na aparat który nie oferuje w zestawie prostego i nie pamięciożernego programu do obróbki rawów ocena jest stanowczo zawyżona....co mi z lustrzanki skoro nie bede mógł wykorzystac jej potencjału bo albo mam za wlny komputer albo mnie nie stac na kupowanie programu za około 600 złotych....nikon nie popisał sie na tym polu!
to tak jakby testować opony z indeksem do 220 km/h i dać im kiepską notę bo Ciebie nie stać na Porsche..., fotografia cyfrowa już tak ma że nie tylko aparat się liczy, też srednio mi się to podoba, ale jakoś robię więcej zdjęć niż mógłym robić analogiem.
testowi podlegal aparat a nie oprogramowanie
mnie tylko zastanawia stwierdzenie o niskich szumach. na forum już były pokazywane sample że "o Matko Boska". a już stwierdzenie, że D80 szumi nieznacznie mniej od 5D jest co najmniej dziwny. także jak do tej pory słyszałem dwie odmienne opinie na temat szumienia D80 - super mało szumi i totalna porażka :) ehhh, ja i tak nikomu nie wierze :D
@mkwiek - zalezy co chesz udowodnic to tak zrobisz test zeby wyszlo na twoje!
wczesniej mialm D50 teraz mam D80 i musze pwoiedziec ze przy fotkach gdzie uzywam wiekszego iso (koscielne, ciemne pokoje ze slabym swiatlem itp.) to na moje szumi mniej niz D50
Wogle dziwny ten cały test i ocena koncowa...jak na aparat który nie oferuje w zestawie prostego i nie pamięciożernego programu do obróbki rawów ocena jest stanowczo zawyżona....
Oferuje. Jest on wbudowany w korpus aparatu.
co mi z lustrzanki skoro nie bede mógł wykorzystac jej potencjału bo albo mam za wlny komputer albo mnie nie stac na kupowanie programu za około 600 złotych....nikon nie popisał sie na tym polu!
Taaa, w pewnym sensie 450PLN to "około 600złotych"
Normalnie łzy wzruszenia zalały mi oczy. I co, chciałbyś może w związku z tym dostać stację graficzną gratis?
Gawronnek
21-09-2006, 00:40
Czornyj, no to rozbawiłes mnie do łez
nie wiem co znaczy wolny komputer, procek Toshiba Celeron 1,6, 1 GB RAM i w Nikon Capture naprawdę można spokojnie pracować, jasne że to nie demon predkości, ale nie narzekam, jak komus potrzeba błyskawicznego przerzutu do jpg to Preview Extractor przerzuca NEFa z D80 w ułamku sekundy :lol:
cruncher
21-09-2006, 12:17
Czornyj, canon dodaje orpogramowanie do obróbki rawów..gratis czy nie ale dodaje...
Mało tego program dodawany przez Canona spokojnie mozna uzywac na duzo slabszych komputerach....wiec czemu nikon nie moze?
To proste chce zbic dodatkowa kaske..tylko wam współczuć :twisted: :mrgreen:
cruncher, taaa, też nie mogę się pogodzić z moim nieszczęsnym losem. Jedyne co mnie podtrzymuje na duchu, to pewien niuans - oprogramowanie Canona do wywoływania RAW-ów jest do d....
Preview Extractor przerzuca NEFa z D80 w ułamku sekundy :lol:
no i te jpg są naprawdę niezłe :)
cruncher
21-09-2006, 12:33
ale jest...nikon poza swietnym capturem nx powinien dodawać cokolwiek co pozwoliłoby po zakupie aparatu wywołać rawy...a nie pozostawiac swoich klientów na pastwe losu(szczególnie tych co maja slabsze procesory w kompach)...to nie jest ok.
Rozumiem jakby to była jakas niszowa firma ale to jest Nikon...troche niepowaznie podchodza do swoich klientów...
SKRYTOBOJCA
21-09-2006, 12:45
Capture NX System Requirements
Windows
CPU 1.0 GHz Pentium III or higher(2.0 GHz Pentium 4 or higher recommended).
OS Windows XP Home Edition, Windows XP Professional, Windows 2000 Professional
RAM 256 MB minimum (1.0 GB or more recommended).
To sa te duze wymagania? To jakie ma soft od Canona?
cruncher, Nikon nikogo pod pistoletem nie trzyma - nabyć w drodze kupna co innego. Temat okrucieństwa tej firmy i jej bezbrzeżnej pazerności objawiającej się bezczelnym zdzieraniem myta za konwerter RAW był już wałkowany tyle razy, że mimo najszczerszych chęci nic nowego do tej dyskusji nie wniesiesz.
Kup sobie ów cudowny owoc recyklingu nocników z darmowym konwerterem i niech się raduje twa przebiegła dusza.
tak sie niesmialo zastanawiam czy to narzekanie WCIAZ NA TO SAMO nie jest sposobemna zaistnienie, czy nabicie ilosci wypowiedzi???
przeciez o sofcie dolaczonym czy nie dolaczonym jest za kazdym razem gdy sie pojawi nowa pucha. zawsze to samo lanie wody, zawsze identyczne uwagi.
to juz jest tak nudne ze dziwie sie, ze dyskusja w ogole na ten temat trwa.
proponuje posprzatac bo to NIE NA TEMAT ( co ma soft z seria w d80????)
przy okazji chcialem napisac ze widzialem faceta ktory mial nikona brudnego na szyi i moze byl z forum, a przechodzil obok urzedu miasta i byl w podkoszulku wiec chyba musimy o tym porozmawiac bo to malo kulturalne. a wczoraj bylem na grzybach i moj d70s mi wystarcza i jest lepszy od d200... o przepraszam to watek o d80, wiec od d80....
jak sie wam czytalo moje brednie??? pewnie tak samo jak mnie sie czytalo wasze nie na temat!!!
pozdro
olo
Gawronnek
21-09-2006, 13:06
problem tak naprawdę nie jest chyba w sofcie dołączanym do puszek, tylko w coraz to nowych systemach zapisu NEF, w sumie sam Nikon strzela sobie samobója, bo nawet najnowszy Nikon Capture 4.4.2. nie obsługuje NEF z D80, a to jest juz jednak lekceważenie klientów, którzy nabyli ten soft legalnie, a teraz tylko dokupują czy zmieniają puszkę, i w tej kwestii zgadzam się z twierdzeniem, że to dziadostwo, puszka jest dostepna juz jakiś czas, aktualizacja softu wyszła dopiero co i nadal brak obsługi nowego produktu
Czytałem test na Fotopolisie i okazuje się, ze aparat nie osiąga deklarowanych przez producenta 3kl/sek. Czy to tylko feler testowanego egzemplarza, czy też u Was jest tak samo? To byłaby porażka.
czytajac odpowiedni akapit... chlopaki niepoprawnie ustawili aparat.
spiritchaser
21-09-2006, 14:02
Nie przejmuj się wrażeniami, zwykle to kwestia ustawień (włącznoe odszumianie, włączony AF albo automatyczna ekspozycja) może prowadzić do zupełnie innych wyników.
killertowa
21-09-2006, 14:36
ale jest...nikon poza swietnym capturem nx powinien dodawać cokolwiek co pozwoliłoby po zakupie aparatu wywołać rawy...a nie pozostawiac swoich klientów na pastwe losu.
Też bym wolał nikon capture nx w cenie aparatu.
Nie zgadzam się jednak z tą pastwą losu. Np. darmowy UFRAW nie jest zbyt wymagającym dla komputera programem i do czasu odłożenia na zakup nikon capture można sobie poradzić.
cruncher, Nikon nikogo pod pistoletem nie trzyma - nabyć w drodze kupna co innego. Temat okrucieństwa tej firmy i jej bezbrzeżnej pazerności objawiającej się bezczelnym zdzieraniem myta za konwerter RAW był już wałkowany tyle razy, że mimo najszczerszych chęci nic nowego do tej dyskusji nie wniesiesz.
Kup sobie ów cudowny owoc recyklingu nocników z darmowym konwerterem i niech się raduje twa przebiegła dusza.
nic dodac nic ujac... choc mozna tez powalczyc i wspierac takie inicjatywy jak http://www.openraw.org/
cruncher
21-09-2006, 15:50
Np. darmowy UFRAW nie jest zbyt wymagającym dla komputera programem i do czasu odłożenia na zakup nikon capture można sobie poradzić.
UFRAW poradzi sobie z rawami D80?Skąd moge pobrac najnowsza wersje tego programu?
Np. darmowy UFRAW nie jest zbyt wymagającym dla komputera programem i do czasu odłożenia na zakup nikon capture można sobie poradzić.
UFRAW poradzi sobie z rawami D80?Skąd moge pobrac najnowsza wersje tego programu?
o ile mi wiadomo to sobie poradzi (choc osobiscie bede testowal dopiero 1/10).
http://ufraw.sf.net/
Co do tematu.. to tez mi sie udalo poustawiac D80, tak ze predkosc serii byla zblizona i mniejsza od 2 kl/sec. "Zmarnowalem' z 60 klatek i doszedlem, ze chodzi o odszumianie. Po wylaczeniu, predkosc zgodnie ze specyfikacja 3 kl/s.