Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: cross ?

Domyślnie cross ?

Hej!
    Oglądając ostatnio sporo zdjęć na forum, bardzo mnie zaintrygował taki właśnie efekt,
    postanowiłem pogrzebać by dowiedzieć się jak tez się takie cudo robi i znalazłem to
    idąc za wskazówkami z tejże strony, spróbowałem swoich sił, efekt oceńcie sami.
    Od razu mówię że to moja pierwsza taka zabawa, więc proszę nie lać za mocno
    Wszelkie uwagi bardzo mile widziane.

przeróbka:

i oryginał dla porównania:
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Mi się tam podoba, choc może odrobinkę za ciemno w oczkach.
    NEX 5N i M42
    "Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."

Domyślnie

Zostawiłbym oryginał i starał się poprawnie wywołać RAW-a. Wystarczyło nieco schłodzić zdjęcie na etapie "white balance". Tutaj naprawdę niczego więcej nie potrzeba.
    D700, N24-70/2.8, N50/1.4 D, N70-200 VRII, Sigma 85/1.4, SB-800, SB-900, Manfrotto, Lastolite, Cokin

Domyślnie

Chyba będę powtarzał do znudzenia, póki Nikon domyslnie tego nie zmieni... zdjąć saturacji z pomarańczy, czerwieni, można je trochę rozjaśnić. Koniec. Wystarczy tyle, choć nie każdy program to potrafi niestety chyba. Jeśli nie potrafi, to zdjąć nasycenie i kontrast, a potem po swojemu powyginać krzywą ekspozycji troszkę.

EDIT: ja nie krytykuję crossa - nie przepadam i tyle - opisuję tylko jak oryginał przekształcić w sensowne zdjęcie.

Domyślnie

dzięki za uwagi
    po prostu mnie to zainteresowało i postanowiłem się pobawić i zaczerpnąć opinii
    mOSAd - jest sporo racji w tym co mówisz, chyba się przyzwyczaiłem ze Nikon tak obrazuje, zrobiłem poprawki, jest lepiej!
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Nie wiem, jak w Photoshopie ( nie stać mnie na ten program, i na tą chwilę nie jest mi do niczego potrzebny ), ale w Capture, można kombinować z levels & curves, gdzie mamy możliwość korekcji z osobna trzech kanałów RGB. Jednak genezą sukcesu jest poprawne ustawienie balansu bieli na etapie fotografowania, i później ewentualna korekcja w programie graficznym. Nikon, bodaj od modelu D300, mało daje "domyślnie", ale za to szerokie możliwości kreatywnych ustawień. To jest taki totalny liberalizm w przypadku fotografii cyfrowej
    D700, N24-70/2.8, N50/1.4 D, N70-200 VRII, Sigma 85/1.4, SB-800, SB-900, Manfrotto, Lastolite, Cokin

Domyślnie

mOSAd, rozumiem że radzisz albo zdjąć nasycenie z pomarańczy i czerwieni albo w ogóle ze WSZYSTKICH kolorów łącznie z kontrastem i powyginać krzywą,tak ? Mi też ostatnio wychodzą pomarańczowe foty i trochę mnie to irytuje...

Roman K. a nie lepiej LCH ?

Domyślnie

no ja osobiście uważam WB za piętę achillesową D50... a z kolei NEF'a nie chce mi się obrabiać
    i z tego lenistwa się przyzwyczaiłem że tak jest dobrze
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Ja mam ze trzydzieści pięt achillesowych, ale przez empirię dotarło do mnie, że pod względem technicznym, najlepiej wychodzą zdjęcia z poprawnie ustawionymi parametrami ekspozycji na etapie fotografowania.

Domyślnie

problem w tym że AWB nie daje rady, a pozostałe ustawienia to tylko mniejsze zło
    i mimo wszystko nie obejdzie się bez korekty
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów