Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Madzia, studyjnie..
Michal C.
02-06-2009, 10:44
Wczoraj mialem okazje skorzystac z lamp i parasolek znajomego, zanim przystapilem z Madzia do "sesji" zrobilem takie oto zdjecie probne, bez makijazu, stroju, fryzury etc.. Ale wlasnie przez to ze jest zrobione tak bez przygotowan, jakos do mnie wyjatkowo przemawia.
Zapraszam do konstruktywnej krytyki, w koncu sa to moje poczatki. Pozdrawiam
Zdjęcie 1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/dsc_1875ac1jpgw500h742-1.jpg
źródło (http://cyrasek.files.wordpress.com/2009/06/dsc_1875ac1.jpg?w=500&h=742)
jacek.gold
02-06-2009, 10:49
a ostrość to ustawiałeś na tym profi podpisie? bo całość jakaś taka mydlana no i dodajmy nierówne nieładne oświetlenie twarzy
modelka całkiem zacna tylko fotograf jeszcze musi się podszkolić ;)
za Jackiem. Brak ostrości, modelka na plus.
Michal C.
02-06-2009, 11:11
qrcze, rzeczywiście jest nieostro, chociaż przyznam szczerze, że nie dostrzegałem tego wcześniej patrząc na tą fotkę. Jacku, podpowiedz mi wobec tego czy w przypadku focenia w studio lepiej jest ustawiać ostrość na auto czy manualnie kombinować? Wiem, że w zależności od oczekiwanego efektu można ręcznie ostrzyć jakiś wybrany element, ale co w przypadku gdy chce mieć ostry powiedzmy cały kadr?
ale co w przypadku gdy chce mieć ostry powiedzmy cały kadr? zwiekszasz przyslone = mocniej dopalasz swiatlo
Michal C.
02-06-2009, 11:24
Właśnie te cholerne lampy które miałem świeciły z jednakową siłą, ale mimo wszystko dzięki za uwagi.
Cyrasek, ustaw przynajmniej ostrosc na oczy. W koncu to ma byc portret a w wiekszosci przypadkow podkresla sie oczy fotografowanej osoby. Poszukaj w necie albo nawet tutaj na forum informacji z przykladami jak ustawiac lampy zeby uzyskac dany efekt.
Mnie osobiiscie drazni prawa strona bialy material pod czarnym sprawia wrazenie wklejonego a ta prawie prosta linia bieli to poteguje. Poza tym przydaloby sie chyba choc troche pokazac strukture sweterka, zeby nie byl czarna plama. Podobnie przy przejsciu po prawej wlosow i skory. W czarno bialej byloby to bardziej na plus. Tutaj wrecz odwrotnie.
Właśnie te cholerne lampy które miałem świeciły z jednakową siłą, ale mimo wszystko dzięki za uwagi.
Jesli to blyskowe, a sadze , ze tak to napewno miales mozliwosc regulacji. Foto studyjne to nie jest prosta sprawa, jeszcze jak masz jedna lampę, to efekt mozesz przewidziec. Gorzej jak dochodza 2-3 bo o ile w zastanym swietle latwo sobie poustawiac, o tyle przy blysku efekty beda zupelnie inne.
Michal C.
02-06-2009, 11:39
Thx Jarek za cenne wskazówki.
Łukasz F.
02-06-2009, 11:43
fota warta 1000, mina modelki... bezcenna:)
Wyostrz trochę zdjęcie po zmniejszeniu, a przed wklejeniem podpisu i będzie dobrze (sprawdziłem). Ogólnie całkiem przyjemnie.