PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] cross ?

T-M-S
06-06-2009, 20:08
Hej!
Oglądając ostatnio sporo zdjęć na forum, bardzo mnie zaintrygował taki właśnie efekt,
postanowiłem pogrzebać by dowiedzieć się jak tez się takie cudo robi i znalazłem to (http://www.photoshopsupport.com/tutorials/or/cross-processing.html)
idąc za wskazówkami z tejże strony, spróbowałem swoich sił, efekt oceńcie sami.
Od razu mówię że to moja pierwsza taka zabawa, więc proszę nie lać za mocno ;)
Wszelkie uwagi bardzo mile widziane.

przeróbka:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/431/22cm.jpg)

i oryginał dla porównania:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/2693/22m.jpg)

Witek "Wisz"
06-06-2009, 21:13
Mi się tam podoba, choc może odrobinkę za ciemno w oczkach.

Roman K.
06-06-2009, 21:28
Zostawiłbym oryginał i starał się poprawnie wywołać RAW-a. Wystarczyło nieco schłodzić zdjęcie na etapie "white balance". Tutaj naprawdę niczego więcej nie potrzeba.

mOSAd
06-06-2009, 21:30
Chyba będę powtarzał do znudzenia, póki Nikon domyslnie tego nie zmieni... zdjąć saturacji z pomarańczy, czerwieni, można je trochę rozjaśnić. Koniec. Wystarczy tyle, choć nie każdy program to potrafi niestety chyba. Jeśli nie potrafi, to zdjąć nasycenie i kontrast, a potem po swojemu powyginać krzywą ekspozycji troszkę.

EDIT: ja nie krytykuję crossa - nie przepadam i tyle - opisuję tylko jak oryginał przekształcić w sensowne zdjęcie.

T-M-S
06-06-2009, 21:41
dzięki za uwagi :)
po prostu mnie to zainteresowało i postanowiłem się pobawić i zaczerpnąć opinii
mOSAd - jest sporo racji w tym co mówisz, chyba się przyzwyczaiłem ze Nikon tak obrazuje, zrobiłem poprawki, jest lepiej!

Roman K.
06-06-2009, 21:49
Nie wiem, jak w Photoshopie ( nie stać mnie na ten program, i na tą chwilę nie jest mi do niczego potrzebny ), ale w Capture, można kombinować z levels & curves, gdzie mamy możliwość korekcji z osobna trzech kanałów RGB. Jednak genezą sukcesu jest poprawne ustawienie balansu bieli na etapie fotografowania, i później ewentualna korekcja w programie graficznym. Nikon, bodaj od modelu D300, mało daje "domyślnie", ale za to szerokie możliwości kreatywnych ustawień. To jest taki totalny liberalizm w przypadku fotografii cyfrowej ;)

Manowo
06-06-2009, 21:52
mOSAd, rozumiem że radzisz albo zdjąć nasycenie z pomarańczy i czerwieni albo w ogóle ze WSZYSTKICH kolorów łącznie z kontrastem i powyginać krzywą,tak ? Mi też ostatnio wychodzą pomarańczowe foty i trochę mnie to irytuje...

Roman K. a nie lepiej LCH ?

T-M-S
06-06-2009, 21:54
no ja osobiście uważam WB za piętę achillesową D50... a z kolei NEF'a nie chce mi się obrabiać
i z tego lenistwa się przyzwyczaiłem że tak jest dobrze ;)

Roman K.
06-06-2009, 22:02
Ja mam ze trzydzieści pięt achillesowych, ale przez empirię dotarło do mnie, że pod względem technicznym, najlepiej wychodzą zdjęcia z poprawnie ustawionymi parametrami ekspozycji na etapie fotografowania.

T-M-S
06-06-2009, 22:10
problem w tym że AWB nie daje rady, a pozostałe ustawienia to tylko mniejsze zło
i mimo wszystko nie obejdzie się bez korekty

mmmak
06-06-2009, 22:45
cross juz z mody wychodzi - kolega nie na czasie :)
do crossa najlepiej najpier swietnie naswietlic klatke. inaczej nie wyjdzie to dobrze

T-M-S
06-06-2009, 23:21
no to pech, dopiero co się nauczyłem, a tu już niemodne :(

mOSAd
06-06-2009, 23:44
mOSAd, rozumiem że radzisz albo zdjąć nasycenie z pomarańczy i czerwieni albo w ogóle ze WSZYSTKICH kolorów łącznie z kontrastem i powyginać krzywą,tak ? Mi też ostatnio wychodzą pomarańczowe foty i trochę mnie to irytuje...

Tak, dobrze zrozumiałeś. Bo jak nawet zdejmiemy saturację ze wszystkich barw trochę, to jasność ciała, jest zwykle inna niż otoczenia. Tym samym, lekko potem machając krzywą jasności, można kontrast odzyskać, aż tak nie ruszając koloru skóry. Odzyskamy też saturację innych kolorów tym samym.
Ale poprawny balans bieli potrafi zdziałać cuda, zatem jeśli tylko można to należy spróbować go zmierzyć, lub odzyskać potem na przykład przy użyciu pipety. Powyższy sposób ratowania koloru skóry dotyczy po prostu najczęstszego przypadku przekłamania WB, który do ładu wcale nie jest tak łatwo doprowadzić. Dotyczy też przede wszystkim obróbki JPEGów, gdzie nie mamy swobody w wyborze krzywej koloru (o czym za chwilę).

Niestety, mimo dość dokładnie ustawianego WB, zdarza się, że muszę jeszcze kolor czerwony i pomarańczowy zdjąć trochę, bo przy wzmacnianiu kontrastu zdają się one być wzmacniane mocniej niż pozostałe kolory. Chodzi oczywiście o oprogramowanie Adobe i standardowe wywołanie NEFa lub korzystanie z JPEGa.
Natomiast używająć innych krzywych kolorów - na przykład D2X Mode II (chyba ulubionej krzywej portretowej), okazuje się, że dobry balans bieli praktycznie wystarcza. Moje dzisiejsze zdjęcia akurat obrabiałem - mam na jednym zdjęciu dźwig oraz jakieś osoby. Dźwig ma taki charakterystyczny jaskrawopomarańczowy kolor. Jest zatem niezłym punktem odniesienia. Jakbym nie machał WB przy wywołaniu NEFa z Adobe Standard, zawsze mam ramię dźwigu zbyt nasycone. Wystarczy jednak zmienić krzywe kolorów w tryb D2X, a nawet w ACR 4.6 (takie mam opcje w Lightroomie, nie wiem czy identycznie jest przy wywoływaniu NEFa z poziomu PSa) i już jest o niebo lepiej. Żeby nie powiedzieć: idealnie. Zarówno ramię dźwigu jest odpowiednio stonowane, jak i kolor skóry jest całkiem poprawny. Można spokojnie jeszcze podnieść trochę kontrast zdjęcia, by nasycić barwy, a ze skórą nie dzieje się nic strasznego.

Proponuję zatem wypróbowanie innych profili kolorów - bo to też może być rozwiązanie. Jedne lepiej pokażą nam ludzi, inne zieleń, pejzaż, a jeszcze inne lepiej się sprawdzą w zdjęciach wakacyjnych. Domyślne kolory są dla większości ludzi akceptowalne i przyjemniejsze niż naturalnie wyblakła skóra - stąd taki wybór Nikona akurat. Oprogramowanie wywołujące pliki z Fuji domyślnie odtwarza wiernie przede wszystkim właśnie tony skóry. Według mnie jest to zatem kwestia praktycznie tylko doboru oraz okiełznania oprogramowania (z tego co pamiętam sporo osób lubi też Nikonowską wywoływarkę pod względem kolorów).

Manowo
07-06-2009, 00:28
wielkie dzięki za wykład !
pozdrawiam

volt77
07-06-2009, 00:54
dla mnie "przeróbka" ok. choć się nie znam bo dyletant ze mnie w tych klimatach.

T-M-S
07-06-2009, 01:11
mOSAd - i ja dziękuję za wyjaśnienia, będę musiał z tym poważnie powalczyć, muszę przyznać że już po paru próbach jest lepiej, nawet dużo lepiej

Kwiatek111
07-06-2009, 13:47
2 bardziej mi sie podoba