Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    pawel23
    Gość

Domyślnie SB 800/600 i F65

Zastanawiam się nad kupnem lampy.
    Czy jak podepnę SB 800/600 do F65 to będzie dobrze naświetlała przy odbiciu od sufitu? Zauważyłem, że przy współpracy z cyfrą robi przedbłyski pomiarowe, czy tak samo będzie z F65, jeżeli nie to w jaki sposób dobiera siłę błysku przy odbiciu od sufitu i np. założonym dyfuzorze?

Dzięki z góry za informacje.

Domyślnie

Bo z cyfrą działa w trybie iTTL a z analogami w trybie TTL i nie będzie emitowala przedblysków.Ogólnie z f65 współpracują prawidłowo
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Lampa jest kompatybilna w dół - w przeciwieństiwe nietety do aparatów.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Napiszę Ci tak jak mnie kiedyś napisano w odpowiedzi na pytanie o sb800 i f75. Nie wykorzystasz wszystkich funkcji lampy ale będzie działała prawidłowo.
    Pojawiam się i znikam...

Kaleid
    Gość

Domyślnie Re: SB 800/600 i F65

Cytat Zamieszczone przez pawel23
    Zastanawiam się nad kupnem lampy.
    Czy jak podepnę SB 800/600 do F65 to będzie dobrze naświetlała przy odbiciu od sufitu?
    Tak, jak najbardziej

Cytat Zamieszczone przez pawel23
    Zauważyłem, że przy współpracy z cyfrą robi przedbłyski pomiarowe, czy tak samo będzie z F65, jeżeli nie to w jaki sposób dobiera siłę błysku przy odbiciu od sufitu i np. założonym dyfuzorze?

Dzięki z góry za informacje.

F65 dysponuje pomiarem blysku zastosowanym kiedys w F4, czyli matrix balanced fill`in flash. Nie jest to slynny ongiś Nikonowski 3D matrix balanced fill in flash, ale radzi sobie calkiem niezle. System ten nie emituje przedblyskow pomiarowych wcale. Z resztą, Nikonowy 3D wylączał sie sie podniesieniu palnika (lub odchyleniu) i dzialal jedynie gdy byl on skierowany na wprost. Reasumując: z F65 nie wykorzystasz wielu mozliwosci SB800 czy nawet 600, jednak bedzie ona funkcjonowac jak najbardziej poprawnie. Warto kupic..przy zmianie puszki, bedziesz juz mial dobrą lampę.

Domyślnie

Mnie własnie tak spotkało. Miałem lampę do F-65 CB 50DX, Fajne cacko. dbałem aby długo słuzyła ( DX niby do cyfrówek - prawda ?). Kupiłem D80 i za kilka dni pogoniłem po SB-600.
    SB-50DX owszem ale tylko w Manualu. Pozostało sprzedac komus kto ma analoga albo starszego coolpixa za jakies nieduze grosze.
    D80 z Nikkor 18-70DX + SIGMA 70-300 4-5,6 APO DG MACRO wraz z SB600 ale także F-65/Nikkor 28-80/SB-50DX/SB17 oraz podręczna Nokia N82.

Uprawnienia umieszczania postów