Mam takie pytanie.
Jezeli obrabiacie zdjecia za pomocą Camera Raw i Photoshopa to co zmieniacie w Camera Raw a co w Photoshopie. Czy za pomocą suwaków w Photoshopie można uzyskać to samo co za pomocą suwaków w Camera raw?
Szukaj
Mam takie pytanie.
Jezeli obrabiacie zdjecia za pomocą Camera Raw i Photoshopa to co zmieniacie w Camera Raw a co w Photoshopie. Czy za pomocą suwaków w Photoshopie można uzyskać to samo co za pomocą suwaków w Camera raw?
Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
Kilka moich fotek
konktetnie czy po wyjeciu zdjecia z puszki zamiast w Camera Raw moge fotke obrabiać w Photoshopie, czy lepiej jest najpierw poprawic zdjecie w CR a potem przeskoczyc do PS ( do obrobki typu - filtry i inne bajery). I czy wogóle uzywacie CR?. Nie pytam sie o inne programy do obroki, cjodzi mi konkretnie o pakiet PS i CR
Kilka moich fotek
polecam książkę 7 punktów Scotta Kelbiego, fajnie tłumaczy czego używac na początku a na czym kończyć. Ja robię wszysto według planu który dyktuje mi głowa, jezeli potrzebuje CR i mam dobry histogram to tylko podciągam cienie (Fill filght, Exposure) a reszte działam w Ps-ie. Nie ma złotej reguly czym najlepiej uzyskac zamierzony efekt ponieważ wszystko jest zależne od Twojego pomysłu. Tak czy siak, CR to świetne narzędzie.
Ja nie bardzo kumam
Camera Raw służy do otwierania NEFów i bez niego nie otworzysz zdjęcia w PS. Z kolei jeśli walisz w JPG to po co mowa o CR? Logiczne więc że jeśli wogóle chcesz bawić się PS najpierw MUSISZ otworzyć fotę w CR.
CR w moim przypadku to jedynie ekspozycja, jasność, ostrość i balans bieli. Reszta w PS...
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Nie jest regułą że każdy nef bądź raw musisz otwierac w CR, są inne programy które spełniają swoją role podobnie jak CR. Kolega pytał czy może osiągnac to samo w PS co w CR![]()
D700 16,17-35,35
dzieki Al Bundy.
Chodzilo mi o tą drugą część twojej wypowiedzi, spoko i dzieki
Kilka moich fotek
tak jendryn, wlasnie.
No to może prosciej.
Czy zmieniając parametry ekspozycjy czy jasnosci czy inne w PS uzyskam ten sam efekt jakbym zmienial te same parametry w CR.
Wiem ze otwierając rawa w PS musze go majpierw otwozyc w CR i przejsc do PSa
Kilka moich fotek
hmmmm.... a dlaczego nie spróbujesz ...
D700 16,17-35,35
hmmmm w sumie można. ale dlaczego nie skozystac z doswiadczenia innych![]()
Kilka moich fotek
Skontaktuj się z nami