PDA

Zobacz pełną wersję : odbitki warszawa

Troit
04-06-2009, 15:38
Czy ktoś może korzystał z tego labu: http://www.czarno-biale.pl/sklep/
Może polecacie jakieś inne laby robiące przyzwoite odbitki BW i kolor?
Dzięki za odpowiedź

marszull
06-06-2009, 14:28
Cz/B to raczej lepszych nie znajdziesz w Wawie w labach (oczywiscie mowa o tych podpowiekszlnikowych)
co do koloru to sie nie wypowiem bo u nich nic nie robilem

bobroy
12-06-2009, 20:22
jeśli chodzi o kolor, to od kilku lat oddaję negatywy do Guzowskiego. Niestety teraz przeniósł się do Zielonki (?), ale ma punkt przyjmowania w piętrowym pawilonie na rogu Broniewskiego i Trasy AK (tam gdzie apteka, sklep z meblami), zdaje się to jest Kolporter. Chyba z cyfry też robi odbitki.

Bielik
12-06-2009, 21:04
rób w Relaksie w pasażu Wiecha, za empikiem. drogo, ale odbitki eleganckie (nie rób skanów tylko, bo chyba małpa na skanerze siedzi).

Troit
13-06-2009, 13:08
Właśnie zrobiłem w Relaksie superię 200 i jakieś taki wyostrzone te odbitki, jak z cyfry... mam mieszane uczucia.

ps. w związku z tym może jakieś namiary na przyzwoity lab co robi na powiekszalniku?? są takie jeszcze?

marszull
13-06-2009, 15:18
ale kolor chcesz spod powiekszalnika? To chyba tylko profillab na dzikiej, tylko z tego co pamietam to ceny naprawde wysokie
bo co do cz/b to juz sie wypowiadalem
a co do relaxu to robiles w relaksie czy prolabie (tym 24/h) niby ta sama firma, a jednak nie ta sama ;-)

Troit
13-06-2009, 15:47
robiłem w tym drugim, idąc od Jerozolimskich. Sugerujesz żeby oddać w pierwszym, tym mniejszym?? kończę teraz fuji pro 160 s i kokoszę się gdzie pójść z tym negatywem, żeby go nie spiep.....

marszull
13-06-2009, 16:01
jesli w drugim to mozna podbic z odbitkami, powiedziec co ci nie pasuje i jak dobrze zagadasz to wbic sie do laborantow i nadzorowac proces wrzucania (i korekcji) zdjec do maszyny ;-) (nastepne drzwi przy wejsciu)
ps myslalem ze w tym pierwszym oddawales
ps2 podbij moze na dzika jak wazny material, chociaz ja tam juz bardzo dawno nie oddawalem nic (niestety czasy cyfry ;-)

Troit
13-06-2009, 16:11
Odrestaurowałem sprzęt po 5 latach przerwy, ale chyba wrócę do cyfry. Zdjęcia owszem ładne, nie przepala tak jak dslr, ale późniejszy proces obróbki w labie na cyfrowym sprzęcie chyba mija się z celem. Sprzęt analogowy może zostawię do BW?? W tym labie na początku wątku robią powiększalnikiem.

marszull
13-06-2009, 16:44
Ja tak pisalem koloru tam nigdy nie robilem (w czranobialym) ale cz/b a i owszem i bylem bardzo zadowolony
pan Marek naprawde sie zna na swoim fachu ;-)
ja na negatywach kolorowych to juz ze 100 lat nic nie robilem
czasem jeszcze robie slajd i czb na srednim (6x6 i 6x9) i tego sie na pewno nie pozbede
mam jeszcze kilka aparatow malobrazkowych (manuali) i te raczej sprzedam
jedyne co moze sobie kupie to f5 do cz/b negatywow i moze slajdow (ale na tym to sie trzeba zastanowic)
i to raczej nie do pracy tylko tak dla przyjemnosci ;-)

Troit
13-06-2009, 16:55
W analogu podoba mi się ta magia przewijania filmu, czekania na wywołanie... i tego że nie trzeba się potem szarpać w photoshopie :). Więc jeżeli nie kolor, to BW i slajdy. BW ok., ale przy slajdach to trzeba jeszcze w rzutnik zainwestować i ekran, bo patent z oglądaczką do oka to chyba nie to... Niestety kiedyś na analogu robiłem tylko negatywy i nie mam sprzętu z poprzedniej epoki.

karolt
13-06-2009, 19:59
W tym "czarno-białe" moja znajoma zamawia odbitki (BW) i jest zachwycona.

Relax przy "Wiecha" rzeczywiście skanuje słabiutko i drogo (nie mówię o Imaconie). Przykład: za jeden film 300dpi 10x15cm płaci się chyba 30 zł. W innym miejscu mam za 10 zł cały negatyw w rozdzielczości 300dpi A4 czy nawet A3, w każdym razie znacznie większej. Więc nie wiem, skąd "Relax" bierze te ceny skanowania. Jeśli ktoś u nich skanuje, to przepłaca kilkukrotnie(!)
Ale wywołują poprawnie, a odbitki robią świetne. Na tle "słynnego" Profilabu mają u mnie wyższe notowania, w tym za obsługę klienta, co też jest ważne. Czasem mam wrażenie, że do Profilabu bez "nazwiska" lepiej nie wchodzić, bo szkoda czasu.

Bielik
13-06-2009, 21:30
karolt, jakbyś mógł dać namiary na to skanowanie to byłbym wdzięczny.

Troit
13-06-2009, 21:45
Chodzi mi o to, że oni w relaksie zrobią przyzwoicie te odbitki, ale to w końcu będzie hybryda filmu i cyfry. Jak oddam tam pro 160 s, to zobaczę różnicę w porównaniu z superią?, czy laborant na ekranie wyglancuje wszystko, tak żeby były ładne kolorki.

Bielik
13-06-2009, 22:33
jak robię na kodaku to widać, że to kodak. możesz robić kolor i w ciemni domowej, wtedy będzie w 100% analogowo, tylko po co się tak męczyć. laboludek Ci najwyżej poratuje niedokładnie naświetlone zdjęcia. mogę się jedynie domyślać, ale pewnie mają w maszynie określone profile dla konkretnych materiałów i według nich lecą.

karolt
14-06-2009, 17:30
karolt, jakbyś mógł dać namiary na to skanowanie to byłbym wdzięczny.

Skierniewice - ul. Senatorska, zakład "Foto Zubrzycki".
Przykładowe skany z negatywów:
http://www.terajewicz.pl/?p=271
http://www.terajewicz.pl/?p=268
http://www.terajewicz.pl/?p=236
Jakby komuś się chciało jechać, to najpierw niech napisze na priv po więcej szczegółów (np. dokładna rozdzielczość), żeby nie było rozczarowania :-)
Pamiętajmy, to nie jest skanowanie Imaconem...
Maszyna, którą skanują, to jakiś typowy lab Fuji jeśli dobrze pamiętam, podejrzewam, że w Relaxie skanują na tym samym lub czymś podobnym, tyle że znacznie drożej.

Bielik
14-06-2009, 18:09
dzięki wielkie, ale taki kawał to nie będę zapierniczał :mrgreen: w relaksie robią na Noritsu, czyli też labem. z tego wszystkiego jednak kupię sobie skaner.

marszull
14-06-2009, 18:32
do skanowania (wprawdzie nie tanio ale jakosc naprawde dobra)
polecam tomka maciejewskiego http://www.digitaleye.com.pl/25401.html
robilem u niego skany nie raz i zawsze bylem bardzo zadowolony

karolt
14-06-2009, 18:42
Swego czasu miałem pożyczonego Coolscana V. Jak dla mnie rewelacja, niczego więcej nie potrzebuję chyba. A jakieś wybitne rzeczy to sobie mogę czasem wskanować za ciężkie pieniądze na Imaconie.

No, może i Noritsu w Relaxie, pewnie tak. W każdym razie ceny tego skanowania biorą z sufitu. Wystarczy wyjechać poza stolicę... to samo trzy razy taniej i w większej rozdzielczości :-)

Troit
14-06-2009, 23:23
No tak, o skanach wiemy wszystko, a gdzie zrobić odbitki z pro 160 s poza relaxem nie wie nikt. Panowie zajęli mój wątek :)

Bielik
14-06-2009, 23:44
wybacz :mrgreen:

ogólnie- nie idź do Profilabu. na forum jest dużo pozytywnych opinii o CeWe (oddajesz w dowolnym Rossmanie), głównie o slajdach wprawdzie. jest także taniej, ale trzeba czekać parę dni. poza tym zostaje Czarno-Białe, wszyscy się zachwycają, szczególnie b&w. a ja i tak będę się upierał przy Relaksie :smile: nie myśl o tej hybrydzie, szkoda nerwów. a jak przeostrzone, to poproś miłą panią żeby zrobili delikatniej. i mam nadzieję, że bierzesz błysk :mrgreen:

karolt
15-06-2009, 14:32
A nie ustaliliśmy już, że właśnie tam, gdzie dałeś linka?
Czyli że Czarno-Białe.
Choć ja jestem zadowolony z usług Relaxu.
Zawsze możesz oddać na próbę i porównać :-)

PRR
15-06-2009, 23:08
To który Relax jest wreszcie lepszy? Ten bliższy od al. Jerozolimskich czy od Królewskiej?

Bielik
16-06-2009, 13:09
ja wolę ten mniejszy, od alej. choćby dlatego, że są bardzo miłe panie :smile: a obok kiedyś tak mi nieźle skany skopali, łącznie z kolorowym paskiem (ok 1-2px szerokości) przez całą długość obrazu.

marszull
16-06-2009, 13:12
Kto co lubi ;-) Ja tam wole ten drugi naprzeciwko empiku, ale pewnie dlatego ze mnie tam znaja i dosyc szybko wszystko mam zrobione, druga sprawa to 24/h, czasem zdazalomi sie wpadac po odbitki albo wolanie okolo 1-2 w nocy

PRR
16-06-2009, 15:07
w tym 24h też pracuje bardzo miła Pani :)

właśnie odebrałem pierwsze dwa filmy i odbitki i jestem zadowolony - choć same odbitki do najtanszych nie należą

marszull
16-06-2009, 15:12
w tym 24h też pracuje bardzo miła Pani :)

nawet nie jedna ;-)

karolt
30-06-2009, 14:28
A to nie jest to samo, tylko w dwóch lokalach obok siebie? Przecież chyba noszą między lokalami materiały jak potrzeba...

PRR
30-06-2009, 19:06
nie wiem czy to samo, ale mi się zdarza nosić filmy o 22 w niedzielę, więc wybór jest tylko jeden - ten po lewej!

Troit
02-07-2009, 19:59
Ale jak oni robią na Kodaku i oddam tam ten fuji 160 s to nie wyjdzie hybryda? tzn. dane mi będzie rozpoznać specyfikę tej błony :) ??

Bielik
02-07-2009, 20:21
nie, wszystko będzie elegancko. ilforda do klasycznego cz.-b. też możesz oddać.

PRR
03-07-2009, 08:37
kolor robię w fuji i tam właśnie oddaję - nie mam zastrzeżeń... muszę wreszcie zrobić tę portrę może rzeczywiście jest lepiej ;)

Troit
13-07-2009, 14:49
Zrobiłem w Relaksie 21/15 i odczucia mam mieszane:
przy filmie małoobrazkowym nie spodziewałem się że odbitki w kontrastowych momentach będą wyostrzone jak z taniej cyfrówki
Dodatkowo otrzymałem coś na kształt małych kropelek wody utrwalone na kilku odbitkach?!
generalnie jakość odbitek NIE DA SIĘ PORÓWNAĆ do zdjęć z tego samego sprzętu analogowego robionych 6-7 lat temu

Wnioski: Jeżeli ten RELAX jest RZEKOMO najlepszy w Warszawie to wracam do cyfry, nie mam zamiaru użerać się z labami, które z negatywów produkują podróbki odbitek "jak z cyfry". Wolę normalne zdjęcie z cyfry. Przy 21/15 i 10 mln px, na DX i tak wyjdzie o niebo lepiej niż u takich "fachowców" od negatywów...

Troit
13-07-2009, 16:20
ps. zostało mi parę filmów, ale zrobię je w Rossmanie, przynajmniej cena dwa razy niższa :))

Bielik
21-02-2010, 15:28
odkopuje, bo chwilowo nie mam średniego formatu, a kocham go jednak całym sercem... no ale meritum:

robił ktoś odbitki kolorowe ze 120 w czarno-białych? w relaxie mają bandyckie ceny, nieusprawiedliwione jakością.

miron19j
21-02-2010, 17:48
do skanowania (wprawdzie nie tanio ale jakosc naprawde dobra)
polecam tomka maciejewskiego http://www.digitaleye.com.pl/25401.html
robilem u niego skany nie raz i zawsze bylem bardzo zadowolony
potwierdzam. Robiłem u nich kilka średniego i byłem więcej niż zadowolony. A cena? Cóż, jakość kosztuje.