Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Madzia, studyjnie..

Wczoraj mialem okazje skorzystac z lamp i parasolek znajomego, zanim przystapilem z Madzia do "sesji" zrobilem takie oto zdjecie probne, bez makijazu, stroju, fryzury etc.. Ale wlasnie przez to ze jest zrobione tak bez przygotowan, jakos do mnie wyjatkowo przemawia.

Zapraszam do konstruktywnej krytyki, w koncu sa to moje poczatki. Pozdrawiam
    Zdjęcie 1.
    Nikon D80, 50 f/1.8, 85 f/1.8, T-na 12-24, Praktica MTL... i wiele, wiele chęci.
    Mój pierwszy w życiu blog

Domyślnie

a ostrość to ustawiałeś na tym profi podpisie? bo całość jakaś taka mydlana no i dodajmy nierówne nieładne oświetlenie twarzy
    modelka całkiem zacna tylko fotograf jeszcze musi się podszkolić

Domyślnie

za Jackiem. Brak ostrości, modelka na plus.

Domyślnie

qrcze, rzeczywiście jest nieostro, chociaż przyznam szczerze, że nie dostrzegałem tego wcześniej patrząc na tą fotkę. Jacku, podpowiedz mi wobec tego czy w przypadku focenia w studio lepiej jest ustawiać ostrość na auto czy manualnie kombinować? Wiem, że w zależności od oczekiwanego efektu można ręcznie ostrzyć jakiś wybrany element, ale co w przypadku gdy chce mieć ostry powiedzmy cały kadr?
    Nikon D80, 50 f/1.8, 85 f/1.8, T-na 12-24, Praktica MTL... i wiele, wiele chęci.

Domyślnie

ale co w przypadku gdy chce mieć ostry powiedzmy cały kadr?
    zwiekszasz przyslone = mocniej dopalasz swiatlo
    500px.com/kubasikorski

Domyślnie

Właśnie te cholerne lampy które miałem świeciły z jednakową siłą, ale mimo wszystko dzięki za uwagi.

Domyślnie

Cyrasek, ustaw przynajmniej ostrosc na oczy. W koncu to ma byc portret a w wiekszosci przypadkow podkresla sie oczy fotografowanej osoby. Poszukaj w necie albo nawet tutaj na forum informacji z przykladami jak ustawiac lampy zeby uzyskac dany efekt.

Mnie osobiiscie drazni prawa strona bialy material pod czarnym sprawia wrazenie wklejonego a ta prawie prosta linia bieli to poteguje. Poza tym przydaloby sie chyba choc troche pokazac strukture sweterka, zeby nie byl czarna plama. Podobnie przy przejsciu po prawej wlosow i skory. W czarno bialej byloby to bardziej na plus. Tutaj wrecz odwrotnie.
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cyrasek Zobacz posta
    Właśnie te cholerne lampy które miałem świeciły z jednakową siłą, ale mimo wszystko dzięki za uwagi.
    Jesli to blyskowe, a sadze , ze tak to napewno miales mozliwosc regulacji. Foto studyjne to nie jest prosta sprawa, jeszcze jak masz jedna lampę, to efekt mozesz przewidziec. Gorzej jak dochodza 2-3 bo o ile w zastanym swietle latwo sobie poustawiac, o tyle przy blysku efekty beda zupelnie inne.
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

Thx Jarek za cenne wskazówki.

Domyślnie

fota warta 1000, mina modelki... bezcenna
    FX|N24-70|S50 1.4|Sami14|SB-900|SB-800
    flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów