PDA

Zobacz pełną wersję : Obrobka w Camera Raw a Photoshop

Kargulo
10-06-2009, 19:13
Mam takie pytanie.
Jezeli obrabiacie zdjecia za pomocą Camera Raw i Photoshopa to co zmieniacie w Camera Raw a co w Photoshopie. Czy za pomocą suwaków w Photoshopie można uzyskać to samo co za pomocą suwaków w Camera raw?

jendryn
10-06-2009, 19:14
a do czego dążysz?

Kargulo
10-06-2009, 19:49
konktetnie czy po wyjeciu zdjecia z puszki zamiast w Camera Raw moge fotke obrabiać w Photoshopie, czy lepiej jest najpierw poprawic zdjecie w CR a potem przeskoczyc do PS ( do obrobki typu - filtry i inne bajery). I czy wogóle uzywacie CR?. Nie pytam sie o inne programy do obroki, cjodzi mi konkretnie o pakiet PS i CR

jendryn
10-06-2009, 19:53
polecam książkę 7 punktów Scotta Kelbiego, fajnie tłumaczy czego używac na początku a na czym kończyć. Ja robię wszysto według planu który dyktuje mi głowa, jezeli potrzebuje CR i mam dobry histogram to tylko podciągam cienie (Fill filght, Exposure) a reszte działam w Ps-ie. Nie ma złotej reguly czym najlepiej uzyskac zamierzony efekt ponieważ wszystko jest zależne od Twojego pomysłu. Tak czy siak, CR to świetne narzędzie.

Al Bundy
10-06-2009, 20:50
Ja nie bardzo kumam :D

Camera Raw służy do otwierania NEFów i bez niego nie otworzysz zdjęcia w PS. Z kolei jeśli walisz w JPG to po co mowa o CR? Logiczne więc że jeśli wogóle chcesz bawić się PS najpierw MUSISZ otworzyć fotę w CR.

CR w moim przypadku to jedynie ekspozycja, jasność, ostrość i balans bieli. Reszta w PS...

jendryn
10-06-2009, 20:52
Nie jest regułą że każdy nef bądź raw musisz otwierac w CR, są inne programy które spełniają swoją role podobnie jak CR. Kolega pytał czy może osiągnac to samo w PS co w CR:)

Kargulo
10-06-2009, 20:53
dzieki Al Bundy.
Chodzilo mi o tą drugą część twojej wypowiedzi, spoko i dzieki

Kargulo
10-06-2009, 20:56
tak jendryn, wlasnie.

No to może prosciej.

Czy zmieniając parametry ekspozycjy czy jasnosci czy inne w PS uzyskam ten sam efekt jakbym zmienial te same parametry w CR.

Wiem ze otwierając rawa w PS musze go majpierw otwozyc w CR i przejsc do PSa

jendryn
10-06-2009, 21:03
hmmmm.... a dlaczego nie spróbujesz ...

Kargulo
10-06-2009, 21:13
hmmmm w sumie można. ale dlaczego nie skozystac z doswiadczenia innych :)

jendryn
10-06-2009, 21:15
ale jak sam nie spróbujesz nie dowiesz sie:) jakiego ps używasz? pobaw się suwakami w Image\Adjustments\Exposure, Levels, Shadows&Highlights, Curves i zdaj relację:)

bahuone
10-06-2009, 22:22
hmmmm w sumie można. ale dlaczego nie skozystac z doswiadczenia innych :)

a czemu chcesz miec wszystko na tacy? kombinujac samemu wiecej sie nauczysz, technika prob i bledow jest bardzo pomocna. za pomoca ps da sie zmienic jasnosc kontrast wyostrzyc i ekspozycje tez zmienisz jednak to jest praca tylko na jpg gdzie masz bardzo ograniczona mozliwosc manewrow, a z nefem w CR zrobisz praktycznie wszystko

reasumujac CR pozniej PS chyba ze jestes pewien na 100% ekspozycji swoich kadrow, i tylko chcesz dopracowywac szczegol w PS

Al Bundy
10-06-2009, 22:35
Nigdy nie osiągniesz tych samych efektów - przynajmniej tak to wynika z mojego doświadczenia. CR (lub jak ktoś napisał inny soft do NEFów) widzi wszystko to co zarejestrowała matryca aparatu a więc widzi więcej od Ciebie w momencie gdy to oglądasz na monitorze. Dopiero taki soft jak CR po Twoich lekkich modyfikacjach konwertuje Ci RAWa do formatu wyjściowego. Najlepiej to widać gdy otwierając NEFa np. w CR przepalisz suwakiem ekspozycji motyw czy co tam uważasz. Po przejściu do CS nie masz szans tego poprawić. To samo gdy mocno niedoświetlisz - odpowiedni soft wyciągnie z cieni więcej niż najlepsza obróbka w PS. Wynika to do tego z faktu że najczęściej obrabiamy zdjęcia do 8 bitów (jpg) podczas gdy NEFy mają 12 a nawet 14...

Nikuś
11-06-2009, 00:04
Ja nie bardzo kumam :D

Camera Raw służy do otwierania NEFów i bez niego nie otworzysz zdjęcia w PS. Z kolei jeśli walisz w JPG to po co mowa o CR? Logiczne więc że jeśli wogóle chcesz bawić się PS najpierw MUSISZ otworzyć fotę w CR.

CR w moim przypadku to jedynie ekspozycja, jasność, ostrość i balans bieli. Reszta w PS...

Jpega też możesz otworzyć w ACR np po to aby skorygować balans bieli

.

Mosquito
11-06-2009, 00:25
Camera Raw służy do otwierania NEFów i bez niego nie otworzysz zdjęcia w PS

Technicznie, istnieje taka możliwość: shift + 2xklik na nefa (w bridge'u). Choć oczywiście jest to raczej działanie pozbawione sensu.

Wracając do pytania, to generalnie zgadzam się z tym co mówi jendryn. Jedną z najlepszą metodą na skorzystanie z doświadczenia innych jest zakup np. książki, w której specjalista omówi różne aspekty związane z pracą z danym programem. PS to aplikacja, która daje Ci niezliczoną liczbę dróg obróbki zdjęcia. CR, także nadrabia dystans np. daje już możliwość lokalnej korekty, stosowania gradientów, profili kolorów itd. Każdy z tych programów charakteryzuje się inną specyfiką. Według mnie nie ma uniwersalnej metody, sposób wykorzystania PS i CR zależy jedynie od tego co chcesz osiągnąć. Jedyna droga do optymalnego wykorzystania ich możliwości to gruntowne poznanie tych programów.

Myślę, że nakreślenie tzw. złotej reguły "popraw ekspozycje, popraw kolorki, popraw ostrość w CR a potem przejdz do PS i popraw tam kontrast", i co więcej stosowanie się do niej, będzie Cię jedynie ograniczać.

W sumie chyba jednak odbiegłem od pytania :mrgreen: Ale na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Są zmiany na które pozwoli Ci jedynie CR, są także zmiany na które pozwoli Ci jdynie PS, są też zmiany których działanie będzie identyczne w obu programach. Poznając oba programy sam zdecydujesz kiedy chcesz wykorzystać PS a kiedy CR.

Kargulo
11-06-2009, 06:22
Al Bundy, Mosquito i INNI dzięki bardzo za zarys tematu. Książka bedzie zakupiona niedługo. I zaczynam męczyć CR i PS.
Dzieki

woytec60
11-06-2009, 10:20
tak jendryn, wlasnie.

No to może prosciej.

Czy zmieniając parametry ekspozycjy czy jasnosci czy inne w PS uzyskam ten sam efekt jakbym zmienial te same parametry w CR.

Wiem ze otwierając rawa w PS musze go majpierw otwozyc w CR i przejsc do PSa
Witaj
Jesli masz zainstalowanego Photoshopa to zawiera on równiez plugin Camera RAW. Warto uaktualnic go do najnowszej wersji.
Jeśli klikniesz NEFa prawym przyciskiem myszki i wybierzesz "Otwórz za pomocą", Adobe Photoshop, to zawsze otworzy się w Camera RAW. W okienku Camera RAW dokonujesz podstawowych ustawień (i ewentualnie poprawek) i klikasz "Otwórz obraz" przechodzisz do Photoshopa. Jesli nie trzeba to możesz też kliknąć Zapisz i wybrać format. Jeśli fotka ma byc obrabiana dalej to tiff albo psd a jesli nie jpg.
W każdym bądź razie, otwierając NEF w Photoshopie zawsze otwiera się Camera RAW, nie ma innej możliwości.
Camera RAW umożliwia lepsze poprawienie ekspozycji, balansu bieli wielu innych podstawowych korekcji bo operujesz na surowym NEFie niż po konwersji do jpg. Jpega z kolei nie ma sensu otwierać w ACR bo i po co? :roll:

PS
Napisałem tak łopatologicznie, jeśli większość z tego już wiesz to sorki :)

d_an
14-06-2009, 20:50
Mogę napisac o sobie w ACR poprawiam ekspozycję, jeśli trzeba kalibruję kolory czy temperaturę barwową. Reszta w ps, czyli retusze, maski, krzywe (o wiele bardziej funkcjonalnie niż w ACR). Z tym, że ja zazwyczaj robię do druku, co wymaga w jakiejś chwili przejścia do CMYK'a. Pewne rzeczy robię też w LAB i ogólnie sporo pracuję na konkretnych kanałach - tego ACR jeszcze nie potrafi (przynajmniej w CS3, na którym pacuję).