Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie autoportret a AF

glupie pytanie mam

czy jesli chce sobie zrobic zdjecie korzystajac ze statywu oraz samozadowalacza na tle, powiedzmy, nieba to czy jedynym rozwiazaniem jest pilot? bo zauwazylem ze zapala sie dioda tuz przed zrobieniem zdjecia ale ostrosc nie jest mimo to ustawiana. po co w takim razie sie ona zapala?

prosze sie nie smiac, jestem totalnym lajkonikiem

Domyślnie

a do instrukcji patrzyles?
    rozdzial/punkt o zdalnym sterowaniu / samowyzwalaczu?

Zdalne sterowanie: Z odległości 5m lub bliższej skieruj przekaźnik pilota ML-L3 w stronę odbiornika podczerwieni aparatu, a następnie naciśnij spust migawki pilota ML-L3.
    W trybie wyzwalania zdalnego z opóźnieniem lampka samowyzwalacza będzie się świecić przez około dwie sekundy, zanim migawka zostanie wyzwolona. W trybie natychmiastowego wyzwalania zdalnego lampka samowyzwalacza będzie migać po naciśnięciu spustu migawki.
    Ostatnio edytowane przez D.Anihilati ; 08-06-2009 o 21:18
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Spróbuj przełączyć na automatyczne wybieranie punktów ostrości.
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 50 1.8, Metz 48 AF-1, LowePro Nova 170.

Domyślnie

probowalem oczywiscie wszystkie tryby, automatyczny, ciagly itp

ostrosc zawsze zostaje ta ktora ustawilem na poczatku

czyli co? pilot? oryginal na znanym serwisie aukcyjnym 60zl, tanio, taki kupowac czy jakies inne sa lepsze?

Domyślnie hhmm

niekoniecznie wina pilota ... ja mam najtańszy i działa jak powinien napisz jaką masz puszke bo cos mi sie obiło ze nie wszystkie modele ostrzą przed fotką

o przepraszam nie doczytałem d40 to ciezko mi powiedzieć najlepiej jakbyś uderzył do jakiegoś uzytkownika ale nie zdziwiłbym sie gdyby nie ostrzył
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

moze troche zawile to napisalem

nie mam pilota i ludzilem sie ze jest po prostu opcja zeby wyostrzyl sam tuz przed zrobieniem fotki, rozumiem ze nie ma takiej opcji

rozumiem ze posiadajac pilota bede w stanie zrobic sobie zdjecie? tzn po wcisnieciu przycisku wyostrzy i zrobi zdjecie?

Domyślnie

Pomijajac, ze za pierwszym razem nie doczytalem pytania, myslalem, ze masz problem z pilotem - mea culpa.
    To wracajac do tematu, podobny temat byl poruszany: tutaj.
    Tak jak napisalem, kwestia zapalajacej sie "lampki" ostrzega jedynie o zblizajacym sie wyzwoleniu migawki, nie ma to nic wspolnego z AFem.
    W przypadku samowyzwalacza nalezaloby sie posluzyc jakims "trikiem", zeby ustawic ostrosc - potrzebowalbys jakis obiekt w miejscu w ktorym za chwile bedziesz sie znajdowal i ustawic ostrosc na niego (czy to przez AF czy tez MF).
    Pilot powinien byc skutecznym rozwiazaniem Twojego problemu. (Tak po wcisnieciu przycisku pilota powinno nastapic wyostrzenie i dopiero nastepnie wyzwolenie migawki).
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

dziekuje za cierpliwosc i wyjasnienie, zanabywam w takim razie pilota

pozdrawiam!

Domyślnie

oj wcale Ci pilot nie jest potrzebny.
    ja np. poradziłem sobie z tym problem w sposob nastepujacy:

w miejscu gdzie znajdować się miała moja osoba ustawiłem sobie miska złapałem ostrość na nim, po czym przełączyłem w trym manualny alby mi się nie przestawiła ostrość na obiektywie. pozniej już tylko wcisnąć spust i czekać, aż usłyszymy znany dzwięk trzasniecia.
    D80, 50 1,8D, 18-55 , Nikon/M42 , Helios 44-2 + dużo wyobraźni, mało pieniędzy i jeszcze mniej wolnego czasu...

Domyślnie

w pomieszczeniu to rzeczywiscie nie ma wiekszego problemu, zawsze mozna sobie poradzic

problem pojawia sie gdy chcesz sobie szybko zrobic fotke w plenerze, z misiem lazic to tak glupio troche i niewygodnie

zanabede tego pilota i juz nie bede marudzil

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów