Zobacz pełną wersję : SB 800/600 i F65
Zastanawiam się nad kupnem lampy.
Czy jak podepnę SB 800/600 do F65 to będzie dobrze naświetlała przy odbiciu od sufitu? Zauważyłem, że przy współpracy z cyfrą robi przedbłyski pomiarowe, czy tak samo będzie z F65, jeżeli nie to w jaki sposób dobiera siłę błysku przy odbiciu od sufitu i np. założonym dyfuzorze?
Dzięki z góry za informacje.
Valdek_Tychy
19-09-2006, 20:57
Bo z cyfrą działa w trybie iTTL a z analogami w trybie TTL i nie będzie emitowala przedblysków.Ogólnie z f65 współpracują prawidłowo
Lampa jest kompatybilna w dół - w przeciwieństiwe nietety do aparatów.
Napiszę Ci tak jak mnie kiedyś napisano w odpowiedzi na pytanie o sb800 i f75. Nie wykorzystasz wszystkich funkcji lampy ale będzie działała prawidłowo.
Zastanawiam się nad kupnem lampy.
Czy jak podepnę SB 800/600 do F65 to będzie dobrze naświetlała przy odbiciu od sufitu?
Tak, jak najbardziej
Zauważyłem, że przy współpracy z cyfrą robi przedbłyski pomiarowe, czy tak samo będzie z F65, jeżeli nie to w jaki sposób dobiera siłę błysku przy odbiciu od sufitu i np. założonym dyfuzorze?
Dzięki z góry za informacje.
F65 dysponuje pomiarem blysku zastosowanym kiedys w F4, czyli matrix balanced fill`in flash. Nie jest to slynny ongiś Nikonowski 3D matrix balanced fill in flash, ale radzi sobie calkiem niezle. System ten nie emituje przedblyskow pomiarowych wcale. Z resztą, Nikonowy 3D wylączał sie sie podniesieniu palnika (lub odchyleniu) i dzialal jedynie gdy byl on skierowany na wprost. Reasumując: z F65 nie wykorzystasz wielu mozliwosci SB800 czy nawet 600, jednak bedzie ona funkcjonowac jak najbardziej poprawnie. Warto kupic..przy zmianie puszki, bedziesz juz mial dobrą lampę.
audiorek
22-09-2006, 20:21
Mnie własnie tak spotkało. Miałem lampę do F-65 CB 50DX, Fajne cacko. dbałem aby długo słuzyła ( DX niby do cyfrówek - prawda ?). Kupiłem D80 i za kilka dni pogoniłem po SB-600.
SB-50DX owszem ale tylko w Manualu. Pozostało sprzedac komus kto ma analoga albo starszego coolpixa za jakies nieduze grosze.