Zobacz pełną wersję : D700 i nowe foldery na karcie.
Al Bundy
09-06-2009, 20:03
Szybkie pytanie mistrzowie moi...
Dziś puszka stworzyła sobie nowy folder - sama. Nic w tym dziwnego ale dziwi mnie że uczyniła to po klapnięciu 2650 zdjęć. Poprzednie puszki (D70, D300) robiły foldery co 10000. Może nie ma to znaczenia ale mnie zdziwiło. Wiecie coś o tym?
a może coś w menu pogrzebałeś? a karta cały czas ta sama? nie było przekładana
Al Bundy
09-06-2009, 20:47
Karty mam dwie ale z poprzednimi puszkami miałem i po 4. Raz trafiła do D300 bez formatu ale to było kilkaset fot temu - nie wiem czy może to mieć wpływ. W menu niczego dotyczącego folderów nie zmieniałem... Szczegół niby ale lubię wiedzieć więc...;)
DonAlberto
09-06-2009, 20:51
Jak używasz różnych kart z tym samym aparatem albo z innymi ale w każdym masz tą samą numerację folderów to nie ma bata ... nic się nie zmienia samo. A może sam się bawiłeś z nudów i coś się poprzestawiało? bo normalnie to dopiero po przekroczeniu 9999.
Wiem, że nie powinienem porównywać D50 do 700, ale w moim, jak przestawiłem w menu, aby numerował zdjęcia niezależnie od tego czy wkładam nową kartę, czy kasuje stare zdjęcia, to wówczas D50 stworzył sobie nowy folder.
woytec60
09-06-2009, 22:18
A stary folder puszka widzi?
Przeskanowałbym tę kartę na okoliczność błędów, może w tym leży problem.
Tak zupełnie bez powodu jeszcze mi się w żadnej puszce nie zdarzyło. Za to kiedyś zachciało mi się skasować pod Linuxem zdjęcia z karty wsadzonej do D70, podpiętego do kompa. Linux skasował, przy okazji chyba pomerdał coś z systemem plików na karcie. Aparat nie protestował, robił i zapisywał zdjęcia jak zwykle, ale okazało się, że każde jedno w osobnym folderze :)
Kasowanie wszystkiego nic nie dawało, foldery znowu były tworzone dla każdego zdjęcia. Dopiero format pomógł.
Al Bundy
09-06-2009, 22:51
Karta jak najbardziej sprawna, nie bawiłem się menu w trakcie sesji - folder został utworzony w połowie pleneru ślubnego. Nie dotykam karty w czytniku poza zczytaniem zdjęć więc zapis czegokolwiek odpada. Zaczynam się zastanawiać czy moje body kupione jako nowe faktycznie było nowe? Są jakieś sposoby by poza opandą sprawdzić przebieg? Może to dodatkowe zabezpieczenie ? Wiem wiem - teoria spiskowa ale skoro samo się nic nie dzieje... to co jest grane?
Przyznam, ze mi tez sie tak stalo kiedys w moim d300. Samo z siebie. Liczba zdjec nie przekroczyla 9999, a aparat sobie zrobil juz nowy folder.. Nie zastanawialam sie wtedy jednak co moze byc tego powodem, i szybko zapomnialam o tym..
Teraz znow przypomnialam sobie o tym.. I przyznam, ze sama jestem ciekawa czemu sie tak stalo..:)
Witam !
powiem że ja w moim D700 mam tak od początku ze robi się kilka folderów :(
Al Bundy
10-06-2009, 22:47
W jakich odstępach?
Cze.
Ja również w d 700 mam foldery nad którymi nie panuję... ;)
Odstępy: 0001 - 1042, 1043 - 2457
Zmiana folderu nie nastąpiła przy zmianie karty - numer folderu został ten sam.
Też mnie to zastanawiało...
.. w menu ni nie ruszałem...
wasilewk
10-06-2009, 23:03
..... w menu ni nie ruszałem...
Nie wierzę !
:) - powaga...
Doszła pucha ustawiłem prześwietlenie na monitorze i przetwarzanie obrazu po swijemu i do roboty. A potem nie było czasu.. dopiero teraz zerknąłem na wątek i sie podpiąłem :)
Idę sprawdzić co mam w menu :)...
Mam nr pliku 3731 i folder 102ND700 czyli utworzył już 3-ci folder...
Nowe foldery powstały w trakcie pracy. Karta nie była wyjmowana w tym czasie ani też aparat wyłączany czy zmieniane coś w menu czy innych ustawianiach.
Może chodzi o to:
"...folder zawiera 999 zdjęć lub zdjęcie o numerze 9999. Nie można w nim zapisywać kolejnych fotografii."
(instrukcja D700)
Z tego wynikałoby, że nowy folder utworzy się gdy:
1. W starym jest już 999 zdjęć (szt. bez patrzenia na numerki).
2. W folderze będzie zdjęcie o numerze 9999 nawet jak będzie tylko jedno.
Prawdopodobnie zadziałał pkt 1.
wasilewk
11-06-2009, 11:21
Raczej chodzi o zmianę profilu (nawet przez moment i bez zatwierdzania) sRGB i Adobe - ja u siebie tak to zaobserwowałem. Teraz nic nie grzebię, fotki numerują się kolejno (używam tej samej karty 16GB cały czas - przegrywam czytnikiem), nowe katalogi się nie tworzą. Kartę zawsze formatuję w aparacie przed kolejnym użyciem !
Pzdr.
P.S.
Nie chodzi o to "dlaczego tak się dzieje ?" ale o to by mieć spokój.
no hy dzis specjalnie sobie popstrykałem od tak i bez żadnych zmian w aparaciku pokazały się 2 foldery :( w D70 i D200 było zgoła inaczej jeden folder od początku do końca a TY hy jakieś dziwadelka !
Może chodzi o to:
"...folder zawiera 999 zdjęć lub zdjęcie o numerze 9999. Nie można w nim zapisywać kolejnych fotografii."
(instrukcja D700)
Z tego wynikałoby, że nowy folder utworzy się gdy:
1. W starym jest już 999 zdjęć (szt. bez patrzenia na numerki).
2. W folderze będzie zdjęcie o numerze 9999 nawet jak będzie tylko jedno.
Prawdopodobnie zadziałał pkt 1.
1. Ze wzgledu na ceche system FAT16, ktory w jednym folderze moze przechowywac max < 1000 plikow.
- i nic z tego, ze mamy karty >= 4GB, czyli juz jako FAT32. Producent zabezpiecza sie przed mozliwoscia bledu zapisu.
2. (bodaj) ze wzgledu na numeracje zaszyta w firmware, tzn. "max < 10000"
Niedzwiedz
11-06-2009, 14:06
d700 to chlam ;) sprzedaj sasiadowi :D za 1/3 ceny :D
d700 to chlam ;) sprzedaj sasiadowi :D za 1/3 ceny :D
Kiedy mogę odebrać twojego? 3k zł już przygotowane :mrgreen:
PS. Po namyśle wezmę też D3 za 5k zł.
DonAlberto
11-06-2009, 18:37
Niedzwiedz rację ma - bo sam temat mało ambitny jest
Al Bundy
11-06-2009, 19:57
edit:
Powstrzymałem się od komentarza choć ciśnie mi się na usta... ehhhh Albercik Albercik... A jako pierwszy udzieliłeś odpowiedzi więc o co chodzi bo nie kumam?
DonAlberto
11-06-2009, 22:22
No udzieliłem bo odpowiedziałem na pytanie, ale niektórym się nudzi i piszą aby pisać nabijać posty itp. Generalnie nie ma wytłumaczenia dlaczego tak się stało tym bardziej że poprzednio robiłeś D300 i a to przecież prawie taki sam aparat "prawie" Ja bym się tym nie przejmował, mój zrobił przez pół roku kilkanaście tyś fotek i działa jak złoto. Żadnych zająknięć, zwisów nic. Emil rób zdjęcia, bo z chęcią jakieś nowe zobaczyłbym (oczywiście mam na myśli glamour a nie śluby) Pozdrawiam.
Al Bundy
11-06-2009, 22:25
Ok. Źle Cię zrozumiałem w takim razie - jakiś wrażliwy jestem, romantyczny, miły i uprzejmy ;)
Foty są - nie mam czasu na obróbkę i umieszczanie gdziekolwiek - ale spokojnie ;)