PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Aleksandra - parapetowo :)

kobyll
02-06-2009, 14:16
Z wczorajszej sesji na cementowni :)

Modelka: Ola (http://www.maxmodels.pl/alexandra1984.html)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/5840/oladuze.jpg)

Bardzo jestem ciekaw opinii :D

Pozdrawiam
Piotrek

kabal
02-06-2009, 14:23
Fajne ;-), kolorystyka miła, poza świetna, światło dobre, modelka ładna, stylizacja pomysłowa, te dwa okna - ekstra pomysł, ale...

- ręka wygląda na złamaną ;-)
- nie widać, żeby modelka miała piersi - pewnie poza wymusiła taki efekt, ale modelka mogła próbować wciągnąć brzuch. To prawdopodobnie wystarczyłoby do podkreślenia piersi i wymodelowania tali.
- za bardzo na mój gust widać lampę na ścianie po lewej i na włosach od tyłu.

To chyba tyle... generalnie na plus :-)

badi
02-06-2009, 14:25
wykonanie elegancja francja.

ino modelka mi tak sobie pasuje do zdjecia. ja bym w tych ciuchach i w tym kadrze widzial zupelnie inny typ urody.

marzyciel9
02-06-2009, 14:26
złamałeś jej rękę na potrzeby zdjęcia czy tak już miała?:-P

kobyll
02-06-2009, 14:32
(...)
- nie widać żeby modelka miała piersi - pewnie poza wymusiła taki efekt, ale modelka mogła próbować wciągnąć brzuch. To prawdopodobnie wystarczyłoby do podkreślenia piersi i wymodelowania tali.
(...)

Paweł uwierz mi - mogę Ci podesłać na priva to zdjęcie bez użycia liquify :D Ustawiałem dziewczynę do tego zdjęcia bardzo długo, zwracając właśnie uwagę na brzuch, piersi, ułożenie pleców do tego podziałałem jak już wspomniałem wcześniej w PSie troszkę, więcej wyciągnąć nie potrafię w tym aspekcie :)

Co do ręki - fakt nie zwróciłem uwagi, w sumie myślę, że dałoby się to troszkę naprostować nawet teraz :)

Błagam teraz zaoszczędźcie pińcet postów na temat złamanej ręki :D

kabal
02-06-2009, 14:35
Paweł uwierz mi - mogę Ci podesłać na priva to zdjęcie bez użycia liquify :D Ustawiałem dziewczynę do tego zdjęcia bardzo długo, zwracając właśnie uwagę na brzuch, piersi, ułożenie pleców do tego podziałałem jak już wspomniałem wcześniej w PSie troszkę, więcej wyciągnąć nie potrafię w tym aspekcie :)

hehe... :-) no niestety nie wszystkie modelki mogą się, aż tak wyginać... Ty wiesz że ja na tym punkcie jestem... hmmm... "zboczony" ;-)

prz3mo
02-06-2009, 14:35
Mnie także się podoba :)
Jak to oświetliłeś jeśli można... ? :) Jedna lampa chyba z tyłu na ziemi, tak ?

kobyll
02-06-2009, 14:49
hehe... :-) no niestety nie wszystkie modelki mogą się, aż tak wyginać... Ty wiesz że ja na tym punkcie jestem... hmmm... "zboczony" ;-)

Wiem, wiem :D

Mnie także się podoba :)
Jak to oświetliłeś jeśli można... ? :) Jedna lampa chyba z tyłu na ziemi, tak ?

Po skosie ustawiłem główne światło i kontrę, z przodu wiadomo biała parasoleczka, z tyłu na kontrę nie pamiętam dokładnie ale zdaje mi się, że gołym palnikiem strzelałem, z tym, że nie z ziemi, bo za statyw robił mój kumpel, który pełnił wczoraj właśnie taką funkcję :)

swiatlo
02-06-2009, 20:08
Bardzo ciekawe zdjęcie. Absolutnie mi się podoba - poza, tło, ekspresja.
Widzę że niektórzy oglądają to zdjęcie kątomierzem i obliczają kalkulatorem wszystkie aspekty. No nic, tacy też istnieją. Ciekawe czy jak sami robią zdjęcia to też używają kątomierza i kalkulatora... :)

kobyll
02-06-2009, 20:17
Widzę że niektórzy oglądają to zdjęcie kątomierzem i obliczają kalkulatorem wszystkie aspekty. No nic, tacy też istnieją. Ciekawe czy jak sami robią zdjęcia to też używają kątomierza i kalkulatora... :)

Wielkie dzięki Cezary - ciesze się, że Ci się podoba :)

domelmel
02-06-2009, 21:07
Swietne zdjecie, widac ze sie przy nim napracowales. Kawal dobrej roboty.

Bardzo trafnie ujete kolego

kabal
02-06-2009, 22:21

Czy możesz jaśniej - jacy "niektórzy"? I o co Ci chodzi z tym kątomierzem?

swiatlo
02-06-2009, 23:26
Czy możesz jaśniej - jacy "niektórzy"? I o co Ci chodzi z tym kątomierzem?

Uderz w stół.... :)

Michal C.
02-06-2009, 23:53
Dla mnie też bomba, świetny kadr, modelka i jej poza.

kabal
03-06-2009, 09:13
Uderz w stół.... :)

Drogi kolego forumowy,

Wiem, że od pewnego czasu uważasz iż wszyscy oprócz Ciebie wystawiają złe komentarze i nic tylko marudzą. A jak ktoś zwróci komuś na coś uwagę to już na pewno tylko z zawiści. Otóż mylisz się i to bardzo. Znamy się z kobyllem i życzę mu jak najlepiej. Wiem, że jest świetnym fotografem - zresztą regularnie odwiedzam bloga.
Zrozum że krytyka to nie tylko zawiść.

Ja piszę komentarze pod zdjęciami może raz/dwa razy w m-cu, nie należę do ludzi którzy to komentują tylko "suuuuuuuper zdjęcia" i takie właśnie komentarze pod tymi zdjęciami zostawiają - bo przecież nie o to tu chodzi.
Zresztą jak zauważysz autor zdjęcia sam przyznał, że walczył z pozą modelki - i moim zdaniem nie wyszedł z tej walki do końca zwycięski. Nie mowa była tu o włosku, czy małym palcu u stopy - a o pozie, która ma zasadniczy wpływ na odbiór zdjęcia.
To moja ocena i mam do niej prawo.
Pod moimi zdjęciami kobyll i ruda też pisali co im się nie podoba, co by zrobili inaczej.

Wspomniałeś też o kalkulatorze - jakbyś umiał liczyć to byś wyliczył, iż 7 rzeczy uznałem na "+", a jedynie 3 na "-". I te 3 nie dyskwalifikowały tego zdjęcia jako dobrego, czy też bardzo dobrego.

Wracając do rzeczy - proponuję abyś zajął się własnymi czterema literami, a nie komentowaniem innych komentujących.

ps. Jakbyś chciał mi odpowiedzieć - proponuję PW lub oddzielny wątek.

Kobyll - sorry za zaśmiecanie tematu, ale ten Pan mnie nieco rozdrażnił ;-)

swiatlo
03-06-2009, 09:59
Chodziło mi tylko o to że zupełnie nie ma znaczenia załamanie ręki w łokciu i kształ brzucha. Gdyby wyglądało to nienaturalnie na zasadzie błędu pozy, to można by to było wytknąć. Jednak ja to załamanie zauważyłem dopiero po Twoim komentarzu i się zdziwiłem że można na ten temat pisać.
Być może chodziło Ci o co zupełnie innego i niepotrzebnie teraz powodujemy jakieś spięcie. Trochę tylko sarkastycznie skomentowałem, i być może przedwcześnie, tendencję do komentarzy na temat kątu stóp, ułożenia palców, kształtu brzucha czy kąta wygięcia tułowia.
Rozumiem że skomentowałeś jakbyś potraktował to zdjęcie jako glamorowe gdzie każdy element musi być matematycznie i starannie zaprojektowany. Natomiast według mnie zdjęcie jest zdjęciem naturalnym, pozycja modelki jest dynamiczna i zdjęcie nie ma charakteru glamouru. Czyli pozostawia sporą wolność ciału i pozie.
Tak samo jak w przyrodzie nie zaplanujesz kształtu każdej trawki i chmury, tak samo tutaj zaletą jest dynamizm i naturalność. Włącznie z wygięciem brzucha i ułożeniem rąki. Jak zaplanujesz każdy kąt i kształt, to wyjdzie ci zdjęcie martwe i statyczne.
O ile zgodzę się że w glamourze martwota i statyczność, wręcz posągowość, są wymaganymi zasadami, to mam nadzieję że tutaj chodziło o co innego.
Jedynym czynnikiem który mi zakłóca wrażenie naturalności są obcasy. Wolałbym bose stopy. Obcasy rzeczywiście wprowadzają mnie w lekki dyskomfort i trochę psują zdjęcie. Ale nie łokieć czy brzuch. Brzuch akurat jest bardzo fajny. A łokieć jak to łokieć - jest jaki jest....

kabal
03-06-2009, 11:27
Chodziło mi tylko o to że zupełnie nie ma znaczenia załamanie ręki w łokciu i kształ brzucha.

Widzisz... dla Ciebie nie ma, ale to wcale nie oznacza że ja muszę myśleć podobnie.
Łokieć jest powiedzmy pomijalny, ale mimo wszystko zwróciłem na niego uwagę... i zaburzył nieco odbiór tego zdjęcia. Nie powiesz mi, że przeprost jest estetyczny. I nie powiesz, że wyprostowanie ręki i lepszy kształt brzucha zaraz sprawiły by to zdjęcie glamurowym, suchym i martwym (jak to nazwałeś). Dla mnie są to elementy, które mogły to zdjęcie uczynić jeszcze lepszym, a nie posągowym, martwym, czy matematycznie zaprojektowanym.

Natomiast według mnie zdjęcie jest zdjęciem naturalnym (...)

W którym miejscu ono jest naturalne? Domniemasz, że ta dziewczyna chadza do owej cementowni na spacerki w szpilkach i wygina się w oknach bo to jej naturalne zachowanie? No cóż... każdy ma jakieś hobby.

To zdjęcie ma ukazać jakąś wizję fotografa, a co za tym idzie to fotograf kreuje ową "naturalność".
To nie jest portret psychologiczny.

ps. Gdybyś napisał od razu, to co napisałeś post wyżej to mogła to być miła dyskusja - a nie sarkastyczne podchody. Nie traktuj każdego jak buca, bo sam wychodzisz na owego ;-)

kobyll
03-06-2009, 12:14
No Panowie - dajcie sobie po buziaku i po sprawie :) Napiszę może jeszcze, że bardzo sobie cenię uwagi obydwu Panów - Pawła znam, mieliśmy okazję długo po staropolsku porozmawiać o fotografii oraz różnych innych pierdołach :D i wiem, że to co pisze to nie jest szukanie dziury w całym tylko jego autentyczne odczucia. Z kolei bardzo ciesze się z opinii Cezarego, uznaję go za wielką indywidualność forumową i nie tylko, bardzo cenię sobie jego spojrzenie na fotografię i wiem, że jeżeli coś mu się podoba to znaczy to co najmniej, że jest to zdjęcie, które coś ma w sobie i jest troszkę ponad milion innych podobnych.

Szczerze mówiąc to zrobiłem jeszcze kilka innych zdjęć podczas tej sesji, jednak to okienne zdecydowanie najbardziej przypadło mi do gustu. Nie miałem w planach ich pokazywać na forum, ale coby wątek nie zakończył się offtopem to zapraszam do obejrzenia i być może skomentowania jeżeli macie ochotę wyrazić własną opinię (w szczególności zapraszam Pawła i Cezarego :D).

2.
źródło (http://img91.imageshack.us/img91/8306/kob2633copy.jpg)

3.
źródło (http://img91.imageshack.us/img91/7127/kob2653copy.jpg)

4.
źródło (http://img91.imageshack.us/img91/4158/kob2684copy.jpg)

5.
źródło (http://img91.imageshack.us/img91/6949/kob2732copy.jpg)

Pozdrawiam serdecznie
Piotrek

kabal
03-06-2009, 12:30
Wybieram bramkę nr 3 :-) wg mnie najlepsze z serii... bardzo fajne.

Nic więcej nie napiszę, aby swiatla nie drażnić bo jeszcze zajdzie :mrgreen:

swiatlo
03-06-2009, 14:59
No dobrze dobrze, wszystko ok, tylko chyba niepotrzebne użyto słowo "buc" w tej rozmowie. O to jedno słowo jest za dużo...

kabal
03-06-2009, 15:11
No dobrze dobrze, wszystko ok, tylko chyba niepotrzebne użyto słowo "buc" w tej rozmowie. O to jedno słowo jest za dużo...

Nie mówiłem tego o Tobie, a o tym jak traktujesz innych (lub też ich wypowiedzi).

mmmak
03-06-2009, 15:13
pierwsze super. zrezygnowałbym moze tylko z zegarka, jakos mi nie pasuje. ale seria super.