Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70/2.8 - często pada?
Optyczną jakość tego szkiełka znam, choć z tego co wiem bywają mydlane egzemplarze.
Ale do rzeczy - jak jest z jego bezawaryjnością?
Kogo nie znam, to mu się prędzej czy później to szkło wykopyrtnęło: a to nie domykająca się przesłona, a to któryś zatarty pierścień, a to znów coś innego.
Trochę nie chce mi się w to wierzyć, bo mimo że sporo używałem 17-55, ten jest w stanie idealnym. Jedyne co mu się zdarzyło, to rozciągnięta guma na pierścieniu zooma - tak żadnych usterek, mydlenia itd.
I dlatego pytam o 24-70, bo alternatywą dla niego jest 28-70, ale też nie powiem, żebym za tym pomysłem szalał ;-)
Nie mam najmniejszego problemu. Moj ma rok i trzy miesiace, zadnych przypadlosci. Mysle ze piszesz o incydentalnych wypadkach a nie o ogolnej tendencji do uszkodzen.
mój ma pół roku i nic nie zgrzyta, jest sprawny i ostry...
Mysle ze piszesz o incydentalnych wypadkach a nie o ogolnej tendencji do uszkodzen.
Mam taką nadzieję :-)
miron1970
13-06-2009, 12:19
Witam! Mój ma 1,5 roku i sprawuje się bardzo dobrze. Od czasu jak go kupiłem to prawie go nie zdejmuję z aparatu. Jest moim ulubionym obiektywem o uniwersalnym zastosowaniu. Polecam każdemu...
Witam! Mój ma 1,5 roku i sprawuje się bardzo dobrze. Od czasu jak go kupiłem to prawie go nie zdejmuję z aparatu. Jest moim ulubionym obiektywem o uniwersalnym zastosowaniu. Polecam każdemu...
Wejdź na czarne forum i zobacz jak wygląda Twój post;)
Przemas-Glasgow
14-06-2009, 12:07
A ja mam 28-70/2.8 AF-S i też jestem zadowolony,szkiełko sprawuje się super,nic się nie zaciera,prszysłona działa idelanie ,myślę że jak masz możliwośc znaleźc 28-70/2.8 w rozsądnej cenie to jest to szkło warte uwagi
Różnicę która ci zostanie przeznac na lampę lub jakąś jasną stałkę
Moj niestety miał przypadłość ze pierścień ogniskowania chodził nierównomiernie, po naprawie w serwisie wszystko jest ok (wymieniono na nowy) Obiektyw bardzo szybki. Nie sprawia absolutnie żadnych problemów.
wasilewk
14-06-2009, 12:39
Optyczną jakość tego szkiełka znam, choć z tego co wiem bywają mydlane egzemplarze.
Ale do rzeczy - jak jest z jego bezawaryjnością?
[...]
Nie znam ilości sprzedanych sztuk oraz ilości naprawianych - wtedy można by coś powiedzieć...
Ja kupowałem swoje szkło w chwili, gdy plotki na temat egzemplarzy z wadami zaczęły być coraz częstsze.
Dlatego wolałem kupić u źródła, no i udało się. Obiektyw nie posiada widocznych wad i od pół roku działa bezbłędnie; nie mogę go odpiąć od body - tak jak gdyby "przykleił się do niego" - jestem nim zafascynowany !
Prędkość i kultura pracy upewniają mnie, że nie szkoda było tej kasy.
Pzdr.
Mam już go dość długo ( nie chce mi się sprawdzać w kartonie ) i wszystko gra.
Prawie pół roku i żadnych problemów a prawie go nie odpinam:D
shadow_alex
16-06-2009, 09:41
A ja prawie.... nie zapinam. 2 razy w serwisie, raz na kalibracje AF (pytanie czy coś dała:D), a drugi raz na naprawę pierścienia ostrości - za pierwszym razem "zapomnieli" naprawić pierścień (czyżby technik nie czytał co jest napisane w zleceniu naprawy;o). Muszę się chyba odezwać na prova do kolegi cytrus o sameplki, bo mam jeszcze kilka zastrzeżeń do mojego egzemplarza.
przemek_p
16-06-2009, 09:46
posiadam i sobie chwalę, od pół roku posiadam i działa jak złoto.
czarnobialy
16-06-2009, 09:49
mi się rozwalił w torbie. Generalnie jak na mój gust to bardzo awaryjne szkło,w sieci znajdziesz naprawde sporo opisów co sie ludziom przytrafiło.Jak poszedłem do NP reklamacją, i zapytałem się czy jestem pierwszy to Pan wyraźnie dał do zrozumienia że to się często zdarza. A przy odbiorze obiektywu usłyszałem przy tym obiektywie nawet bardzo lekkie stuknięcie może doprowadzić do tej awarii (blokowanie się pierścienia zooma.)
Generalnie jak na mój gust to bardzo awaryjne szkło,w sieci znajdziesz naprawde sporo opisów co sie ludziom przytrafiło.Jak poszedłem do NP reklamacją, i zapytałem się czy jestem pierwszy to Pan wyraźnie dał do zrozumienia że to się często zdarza. A przy odbiorze obiektywu usłyszałem przy tym obiektywie nawet bardzo lekkie stuknięcie może doprowadzić do tej awarii (blokowanie się pierścienia zooma.)
Właśnie takie doświadczenia znajomych znam :-/
No nic - zobaczymy.
Używam od początku jak wyszło, od kiedy go mam zamieszkał na stałe na bagnecie (robi 99,9% zdjęć). Ze sprzętem nie p... się w tańcu i nic się nie psuje. Ale jak mam custom ultimate sharp magic titanium hevy duty edition z samego początku produkcji i może tylko Ken Rockwell ma lepszą kopię tego obiektywu.
mam ten obiektyw od kilku tygodni i nie widzę żadnych "chorób"
czarnobialy
16-06-2009, 14:36
ja też nie widziałem, aż się rozpi...
No to może dołożymy do tego wątku krótką ankietę i sprawdzimy jaki procent tych szkieł jest felerny?
Mój nie jest.
ja dorzuce cegielke do tych felernych, dokladnie to samo co u czarnobialego - blokada pierscienia zooma
czarnobialy
16-06-2009, 15:22
ja dorzuce cegielke do tych felernych, dokladnie to samo co u czarnobialego - blokada pierscienia zooma
z tego co czytałem to to najpopularniejsze uszkodzenie, ale itak najciekawsze jest łamanie się obiektywu (czytaj sam się rozkręca i otrzymujemy obiektyw w 2 częściach KLIK (http://diglloyd.com/diglloyd/2009-02-blog.html#_20090213LensRobustness))
Ten obiektyw mam od grudnia 2008r. nie narzekam, ale po każdych takich wątkach staję się podejrzliwy i chyba zacznę omijać szerokim łukiem te pt. n24-70. Przecież można paranoii się nabawić. Zepsuty to do serwisu a nie psuć krwi innym forumowiczom :evil:,
[pozdrawiam
z tego co czytałem to to najpopularniejsze uszkodzenie, ale itak najciekawsze jest łamanie się obiektywu (czytaj sam się rozkręca i otrzymujemy obiektyw w 2 częściach KLIK (http://diglloyd.com/diglloyd/2009-02-blog.html#_20090213LensRobustness))
Jeżeli obiektyw jest używany zamiast cepa to wychodzą takie kwiatki.
A ty wiesz jak wygląda cep?
Składa się z dwóch części związanych sznurkiem - prawie jak to na zdjęciu. Czyli dobrze napisał. :wink:
Ale przeczytaj jeszcze raz to co napisał. Gdyby napisał że obiektyw po usterce wygląda jak cep to ok, ale że obiektyw był używany jak cep i dlatego tak wygląda to nie bardzo mogę sobie to wyobrazić jak obiektyw (będąc w jednym kawałku) może służyć za cep.
czarnobialy
17-06-2009, 00:13
przeczytaj dokładnie jak mu się to stało
Żeby było reprezentatywnie:
mniej więcej pół roku używania, bez żadnych problemów, nic nie zgrzyta, nic nie chrobocze, jest ostro ... czyli wszystko ok. Najczęściej używane przeze mnie szkło. Polecam.
przeczytaj dokładnie jak mu się to stało
Sądzę, że 24-70 to pożądna konstrukcja. Ten przypadek KLIK (http://diglloyd.com/diglloyd/2009-02-blog.html#_20090213LensRobustness) powstał prawdopodobnie w skutek nieprawidłowego obchodzenia się ze szkłem. Do takich historii należy podchodzić trochę sceptycznie. Gdyby każdy brał na poważnie wszystko co piszą np. w "pudelku" to tylko współczuć.:mrgreen:
Mocowanie KLIK (http://www.ch.pw.edu.pl/~mariusz/forum/1.jpg) wygląda na solidne. Podtrzymuję torię cepa.:)
czarnobialy
17-06-2009, 08:48
optycznie zgodzę sie super szkło, ale za dużo przypadków zablokowanego pierścienia zooma widziałem, zeby powiedzieć, że jest to solidnie zrobione szkło.
wasilewk
17-06-2009, 10:18
optycznie zgodzę sie super szkło, ale za dużo przypadków zablokowanego pierścienia zooma widziałem, zeby powiedzieć, że jest to solidnie zrobione szkło.
A zdradź: te przypadki były z powodu niewłaściwie zamontowanej płytki elektroniki, czy coś innego ?
Pzdr.
czarnobialy
17-06-2009, 10:49
a czytałeś co napisałem? Obiektyw rozwalił mi się w plecaku (lowe pro prius - wiec niby super zabezpieczony). Plecak ani mi nie upadł, ani nim nie rzucałem, nie uderzałem. Nic. Do dziś nie wiem czemu się rozwalił, ale wiem, że elementy na których pracują prowadnice całej optyki od zoomowania są za delikatne, jeżeli rozwalają się pod wpływem normalnego użytkowania w plecaku!.
w tym z ktorym ja mialem do czynienia bardzo mozliwe ze ta plytka... bo najpierw bylo tak, ze mozna bylo wyczuc, ze cos o cos delikatnie haczy przy kreceniu tym pierscieniem i nagle przy ktoryms obrocie po prostu sie zablokowal... bez krecenia na sile... ot po prostu zwykly obrot i pierscien zablokowany...
mi się rozwalił w torbie. Generalnie jak na mój gust to bardzo awaryjne szkło,w sieci znajdziesz naprawde sporo opisów co sie ludziom przytrafiło.Jak poszedłem do NP reklamacją, i zapytałem się czy jestem pierwszy to Pan wyraźnie dał do zrozumienia że to się często zdarza. A przy odbiorze obiektywu usłyszałem przy tym obiektywie nawet bardzo lekkie stuknięcie może doprowadzić do tej awarii (blokowanie się pierścienia zooma.)
Za blokowanie pierścienia zooma odpowiedzialna jest "delikatnie" przytwierdzona płytka z elektroniką. Prawopodobnie w niektórych egzemplarzach podczas użytkowania płytka ulega przemieszczeniu blokując jednocześnie pierścień.
czarnobialy
17-06-2009, 12:29
Raczej nie, bo chodzi tu o wymianę helicoidów, a z tego co jest na wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Helikoida)
to idealnie pasuje do prowadnic optyki.
Ano i uciecha ta kosztuje prawie 3 tys.
Argymir Iwicki
18-06-2009, 05:37
A mi lata guma od zooma. I to na swej całej rozciągłości.
A mi lata guma od zooma. I to na swej całej rozciągłości.
To akurat ciężko uznać za wadę modelu, to raczej zużycie eksploatacyjne. W często używanych szkłach tak się dzieje, że ta guma odłazi i trzeba ją wymienić - koszt rzędu 30-40pln.
A według mnie wada, w starszej konstrukcji AF-S28-70 nie widziałem u nikogo zjechanej gumy a szkło używali naprawdę zawodowcy walący masę fotek. To tak jak z nowymi autami i ich trwałością.
W też starszym 17-55 rozciąganie się gumy to zjawisko masowe.
RomanZWrocławia
19-06-2009, 13:31
24 - 70 po prawie roku umiarkowanej i delikatnej eksploatacji - w poniedziałek leci do serwisu. Zacierający się stopniowo , kręcący się z coraz większym oporem, przeskokami pierścień zmiany ogniskowej. Mam też wiarygodną relację o tym modelu, który zaciął się "wyjęty z pudełka".
Zdam relację jak przebiegła naprawa w serwisie.
bartoszek
20-06-2009, 09:36
Mam to szkiełko od jakiegoś czasu,nawiasem mówiąc kupione u "Hesji",może trochę drożej niż gdzie indziej ale pewniejszy zakup.Praktycznie cały czas jest na body.Szkiełko naprawdę godne polecenia,jak na razie działa bez zarzutu.Nie wiem jak by było gdybym eksploatował je na maksa i obchodził się z nim mniej delikatnie?
Jeśli chodzi o tą jego legendarną ostrość to wydaje mi się,że moja sztuka jest na poziomie mojego N50mm 1.8 który jest ostry,na pewno nie jest jego pogromcą-->mi to wystarcza,bo robię fotki a nie testy.
shadow_alex
23-06-2009, 15:26
Mam to szkiełko od jakiegoś czasu,nawiasem mówiąc kupione u "Hesji",może trochę drożej niż gdzie indziej ale pewniejszy zakup.
Lubie takie teorie:)
Hesja, 2x serwis. Przecież Ewa, Sławek czy Mariusz, nie otwierają każdego pudła, które do nich przyjedzie... no chyba, że się mylę... przyznać się, już:)
Żeby nie było, 70-200 kupione bez jakichkolwiek sklepowych testów (ustawiłem się z Mariuszem na mieście, nawet nie sprawdziłem, czy przypadkiem się nie pomylił i mi 200-400 nie wcisnął:)) - szkło idealne, żadnych problemów:)
czarnobialy
12-07-2009, 00:57
co do rozwalania sie nikona:
http://fotoblogia.pl/2009/07/06/jak-zabezpieczyc-obiektywy-w-czasie-podrozy-video/
można to tłumaczyć, ale nie znam żadnego obiektywu gdzie to się jeszcze dzieje.
O kurcze, prawie 10 minut o niczym :-D
A rada? Nosić backup - ja noszę 50'kę ;-)
northrop
13-07-2009, 03:53
Nikkor 24-70/2.8 - często pada?
mysle, ze czestotliwosc opadu deszczu nie powinna byc brana pod uwage podczas kupna obiektywu. ale zawsze mozesz owinac go w worek.
;)
andrzejp
13-07-2009, 10:01
Nic odkrywczego nie powiem, ale mam i miałem różne szkła,
długie, krótkie, kity i te bardziej "profi" i jeszcze nigdy nie miałem
z nimi problemu. Dbam o sprzęt, staram się obchodzić z nimi delikatnie
to jednak i tak są w różnych warunkach focenia i przenoszenia,
a więc narażone często na extremy.
Wszystko dalej mam sprawne lub miałem ( do momentu ew.sprzedaży ).
Aaa nie mam N24-70/2,8, o którym także myślałem???
Argymir Iwicki
23-07-2009, 18:23
Mój 24-70 upadł. A raczej wyleciał komuś z mojego plecaka. Na podłogę. Zaciął się pierścień zooma i przestał ostrzyć na 2.8, a na wyższych przysłonach tylko ostrzył na środek. Serwis wycenił wymianę na 3800 PLN, z czego wymiana bloku optycznego to 3500. :cry:
Mój 24-70 upadł. A raczej wyleciał komuś z mojego plecaka.
Jak to komuś z Twojego plecaka? Czyli winny jest?
Co nie zmienia faktu, że takie oświadczenie serwisu przyprawiłoby mnie chyba o zawał serca.
Nic przyjemnego.
Ale o czym to ma świadczyć? Że jak się nim rzuca i upadnie na ziemię, to się może rozlecieć? Przecież to raczej normalne. Jeśli rozleciała się optyka, to można tylko zapytać, czy jest tam coś bardziej precyzyjnego niż ta optyka? Moim zdaniem i tak tanio to wycenili.
albertnowicki
19-08-2009, 21:10
Mój 24-70 upadł. A raczej wyleciał komuś z mojego plecaka. Na podłogę. Zaciął się pierścień zooma i przestał ostrzyć na 2.8, a na wyższych przysłonach tylko ostrzył na środek. Serwis wycenił wymianę na 3800 PLN, z czego wymiana bloku optycznego to 3500. :cry:
Może głupie pytanie, ale czy nie próbowałeś serwisować go w jakimś innym serwisie niż serwis Nikona????
Osobiście znam człowieka, któy robi zajefajne serwisy szkieł z punktu widzenia optyki, tzn. jeśli wada jest mechaniczna to dużo może nieraz pomóc. Mnie kiedyś naprawiał 70-300, w którym zerwało się przenoszenie zooma i zamiast kręconego zooma miałem pompkę :) Serwis wyceniał naprawę na 300zł a ja zapłaciłem u niego 100zł.
Ostatnio miałem luzy na moim Nikkorze 50mm, dałem Panu do wyczyszczenia i skręcenia i zapłaciłem 50zł i obiketyw chodzi jak nóweczka.
Teraz to samo czeka chyba moje Tamiego 28-75, który w sumie jest fajny i ostry, ale luzy sobie narobił i czasami mu się nie trafia. Podejrzewam, że głównie dlatego że ma luzy.
W razie potrzeby służę szczegółami, facet jest z Poznania, ale przyjmuje sprzęt droga pocztową itp.
Warto zadzwonić, może miał już u siebie podobne przypadki.
pzdr.
Argymir Iwicki
19-08-2009, 21:17
Może głupie pytanie, ale czy nie próbowałeś serwisować go w jakimś innym serwisie niż serwis Nikona????
Można spróbować tutaj: http://fixationuk.com/Fixation/Repairs.html
Mojego chciałem już tam wysyłać, ale sprawca wypadku pokrył koszta naprawy, więc zostałem przy serwisie na Postępu. Ale obiektywu nie miałem 1,5 miecha.
albertnowicki
19-08-2009, 21:32
Można spróbować tutaj: http://fixationuk.com/Fixation/Repairs.html
Mojego chciałem już tam wysyłać, ale sprawca wypadku pokrył koszta naprawy, więc zostałem przy serwisie na Postępu. Ale obiektywu nie miałem 1,5 miecha.
Dobry adres. Warto go mieć. Dzięki. Ja coprawda korzystam z lokalnego serwisu, ale facet robi tylko szkła.
pzdr.
albertnowicki
19-08-2009, 22:11
nic nigdy ponad rok
co przez to rozumiesz???
Kurcze do ostatniej soboty należałem do super zadowolonych posiadaczy tego obiektywu bo optycznie jest naprawdę świetny i w sobotę zauważyłem coś o czym pisze wiele osób - zacinający się pierścień zooma w dolnym zakresie :( Obiektyw nie spadł, nie był używany w żadnych ekstremalnych warunkach bo z braku czasu używam aparatu sporadycznie. Kupiony u Hesji, na szczęście jeszcze na gwarancji - mam nadzieję że naprawiają to bez problemów?
albertnowicki
25-08-2009, 20:33
No to tylko utwierdzasz mnie że ten obiektyw jednak ma jakiś problem,kwestia tylko czy już naprawiony obiektyw będzie już dobry na amen czy za pół roku od naprawy problem się powtórzy. Mogę właśnie kupić takie szkło już po naprawie, no ale zastanawiam się właśnie jak to się będzie miało z tą luzująca się płytką elektroniczną.... Masakra..... jak w obiektywie za taką kasę można robić takie g... może lepiej szukać używanego Nikkora 28-70/f2.8....
może lepiej szukać używanego Nikkora 28-70/f2.8....
.a jak sprawuje się T28-75 (i dlaczego taki tani jest?), którego masz w stopce? Rozglądam się aktualnie za czymś w tym zakresie i po tym wątku zastanawiam się czy warto Nikkora 24-70...
Do wyboru jeszcze Sigma 24-70, ale nie czytałem jeszcze o niej. Albo 17-55, bo chyba dobre opinie zbierał, a przesiadka na FX-a jak dla mnie jeszcze daleko :)
albertnowicki
26-08-2009, 20:33
.a jak sprawuje się T28-75 (i dlaczego taki tani jest?), którego masz w stopce? Rozglądam się aktualnie za czymś w tym zakresie i po tym wątku zastanawiam się czy warto Nikkora 24-70...
Do wyboru jeszcze Sigma 24-70, ale nie czytałem jeszcze o niej. Albo 17-55, bo chyba dobre opinie zbierał, a przesiadka na FX-a jak dla mnie jeszcze daleko :)
Tami sprawuje się nienajgorzej i jeśli akurat trafi z ostrością jest super extra ostre foto.
Mój jednak miewa problemy z luźnymi pierścieniami zooma i przysłony. Może to taki urok jego? Ale chce go dac do poskręcania do kolesia, który robi taki cuda ze szkłami w Poznaniu.
Najlepszy ( o dziwo!) jest na 75mm. Przysłona od f/4.0 wzwyż jest super i przy 75mm, gdzie go głównie używam jest ostrry. Świetny do portretów. Niestety przy 28mm jest trochę ciasno. No igdyby chcieć robić szybką fotografię to jedank brakuje trochę silnika SWM.. a tak poza tym to w tej cenie jest fajny.
Co do Sigmy nie wiem, ale jej główny ból to spore mocowanie filtrów. 82mm o ile pamiętam, no i podobno z AF tez bywa różnie w tych egzemplarzach....
pzdr.
Po półrocznym użytkowaniu miałem dosłownie to samo, pierścień zoma jakby zatarty, ciężko chodził... dałem na postępu... dość szybko zrobili.... jakieś 14 dni ;)... od tamtej pory spokój ( jakiś rok). A może komuś przydarzyło się to dwukrotnie?
jeśli nie, wniosek jest prosty - wada konstrukcyjna oryginału... może na Postępu robią lepsze czary mary niż w fabryce nikona
albertnowicki
30-08-2009, 18:24
ja slyszałem o tym, że po prostu z powodu temperatury (obiektyw jest czarny) podczas dłuższego używania w słoncu odkleja sie jakas elektroniczna taśma, która blokuje pierścien. podobno zbyt słaby klej ;) Na Postępu dokonal sie postep i mocniej ci to podkleili. Klej lepszy, zaschnąl i teraz juz działa. też zastanawia mnie kwestia, czy ta wada może się powtórzyć po jakims czasie, czy jest "jednorazowa".....
albertnowicki
04-09-2009, 10:00
No dobra, pociągnąłem temat dla tych co są zianteresowani, pisałem do serwisu fixationUK, gdzie naprawiano mojego 24-70mm.
Pan mi odpowiedział, że to był zdecydowanie "impact damage" ;) Jasne... ;) Takie bzdury wszystkim wygadują, bo są oryginalnym serwisem Nikona na całą wlk Brytanię i nie chcą się oficjalnie przyznać, że jest to błąd w konstrukcji tego obiektywu. Jeszcze dot ego bardzo mnie rozbawił pisząc, że tego obiektywu nie powinno nosić się w plecaku, że to najgorsze miejsce do noszenia tego szkła ;) Moż epowinniśmy na półce z kryształami postawić i mu się tylko przyglądać ;)
Pod tym linkiem http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lampy-blyskowe/96319-nikkor-af-s-24-70-f.htm
jest opisany ze zdjęciami temat analogiczny, który na szczęście póki co nikomu z nas się jeszcze nie przytrafił, ale jest spora analogia z mocowaniem tej elektroniki pod pierscieniem zooma na jedną malutką śrubkę. Oczywiście taka płytka może się poluzować i zahaczać o pierścień.
Ciągnąc dalej wysłałem do Pana z serwisu fixationUK pytanie czy to jest tego typy problem z załączonym zdjęciem i dokładnym opisem i napisałem mu żeby bzdur nei wygadywał, że to jest impact damage skoro wiekszość ludzi nie używa szkieł zamiast młotków i dbają o nie i nimi nie rzucamy.
Na tego maila już mi nie odpisał ;)
spytałem go jeszcze dlaczego z innymi szkłami, któe również nosimy w plecakach nie dzieją się takie rzeczy???
No więc szukając dalej dotarłem do serwisu takiego w USA: http://blog.sp-ts.com/public/blog/231372
gdzie oni piszą iż mają sprawdzone rozwiązanie na ten problem, którego NIKON nie umie dobrze rozwiązać.
Swoją droga ciekawe co na to nasz serwis na Postępu powie???
Może któryś z Panów serwisantów przegląda to forum????
No ifinalnie, napisałem do tego serwisu w USA wysyłając całą moją kopię rozmowy z serwisem z UK czy ktoś mnie tu nie ściemnia ( w sensie Pan z UK mówi farmazony, tylko po to aby nie przyznawać się oficjalnie w mailu do błędu designu Nikona 24-70mm)
Odpowiedź Pana była jednoznaczna, zacytuję tylko wybrane części jego maila:
" ........it is a design problem and can occur without shock/ or impact damage. It has nothing to do with a circuit touching anything, it is purely a mechanical issue.
Also, the lens must have visible damage from shock/ or impact to NOT cover the lens repair under warranty. If this issue occurred to your lens and there was no visible proof of shock or impact, it should have been repaired at no cost to you in the country of purchase origin.
Nikon USA will honor this repair for Nikon USA lenses with no visable proof of impact!"
No i co?!?!?!?
Jednoznaczna wtopa NIKONA, do której oczywiście nikt się nie przyzna.
Ciekawe czy Nikon Polska zajmie jakieś stanowisko w tej sprawie i powie, że ta wada będzie serwisowana w każdym tym szkle niezależnie czy jest ono jeszcze na gwarancji czy już po. Nikon powinien dbać o swoje dobre imię i honor i wyleczyć wszystkie te szkła na swój koszt!
pzdr.
czarnobialy
04-09-2009, 11:49
ja miałem przyjemność zanosić ten obiektyw do serwisu Nikon Polska. Generalnie w serwisie usłyszałem zdanie "Przy tym obiektywie nawet bardzo niewielkie puknięcie może spowodować uszkodzenie". Przyznam się, że to zdanie wbiło mnie w ziemię.
albertnowicki
04-09-2009, 12:08
ja miałem przyjemność zanosić ten obiektyw do serwisu Nikon Polska. Generalnie w serwisie usłyszałem zdanie "Przy tym obiektywie nawet bardzo niewielkie puknięcie może spowodować uszkodzenie". Przyznam się, że to zdanie wbiło mnie w ziemię.
No i? To niech Panowie z seriwisu Nikona po prostu przykręcą tą płytkę kolejną śrubką, przykleją na SuperGlue lub Gumę Arabską. Co nas to obchodzi?!?!?
Przecież to nie jest obiektyw z porcelany aby go nie używać. On ma działać. Oczywiście nie powiedzą Tobie, że po prostu środek jest źle zaprojektowany i tyle.
Co znaczy lekkie puknięcie? Mogłeś spytać Pana Mądralę z Serwisu. czy jak kładziesz aparat na stół to masz amortyzować jego odłożenie na poduszkę? Bo jak zbyt energicznie położysz to przecież pukniesz.
Czy może jak wkładasz do plecaka i puknie o dno plecaka?
Nie przesadzajmy. dlaczego w innych szkłach ten problem nie występuje?
Bo są normalnie zaprojektowane a tu jest świetne szkło, super ostre, super szybkie i tego nikt nie powie, że tak nie jest, ale jakiś Mądry Konstruktor zaoszczedziła na dodatkowej śrubce aby to solidnie przymocować i my użytkownicy mamy nosić to szkło jak jajko i tak je traktować.
Powiedz lepiej Panu Serwisantowi, żeby bzdur nie wygadywał bo my wszyscy wiemy, że to wina Nikona i chcemy aby oni zajęli jakies konkretne stanowisko w tej sprawie. A konkretnie to żeby powiedzieli: Czy jak przyniosłeś im to szkło do naprawy to czy możesz się spodziewać, że naprawili je skutecznie, czyli zrobili "puknięcio-odpoprne" czy znowu musisz uważać aby nie puknąć w szkło? A może niech ten Pan puknie się w czoło?
wzburzony pzdr.
MzMarcin
04-09-2009, 12:16
Mam następujące pytanie. Przykładowo 24-70 jest już po gwarancji, nagle pojawia się słynne standardowe zacięcie się pierścienia. Jaki jest całkowity koszt naprawy w serwisie nikon PL??
albertnowicki
04-09-2009, 12:21
Mam następujące pytanie. Przykładowo 24-70 jest już po gwarancji, nagle pojawia się słynne standardowe zacięcie się pierścienia. Jaki jest całkowity koszt naprawy w serwisie nikon PL??
Nie wiem jak jest w PL, ale w fixationUK to koszt około 100 funtów, a w USA około 200 dolarów, wszedzie trzeba doliczyć wysyłkę, a przy USA to pewnie jeszcze dojdzie jakaś odprawa celna.
Sam jestem ciekaw ile woła za to serwis PL.....
Jedno co mnie naprawdę wkurza to fakt, że oni za to kasują... Przecież skoro "dali ciała" to powinni te naprawy wziąć na siebie bez szemrania i tyle.
A może ktoś z was miał już "niewątpliwą" przyjemność naprawiania tego za kasę w serwisie na Postępu???
przy wysylaniu do usa na naprawe nie bedzie cla, jesli sie postapi zgodnie z procedurami, czyli odprawi paczke przy wysylce wg procedury o nazwie uszlachetnianie bierne
MzMarcin
04-09-2009, 12:55
Jedno co mnie naprawdę wkurza to fakt, że oni za to kasują... Przecież skoro "dali ciała" to powinni te naprawy wziąć na siebie bez szemrania i tyle.
D O K Ł A D N I E się z Tobą zgadzam.
albertnowicki
04-09-2009, 13:00
przy wysylaniu do usa na naprawe nie bedzie cla, jesli sie postapi zgodnie z procedurami, czyli odprawi paczke przy wysylce wg procedury o nazwie uszlachetnianie bierne
fakt, to prawda, nie pomyślałem, no ale odprawić trzeba ;) a jak się ktoś nie zna jak wypełniać papiery celne to może miec też pewnie trochę problem...
Ale może ktoś przetrze ten szlak do USA w razie czego ;)
MzMarcin
06-09-2009, 00:10
„Has any body heard of or had a lens failure. I picked up my D700 and 24-70 by the lens hood - the barrel which holds the hood sheared off 4 minute screws which hold it in . On inspection the screws went through this barrel about 1mm from the edge - an incredibly poor design. Any similar experiences? The quote for this repair is ....wait for it..........................$1350.00*
( Australian Dollars - the lens sells here for $2300AUD )*„
Czyli wystarczy podnieść aparat trzymając za osłonę obiektywu i prowadnice najprawdopodobniej mówią do widzenia.
http://photo.net/nikon-camera-forum/00TwV2
Myślę, że warto zapoznać się z następującą stroną(są tam również „ciekawe” linki). Od kilku dni przeczesuję internet w poszukiwaniu jakichś informacji i obraz problemu(oczywiście będący w jakiś sposób zawężony/więcej ludzi opisuje wady nad zalety) jest delikatnie mówiąc nieciekawy. Wygląda na to, że szkło jest totalnie delikatne. Noszę się z zamiarem zamiany starego jarego 35-70 na 24-70 właśnie, jednak mina mi zrzedła bo raczej nie ma co ryzykować. 28-70 mnie nie interesuje. Delikatnie rzecz ujmując „lipa” :(
PS. http://photo.net/nikon-camera-forum/00TxM7 Najróżniejsze problemy, a naprawa w większości strasznie droga...
Z premedytacją zakupiłem "stiltowany" po uderzeniu 24-70 i wyprostowanie jego kosztowało mnie w firmie Foto-kompleks w Gdyni 200 zł. Po zabiegu obiektyw pracuje prawidłowo.
albertnowicki
07-09-2009, 13:44
Z premedytacją zakupiłem "stiltowany" po uderzeniu 24-70 i wyprostowanie jego kosztowało mnie w firmie Foto-kompleks w Gdyni 200 zł. Po zabiegu obiektyw pracuje prawidłowo.
OOO :) czyli sa jeszcze jakies inne niedrogie serwisy w Polsce?
No to może naprawiają tez problem zblokowanego pierścienia zooma ;)
Byłoby miło, gdyby wreszcie była jakaś dobra sprawdzona konkurencja dla serwisu na Postępu..... :)
A może to jest kolego jakaś kryptoreklama??? I Ty reprezentujesz ten serwis, co?
;)
pzdr.
albertnowicki
07-09-2009, 13:47
„Has any body heard of or had a lens failure. I picked up my D700 and 24-70 by the lens hood - the barrel which holds the hood sheared off 4 minute screws which hold it in . On inspection the screws went through this barrel about 1mm from the edge - an incredibly poor design. Any similar experiences? The quote for this repair is ....wait for it..........................$1350.00*
( Australian Dollars - the lens sells here for $2300AUD )*„
Czyli wystarczy podnieść aparat trzymając za osłonę obiektywu i prowadnice najprawdopodobniej mówią do widzenia.
http://photo.net/nikon-camera-forum/00TwV2
Myślę, że warto zapoznać się z następującą stroną(są tam również „ciekawe” linki). Od kilku dni przeczesuję internet w poszukiwaniu jakichś informacji i obraz problemu(oczywiście będący w jakiś sposób zawężony/więcej ludzi opisuje wady nad zalety) jest delikatnie mówiąc nieciekawy. Wygląda na to, że szkło jest totalnie delikatne. Noszę się z zamiarem zamiany starego jarego 35-70 na 24-70 właśnie, jednak mina mi zrzedła bo raczej nie ma co ryzykować. 28-70 mnie nie interesuje. Delikatnie rzecz ujmując „lipa” :(
PS. http://photo.net/nikon-camera-forum/00TxM7 Najróżniejsze problemy, a naprawa w większości strasznie droga...
Wiesz, myślę, że nie można tak podchodzić, gdybyśmy mieli nie robić wszystkiego czego się obawiamy to nawet żyć nie powinniśmy bo obawiamy się, że śmierć kiedyś nadejdzie ;)
To szkło jest naprawdę fajnym szkłem i dobrze mi się nim póki co pracuje, choć mam je dopiero kilka dni.
Optycznie jest pięknie, męchanicznie póki co też, więc nie ma co narzekać :)
A jeżelei nie chcesz zbyt dużo ryzykowac to kup Tamrona 28-70/f2.8. dobry sprawdzony obiektywik. ja mam takowy na sprzedaż w razie coś, choć ciężko mi się z nim póki co rozstać....
pzdr
OOO :) czyli sa jeszcze jakies inne niedrogie serwisy w Polsce?
No to może naprawiają tez problem zblokowanego pierścienia zooma ;)
Byłoby miło, gdyby wreszcie była jakaś dobra sprawdzona konkurencja dla serwisu na Postępu..... :)
A może to jest kolego jakaś kryptoreklama??? I Ty reprezentujesz ten serwis, co?
;)
pzdr.
He he, no nie pracuję tam :)
Chciałem tylko przedstawić pewną alternatywę dla drogich serwisów, są w naszym jakoby "zacofanym" kraju firmy które bez problemów za rozsądną cenę naprawiają takie wynalazki jak 24-70 :)
albertnowicki
07-09-2009, 14:07
No ciekawie, ciekawie :) Ja sam mam w Poznaniu gościa, który serwisuje szkiełka i robi cuda z nimi, ale nie będę go tutaj reklamowac coby nie było kryptoreklamy.
Miło, warto więc w razie potrzeby napisac do tego serwisu :)
Ja sam mam w Poznaniu gościa, który serwisuje szkiełka i robi cuda z nimi, ale nie będę go tutaj reklamowac coby nie było kryptoreklamy.
Czemu? Tym bardziej napisz - niech powstanie jakaś lista polecanych i alternatywnych serwisów.
Czemu? Tym bardziej napisz - niech powstanie jakaś lista polecanych i alternatywnych serwisów.
IMO warto podać namiary na alternatywne serwisy - sprawdzone. Tak jak na forum piszemy o polecanych sprzedawcach. Lecz by było na temat to mój 24-70 kupiony w 9 m-cy temu sprawuje się wyśmienicie i byle tak dalej.
MzMarcin
07-09-2009, 18:14
Wiesz, myślę, że nie można tak podchodzić, gdybyśmy mieli nie robić wszystkiego czego się obawiamy to nawet żyć nie powinniśmy bo obawiamy się, że śmierć kiedyś nadejdzie ;)
To szkło jest naprawdę fajnym szkłem i dobrze mi się nim póki co pracuje, choć mam je dopiero kilka dni.
Optycznie jest pięknie, męchanicznie póki co też, więc nie ma co narzekać :)
A jeżelei nie chcesz zbyt dużo ryzykowac to kup Tamrona 28-70/f2.8. dobry sprawdzony obiektywik. ja mam takowy na sprzedaż w razie coś, choć ciężko mi się z nim póki co rozstać....
pzdr
Uwierz mi, że wymieniona filozofia jest mi daleką w życiu. To po prostu kwestia przyzwoitości, brandu i całego tego zaufania do "narzędzi/instrumentów".
Dla przykładu wymieniam niezawodny 35-70 na wspomniane 24-70. W obiektywie w środku sezonu urywają mi się prowadnice optyki(wymiana 3800zł), albo występuje najzwyklejsze standardowe zablokowanie pierścienia. Naprawa tego szkła wiąże się z chorendalnymi opłatami i co nawet istotniejsze... Czasem naprawy w serwisie.
Pamiętajmy, że to jest standardowy topowy zoom nikona. To powinno spokojnie upaść o asfalt i chodzić. Śmieszne to co napisałem może wydać się dla kilku osób. Jednak taki standard wykonania u nikona istniał. Dla przykładu 17-35 upadło mi kiedyś z zapiętym nikonem fm. Potoczyło się o asfalt i zostało ponownie kopnięte i zatrzymało się o krawężnik. Aparat(ten kto miał FM w ręku to zrozumie...) wgnieciony cały bok. Na obiektywie na gwincie filtrów jakieś takie jakby "oszlifowanie". Poza tym nic kompletnie. Chodziło wszystko bez zająknięcia. To samo nad morzem z tym obiektywem dwa lata temu. Piachu miał tyle, że strzelał kręcąc pierścieniami. Po kilku dniach piach się sproszkował widocznie i wyleciał. Praca pierścieni wróciła do idealnej formy.
A tutaj co za opis na forum?? Ktoś wziął biednego 24-70 nad morze, a ten biedaczek ZARYSOWAŁ się od piachu. Jak ktoś piszę, że dzisiejsze wykonanie jest ok to niech weźmie do ręki 85/1.4. Pancernik...
I jeszcze jedno... Zdjęcia wnętrzności jakie są pokazane w linkach podanych w tym wątku. Elektronika WISZĄCA na taśmach pod pierścieniami. Płytki montowane na jednej śrubce wielkości mniejszej niż w moim zegarku. To niedopuszczalne, by szkło za takie pieniądze miało takie problemy(ehhh przypomniał mi się fragment, jakoby wielu ludziom odpada osłona/ring wokół przedniego szkła). Tym bardziej, że konkurencja jest o 1tys tańsza... I jakoś nie zgłasza tylu problemów...
robin102
07-09-2009, 20:55
I jeszcze jedno... Zdjęcia wnętrzności jakie są pokazane w linkach podanych w tym wątku. Elektronika WISZĄCA na taśmach pod pierścieniami. Płytki montowane na jednej śrubce wielkości mniejszej niż w moim zegarku. To niedopuszczalne, by szkło za takie pieniądze miało takie problemy(ehhh przypomniał mi się fragment, jakoby wielu ludziom odpada osłona/ring wokół przedniego szkła). Tym bardziej, że konkurencja jest o 1tys tańsza... I jakoś nie zgłasza tylu problemów...
A po co lepsze wykonanie :mrgreen: przecież za 2-3 lata będzie nowy obiektyw który każdy musi mieć. Ten ma wytrzymać do następnego modelu. Takie czasy Panie, takie czasy :(
ps.
Ktoś wcześniej proponował ankietę o niezawodności czy też trwałości tego obiektywu. Zapytajmy się o to jeszcze raz za choćby 10 lat :mrgreen:
Dziś ludzie się cieszą, że obiektyw ma rok i działa, fenomenalna konstrukcja wprost ;) Ponad 5 koła kosztuje i po roku jeszcze działa. Mój zom 20-35 z tej samej serii co 85mm f1,4 może ma już z 10lat i śladów używania na nim nie ma :)
no a ja mam trzy stałki i każda ma po 23 lata i są w stanie idealnym i tak samo działają (na dodatek są lepsze optycznie od nowych odpowiedników, wiem bo miałem wszystkie i to po kilka sztuk). Myślę że spokojnie do końca mojego życia, boję się tylko o 14-24 (choć powodów na razie nie mam). Takie czasy, lata 90 i jakość nie wrócą, dotyczy to wszystkich dziedzin życia, nie tylko fotografii.
MzMarcin
08-09-2009, 00:17
boję się tylko o 14-24 (choć powodów na razie nie mam).
Ja już w głowie układam sobie projekt DIY filtra ochronnego do tego szkła :P :)
pal licho filtr, żadne moje szkło nie ma filtra, bardziej miałem na myśli wnętrze, gumy silnik itp.
northrop
08-09-2009, 04:18
boję się tylko o 14-24 (choć powodów na razie nie mam).
a czego sie bac i po co? ;) z doswiadczenia wiem, ze im bardziej o cos sie dba i bardziej sie na cos uwaza, tym bardziej to cos jest podatne na wypadki ;) wiec nie przejmuj sie niczym, uzywaj obiektywu do woli bo fajny...
pal licho filtr, żadne moje szkło nie ma filtra, bardziej miałem na myśli wnętrze, gumy silnik itp.
na mnie ostatnio piesek siostry wymusil aby zainstalowac filtry NC Nikon'a na paru obiektywach. tak tylko na wszelki wypadek jak znajduje sie w jego rejonach. szczeniak jeszcze... nie wie co robi kiedy wbiega mi otwartym pyskiem w biegu na aparat ;)
A ja mam pytanie do osób wypowiadających się w tym wątku i opisujących różne usterki które przytrafiły im się w tym obiektywie. Czy gdybyście teraz mieli decydować się na jasnego zooma w zakresie standardowym ponownie kupilibyście N24-70 czy było by to coś innego w stylu N28-70? A może jakaś sigma lub tamron?
A ja mam pytanie do osób wypowiadających się w tym wątku i opisujących różne usterki które przytrafiły im się w tym obiektywie. Czy gdybyście teraz mieli decydować się na jasnego zooma w zakresie standardowym ponownie kupilibyście N24-70 czy było by to coś innego w stylu N28-70? A może jakaś sigma lub tamron?
choć odpukać nie miałem żadnych usterek w moim obiektywie to i tak bez zastanowienia kupił bym go jeszcze raz jest to cudne szkło
Mariusz888
15-09-2009, 13:33
Podpisuję się pod tym w zupełności :) też jak na razie na szczęście nic się nie dzieje i miejmy nadzieję że nic złego działo nie będzie ale kocham to szkło :mrgreen: Zdjęcia na 2.8 są tak dobre że w końcowym rezultacie żaden purysta "ostrościowo-cropowy" (czyt ja :lol: ) nie przyczepi się do jakości :D po ostatniej sesyjce tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu a z 98% zdjęć z niej są z f2.8 :
maklipsowaty
15-09-2009, 14:00
ja kupiłbym teraz nową sigme 24-70 taka samo ostra a cena podzielona przez pól. W AF też nie ustępuije nikonowi.
albertnowicki
15-09-2009, 15:06
Wiesz, rzecz w tym, że nie wiem czy koleś będzie chciał aby go reklamować, zawsze mogę służyć jego telefonem na PW. Człowiek mechanicznie naprawia obiektywy, umie je rozebrać, wyczyścić poskładać do kupy , poskręcać jak są luzy itp.
Mogę ewentualnie zadzwonić i spytać czy się zgodzi aby podawać jego dane tak na forum. Poza tym do tego któyś z moderatoró mógłby stworzyć osobny przyklejony wątek.
pzdr.
albertnowicki
15-09-2009, 15:12
Ja kupiłbym znowu Nikona 24-70/f2.8. To świetne szkło. Fakt, że kosztuje. Oczywiście można mieć zawsze zamienniki, to już kwestia zasobności portfela.
Długi czas używałem Tamrona 28-75/f2.8, też fajne szkło i ostre, niestety silnik powolny, a w moich zastosowaniach wolę szybki.
Napewno nei kupiłbym N28-70/f2.8. Sprawdzałem takiego z moim D300 i miałem olbrzymie aberracje chromatyczne. Nie wiem czy to kwestia złej współpracy z moim Nikone D300 czy może kwestia walniętego obiektywu. Fakt, że wykonanie Nikkora 28-70mm jest super extraśne, ale obraz wypadał mi cieniuteńki....
pzdr.
MzMarcin
15-09-2009, 16:00
Ja kupiłbym znowu Nikona 24-70/f2.8. To świetne szkło. Fakt, że kosztuje. Oczywiście można mieć zawsze zamienniki, to już kwestia zasobności portfela.
Długi czas używałem Tamrona 28-75/f2.8, też fajne szkło i ostre, niestety silnik powolny, a w moich zastosowaniach wolę szybki.
Napewno nei kupiłbym N28-70/f2.8. Sprawdzałem takiego z moim D300 i miałem olbrzymie aberracje chromatyczne. Nie wiem czy to kwestia złej współpracy z moim Nikone D300 czy może kwestia walniętego obiektywu. Fakt, że wykonanie Nikkora 28-70mm jest super extraśne, ale obraz wypadał mi cieniuteńki....
pzdr.
Dlatego również pisałem, że 28-70 mnie nie interesuje. W znakomitej większości sampli i przykładów jakie znalazłem CA była bardzooo duża...
I dlatego pytam o 24-70, bo alternatywą dla niego jest 28-70, ale też nie powiem, żebym za tym pomysłem szalał ;-)
Alternatywą jest sześć razy tańszy Tamron 28-75. Używam go od lat, od D50 przez D200 i teraz do D700. Optycznie pierwsza klasa i niikt mnie nie przekona że N 24-70 jest wart tych pieniędzy w porównaniu z Tamronem. No chyba żeby robić dobre wrażenie dużą lufą.
Nie wiem ile lat ma mój Tamron. Od czasu kiedy wyszedł. Na wszystkie okazje. Wszystkie możliwe. Amatorskie i profesjonalne. Jest super.
No ciekawie, ciekawie :) Ja sam mam w Poznaniu gościa, który serwisuje szkiełka i robi cuda z nimi, ale nie będę go tutaj reklamowac coby nie było kryptoreklamy.
Miło, warto więc w razie potrzeby napisac do tego serwisu :)
Na Kopernika też nieźle sobie radzą... Moją SB-600 uratowali z agonii... Kumplowi szkiełko naprawili... Pewnie te pierdołkę też zrobią...
albertnowicki
17-09-2009, 09:58
Alternatywą jest sześć razy tańszy Tamron 28-75. Używam go od lat, od D50 przez D200 i teraz do D700. Optycznie pierwsza klasa i niikt mnie nie przekona że N 24-70 jest wart tych pieniędzy w porównaniu z Tamronem. No chyba żeby robić dobre wrażenie dużą lufą.
Nie wiem ile lat ma mój Tamron. Od czasu kiedy wyszedł. Na wszystkie okazje. Wszystkie możliwe. Amatorskie i profesjonalne. Jest super.
Nie wiem kolego jak Ty liczysz że 6x tańszy. Uzywany dobry Tamron 28-75 to koszt rzędu 1200zł, a używanego Nikora kupisz za 4400-4600,czyli jakieś niecałe 4x droższy.
Tak- też używam i używałem tego Tamrona i można powiedzieć jedno - jest fajnym szkłem, szczególnie przy 75mm zadziwia mnie na każdym kroku, ale ma powolny silnik, a jeśli chcesz np robić zdjęcia szybko biegających obiektów jak małe dzieci czy pieski to niestety musisz mieć szybki i celny AF.
Poza tym jakośc obrazów z Tamrona i Nikkora ma sporą różnicę, na rzecz Nikkora - ale to moje osobiste i prywatne odczucie.
Póki co używam jednego i drugiego szkła, ot tak, dla porównań. Za kilak dni wyjeżdżam znowu do ciepłych krajów i będę miał okazję mocno przetestować sprzęt, zobaczymy na co którego stać bo jadą ze mną oba ;)
pzdr.
Buahaha, 24-70 kupione w... czerwcu 2009 zaczyna haczyć :>
Przechowywany zawsze w miękkich tubach (Tamrac, Lowepro), strasznie na niego uważałem znając jego delikatność, nie uderzony ani pół raza i haczy. Niech żyje! :-D
Ps. Jak zacznie chrobotać, albo w ogóle się zablokuje to poleci do serwisu - i tak mam ze sobą zawsze jakiś backup.
Ps2. Mam ochotę im powiedzieć, żeby przynitowali tą płytkę ośmioma nitami i zalali poxipolem :>
ma powolny silnik, a jeśli chcesz np robić zdjęcia szybko biegających obiektów jak małe dzieci czy pieski to niestety musisz mieć szybki i celny AF.
wersja z silnikiem czy bez?
MzMarcin
20-09-2009, 17:26
Buahaha, 24-70 kupione w... czerwcu 2009 zaczyna haczyć :>
Przechowywany zawsze w miękkich tubach (Tamrac, Lowepro), strasznie na niego uważałem znając jego delikatność, nie uderzony ani pół raza i haczy. Niech żyje! :-D
Ps. Jak zacznie chrobotać, albo w ogóle się zablokuje to poleci do serwisu - i tak mam ze sobą zawsze jakiś backup.
Ps2. Mam ochotę im powiedzieć, żeby przynitowali tą płytkę ośmioma nitami i zalali poxipolem :>
Kurcze... Muszę dopytać was jednak, bo pytanie mi krąży po głowie. Czyli "haczenie/chrobotanie" jest spowodowane obluzowaniem tej małej elektronicznej płytki trzymanej poprzez tą mikro śrubkę?? Naprawa tego polega na poprawieniu tej płytki?? Co powoduje(co się kryje pod tym terminem) awarię i potrzebę wymiany „zoom unit”.
To jest jawna wada fabryczna. Jeśli chcecie to zakładamy wątek i robimy listę. Opisujemy całą „urzekła mnie Twoja historia”. Można to wykonać za pomocą krążącej listy. Użytkownik wpisuje nr fabryczny obiektywu i podpisuje się, po czym odsyła listownie do następnej osoby mającej tej problem. Zbieramy tak do 20 podpisów i na koniec lista trafia do mnie, a ja na własny koszt mogę wysłać to do Japan...
Można też zgrać to ze skargą na poziom usług świadczonych przez nasz serwis... I załatwić to już typowo poprzez forum.
Możliwy też jest plan minimal, czyli zdjęcia na meila karty gwarancyjnej i zbiorowy meil wraz z opisem usterki do siedziby. Myślę, że to nawet nie głupi pomysł i może więcej ludzi by się postarało...
Mi zacinał się pierścień w okolicy 24 mm ,tak to chodził płynnie bez zgrzytów, gdy zbliżało sie 24 to już nie było tak wesoło słychać szuranie. Jak oddawałem do serwisu to panowie nawet nie sprawdzili. Tylko sie usmiechneli . Podejrzewam ze dobrze wiedza o bublach które wylądowały na polskim rynku . Dzis z perspektywy czasu wybrał bym 17-35. Bardzo mi brakowało w 24-70 ogniskowej rzędu 20mm . Niby na fx 24 jest szeroko ale to jeszcze nie jest to.
MzMarcin
20-09-2009, 18:22
Mi zacinał się pierścień w okolicy 24 mm ,tak to chodził płynnie bez zgrzytów, gdy zbliżało sie 24 to już nie było tak wesoło słychać szuranie. Jak oddawałem do serwisu to panowie nawet nie sprawdzili. Tylko sie usmiechneli . Podejrzewam ze dobrze wiedza o bublach które wylądowały na polskim rynku . Dzis z perspektywy czasu wybrał bym 17-35. Bardzo mi brakowało w 24-70 ogniskowej rzędu 20mm . Niby na fx 24 jest szeroko ale to jeszcze nie jest to.
Buble trafiły wszędzie na świecie. Pytanie tylko, czy "świeże" egzemplarze są już wolne od wad czy nie.
Takie coś wynalazłem...
"...he new lens I got is smooth all the way from 24 to 70. The lens that had the zoom ring problem had a serial number of 299,XXX.
This new lens has a serial number of 340,XXX. What is your serial number if you have the problem? Hopefully, Nikon has fixed this issue with the newly shipped lenses."
Adak, Ty kupiłeś to szkło jako nowe w czerwcu? Możesz zdradzić początek nr seryjnego??
Adak, Ty kupiłeś to szkło jako nowe w czerwcu? Możesz zdradzić początek nr seryjnego??
Jako nowe - sprzedawcy nie mam nic do zarzucenia.
U mnie problem zaczyna się pojawiać też przy szerokim końcu.
A żeby zepsuć Ci sprawę z numerkami - mam 347xxx tak więc guzik - jakie stare tak i nowe :-)
Czy to była może fotocomplex ?
MzMarcin
20-09-2009, 20:17
Jako nowe - sprzedawcy nie mam nic do zarzucenia.
U mnie problem zaczyna się pojawiać też przy szerokim końcu.
A żeby zepsuć Ci sprawę z numerkami - mam 347xxx tak więc guzik - jakie stare tak i nowe :-)
Akurat zepsucia sprawy z numerkami się nie boję. Bardziej ogólnego poczucia dyskomfortu i zniesmaczenia... :(
ja mam nr 255xxx i wszystko gra - używam od 10 m-cy
wasilewk
20-09-2009, 21:57
...
"...he new lens I got is smooth all the way from 24 to 70. The lens that had the zoom ring problem had a serial number of 299,XXX.
This new lens has a serial number of 340,XXX. What is your serial number if you have the problem? Hopefully, Nikon has fixed this issue with the newly shipped lenses."
...
Ja mam Nr 299591 i jest suuuper ! A już myślałem, że drugiego zawału dostanę...
Pzdr.
MzMarcin
20-09-2009, 22:02
ja mam nr 255xxx i wszystko gra - używam od 10 m-cy
"no a ja mam trzy stałki i każda ma po 23 lata i są w stanie idealnym i tak samo działają (na dodatek są lepsze optycznie od nowych odpowiedników, wiem bo miałem wszystkie i to po kilka sztuk). Myślę że spokojnie do końca mojego życia, boję się tylko o 14-24"
10 miesięcy "normalnego" używania dla tego typu szkła to powinno być nic...
"no a ja mam trzy stałki i każda ma po 23 lata i są w stanie idealnym i tak samo działają (na dodatek są lepsze optycznie od nowych odpowiedników, wiem bo miałem wszystkie i to po kilka sztuk). Myślę że spokojnie do końca mojego życia, boję się tylko o 14-24"
10 miesięcy "normalnego" używania dla tego typu szkła to powinno być nic...
Miałem nadzieję, że 24-70 też będzie służył latami i tego się trzymam. Chociaż jak zaglądam do tego wątku to można się cieszyć, że 10 m-cy i wszystko gra ;)
MzMarcin
20-09-2009, 23:37
Miałem nadzieję, że 24-70 też będzie służył latami i tego się trzymam. Chociaż jak zaglądam do tego wątku to można się cieszyć, że 10 m-cy i wszystko gra ;)
Widzisz, właśnie na "nadzieję" tutaj nie powinno być miejsca. To jest serio, bardzo ważne szkło w systemie. Wiele osób zawodowo pracuje na tych obiektywach. Wychodzi na to, że producent kiepsko przetestował konstrukcję. Boli tym bardziej brak przyznania się do tego faktu.
nadzorca2
27-09-2009, 08:57
Ja akurat przywiozłem sobie N24-70/2.8 ze stanów z numerem US24..... i jestem zadowolony od ponad roku.
Jest ostry w całym kadrze, pierścień chodzi płynnie bez zacięć. Coraz częściej słyszę, że uszkodzeniu ulegają wersje z rynku europejskiego. Niestety nie mogę tego potwierdzić, ponieważ nie mam wglądu do liczby naprawianych obiektywów.
MzMarcin
27-09-2009, 21:27
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img406.imageshack.us/img406/3631/ber8787.jpg)
źródło (http://img183.imageshack.us/img183/5509/ber8790.jpg)
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/7488/ber8786.jpg)
Moj wlasnie zaczal przycierac wiec wlasnie po raz pierwszy w zyciu wybieram sie do serwisu. Pozniej opisze swoje przezycia.
robin102
29-09-2009, 18:15
No kurde jak zacząłem się przymierzać do tego obiektywu żeby se ulżyć i tym stałkami nie wachlować to gdzie nie zajrzę to problemy z tym szkłem jakieś cudaczne. Przecież to miał być obiektyw dla profesjonalistów zastępujący starego 28-70 przy którym budowa tego nowego przypomina wydmuszkę tekturową. Ludzie ratunku !
Mój 246XXX bez żadnego US z przodu po roku i dwóch tygodniach użytkowania cierpi na odchodzącą gumę. Ponadto potrafi czasem zachrobotać, ewentualnie jakoś ciężej zadziałać przy 24 mm. Ale generalnie działa :P
northrop
29-09-2009, 18:23
No kurde jak zaczałem się przymierzać do tego obiektywu żeby se ulżyć i tym stałkmi nie wachlować to gdzie nie zajrzę to problemy z tym szkłem jakieś cudaczne. Przecież to miał być obiektyw dla profesjonalistów zastępujący starego 28-70 przy którym budowa tego nowego przypomina wydmuszkę tekturową. Ludzie ratunku !
kupuj obiektyw i kozystaj z niego. to, ze trafi sie 1 na 1000 zlych kopii obiektywu... trudno. a to, ze wszyscy nazekaja, to tez nie prawda.. bo wypowiada sie tylko ten odsetek ludzi, ktorym sie cos przytrafilo, podczas gdy cala reszta biega z obiektywami w plenerze i nie ma czasu postowac na forach ;)
mój podobnie jak nadzorcy tez ma nr US24......... i tez ponad roczny staz. z poczatku lekki opór w srodkowej cześci pierścienia ogniskowania ale po jakimś czasie sie wyrównało i teraz chodzi ładnie. optycznie bez zarzutu i grzecznie sie sprawuje. ;-)
Co ma wisiec nie utonie. Moj jeszcze nie byl tragiczny, ale przy obiecanych 2 tygodniach na naprawe jestem w stanie sie poswiecic.
Nadal nie kupilbym nic innego, zdrugiej strony u mnie szkla maja 5 lat gwarancji wiec mam malo do stracenia poza czasem.
Ps. Moj ma 24 na poczatku.
... a to, ze wszyscy nazekaja, to tez nie prawda.. bo wypowiada sie tylko ten odsetek ludzi, ktorym sie cos przytrafilo, podczas gdy cala reszta biega z obiektywami w plenerze i nie ma czasu postowac na forach ;)
Mam pomysł na to, żeby móc oszacować procentowo skalę problemu - wystarczy wprowadzić w profilu użytkownika parę pól na wpisanie posiadanych korpusów i obiektywów. Oczywiście te pola pozostałyby utajnione, bo część użytkowników nie ma ochoty ujawniać swojego sprzętu, a w przypadku ankiety głosowaliby tylko poszkodowani, a procent brałby się ze "zdalnego" odwołania do całkowitej liczby zarejestrowanych na tym forum użytkowników "feralnego" sprzętu.
Mamy tendencję do odzywania się tylko wtedy gdy mamy problem, a rzesza tych którzy nie mają problemu pozostaje niema, ale żeby oszacować stosunek "narzekających" do "zadowolonych" potrzebna jest wiedza na temat całkowitej liczby użytkowników, stąd mój pomysł.
Żeby nie było to ja też mam problem z ciężkochodzącym pierścieniem a dodatkowo luzem na bagnecie, co powoduje że od czasu do czasu wyskakuje mi "delta zero" na wyświetlaczu i nie mogę zmienić ani przesłony, ani skorzystać z AF.
Czy to zdjęcia tego obiektywu z polskiej dystrybucji? :)
Allegro 24-70 (http://www.allegro.pl/item757910364_nikkor_af_s_24_70_2_8g_ed_af_s.html)
Z polskiej dystrybucji z numerem seryjnym zaczynającym się US, dobre :)
MzMarcin
30-09-2009, 11:03
Z polskiej dystrybucji z numerem seryjnym zaczynającym się US, dobre :)
Hi hi również zauważyliście tą drobną nieścisłość :)
MzMarcin
30-09-2009, 11:09
Ps. Te zdjęcia to akurat świetny "realny" przykład na potwierdzenie wielu postów z poszczególnych for... Prowadnice osłony przeciwsłonecznej są podobno tak delikatne, że wystarczy podnieść za nie obiektyw z podpiętym aparatem by pękły. Po tym co tu widzę, wierze. Dodatkowo ten pył za tylną soczewką, rozumiem doskonale że w śladowych ilościach zawsze coś się znajdzie, jednak bez przesady.
northrop
01-10-2009, 02:39
Ps. Te zdjęcia to akurat świetny "realny" przykład na potwierdzenie wielu postów z poszczególnych for... Prowadnice osłony przeciwsłonecznej są podobno tak delikatne, że wystarczy podnieść za nie obiektyw z podpiętym aparatem by pękły. Po tym co tu widzę, wierze. Dodatkowo ten pył za tylną soczewką, rozumiem doskonale że w śladowych ilościach zawsze coś się znajdzie, jednak bez przesady.
jasnowidz? w jaki sposob na podstawie zdjec tego obiektywu jestes w stanie wydedukowac, w jaki sposob wlasciciel sie tym obiektywem obchodzil? to, ze na Allegro ktos wpisal "niefortunnie szturchniety" jeszcze o niczym nie swiadczy. moglo byc tak, ze byl:
"niefortunnie szturchniety... po czym spadl z 3 metrow na skalki, gdzie dalej przeturlal sie kilkanascie metrow i zatrzymal sie dopiero pod kopytami konia.
ps. polecam wczasy nad Morskim Okiem".
robin102
04-10-2009, 16:29
No nigdy bym nie pomyślał, że zadam takie pytanie. To powiedzcie doświadczeni koledzy i obyci z tym szkłem na co zwracać uwagę przy jego zakupie. Miałem z tym szkłem kontakt okazjonalny, ale nigdy żeby wnikać w to czy tamto. Powalała mnie ostrość i szybkość AFa. Słabe punkty, wadliwe serie ? Chyba takie szkło będzie mi potrzebne bo za dużo tracę ciekawych kadrów żonglując stałeczkami :(
z góry dziękuję
Mariusz888
04-10-2009, 16:41
1. Praca pierścieni ;)
2. Ostrość prawa/lewa strona (był przypadek że się różniły ostrością)
3. Ogólna ostrość (jeśli pkt.2 jest ok)
Pomijam banały jak BF/FF bo Tobie chyba nie trzeba o tym wspominać :) Ale ogólnie to w tym szkle albo problem jest tak widoczny że ciężko tego nie wyczuć albo "cicha woda brzegi rwie" i nie czuć na początku nic - ogólnie to większości osób ta wada (przycinanie się) wychodzi po czasie i najczęściej po uderzeniu szkłem w coś ;)
Ja polecam kupić od sprzedawcy, który sprawdzi dokładnie sprzęt przed wysyłką pod względem ostrości BF/FF i w razie czego pomorze zrealizować gwarancję w serwisie za Odrą. Mam takiego z nienaganną reputacją i moim zdaniem to już połowa sukcesu a reszta zależy już od szczęścia bo wszystko się psuje. A to szkiełko to dla mnie główny obiektyw do FX.
do niedawna myślałem, że opinie o psujących się "pogromcach stałek" są mrzonką.
w moim egzemplarzu jakiś tydzień temu zaczął obcierać pierścień ustawiania ostrości.
obiektyw nie upadł, w nic nie uderzyłem, zawsze nosiłem go w dobrej torbie lowepro..
obiektyw baaardzo mało używany, ma niecały rok. jestem hobbystą i szkło zrobiło ok 1500zdjęć na d700
dzisiaj jadę na "podstępu", ciekawe jak spiszą się Panowie Serwisanci.. :mrgreen:
Czy ktoś miał już podobny problem?
nie, tak chciałem się tylko pochwalić..
oczywiście, że czytałem. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś kto nie jest zawodowcem i robi mało zdjęć miał podobny problem...
qooba, zwróć uwagę że Daniel twierdzi że obciera mu pierścień ustawiania ostrości a nie zooma, ja czytałem ten wątek ale nie przypominam sobie żeby ktoś miał taki problem, więc albo Daniel jest pierwszy albo się pomylił i miał na myśli pierścień zooma a napisał pierścień ustawiania ostrości.
dzięki deep, qooba chciał chyba być błyskotliwy ;)
nie pomyliłem się, chodzi o pierścień ostrości a nie zooma..
obiektyw zostawilem przed chwila w serwisie. Podobno to pierwszy taki przypadek.. Mam nadzieje ze naprawa bedzie szybka i skuteczna. Jak odbiore to opisze wrazenia :)
MzMarcin
09-10-2009, 16:01
obiektyw zostawilem przed chwila w serwisie. Podobno to pierwszy taki przypadek.. Mam nadzieje ze naprawa bedzie szybka i skuteczna. Jak odbiore to opisze wrazenia :)
Na zagranicznych forach można poczytać że problem z pierścieniem ostrości także występuje(trochę rzadziej, ale występuje).
dzięki deep, qooba chciał chyba być błyskotliwy ;)
tak, to mój życiowy cel...
Sens mojej uwagi jest bardzo złożony... Wstyd, że taki wątek powstał, wstyd dla Nikona oczywiście. Według mnie to skandal, że topowe szkło reporterskie ma budowę kita...
shadow_alex
10-10-2009, 13:08
Ja takie coś miałem, tak więc niech oni nie pi*******, że to pierwszy przypadek:-/. Wadę usunęli po ok. tygodniu. Szkoda tylko, że za drugim zamachem, bo za pierwszym... zapomnieli:|
Zwróćcie tylko uwagę na fakt , jak niewiele obiektywów 28-70 2,8 trafia do odsprzedaży.
Za to 24-70 2,8 całe mnóstwo. A to przecież nowy obiektyw...
wasilewk
10-10-2009, 15:39
Zwróćcie tylko uwagę na fakt , jak niewiele obiektywów 28-70 2,8 trafia do odsprzedaży.
Za to 24-70 2,8 całe mnóstwo. A to przecież nowy obiektyw...
Procentowo jest to samo.
Procentowo jest to samo.
pewnie robiłeś wnikliwe badania i wiesz ile procent :mrgreen:
wasilewk
11-10-2009, 09:23
pewnie robiłeś wnikliwe badania i wiesz ile procent :mrgreen:
Eeeee, tam. Wg mnie.
09.10.2009 obiektyw oddany do serwisu, dostaję nr zlecenia i informację, że mogę sprawdzać status naprawy na stronie www oraz, że po zakończonej naprawie ktoś z serwisu zadzwoni
według statusu na stronie obiektyw przez tydzień czasu leżał i czekał aż ktoś do niego spojrzy. ok. pomyślałem, że mają dużo roboty. normalna sprawa
15.10.2009 zmiana statusu naprawy - oczekuje na dostawę części. Ok. pomyślałem, że pewnie trzeba wymienić jakiś moduł albo pierścień.
21.10.2009 zmiana statusu naprawy - naprawa ukończona. Po kilku godzinach tel z serwisu, że można odebrać.
22.10.2009 jadę na Postępu.
Dostaję obiektyw. dostaję podsumowanie naprawy. Wynik: SMAROWANIE.
hmm.. to na jakie części zamienne czekałem? Pan odpowiada: "Smar to też części zamienne". Myślę - robi się ciekawie..
oglądam. niby naprawiony, pierścień już nie skrzypi, chodzi w miarę płynnie.
oglądam dalej. obiektyw jest troszkę brudny z zewnątrz ale soczewki czyste. pyłków nie zauważyłem. podpiąłem pod aparat. kilka zdjęć. wydaje się że wszystko ok. i tutaj dostałem przeczucia.
spoglądam na szybkę od podglądu głębi ostrości a tam PORYSOWANY pierścień ze skalą!!!
pokazuję Panu za ladą. On fachowym okiem spogląda. spogląda jeszcze raz. i jeszcze raz. i odpowiada: "Jak Pan się tego dopatrzył?" :confused: Ciśnienie mi skoczyło..
mówię, że tego nie było i sam przecież tego w środku nie porysowałem. Pan odpowiada: "Ale technik nie rozkładał tego elementu i nie miał z nią styczności?"
zabrał obiektyw i aparat i poszedł na tył pokoju. Wrócił po chwili: "To nie jest porysowane to tylko smar". Uff normalnie mi ulżyło. Nie porysowali tylko zapaćkali smarem. Chyba powinienem podziękować? What the f... !!! :evil:
myślałem, że padnę w tym momencie.. najpierw części zamienne to smar. później obiektyw brudny. Poźniej technik niby nie rozkładał ale jakoś się to porysowało/upaćkało tym smarem!!!
Pan był bardzo niepocieszony. zabrał obiektyw. rzucił, że to tydzień potrwa i obsługiwał kolejnego klienta..
Po takich akcjach naprawdę można zacząć się zastanawiać nad przejściem do inego producenta!!
Ciąg dalszy opiszę po ponownych odwiedzinach na ul Postępu...
Daniel, tu to opisz -> http://polishnikonservice.com/
opiszę jak skończy się ta cała historia..
być może jeszcze serwis mnie czymś zaskoczy...
albertnowicki
23-10-2009, 10:09
Kurcze... Muszę dopytać was jednak, bo pytanie mi krąży po głowie. Czyli "haczenie/chrobotanie" jest spowodowane obluzowaniem tej małej elektronicznej płytki trzymanej poprzez tą mikro śrubkę?? Naprawa tego polega na poprawieniu tej płytki?? Co powoduje(co się kryje pod tym terminem) awarię i potrzebę wymiany „zoom unit”.
To jest jawna wada fabryczna. Jeśli chcecie to zakładamy wątek i robimy listę. Opisujemy całą „urzekła mnie Twoja historia”. Można to wykonać za pomocą krążącej listy. Użytkownik wpisuje nr fabryczny obiektywu i podpisuje się, po czym odsyła listownie do następnej osoby mającej tej problem. Zbieramy tak do 20 podpisów i na koniec lista trafia do mnie, a ja na własny koszt mogę wysłać to do Japan...
Można też zgrać to ze skargą na poziom usług świadczonych przez nasz serwis... I załatwić to już typowo poprzez forum.
Możliwy też jest plan minimal, czyli zdjęcia na meila karty gwarancyjnej i zbiorowy meil wraz z opisem usterki do siedziby. Myślę, że to nawet nie głupi pomysł i może więcej ludzi by się postarało...
Oczywiście, że to jawna wada Nikona i powinni to ludziom wszystkim BEZPŁATNIE naprawiać!
Podpisuję się pod twoim wnioskiem rękoma i nogami. w razie czego też do mnie pisz to dorzucam się na listę.
Mój co prawda już po naprawie, do tego płatnej,b o człowiek, który mi go sprzedał pospieszył się (nie chciał czekać za długo z naprawą w naszym serwisie na Postępu) i naprawił go odpłatnie w Fixation UK. Póki co moje szkło dobrze pracuje i narzekać nie mogę, ale... zawsze jest ten niesmak... w końcu wydałem na niego tyle kasy....
pzdr.
pzdr.
albertnowicki
23-10-2009, 10:26
opiszę jak skończy się ta cała historia..
być może jeszcze serwis mnie czymś zaskoczy...
Trochę szkoda twoich nerwów Daniel. Może prościej będzie następnym razem wysłać do fixation UK?
Angole są szybsi i dokładniejsi i chyba Ci nie posmarują następnym razem ;)
pzdr.
jeszcze jedna taka sytuacja i chyba będę musiał tak zrobić..
niestety nie jestem biegły w angielskim a przecież trzeba jakoś opisać tę usterkę serwisowi.
no nic, zobaczymy co będzie dalej. zawsze mogę poprosić o rozmowę z kierownikiem działu :neutral:
albertnowicki
23-10-2009, 11:12
jeszcze jedna taka sytuacja i chyba będę musiał tak zrobić..
niestety nie jestem biegły w angielskim a przecież trzeba jakoś opisać tę usterkę serwisowi.
no nic, zobaczymy co będzie dalej. zawsze mogę poprosić o rozmowę z kierownikiem działu :neutral:
A od czego forum jest? W razie czego napiszesz do mnie PW i Ci przetłumaczę. Gratis :)
pzdr.
dzięki za wsparcie, w razie czego będę Cię "bombardował" na PW ;)
Andrzej Olender
23-10-2009, 12:20
Daniel, szczerze współczuję, sam pracuje w serwisie jednak nie związanym zupełnie z branżą foto i nie pojmuję takiego zachowania serwisu który wmawia klientowi w żywe oczy nieprawdę dodatkowo w tak arogancki sposób.
Przykładowo w firmie w której pracuję serwis by został postawiony na równe nogi, przyznać się do błędu wcale nie jest ujmujące, w końcu jesteśmy ludźmi. Ktoś może mieć zły dzień itp. ale powinieneś zostać grzecznie przeproszony, obiektyw natychmiastowo powinien zostać zakolejkowany do natychmiastowej naprawy reklamacyjnej i na dodatek powinien być naprawiany wtedy przez doświadczoną kadrę. Obiektyw powinien być naprawiony wtedy co najwyżej na drugi dzień i na dodatek ze znacznym rabatem jeśli to naprawa pogwarancyjna. Piszę to jako osoba która siedzi w branży serwisowej 8 lat. Nie mogę pojąć tak nieprofesjonalnego podejścia do klienta.
Patrykok
25-10-2009, 20:03
To nie pierwsza taka naprawa. Mój pierwszy egzemplarz, też miał taką usterkę (pierścień ostrości ocierał) był naprawiany w naszym ukochanym serwisie na gwarancji. Niech nie ściemniają.
Szkoda, że TVN nie realizuje już nowych odcinków "Usterki" (ciekawe dlaczego, to jeden z najlepszych programów w historii TV). Service byłby ciekawym kąskiem.
Czytam i czytam ten topic - i można naprawde nieźle się zrazić do tego obiektywu.
Dodam, że od jakiegoś czasu poważnie noszę się z zamiarem jego kupna - a tu takie historie.
wasilewk
27-10-2009, 14:07
Czytam i czytam ten topic - i można naprawde nieźle się zrazić do tego obiektywu.
Dodam, że od jakiegoś czasu poważnie noszę się z zamiarem jego kupna - a tu takie historie.
Ale nie masz wyboru (nie ma lepszego szkła) !
Chcesz go mieć - musisz kupić. Warunek, że sprawdzisz przed zakupem, albo kupisz od kogoś zaufanego.
Innej drogi nie ma i narzekanie nie obdarzy Cię darmowym takim obiektywem.
Pzdr.
andrzejp
27-10-2009, 14:33
Ale nie masz wyboru (nie ma lepszego szkła) !
Chcesz go mieć - musisz kupić. Warunek, że sprawdzisz przed zakupem, albo kupisz od kogoś zaufanego.
Innej drogi nie ma i narzekanie nie obdarzy Cię darmowym takim obiektywem.
Pzdr.
Trochę tego nie rozumiem, przecież jak wszyscy lub prawie wszyscy, kupowali szkła nowe, sprawne,
wszystkie te usterki wychodzą po jakimś czasie użytkowania, niejednokrotnie niezawodowego,
każdy dba o sprzęt bardziej niż zwykle.
Także nic tu nie da czy to osoba zaufana ( chyba że używany, to co innego ) czy nie,
kupujesz nowy za takie pieniądze a tu klops:mrgreen:
I nie chodzi tu o narzekanie kolegi a o analizę jak sądzę, za i przeciw.
Otoz to, szkielko ma wady konktrukcyjne, ktora wychodza w normalnym uzytkowaniu i sa wrecz nieadektwatne do sprzetu tej klasy, na dodatek to wszystko polaczone jest z kiepsko dzialajacym w tej sprawie serwisem.
Majac na uwadze wszystkie za i przeciw osobiscie radzilbym kupowac ten model za granica z 2 lub nawet 3 letnia
gwarancja.
I zapewnic sobie tym samym przynajmniej te 2-3 lata spokoju.
wasilewk
27-10-2009, 14:59
Otoz to, szkielko ma wady konktrukcyjne, ktora wychodza w normalnym uzytkowaniu i sa wrecz nieadektwatne do sprzetu tej klasy, na dodatek to wszystko polaczone jest z kiepsko dzialajacym w tej sprawie serwisem.
Majac na uwadze wszystkie za i przeciw osobiscie radzilbym kupowac ten model za granica z 2 lub nawet 3 letnia
gwarancja.
I zapewnic sobie tym samym przynajmniej te 2-3 lata spokoju.
Ale nie radzisz 'nie kupować w ogóle !' ?
Pzdr.
P.S.
Dla mnie: jedyna wada - to ciężar. Uważam, że narzekaniem nic się nie poprawi. Trzeba szkło kupić i użytkować - jak padnie, to dać do naprawy. Lepiej jest mieć właśnie takie niż nie mieć w ogóle. Nie można mieć tego szkła bez wad, więc trzeba się godzić na to co jest.
Nie kupowac w ogole nie. Jesli ktos potrzebuje to wyjscia innego nie ma.
Niemniej jednak majac na uwadze swoje doswiadczenia z tym szklem (awaria bez powodu) oraz przygode serwisowa (wycena 4 tys za naprawe w PL, ktora autoryzowany serwis UK wykonal za 500 zlotych) radzilbym zakup tego szkla wylacznie osobom, ktore beda wiedzialy na co sie decyduja i co robic w takiej sytuacji.
Optycznie szkla nie neguje, wrecz jest przeciwnie, mechanicznie mam zastrzezenia, bo tego typu awarie i wtopy jakie sie mu przydarzaja nie powinny sie w tej klasie sprzetu zdarzac, jesli natomiast chodzi o serwisowanie tego szkla w PL jest IMHO jeszcze gorzej.
Problem blokujacych sie i ocierajacych pierscieni w przypadku tego szkla istnieje i nie mozna go bagatelizowac IMHO nawet faktem, ze na forum pisza tylko niezadowoleni, bo nawet jesli przyjac ten argument za prawdziwy to w przypadku innych szkiel on kompletnie nie wystepuje (to raz), dwa sytuacja odnosnie 24-70 jest wybitnie potwarzalna i sugeruje identyczny problem wystepujacy w wiekszej ilosci egzemplarzy.
Podobny scenariusz wystepowania jakiegos problemu mozna bylo zaobserwowac w przypadku padajacej puszki D5000 i jak sie po jakims czasie okazalo, Nikon przyznal sie ze byla wtopa i zarzadzil bezplatna naprawe/wymiane dotknietych tym problemem puszek.
Ja osobiscie podejrzewam, ze Nikon jest swiadomy pewnych wad tego szkla, ale ze wzgledu na reputacje jak i pewnie duzo mniejsza ilosc sprzedawanych egzemplarzy w stosunku do sprzetu typowo konsumenckiego nie zdecydowali sie na oficjalny 'biuletny serwisowy' i naprawiaja te szkla na zasadzie jak sie komus trafi.
wasilewk
27-10-2009, 15:52
Nie kupowac w ogole nie. ....
Ja się z Tobą zgadzam we wszystkich punktach (choć rzeczywiście czekam na awarię swojego szkła, oby jak najdłużej).
Chodzi mi o to, że nawet gdyby miało mi natychmiast paść, to i tak przez te półtora roku zrobiło swoje i nie żałowałbym zakupu nigdy.
No cóż, wszystkiego mieć nie można...
Pzdr.
Cóż, po przeczytaniu całego tematu i przygód związanych z cudownym serwisem nikon polska - mocno zraziłem się do tego szkła - a zakup jego odkładam w dalszą przyszłość :)
Odkąd padł mi silnik w 18-70 upatrzyłem sobie własnie wyżej wymienione szkło z docelową przesiadką na pełną klatkę, ale jeśli tak się sytuacja przedstawia to odpuszczam temat.
ps. czy w 17-55 też są takie problemy?
andrzejp
27-10-2009, 23:23
W 17-55 2,8 nie ma takich problemów, miałem rok czasu, używałem dość sporo ( bo fany zakres ogniskowych)
sprzedałem i kupiec foci nim już drugi rok i szkło sprawdza się i śmiga sprawnie.
Jednakże musisz wiedzieć, iż to tylko na DX a jak myślisz potem o FX to cena jego jest dość spora
i straci się trochę na odsprzedaży, ale warte swych pieniędzy, dobre.
Patrykok
28-10-2009, 01:29
Ciekawy jestem, czy ktoś naprawiał usterkę związaną z ocieraniem któregoś z pierścieni, po okresie gwarancji? Jak wtedy serwis ustosunkowuje się do tej wady? Jaki jest koszt z tym związany? Czy zdarzyło się Wam, aby usterka po naprawie się powtórzyła? Myślę, że dopóki szkło jest na gwarancji problem z naprawą nie istnieje i serwis z pokorą usuwa awarię w miarę szybko. Piszę z autopsji. Więc dopóki sprzęt na gwarancji, to nie ma obaw, można kupić. Jednak nasuwa się pytanie, co potem?
powiedza Ci ze to uszkodzenie mechaniczne i zazadaja 4 tys za wymiane bloku optycznego :)
andrzejp
28-10-2009, 02:36
Ciekawy jestem, czy ktoś naprawiał usterkę związaną z ocieraniem któregoś z pierścieni, po okresie gwarancji? Jak wtedy serwis ustosunkowuje się do tej wady? Jaki jest koszt z tym związany? Czy zdarzyło się Wam, aby usterka po naprawie się powtórzyła? Myślę, że dopóki szkło jest na gwarancji problem z naprawą nie istnieje i serwis z pokorą usuwa awarię w miarę szybko. Piszę z autopsji. Więc dopóki sprzęt na gwarancji, to nie ma obaw, można kupić. Jednak nasuwa się pytanie, co potem?
No i to jest dośc poważne pytanie i konkluzja na cały post.
Bez jaj i co potem?? czy ktoś po gwarancji miał problem??
Jakie koszty??
Lepiej jest mieć właśnie takie niż nie mieć w ogóle. Nie można mieć tego szkła bez wad, więc trzeba się godzić na to co jest.
brzmi to jak skrajna desperacja :mrgreen:
andrzejp
28-10-2009, 10:57
brzmi to jak skrajna desperacja :mrgreen:
Niestety tak to brzmi,
a tak w ogóle, to inne szkła już nic dobrego nie zrobią, poważnie?
Jakbym Wam powiedział jakim szkłem zawodowcy ( poważni ludzie, zarabiający na foto )
robią zdjęcia, studio, portrety i plener i jakie przy tym efekty uzyskują, to byłoby wielkie zdziwienie
i podniosło by się larum, ale to tak ot.
cypherdid
28-10-2009, 11:24
No ja właściwie zabieram się za kupno Św. Trójcy Nikona. Dwa szkła na pewno kupie. Pewniakiem jest 14-24 i to bez dwóch zdań. Problem mam czy kupić 24-70 czy 70-200. Nie wiem czego bym częściej używał - pewnie obu tak samo. W zakresie 24-70 ratuję się jak na razie stałkami 30/1.4, 50/1.4, czy rzadziej 70/2.8, czy 105mm...które ubóstwiam. Ale problem jest w tym że nie chcę mi się nosić tych szkiełek oraz zmieniać co parę minut i focę tylko praktycznie 50/1.4 (vide mój blog).
Tyle samo ludzi kocha 24-70 co nienawidzi. Powody są różne i często zniechęcające. Dziwnie się czyta narzekania dotyczące jakości wykonania, na szkło za 7kPLN. 17-55/2.8 zawsze mi się podobał, ale przez FX na którego pewnie też się skuszę niedługo, nie mam ochoty go kupować.
Ten wątek popsuł mi humor co do 24-70...Jak miałem go do testów to pod światło gorzej się spisał niż 18-85 (!!!). Ale z kolei na reszcie zdjęć dorównywał ostrością stałoogniskowym. Ech...Jeszcze parę dni będę wzdychał i pewnie rzucę monetą.
No i to jest dośc poważne pytanie i konkluzja na cały post.
Bez jaj i co potem?? czy ktoś po gwarancji miał problem?? Jakie koszty??
ja swoja przygode opisywalem na forum
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1416316&postcount=1
wasilewk
28-10-2009, 12:16
Niestety tak to brzmi,
a tak w ogóle, to inne szkła już nic dobrego nie zrobią, poważnie?
Takie pytanie: Czemu to szkło jest tak rozchwytywane ?
Czy tylko desperaci je kupują ?
Jakbym Wam powiedział jakim szkłem zawodowcy ( poważni ludzie, zarabiający na foto )
robią zdjęcia, studio, portrety i plener i jakie przy tym efekty uzyskują, to byłoby wielkie zdziwienie
i podniosło by się larum, ale to tak ot.
To wcale nie znaczy, że będę namawiał siebie i swoich znajomych do podobnego postępowania...
Pzdr.
andrzejp
28-10-2009, 18:04
No ja właściwie zabieram się za kupno Św. Trójcy Nikona. Dwa szkła na pewno kupie. Pewniakiem jest 14-24 i to bez dwóch zdań. Problem mam czy kupić 24-70 czy 70-200. Nie wiem czego bym częściej używał - pewnie obu tak samo. W zakresie 24-70 ratuję się jak na razie stałkami 30/1.4, 50/1.4, czy rzadziej 70/2.8, czy 105mm...które ubóstwiam. Ale problem jest w tym że nie chcę mi się nosić tych szkiełek oraz zmieniać co parę minut i focę tylko praktycznie 50/1.4 (vide mój blog).
Tyle samo ludzi kocha 24-70 co nienawidzi. Powody są różne i często zniechęcające. Dziwnie się czyta narzekania dotyczące jakości wykonania, na szkło za 7kPLN. 17-55/2.8 zawsze mi się podobał, ale przez FX na którego pewnie też się skuszę niedługo, nie mam ochoty go kupować.
Ten wątek popsuł mi humor co do 24-70...Jak miałem go do testów to pod światło gorzej się spisał niż 18-85 (!!!). Ale z kolei na reszcie zdjęć dorównywał ostrością stałoogniskowym. Ech...Jeszcze parę dni będę wzdychał i pewnie rzucę monetą.
To daj znać co wybrałeś i gdzie kupiłeś.
Będziemy się wspólnie radować.
Patrykok
28-10-2009, 19:40
ja swoja przygode opisywalem na forum
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1416316&postcount=1
Moim zdaniem ta usterka powinna być naprawiona zawsze, bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów. Jest to przecież wada konstrukcyjna. Ciekawi mnie, jak to jest w sytuacji, gdy ktoś miał naprawiony obiektyw na gwarancji i ta sama usterka pojawia się jeszcze raz, ale po okresie gwarancji.
od siebie dodam ze moj jest 3 tydzien w serwisie i czeka na czesci, nadal nie kupil bym nic innego, chociaz juz powoli zapominam jak to szklo tak naprawde wyglada
Canon też takie padaki wypuszcza ?
Canon też takie padaki wypuszcza ?
Nie, mechanicznie Canonowski 24-70 jest pierwsza klasa. Optycznie za to bywa loteria ;-)
ranbir kapoor
29-10-2009, 00:46
ja dzis bylem z moim 24-70 w serwisie, powod - guma calkiem sie odkleila
5min pozniej mialem juz szklo jak nowe z nowiutka guma za free
Patrykok
29-10-2009, 01:48
ja dzis bylem z moim 24-70 w serwisie, powod - guma calkiem sie odkleila
5min pozniej mialem juz szklo jak nowe z nowiutka guma za free
Może coś drgnęło w serwisie :) Może czytali nasze forum :)
Szkło na gwarancji?
krupcia22
29-10-2009, 03:20
od siebie dodam ze moj jest 3 tydzien w serwisie i czeka na czesci
/siupes a mozesz napisac co sie stalo?
?
to pewnie także :mrgreen:
http://polishnikonservice.com
/siupes a mozesz napisac co sie stalo?
pierscien zoom mi sie zaczal systematycznie zacinac przy 28mm mniej wiecej.
ranbir kapoor
29-10-2009, 08:53
Szkło na gwarancji?
dawno po gwarancji
ale jest karta NPS
andrzejp
29-10-2009, 09:37
NPS, nie wiem co to za karta:???: o podpowiedź proszę:-D
pierscien zoom mi sie zaczal systematycznie zacinac przy 28mm mniej wiecej.
u mnie zanim sie zablokowal na 70mm, wlasnie przy 28mm sie zacinal przy obracaniu (czuc bylo, ze cos haczylo)
w UK zalatwiono temat w 4 dni + czas wysylki w obie strony
andrzejp
29-10-2009, 10:31
u mnie zanim sie zablokowal na 70mm, wlasnie przy 28mm sie zacinal przy obracaniu (czuc bylo, ze cos haczylo)
w UK zalatwiono temat w 4 dni + czas wysylki w obie strony
... i jak teraz chodzi O.K.
Witam,
czytam ten wątek i ślędzę go od początku powstania, jak ktoś już wcześniej napisał troche ten wątek jest dziwny jak na szkło za ponad 5k, mowa o nowym egzemplarzu. Śmieszne to trochę że jak taki sprzęt działa rok czasu to jest powód do radości...no ale takie czasy minimalizmu i wszechogarniającej komercji :???:
Ze swojej strony napiszę, że przynajmniej w tym zakresie ogniskowych 24-70 Nikon napewno nie jest absolutnym liderem inne szkiełka, przede wszystkim nowa Sigma z HSM stanowią bardzo duża konkurencję- na szczęście -nie tylko cenową jak widać po tym wątku. Wykonanie równolegle powstałych obiektywów czyli 14-24 i 24-70 to niebo a ziemia sam używam tego pierwszego - bardzo solidna konstrukcja. Pozdrawiam
Sigma niestety nie jest tak dobra optycznie jak nikkor. A czas pokaże jak wygląda jej odporność mechaniczna...
A co powiecie o Nikkorze 28-70,zrobiło się cicho o nim,a przecież to też fajne szkiełko i chyba mniej awaryjne.
semyazza
29-10-2009, 11:26
ktos tu wczesniej pisal, ze optycznie nie najlepsze, szczegolnie jesli chodzi o aberracje...
co do Sigmy to od 5 lat użytkuje jej poprzedniczkę bez HSM i ne mam zastrzeżeń co do mechaniki jak i plastyki zdjęcia. Nowy egz. wypadł całkiem pomyślnie na testach w Fotopils...
od siebie dodam, ze moj nikon wrocil dzis z serwisu, zoom chodzi duzo lepiej, jednak oficjalnie stwierdzam ze w nikon mississauga pracuje co najmniej jeden debil, ktory pomyslal ze nie zauwaze ze guma na piercieniu zoom odstaje jak ... nie powiem co.
jutro wraca i przyznam ze powinni sie cieszyc ze znowu moja zona jedzie a nie ja, choc bardzo, BARDZO chcialbym.
nadal twierdze ze jest to bardzo dobre szklo i nic innego bym nie kupil w tym zakresie.
A co powiecie o Nikkorze 28-70,zrobiło się cicho o nim,a przecież to też fajne szkiełko i chyba mniej awaryjne.
Ale ponoć w nich psują się silniki, a wymiana ponad 2000zł. Mistrzem wytrzymałości chyba wciąż jest 35-70/2,8.
wodstock
02-11-2009, 21:26
Mam N28-70 2,8, co do porównania z 24-70 to nie mogę się wypowiedzieć, ale mechanicznie, nie mam mu nic do zarzucenia. Trwały, pancerny, gumy po przeszło 2 latach na swoich miejscach. Gdybym miał kupować 2-gi raz, musiałbym się poważnie zastanowić. Jednak o 24-70 pisze się ostatnio dużo złego, ciężka decyzja by była.
No ja jutro ślę 24-70 do serwisu żeby gumy zmienili na zimę i właśnie te tarcie zlikwidowali. Do tego wysyłam jeszcze d300 na zmianę gum i czyszczenie matrycy. Po przylkejam nalepek NPS - zobaczymy jak się uwiną :D
superkomornik
02-11-2009, 21:59
Koszmar jakiś...kupujesz obiektyw za 6500zł (!) z wadą fabryczną do której nie przyznaje się producent. Dla mnie to jakiś syf...mimo ze optycznie jest bajka. Co z tego?
Canon jest tańszy i 2000zł(!!) a mechanicznie to jest pancernik (wiem, bo mam dostep).
wasilewk
03-11-2009, 09:12
Koszmar jakiś...kupujesz obiektyw za 6500zł (!) z wadą fabryczną do której nie przyznaje się producent. Dla mnie to jakiś syf...mimo ze optycznie jest bajka. Co z tego?
Canon jest tańszy i 2000zł(!!) a mechanicznie to jest pancernik (wiem, bo mam dostep).
A co powiesz tym, co nigdy nie mieli kłopotów z tym obiektywem i nadal są super zadowoleni ?
superkomornik
03-11-2009, 09:22
Że mają szczescie. Te pierścienie to nie są wypadki losowe, a dość często powtarzające się, identyczne usterki. To chyba o czymś świadczy, nie?
Patrykok
03-11-2009, 09:51
Te pierścienie to nie są wypadki losowe, a dość często powtarzające się, identyczne usterki. To chyba o czymś świadczy, nie?
o czym? Jak nikon twierdzi, że to nie wada konstrukcyjna, to tak jest :) Jeżeli przypadkiem okazałoby się, że jest inaczej, patrz punkt pierwszy :)
Tak na serio, dali d... co do konstrukcji mechanicznej tego szkła. Poza tym sama trwałość/jakość materiałów (czyt. gum) jest żenująca. Od tylu lat się z tym tropią, może niech nawiążą współpracę z Unimilem :)
wasilewk
03-11-2009, 10:02
o czym? Jak nikon twierdzi, że to nie wada konstrukcyjna, to tak jest :) Jeżeli przypadkiem okazałoby się, że jest inaczej, patrz punkt pierwszy :)
Tak na serio, dali d... co do konstrukcji mechanicznej tego szkła. Poza tym sama trwałość/jakość materiałów (czyt. gum) jest żenująca. Od tylu lat się z tym tropią, może niech nawiążą współpracę z Unimilem :)
Oj tam !
Już na pierwszy rzut oka widać, że zapomnieli tylko o procedurze mocowania płytki elektroniki. Można ją przymocować domowym sposobem i jest git (bo niestety śrubka się odkręca).
Pzdr.
superkomornik
03-11-2009, 10:05
Oj tam !
Już na pierwszy rzut oka widać, że zapomnieli tylko o procedurze mocowania płytki elektroniki. Można ją przymocować domowym sposobem i jest git (bo niestety śróbka się odkręca).
Pzdr.
Nie po to płacę 6500zł zeby rozkrecać obiektyw i coś tam poprawiać domowymi sposobami. To jakaś farsa...
jestem tego samego zdania - aż człowiek ma ochotę przejść do konkurencji
superkomornik
03-11-2009, 10:10
Dlatego cały czas zastanawiam się nad Kwanonem. 24-70 solidniejszy, gumy nie odpadaja, i af assist dziala normalnie ;)
wasilewk
03-11-2009, 10:17
Dlatego cały czas zastanawiam się nad Kwanonem. 24-70 solidniejszy, gumy nie odpadaja, i af assist dziala normalnie ;)
Mój znajomy jeździ ML-em, ale jak mu zacznie szwankować to mam go namawiać na Poloneza ?
superkomornik
03-11-2009, 10:25
Producenci samochodów, jeśli wystapi jakaś wada fabryczna, w 90% przypadków przyznają się do błędów. I naprawiają za free.
Ale naprawdę nie czujesz, ze w topowym zoomie reporterskim (czyli takim z ktorym mozna na wojne jechac) dzieją się takie rzeczy? To szkło to powinien być pancernik, a nie jakaś wydmuszka.
semyazza
03-11-2009, 10:55
Producenci samochodów, jeśli wystapi jakaś wada fabryczna, w 90% przypadków przyznają się do błędów. I naprawiają za free
a to wzgledu na zagrozenie bezpieczenstwa kierowcy i pasazerow.
tu nie ma takiego przypadku, wiec nikon, ma to generalnie gleboko w d.pie.
pamietam, gdzy zdechl mi d70 - standardowe uszkodzenie - BGLOD, to walczylem z serwisem az do skutku - na calym swiecie robili to free, a w PL kazali mi bulic. Tak dlugo walczylem, az przewalczylem. moze sie to zbieglo z ich wewnetrznymi przepisami, ale rezultat byl taki, ze naprawili mi to za free.
Tyle tylko, ze tam byl bug w elektronice, wiec ciezko to podciagnac pod uszkodzenie mechaniczne, tu jakby nie patrzec sprawa jest ewidentna - obiektyw uszkadza sie mechanicznie, wiec dla serwisu opinia jest jednoznaczna, chyba, ze zostanie na poziomie korporacji opublikowana nota serwisowa i zaczna to naprawiac free (w co mocno watpie)
Dobrze że o takich wadach robi się głośno w internecie, bo dzięki temu ja na 100% nie kupię tego szkła, optycznie super ale to za mało, liczy się także budowa a tutaj nikon dał ciała i tyle.
semyazza
03-11-2009, 11:21
ja na 100% nie kupię tego szkła, optycznie super ale to za mało, liczy się także budowa a tutaj nikon dał ciała i tyle.
ja te nie kupie, ale przez to, co prawda nie mam problemu ze szklem, ktore postanowilo samo z siebie zrobic sobie sekcje (zwlok), ale za to mam inny problem, bo nie za bardzo mam alternatywe :twisted:
wasilewk
03-11-2009, 18:15
...Ale naprawdę nie czujesz, ze w topowym zoomie reporterskim (czyli takim z ktorym mozna na wojne jechac) dzieją się takie rzeczy? To szkło to powinien być pancernik, a nie jakaś wydmuszka.
Zgadzam się, że jako topowe powinno być wykonane bezbłędnie. Czy 'pancerne' - D700 i tak jest dostatecznie ciężki.
Na pewno nie są to przypadki odosobnione, więc gdybym to ja był szefem Nikona - to zastanowiłoby to mnie...
A gdyby firma Nikon była moja, to z przeprosinami i giftami wymieniłbym wszystkie obiektywy na takie, w których owa dolegliwość nie ma prawa wystąpić.
Pzdr.
Photoartbox
03-11-2009, 18:27
Zgadzam się, że jako topowe powinno być wykonane bezbłędnie. Czy 'pancerne' - D700 i tak jest dostatecznie ciężki.
Na pewno nie są to przypadki odosobnione, więc gdybym to ja był szefem Nikona - to zastanowiłoby to mnie...
A gdyby firma Nikon była moja, to z przeprosinami i giftami wymieniłbym wszystkie obiektywy na takie, w których owa dolegliwość nie ma prawa wystąpić.
Pzdr.
Jesli bedziesz kandydowal, mozesz liczyc na moj glos ;)
marcin_G
08-11-2009, 11:15
Mój 75-150 "E" z roku 1981 też upadł. Z półtora metra na bruk! Upadł na bagnet..... bez pokrywki. Przed upadkiem był mega ostry. Zrobiło mi się zimno, gorąco, zimno. Po podniesieniu go z bruku zapiąłem do korpusu, seria zdjęć na różnych ogniskowych i przysłonach. Diagnoza - NADAL SUPER OSTRY :)
Wniosek jest taki że warto mieć back-up....albo tylko manuale :D
Ech 75-150 to był jeden z lepszych obiektywów w moich rękach, a kosztował ze 250 zł (oczywiście używka na ebay'u). Lepszy bokeh to chyba z tego co przez moje ręce przeszło miał tylko 85/1.4.
Ja użytkuję, nie narzekam, wszystko sprawuje się ok, poza prowadnicami osłony ps.
Mój egzemplarz sprawuje się od około roku bez zarzutu. Jednak od nowości posiada lekki luz poprzeczny wysuwającej się ,,mordki,,. Nie wiem czy to jest norma.
moja historia zakonczona jak na razie, dzisiaj moja guma zostala wymieniona w koncu. moj serwis stana na wysokosci zadania i jest tak samo tragiczny jak inne. mam nadzieje ze czesto ich nie bede widzial, choc z drugiej strony moje szkla maja 5 lat gwarancji ;)
coś nowego w temacie?
ja nadal polecam
Tomas_ok
15-11-2009, 23:59
Właśnie przymierzam się do zakupu 24-70 po przeczytaniu wątku mam mięszane uczucia co do tego obiektywu, ale i tak chyba sumując nie ma nic lepszego w tym zakresie do D700 , a może się mylę...
Mariusz888
16-11-2009, 00:36
Owszem - nie ma ;)
Właśnie przymierzam się do zakupu 24-70 po przeczytaniu wątku mam mięszane uczucia co do tego obiektywu, ale i tak chyba sumując nie ma nic lepszego w tym zakresie do D700 , a może się mylę...
...więc może lepiej wstrzymać się troszkę i poczekać na jego "następcę"(może z VR)? Jak myślicie może Nikon wypuścić w przyszłym roku coś takiego,bo jeśli tak to raczej powinien wówczas uwzględnić i poprawić "niedociągnięcia" w sumie b.dobrego optycznie 24-70/2,8?
...no może z tym VR to trochę przesadziłem :-) dla takich ogniskowych i w dodatku dla pełnej klatki - chyba bez sensu... :-) Ale następca raczej mile widziany z powodu tych usterek,prawda ?
wasilewk
20-11-2009, 23:07
...więc może lepiej wstrzymać się troszkę i poczekać na jego "następcę...
Te "troszkę" - to jak długo ? A do tego czasu walić palcami po stole ?
northrop
21-11-2009, 01:33
...no może z tym VR to trochę przesadziłem :-) dla takich ogniskowych i w dodatku dla pełnej klatki - chyba bez sensu... :-) Ale następca raczej mile widziany z powodu tych usterek,prawda ?
nie wczesniej niz za kilka lat. 24-70 to dosc "swierzy" obiektyw, i dlugo Nikon go niczym nie zastapi.
Ai-S 35-70 /3.5 1981-1987
AF 35-70 /2.8 1987-1992
AF 35-70D /2.8 1992-2005
AF-S 28-70 /2.8 1999-2007
AF-S 24-70 /2.8 2007-
na dobra sprawe, nie spodziewal bym sie nastepcy przez najblizsze 3-5 lat. ale to tylko takie moje personalne odczucie.
Polecam mam ten obiektyw około 5 miesięcy i nigdy mnie nie zawiódł, wszystko chodzi płynnie nic się nie odkleja, ostrzy szybko i bardzo cicho. Prawda jest taka, że we wszystkim można znaleźć błędy, jakieś wady itp. Obiektyw moim skromnym zdaniem jest Profesjonalny w każdym calu. Taka jest moja opinia oraz wielu moich znajomych którzy mieli okazję fotografować w ekstremalnych warunkach, w czasie deszczu, mgły itp wtedy można tak naprawdę przekonać się jaki mamy obiektyw.
Pozdrawiam.
Dariusz.B.
Tomas_ok
23-11-2009, 19:12
w końcu go kupiłem, pierwsze wrażenie rewelacja -bardzo solidny , szybki, ostrzy idealnie przy 2,8 niezależnie od ogniskowych
nie wczesniej niz za kilka lat. 24-70 to dosc "swierzy" obiektyw, i dlugo Nikon go niczym nie zastapi.
Ai-S 35-70 /3.5 1981-1987
AF 35-70 /2.8 1987-1992
AF 35-70D /2.8 1992-2005
AF-S 28-70 /2.8 1999-2007
AF-S 24-70 /2.8 2007-
na dobra sprawe, nie spodziewal bym sie nastepcy przez najblizsze 3-5 lat. ale to tylko takie moje personalne odczucie.
tez mi sie tak zdaje ze za szybko nowego sredniego zooma 2.8 nikon nie wypusci...
a po co Wam następca ? Toż to świetny obiektyw. I coś nie wierzę w to, że bardziej awaryjny niż inne nikkory, ale zobaczymy :)
Mariusz888
26-11-2009, 23:30
I coś nie wierzę w to, że bardziej awaryjny niż inne nikkory, ale zobaczymy
On nie będzie - on już jest ;) tzn może faktycznie problem jest trochę wyolbrzymiony ale w starszych szkłach się raczej nie działy takie rzeczy jak w nowych (nie tylko w 24-70) ;)
Krzysiek B
27-11-2009, 16:03
On nie będzie - on już jest ;) tzn może faktycznie problem jest trochę wyolbrzymiony ale w starszych szkłach się raczej nie działy takie rzeczy jak w nowych (nie tylko w 24-70) ;)
A jakie inne nowe obiektywy oprócz 24-70 kolega ma na myśli?
Mariusz888
27-11-2009, 17:00
Chociażby 35/1.8DX ;) też parę osób tutaj wysyłało do serwisu bo różne rzeczy w nich nie grały ;) chociaż wiadomo że to nie ta półka i nie te koszty naprawy w PL gdyby coś miało miejsce po okresie gwarancyjnym (chociaż w 35/1.8 z tego co pamiętam to wszystko szybko wychodziło) ;)
Ja dla niezdecydowanych też coś napiszę. Pierwsza sztuka po zrobieniu dokładnie 17 fotek przestała działać (silnik AF) dokładnie po 5 dniach ale firma NIKON przyznała mi nowy egz. a ten jak narazie pracuje bez problema. Ogólnie porównując go do topowego w DX N17-55 moim zdaniem N24-70 jest bardziej delikatny i plastikowy, co do jakości fot, pracy nim oraz szybkości AF jeden i drugi bdb.
shadow_alex
04-12-2009, 10:22
A mój po raz kolejny (3) w następnym tyg idzie do serwisu. Po raz kolejny "szurający" pierścień ostrości. heh
Matey3000
07-12-2009, 12:36
Moj AF po miesiacu odmowil wspolpracy. Jade zawiesc do Nikon UK Ltd. .
A mój po raz kolejny (3) w następnym tyg idzie do serwisu. Po raz kolejny "szurający" pierścień ostrości. heh
nie wiedzialem ze to powtarzalna choroba
Moj AF po miesiacu odmowil wspolpracy. Jade zawiesc do Nikon UK Ltd. .
Opisz efekty współpracy z serwisem UK Ltd, stronkę masz pod stopką.
Matey3000
08-12-2009, 16:27
Jesli obiektyw nie bedzie gotowy na piatek to sklep-Grays of Westminster, udostepni mi inny do naprawy mojego lub da nowy jesli jutro potwierdza brak uszkodzen mech. Jestem czlonkiem NPU. W podanym watku jast na temat polskiego servisu i dystrybucji. Ja na szczescie nie mam z tym nic wspolnego.
No i NIESTETY! Często pada! Prawie rok działał bezbłędnie, idealny optycznie - po po prostu miodzio. Niestety, 2 tygodnie temu, podczas zlecenia pojawiły się jakieś zgrzyty, dziwny opór na pierścieniu zooma. Mimo, że się nie zablokował to jednak zoom obracał się z nierównomiernym oporem, a na dodatek popiskiwał, zgrzytał itp jakby zabrakło smarowania. Wysłałem do serwisu na Postępu. 8 dni roboczych i jest już z powrotem - działa idealnie płynnie jak nowy a może i lepiej ;) Serwis spisał się na medal! A obiektyw wiedział kiedy za szwankować - 2 dni temu skończyła się gwarancja ;)
Ile kosztuje taka naprawa po gwarancji?
Nie wiem. Ja wysłałem obiektyw jeszcze w trakcie gwarancji. Chodziło mi o to, że naprawiony obiektyw dotarł do mnie 2 dni po skończeniu się gwarancji.
Ale ktoś z użytkowników zna cenę takich napraw?
kupiłem tydzień temu i narzazie jestem zadowolony był napraiwany na gwarancji i jest ok jakość super polecam
Ten egzemplarz trafił jakiś czas temu do mnie i do tej pory został - mimo nieciekawego wizualnego stanu, optyka jest w jak najlepszym porządku, pięknie ostrzy, nic nie zgrzyta, nic się nie dzieje poza odklejającymi się gumami... Ale to już chyba w nikonie jest "w pakiecie" xP
maniek750
14-12-2009, 14:33
Moj poki co rok czasu chodzi bez zadnych zgrzytow ;-) nawet gumy sa w stanie idealnym ;-) jeszcze nigdy z nim nie mialem problemow.
trochę to dziwne - sprzęt za taką kasę a użytkownicy się cieszą jak działa rok...
Mariusz888
19-12-2009, 17:03
trochę to dziwne - sprzęt za taką kasę a użytkownicy się cieszą jak działa rok...
Jeśli ktoś ma go tylko rok to jak ma się cieszyć że działa np 3 lata? ;) to tak jak ja bym Ci napisał że N14-24 to sprzęt za taką kasę a jest taki słaby pod ostre słońce ;) nie ma rzeczy idealnych i tyle ;)
miron1970
19-12-2009, 19:19
Mój ma ponad 2 latka i wszystko jest jak ze sklepu, żadnych problemów nigdy nie było - polecam. Prawie nigdy go nie
ściągam z body. Pozdrawiam...
Matey3000
21-12-2009, 15:27
Wlasnie dostalem invoice z Nikon UK Ltd.
Wymiana silnika AF trwala 1.5 godziny. na gwarancji wiec bezplatnie. Calosc trwala 5 dni, ale 3dni robocze.
Mój 24-70 był bezawaryjny przez 11 miesięcy. Z duszą na ramieniu oddawałem 5 grudnia swojego nikkora 24-70 do reklamacji (oddałem w sklepie w którym zakupiłem sprzęt), powód wyczuwalne delikatne zacinanie się i drapanie pierścienia zooma przy zmianie ogniskowej.
Wczoraj 21 grudnia zadzwonili ze sklepu, że obiektyw jest już naprawiony i gotowy do odbioru.
Hmmmm, w ciągu 10 dni roboczych obiektyw został naprawiony i przetransportowany Chorzów-Warszawa-Chorzów. Mam nadzieję, że faktycznie jest naprawiony.
RomanZWrocławia
22-12-2009, 13:34
Czy pamiętasz w jakim zakresie zmiany ogniskowej obiektyw się "zacierał" U mnie było to między 24 a 35. Śmieszne było to, że opór raz był większy raz mniejszy. A znikał zupełnie !!!! ..... kiedy obracało się aparat do góry nogami względem osi obiektywu - inaczej mówiąc: trzymasz aparat przy oku, a dół aparatu, tam gdzie znajduje się gwint dla śruby statywu obracasz tak, by znalazł się na wysokości czoła.
Obiektyw optycznie fantastyczny, porażająco ostry w pełni otwarty, ale mechanika ..... każdy kto czyta, wyciąga wnioski.
"Przerobiłem" naprawdę wiele obiektywów, również niezależnych, stąd moja decyzja o kupowaniu tylko szkieł oryginalnych, ale takiej jazdy nie miałem nigdy.
Jeśli kupować ten obiektyw to tylko oficjalnie z gwarancją, jeszcze lepiej gdzieś za granicą z opcją wykupienia wydłużonej gwarancji, lub używany z informacją, że był już na tę chorobę serwisowany.
ja jesli dobrze pamietam zacieranie mialem na 28mm
U mnie wyraźne drapanie, jakby coś się ocierało o siebie było między 60 mm a 70 mm.
woytec60
22-12-2009, 23:24
Miałem dziś odbierać nowego 24-70.
Niestety, wczoraj wieczorem podkusiło mnie, żeby przeczytać ten wątek i...zrezygnowałem :(
Teraz zastanawiam się nad używanym 28-70. Zakres powinien wystarczyć, mam Tamronka 28-75 i starcza zakresu.
28-70 zbudowany jest znacznie solidniej, żeby tylko trafić na mało wyeksploatowany egzemplarz...
PS
Nie ma ktoś takiego do sprzedania? :roll:
A może pomysleć nad Sigmą 24-70 w wersji z HSM?
Dobrze o niej piszą tylko ten bokeh...
robin102
22-12-2009, 23:47
Miałem dziś odbierać nowego 24-70.
Niestety, wczoraj wieczorem podkusiło mnie, żeby przeczytać ten wątek i...zrezygnowałem :(
Teraz zastanawiam się nad używanym 28-70. Zakres powinien wystarczyć, mam Tamronka 28-75 i starcza zakresu.
28-70 zbudowany jest znacznie solidniej, żeby tylko trafić na mało wyeksploatowany egzemplarz...
PS
Nie ma ktoś takiego do sprzedania? :roll:
A może pomysleć nad Sigmą 24-70 w wersji z HSM?
Dobrze o niej piszą tylko ten bokeh...
Wersja 28-70 zbudowana jest wręcz czołgowo w porównaniu do 24-70 ALE ALE nie dyskwalifikował bym nowej konstrukcji po lekturze wątku. Jesli nie używasz sprzetu mocno komercyjnie to ten nowy obiektyw starczy na lata podobnie jak tamrony 17-50, 28-70 czy sigmy 18-50. Fakt , ze do używania w Afganistanie to raczej konstrukcja 28-70 bedzie właściwsza bo i obronić sie nim można, ale w pokojowych warunkach nie dyskwalifikujmy 24-70 bo to z zalozenia madre szkło i tylko trzeba trafic na przyzwoitą sztukę. Wersja 28-70 nie będzie tak ostra jak porzadny egzemplarz 24-70.
28-70 aberuje na fioletowo, ma minimalną 0.7m i nie jest taki szeroki :) Nie jest też taki pancerny jak się o nim mówi ;)
woytec60
23-12-2009, 00:02
Dzięki Robin.
Dosłownie przed kilkunastoma minutami "upolowałem" Sigmę 17-35 HSM (tę z filtrem 77mm ) więc na razie zakup nowego Nikkorka poczeka.
Zreszta Tamron póki co daje radę :)
Jednak lektura tego watku mocno mnie zraziła do 24-70.
A co, jeśli nie trafię na dobrą sztukę? Będę się użerał z ludzikami na Podstępu?
Czytałem tu, że wcale nie trzeba wykonywać działań zaczepno-obronnych żeby ta płytka z elektronika sobie wyleciała i rozchrzaniła silnik AF :roll:
A jak (nie daj Boże) padnie po gwarancji?
Ja tym sprzętem nie zarabiam, to moje hobby (hmmm...wiem, wiem, kosztowne, wciąż to slyszę...) więc wolę coś trwalszego" choćby i było starsze i nieco mniej ostre.
Edit
O i qooba narzeka na 28-70... I bądź tu mądry :roll:
Na razie zostaje Tamron a dalej się zobaczy.
Może wyjdzie 24-70 Mark II?
70-200 wyszło więc kto wie?
Znajomy ma 28-70. Kupiłem od niego moje drugie d700. Znam jego sprzęt - daj znać na PM w sprawie zakupu. Bawiłem się nim kiedyś, pancerniak. 24-70 miałem 1,5 dnia. to nie jest konstrukcja przeciwczołgowa. Ale nie to jest problem tego szkła. Problemem jest koszmarna awaryjność. Przy takiej wpadce Nikon powinien wymieniać element nawet po gwarancji. Szkło pro - bubel (nie mówię absolutnie o optyce) nie powinno mieć miejsca.
albertnowicki
23-12-2009, 09:45
28-70 aberuje na fioletowo, ma minimalną 0.7m i nie jest taki szeroki :) Nie jest też taki pancerny jak się o nim mówi ;)
Miałem okazję wziąć 28-70 i przypiąć go do mojego D300. Zgadzam się z Twoją opinią. Mój miał koszmarne aberacje i zamiast czarnych kresek miałem fiolety. Budowa zewnętrzna i kultura pracy jak najbardziej na poziomie.
być moze akurat ten konkretny egzemplarz, który wpadł mi w ręce miał takie przypadłości. Nawet mocniej przymknięta przysłona nic nie pomagała.
pzdr.