Zobacz pełną wersję : odbitki warszawa
Czy ktoś może korzystał z tego labu: http://www.czarno-biale.pl/sklep/
Może polecacie jakieś inne laby robiące przyzwoite odbitki BW i kolor?
Dzięki za odpowiedź
marszull
06-06-2009, 14:28
Cz/B to raczej lepszych nie znajdziesz w Wawie w labach (oczywiscie mowa o tych podpowiekszlnikowych)
co do koloru to sie nie wypowiem bo u nich nic nie robilem
jeśli chodzi o kolor, to od kilku lat oddaję negatywy do Guzowskiego. Niestety teraz przeniósł się do Zielonki (?), ale ma punkt przyjmowania w piętrowym pawilonie na rogu Broniewskiego i Trasy AK (tam gdzie apteka, sklep z meblami), zdaje się to jest Kolporter. Chyba z cyfry też robi odbitki.
rób w Relaksie w pasażu Wiecha, za empikiem. drogo, ale odbitki eleganckie (nie rób skanów tylko, bo chyba małpa na skanerze siedzi).
Właśnie zrobiłem w Relaksie superię 200 i jakieś taki wyostrzone te odbitki, jak z cyfry... mam mieszane uczucia.
ps. w związku z tym może jakieś namiary na przyzwoity lab co robi na powiekszalniku?? są takie jeszcze?
marszull
13-06-2009, 15:18
ale kolor chcesz spod powiekszalnika? To chyba tylko profillab na dzikiej, tylko z tego co pamietam to ceny naprawde wysokie
bo co do cz/b to juz sie wypowiadalem
a co do relaxu to robiles w relaksie czy prolabie (tym 24/h) niby ta sama firma, a jednak nie ta sama ;-)
robiłem w tym drugim, idąc od Jerozolimskich. Sugerujesz żeby oddać w pierwszym, tym mniejszym?? kończę teraz fuji pro 160 s i kokoszę się gdzie pójść z tym negatywem, żeby go nie spiep.....
marszull
13-06-2009, 16:01
jesli w drugim to mozna podbic z odbitkami, powiedziec co ci nie pasuje i jak dobrze zagadasz to wbic sie do laborantow i nadzorowac proces wrzucania (i korekcji) zdjec do maszyny ;-) (nastepne drzwi przy wejsciu)
ps myslalem ze w tym pierwszym oddawales
ps2 podbij moze na dzika jak wazny material, chociaz ja tam juz bardzo dawno nie oddawalem nic (niestety czasy cyfry ;-)
Odrestaurowałem sprzęt po 5 latach przerwy, ale chyba wrócę do cyfry. Zdjęcia owszem ładne, nie przepala tak jak dslr, ale późniejszy proces obróbki w labie na cyfrowym sprzęcie chyba mija się z celem. Sprzęt analogowy może zostawię do BW?? W tym labie na początku wątku robią powiększalnikiem.
marszull
13-06-2009, 16:44
Ja tak pisalem koloru tam nigdy nie robilem (w czranobialym) ale cz/b a i owszem i bylem bardzo zadowolony
pan Marek naprawde sie zna na swoim fachu ;-)
ja na negatywach kolorowych to juz ze 100 lat nic nie robilem
czasem jeszcze robie slajd i czb na srednim (6x6 i 6x9) i tego sie na pewno nie pozbede
mam jeszcze kilka aparatow malobrazkowych (manuali) i te raczej sprzedam
jedyne co moze sobie kupie to f5 do cz/b negatywow i moze slajdow (ale na tym to sie trzeba zastanowic)
i to raczej nie do pracy tylko tak dla przyjemnosci ;-)
W analogu podoba mi się ta magia przewijania filmu, czekania na wywołanie... i tego że nie trzeba się potem szarpać w photoshopie :). Więc jeżeli nie kolor, to BW i slajdy. BW ok., ale przy slajdach to trzeba jeszcze w rzutnik zainwestować i ekran, bo patent z oglądaczką do oka to chyba nie to... Niestety kiedyś na analogu robiłem tylko negatywy i nie mam sprzętu z poprzedniej epoki.
W tym "czarno-białe" moja znajoma zamawia odbitki (BW) i jest zachwycona.
Relax przy "Wiecha" rzeczywiście skanuje słabiutko i drogo (nie mówię o Imaconie). Przykład: za jeden film 300dpi 10x15cm płaci się chyba 30 zł. W innym miejscu mam za 10 zł cały negatyw w rozdzielczości 300dpi A4 czy nawet A3, w każdym razie znacznie większej. Więc nie wiem, skąd "Relax" bierze te ceny skanowania. Jeśli ktoś u nich skanuje, to przepłaca kilkukrotnie(!)
Ale wywołują poprawnie, a odbitki robią świetne. Na tle "słynnego" Profilabu mają u mnie wyższe notowania, w tym za obsługę klienta, co też jest ważne. Czasem mam wrażenie, że do Profilabu bez "nazwiska" lepiej nie wchodzić, bo szkoda czasu.
karolt, jakbyś mógł dać namiary na to skanowanie to byłbym wdzięczny.
Chodzi mi o to, że oni w relaksie zrobią przyzwoicie te odbitki, ale to w końcu będzie hybryda filmu i cyfry. Jak oddam tam pro 160 s, to zobaczę różnicę w porównaniu z superią?, czy laborant na ekranie wyglancuje wszystko, tak żeby były ładne kolorki.
jak robię na kodaku to widać, że to kodak. możesz robić kolor i w ciemni domowej, wtedy będzie w 100% analogowo, tylko po co się tak męczyć. laboludek Ci najwyżej poratuje niedokładnie naświetlone zdjęcia. mogę się jedynie domyślać, ale pewnie mają w maszynie określone profile dla konkretnych materiałów i według nich lecą.
karolt, jakbyś mógł dać namiary na to skanowanie to byłbym wdzięczny.
Skierniewice - ul. Senatorska, zakład "Foto Zubrzycki".
Przykładowe skany z negatywów:
http://www.terajewicz.pl/?p=271
http://www.terajewicz.pl/?p=268
http://www.terajewicz.pl/?p=236
Jakby komuś się chciało jechać, to najpierw niech napisze na priv po więcej szczegółów (np. dokładna rozdzielczość), żeby nie było rozczarowania :-)
Pamiętajmy, to nie jest skanowanie Imaconem...
Maszyna, którą skanują, to jakiś typowy lab Fuji jeśli dobrze pamiętam, podejrzewam, że w Relaxie skanują na tym samym lub czymś podobnym, tyle że znacznie drożej.
dzięki wielkie, ale taki kawał to nie będę zapierniczał :mrgreen: w relaksie robią na Noritsu, czyli też labem. z tego wszystkiego jednak kupię sobie skaner.
marszull
14-06-2009, 18:32
do skanowania (wprawdzie nie tanio ale jakosc naprawde dobra)
polecam tomka maciejewskiego http://www.digitaleye.com.pl/25401.html
robilem u niego skany nie raz i zawsze bylem bardzo zadowolony
Swego czasu miałem pożyczonego Coolscana V. Jak dla mnie rewelacja, niczego więcej nie potrzebuję chyba. A jakieś wybitne rzeczy to sobie mogę czasem wskanować za ciężkie pieniądze na Imaconie.
No, może i Noritsu w Relaxie, pewnie tak. W każdym razie ceny tego skanowania biorą z sufitu. Wystarczy wyjechać poza stolicę... to samo trzy razy taniej i w większej rozdzielczości :-)
No tak, o skanach wiemy wszystko, a gdzie zrobić odbitki z pro 160 s poza relaxem nie wie nikt. Panowie zajęli mój wątek :)
wybacz :mrgreen:
ogólnie- nie idź do Profilabu. na forum jest dużo pozytywnych opinii o CeWe (oddajesz w dowolnym Rossmanie), głównie o slajdach wprawdzie. jest także taniej, ale trzeba czekać parę dni. poza tym zostaje Czarno-Białe, wszyscy się zachwycają, szczególnie b&w. a ja i tak będę się upierał przy Relaksie :smile: nie myśl o tej hybrydzie, szkoda nerwów. a jak przeostrzone, to poproś miłą panią żeby zrobili delikatniej. i mam nadzieję, że bierzesz błysk :mrgreen:
A nie ustaliliśmy już, że właśnie tam, gdzie dałeś linka?
Czyli że Czarno-Białe.
Choć ja jestem zadowolony z usług Relaxu.
Zawsze możesz oddać na próbę i porównać :-)
To który Relax jest wreszcie lepszy? Ten bliższy od al. Jerozolimskich czy od Królewskiej?
ja wolę ten mniejszy, od alej. choćby dlatego, że są bardzo miłe panie :smile: a obok kiedyś tak mi nieźle skany skopali, łącznie z kolorowym paskiem (ok 1-2px szerokości) przez całą długość obrazu.
marszull
16-06-2009, 13:12
Kto co lubi ;-) Ja tam wole ten drugi naprzeciwko empiku, ale pewnie dlatego ze mnie tam znaja i dosyc szybko wszystko mam zrobione, druga sprawa to 24/h, czasem zdazalomi sie wpadac po odbitki albo wolanie okolo 1-2 w nocy
w tym 24h też pracuje bardzo miła Pani :)
właśnie odebrałem pierwsze dwa filmy i odbitki i jestem zadowolony - choć same odbitki do najtanszych nie należą
marszull
16-06-2009, 15:12
w tym 24h też pracuje bardzo miła Pani :)
nawet nie jedna ;-)
A to nie jest to samo, tylko w dwóch lokalach obok siebie? Przecież chyba noszą między lokalami materiały jak potrzeba...
nie wiem czy to samo, ale mi się zdarza nosić filmy o 22 w niedzielę, więc wybór jest tylko jeden - ten po lewej!
Ale jak oni robią na Kodaku i oddam tam ten fuji 160 s to nie wyjdzie hybryda? tzn. dane mi będzie rozpoznać specyfikę tej błony :) ??
nie, wszystko będzie elegancko. ilforda do klasycznego cz.-b. też możesz oddać.
kolor robię w fuji i tam właśnie oddaję - nie mam zastrzeżeń... muszę wreszcie zrobić tę portrę może rzeczywiście jest lepiej ;)
Zrobiłem w Relaksie 21/15 i odczucia mam mieszane:
przy filmie małoobrazkowym nie spodziewałem się że odbitki w kontrastowych momentach będą wyostrzone jak z taniej cyfrówki
Dodatkowo otrzymałem coś na kształt małych kropelek wody utrwalone na kilku odbitkach?!
generalnie jakość odbitek NIE DA SIĘ PORÓWNAĆ do zdjęć z tego samego sprzętu analogowego robionych 6-7 lat temu
Wnioski: Jeżeli ten RELAX jest RZEKOMO najlepszy w Warszawie to wracam do cyfry, nie mam zamiaru użerać się z labami, które z negatywów produkują podróbki odbitek "jak z cyfry". Wolę normalne zdjęcie z cyfry. Przy 21/15 i 10 mln px, na DX i tak wyjdzie o niebo lepiej niż u takich "fachowców" od negatywów...
ps. zostało mi parę filmów, ale zrobię je w Rossmanie, przynajmniej cena dwa razy niższa :))
odkopuje, bo chwilowo nie mam średniego formatu, a kocham go jednak całym sercem... no ale meritum:
robił ktoś odbitki kolorowe ze 120 w czarno-białych? w relaxie mają bandyckie ceny, nieusprawiedliwione jakością.
miron19j
21-02-2010, 17:48
do skanowania (wprawdzie nie tanio ale jakosc naprawde dobra)
polecam tomka maciejewskiego http://www.digitaleye.com.pl/25401.html
robilem u niego skany nie raz i zawsze bylem bardzo zadowolony
potwierdzam. Robiłem u nich kilka średniego i byłem więcej niż zadowolony. A cena? Cóż, jakość kosztuje.