Zobacz pełną wersję : autoportret a AF
jackrabbit
08-06-2009, 21:03
glupie pytanie mam
czy jesli chce sobie zrobic zdjecie korzystajac ze statywu oraz samozadowalacza na tle, powiedzmy, nieba to czy jedynym rozwiazaniem jest pilot? bo zauwazylem ze zapala sie dioda tuz przed zrobieniem zdjecia ale ostrosc nie jest mimo to ustawiana. po co w takim razie sie ona zapala?
prosze sie nie smiac, jestem totalnym lajkonikiem :D
D.Anihilati
08-06-2009, 21:14
a do instrukcji patrzyles?
rozdzial/punkt o zdalnym sterowaniu / samowyzwalaczu?
Zdalne sterowanie: Z odległości 5m lub bliższej skieruj przekaźnik pilota ML-L3 w stronę odbiornika podczerwieni aparatu, a następnie naciśnij spust migawki pilota ML-L3.
W trybie wyzwalania zdalnego z opóźnieniem lampka samowyzwalacza będzie się świecić przez około dwie sekundy, zanim migawka zostanie wyzwolona. W trybie natychmiastowego wyzwalania zdalnego lampka samowyzwalacza będzie migać po naciśnięciu spustu migawki.
Rafal1977
08-06-2009, 21:28
Spróbuj przełączyć na automatyczne wybieranie punktów ostrości.
jackrabbit
08-06-2009, 21:39
probowalem oczywiscie wszystkie tryby, automatyczny, ciagly itp
ostrosc zawsze zostaje ta ktora ustawilem na poczatku
czyli co? pilot? oryginal na znanym serwisie aukcyjnym 60zl, tanio, taki kupowac czy jakies inne sa lepsze?
Lagunman
08-06-2009, 23:54
niekoniecznie wina pilota ... ja mam najtańszy i działa jak powinien napisz jaką masz puszke bo cos mi sie obiło ze nie wszystkie modele ostrzą przed fotką
o przepraszam nie doczytałem d40 to ciezko mi powiedzieć najlepiej jakbyś uderzył do jakiegoś uzytkownika ale nie zdziwiłbym sie gdyby nie ostrzył
jackrabbit
09-06-2009, 00:55
moze troche zawile to napisalem
nie mam pilota i ludzilem sie ze jest po prostu opcja zeby wyostrzyl sam tuz przed zrobieniem fotki, rozumiem ze nie ma takiej opcji
rozumiem ze posiadajac pilota bede w stanie zrobic sobie zdjecie? tzn po wcisnieciu przycisku wyostrzy i zrobi zdjecie?
D.Anihilati
09-06-2009, 01:01
Pomijajac, ze za pierwszym razem nie doczytalem pytania, myslalem, ze masz problem z pilotem - mea culpa.
To wracajac do tematu, podobny temat byl poruszany: tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48262).
Tak jak napisalem, kwestia zapalajacej sie "lampki" ostrzega jedynie o zblizajacym sie wyzwoleniu migawki, nie ma to nic wspolnego z AFem.
W przypadku samowyzwalacza nalezaloby sie posluzyc jakims "trikiem", zeby ustawic ostrosc - potrzebowalbys jakis obiekt w miejscu w ktorym za chwile bedziesz sie znajdowal i ustawic ostrosc na niego (czy to przez AF czy tez MF).
Pilot powinien byc skutecznym rozwiazaniem Twojego problemu. (Tak po wcisnieciu przycisku pilota powinno nastapic wyostrzenie i dopiero nastepnie wyzwolenie migawki).
jackrabbit
09-06-2009, 01:21
dziekuje za cierpliwosc i wyjasnienie, zanabywam w takim razie pilota :)
pozdrawiam!
oj wcale Ci pilot nie jest potrzebny.
ja np. poradziłem sobie z tym problem w sposob nastepujacy:
w miejscu gdzie znajdować się miała moja osoba ustawiłem sobie miska ;) złapałem ostrość na nim, po czym przełączyłem w trym manualny alby mi się nie przestawiła ostrość na obiektywie. pozniej już tylko wcisnąć spust i czekać, aż usłyszymy znany dzwięk trzasniecia. ;)
jackrabbit
09-06-2009, 10:22
w pomieszczeniu to rzeczywiscie nie ma wiekszego problemu, zawsze mozna sobie poradzic
problem pojawia sie gdy chcesz sobie szybko zrobic fotke w plenerze, z misiem lazic to tak glupio troche i niewygodnie :mrgreen:
zanabede tego pilota i juz nie bede marudzil :)
sadze zeby zrobić dobry autoportret to raczej się szybko nie da. no to przykład z misiem to był tylko propozycja. w plenerze kawałek kija wbitego w ziemie na którym bedziemy łapać ostrosc moze być nawet dobry.
no choć pilot ułatiwa sprawę, choć sądzę ze nie całkowicie bo tak czy tak musisz wiedzieć mniej wiecej gdzie bedziesz stał (w której czesci kadru) żeby Cię trafił autofokus ;)
jackrabbit
09-06-2009, 11:10
wlasnie wybieram sie do Norwegii a tam strasznie trudno wbic cokolwiek w ziemie, nie wspominajac o znalezieniu kijka :D przynajmniej w tych okolicach gdzie ja bede :)
z trafianiem w kadr jeszcze sobie jakos w miare radze, nie ma problemu
a powiedzmi jeszcze jedna rzecz, jak mam tego pilota na IR i dwa aparaty to czy moge odpalic oba jednoczesnie? :)
velaskez
09-06-2009, 17:55
Dobre pytanie...
SlaWasII
09-06-2009, 20:45
Króliku Jacku, pilotem możesz odpalić nawet dziesięć równocześnie. ;)
A jak kija nie da się wbić, to ostrz na jakiś kamyk na ziemi w miejscu gdzie stoisz. Jak GO mała, to kamyk połóż z pół metra bliżej.
jackrabbit
09-06-2009, 20:50
ojeju na 10 to mnie nie stac, nie szalejmy :mrgreen:
czyli ostrzyc raczej na cos blizej niz dalej, tego nie pisalo chyba w instrukcji, dzieki :)
SlaWasII
09-06-2009, 21:06
Zauważ, że odległość od obiektywu do twarzy jest mniejsza niż od obiektywu do butów. Chyba, że będziesz robił autoportret swoich butów... :mrgreen:
jackrabbit
09-06-2009, 21:17
zapomnialem powiedziec ze mam wade postawy :mrgreen:
jeszcze jedno pytanie, czy opcja "bulb" dziala z oryginalnym pilotem?
dobra nie bijcie, juz wyczytalem, podobno dziala :d
zapomnialem powiedziec ze mam wade postawy :mrgreen:
jeszcze jedno pytanie, czy opcja "bulb" dziala z oryginalnym pilotem?
z nieoryginalnym też działa;
i jak wyleczysz wadę postawy też będzie działać;