PDA

Zobacz pełną wersję : D60

Cinoj
01-06-2009, 19:51
Witam, jestem tutaj nowy i mam kilka pytań.
Poszukuję jakieś lustrzanki do fotografowania na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych, czy też robienia zdjęć na wakacjach.
Przymierzam się do zakupu D60 i tutaj pytanie: będzie on odpowiedni do w/w zastosowania? Co musiałbym dokupić? Jeśli można to podajcie od razu modele itp.
Chyba, że w takim wypadku będzie lepszy inny aparat, to chętnie o nim się czegoś dowiem ;)

Pozdrawiam,
Marcin.

Maciek R
01-06-2009, 19:59
Najlepiej podaj przedział cenowy, w którym możesz "operować".

elfi
01-06-2009, 20:00
Będzie dobry.... ale wszystko zależy ile masz kasy na pozostały sprzęt.

Cinoj
01-06-2009, 20:03
Myślę, że ok. 3000zł maksymalnie ;)

Pozdrawiam,
Marcin.

blackside
01-06-2009, 21:28
Pewnie mnie wyśmieją... ale co tam
Myślę że zestaw D60 + 18-105VR + SB-400 + dodatkowa bateria+ osłona przeciwsłoneczna- powin Cię w zupełności zadowolić.
Masz dość uniwersalny zakres, do pomieszczeń i nie tylko masz lampę<może słaba ale zawsze niemal 2x mocniejsza od wbudowanej>

emsolo
01-06-2009, 21:51
a moze wystarczy kompakt z tej rodziny " lustrzanko podobnych" jakis lumix albo fujifilm

abiele
01-06-2009, 21:56
Nie kupuj kompaktu. Kup lustro i rób zdjęcia. Ja kiedyś kupiłem hybrydę i teraz żałuję. Nawet córka nie chce tej hybrydy... cyknęła kilka zdjęć d90 i chce tylko takie lustro!

Cinoj
01-06-2009, 21:59
Nie biorę nic innego pod uwagę, niż lustro :)
Ponieważ obecnie jestem posiadaczem w miarę dobrej małpki firmy konkurencyjnej - Ixusa 960 IS.
Dzięki za porady i czekam na więcej.
Pozdrawiam.

Majek
01-06-2009, 22:21
Blackside dobrze radzi. D60 + N18-105VR (lepszy by był 18-200, ale byś wyskoczył poza założony budżet) + SB400.

K0L0
01-06-2009, 22:44
Chcesz robić wakacje, imieniny.. czyli wszystko, bo portrety, krajobrazy, architekturę itd.
Potrzebujesz uniwersalnego obiektywu, np. N18-105(ok.1000zł) i tego szkła raczej bym się trzymał.
Do tego puszka MZ d5000(2400zł), bo bardzo dobra matryca, + uchylny LCD i filmiki.
W sumie wychodzi więcej niż podałeś, ale watro dopłacić. Masz porządny nowoczesny sprzęt, bardzo dobrą jakość obrazu, nieporównywalnie większe możliwości niż fotografując kompaktem, z czasem rozbudowanie zestawu o lampę, obiektywy, filtry, statyw.....(kolejność wg potrzeb)

SlaWasII
02-06-2009, 09:12
Blackside wygrywa piwo!
W tej kasie nie ma nic lepszego ponad to, co radzi blackside. Chyba, że dołożysz tak jak radzi KOLO... N18-105 to jest kit nad kity... ;)

Ja osobiście, jakbym miał dokładać cztery stówy, to wziąłbym jakąś jasną Sigmę (http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1303856&postcount=14) + D60.

Cinoj, jeśli się pasjonujesz fotografią, to raczej na tym nie poprzestaniesz - jakieś tele, torba, filtry, statyw, lampa i już masz następne ileś tam kilo-złotówek... ;) To wciąga!
I jeszcze jedno. W lepszych modelach od D60 płacisz za ergonomię, szczelną obudowę, jakość AF, mniejsze szumy, LV, szybkostrzelność, jakieś tam kamerowanie, GPS-y itd. Jaką lustrzankę byś nie kupił, to IMO najważniejszy dla zdjęć jest obiektyw i fotograf. A często nawet w odwrotnej kolejności - choć ja wolę taką! :mrgreen:

wilczyduch
02-06-2009, 09:19
cinoj - myślę że przy wyborze nikona warto wziąć jeszcze pod uwagę to czy body ma silniczek czy nie. Jeśli kupisz d40/d60 to na obiektywach bez silniczka nie będzie działał AF i będziesz musiał ostrzyć ręcznie. Czy nie lepiej zastanowić sie nad używką? jakiś d70 albo d80 ?

SlaWasII
02-06-2009, 09:35
Wilczyduch ma rację. Z obiektywów Sigmy do D60 w zasadzie tylko te z HSM. W Nikkorach AF-S. Jednak to zaczyna być jakby standardem... Tamron nie produkuje już szkiełek bez silnika!

Cinoj
02-06-2009, 19:55
Czyli co radzicie?:>
Bo zupełnie nie wiem, o czym piszecie ;)
I jeszcze jedno: strasznie podobają mi się takie zdjęcia, że np. osoba na nim jest wyraźna, a tło zamazane. Czy by takie coś zrobić muszę dokupić jakieś filtry czy coś?

Pozdrawiam,
Marcin.

elfi
02-06-2009, 19:57
Dokupić na pewno :), dobrą książkę o fotografii.....
Do tego typu zdjęć nie trzeba filtrów...

SlaWasII
02-06-2009, 20:15
Czyli co radzicie?:>
Bo zupełnie nie wiem, o czym piszecie ;)
Piszemy o tym, że są obiektywy z własnym napędem AF i bez tego napędu (napędzane z body). D60 nie ma silnika AF w body. W skrócie mówi się, że nie ma śrubokręta... ;) Tak więc obiektywy bez własnego napędu, z d60 będą musiały być ostrzone ręcznie.

Cinoj
02-06-2009, 21:23
A ten 18-105VR posiada napęd?

Piotr_
02-06-2009, 21:27
A ten 18-105VR posiada napęd?

Tak.

Napęd mają obiektywy z oznaczeniem AF-S u Nikona i HSM u Sigmy.

elfi
02-06-2009, 21:28
A tak przy okazji: co sądzicie o tym obiektywie 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM?

K0L0
02-06-2009, 21:32
A tak przy okazji: co sądzicie o tym obiektywie 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM?

przy okazji czego?

elfi
02-06-2009, 21:33
Sorry, nie ten dział :???:

przemo1978
02-06-2009, 21:47
Ja jestem posiadaczem D60 od roku. Zaczynałem od D60 + tamron 18-200 i na początek myślę że to wystarczy.
Obiektyw w miarę przyzwoity ja na swą cenę ( bez stabilizacji ) oczywiście ma swoje mankamenty jak na spacerzooma przystało (między innymi cień na zdjęciu na dole przy użyciu lampy po ciemku- ale każdy tak ma przy wbudowanej lampie). Zestaw na początek jak najbardziej dobry dla amatora. A co zdjęć z rozmazanym tłem to masz na myśli foty wykonane z zastosowaniem głębi ostrości tu masz parę słów http://szerokikadr.pl/poradnik/artykul/glebia_ostrosci/ - całość sobie przeczytaj ...
pozdrawiam

pytajaca
02-06-2009, 22:03
jak dla mnie minimalna wada D60 jest to, że osłona na obiektyw nie 'dynda' na smyczce tylko jest luzem, chyba, że ja nie odkryłam jakiegoś patentu.
znając siebie pewnie gdzieś zawieruszę owy dekielek. moje pytanie: czy (bo nie wiem tego jeszcze) są jakieś filtry? czy inne osłony które mogę nałożyć na obiektyw w czasie spacerowania i polowania na obiekty, tak żeby uchronić go przed zapylaniem itp.?

raddeli
02-06-2009, 22:21
jak dla mnie minimalna wada D60 jest to, że osłona na obiektyw nie 'dynda' na smyczce tylko jest luzem, chyba, że ja nie odkryłam jakiegoś patentu.

To i ja się podepnę. Jest jakiś patent na to?

moje pytanie: czy (bo nie wiem tego jeszcze) są jakieś filtry? czy inne osłony które mogę nałożyć na obiektyw w czasie spacerowania i polowania na obiekty, tak żeby uchronić go przed zapylaniem itp.?

Ja na co dzień używam filtra UV, ale nie wiem czy o to Ci chodzi.

pytajaca
02-06-2009, 22:23
zastanawiam sie nad tym patentem. moze jakas minidziurke nawiercic i pętle zrobic? wlasnie nie wiem czy o taki filtr chodzi:) chcialabym taki co to ochroni a nie sprawi, że beda jakies "zakłócenia" przy robieniu zdjęć.

raddeli
02-06-2009, 22:28
No to UV-ka będzie w sam raz. Jak chcesz uzyskać jakieś efekty to już inny filtr, np. polar czy połówkowy.
Nad przywiązaniem dekielka też myślałem. W moim starym Fuji dekielek fabrycznie był uwiązany na sznurku i nie było problemu.

Piotr_
02-06-2009, 22:31
Można sobie kupić dekiel ze sznurkiem.

przemo1978
02-06-2009, 22:34
można kupić naklejany(do dekla, po odtłuszczeniu np prefumami) i mocowany albo tylko paskiem albo metalową klamrą do paska ( moim zdaniem paskiem lepiej)

raddeli
02-06-2009, 22:35
Można sobie kupić dekiel ze sznurkiem.

O widzisz, trzeba będzie tak zrobić. Dzięki za info :)

SlaWasII
02-06-2009, 22:45
Na co dzień filtr UV + lens hood. Często przedzieram się przez różne chaszcze i innej opcji sobie nie wyobrażam. Dekielek schowany by nie zawadzał... ;)

E:
A ten naklejany to o kant rozbić. Miałem taki do Praktiki i po jakimś czasie zaczął się odklejać. Nawierciłem więc w plastiku dekielka dziurkę fi 1mm i po przewleczeniu sznureczka przykleiłem poksipolem. Zrobiłem to ze 20 lat temu i trzyma się do dzisiaj.

kronos28
02-06-2009, 22:57
To i ja się podepnę. Jest jakiś patent na to?

ja mam super patent - mam go zawsze przy sobie, jest zawsze pod ręką, w wygodnym miejscu i łatwo dostępnym, nigdy mnie nie zawiódł, jest po prostu niezastąpiony...

a ów patent zwie się kieszeń :shock:...

Wszelkiego rodzaju mocowania dekli do obiektywu, aparatu czy czego tam jeszcze wkurzają nieziemsko, bo takie badziewie dynda pod aparatem co po prostu przeszkadza przy fotografowaniu... ALe to trza przerobić samemu aby się o tym przekonać, widocznie.

Poza tym to wygląda na maxa idiotycznie :D i nie wyskakiwać mi to z tekstem o "praktyczności" i "bo sie nie zgubi" bo to wcale nie jest praktyczne a co do gubienia... proste - nauczyć się pilnować własnych rzeczy (wychodzi taniej i prościej niż jakieś naklejane sznureczki i inne dueprele).

pytajaca
03-06-2009, 11:09
czy chodzi np. o taki filtr ? http://www.pstryk.pl/details:4053/hoya+uv+seria+g+55mm

lewAp7
03-06-2009, 12:39
czy chodzi np. o taki filtr ? http://www.pstryk.pl/details:4053/hoya+uv+seria+g+55mm
Tak, jednak celuj w wyższą półkę... Na optycznych chyba jest test filtrów UV, na tym forum też jest sporo do poczytania (jest nawet odpowiedni dział: http://www.forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=75), w wyszukiwarkach internetowych też coś się znajdzie na hasło, np.: "jaki filtr UV"

sokrates
03-06-2009, 12:42
cinoj - myślę że przy wyborze nikona warto wziąć jeszcze pod uwagę to czy body ma silniczek czy nie. Jeśli kupisz d40/d60 to na obiektywach bez silniczka nie będzie działał AF i będziesz musiał ostrzyć ręcznie. Czy nie lepiej zastanowić sie nad używką? jakiś d70 albo d80 ?
problem braku silnika w body to można już między bajki wsadzić, lepiej iść w stronę lepszej matrycy CMOS.

Photoartbox
03-06-2009, 12:55
problem braku silnika w body to można już między bajki wsadzić, lepiej iść w stronę lepszej matrycy CMOS.

Tak? To co polecisz ze stalek do portretu? :razz:

swider
03-06-2009, 13:21
50/1.4 af-s :)

Photoartbox
03-06-2009, 14:02
50/1.4 af-s :)

Pytam powaznie. Ja tez robie portrety nawet 20-ka, ale jest wielu, ktorzy twierdza, ze 50-ka znieksztalca, przerysowuje itp. Niestety nadal brakuje AF-S 85, a co jest najwazniejsze, starsze wersje szkiel sa czesto swietne optycznie, bardzo dobrze wykonane i duuuzo tansze niz ich odpowiedniki z AF-s, dlatego nadal uwazam, ze posiadanie body ze srubokretem, jest uzasadnione.

raddeli
03-06-2009, 15:10

Ja używam dokładnie tego: http://allegro.pl/item648334470_filtr_ochronny_uv_hoya_hmc_52_52mm.h tml - akurat u tego gościa znalazłem (to nie jest reklama)
Wcześniej miałem jakiś tani badziew za 10 zeta, ale jak sobie trochę poczytałem to zmieniłem zdanie i kupiłem coś takiego. Polara tez kupiłem firmowego.

pytajaca
06-06-2009, 18:48
o i jeszcze kolejna uwaga do aparatu. szkoda, ze nie ma live view, bo jednak troche oko się męczy z czasem (rozbestwiona), i że klapka LCD nie odchyla się, nawet jak to w moim starym Olku bylo. troche nie poręcznie jest się tarzać po mokrej trawie, albo chcać sfotografować dość male zwierze;)

jasiugoledowski
07-06-2009, 14:08
o i jeszcze kolejna uwaga do aparatu. szkoda, ze nie ma live view, bo jednak troche oko się męczy z czasem (rozbestwiona), i że klapka LCD nie odchyla się, nawet jak to w moim starym Olku bylo. troche nie poręcznie jest się tarzać po mokrej trawie, albo chcać sfotografować dość male zwierze;)

Uroki fotografii.
Nie sztuka położyć aparat na Ziemi i niech sam foci..

Pozdrawiam..

pytajaca
08-06-2009, 13:11
sztuka polożyć się na zmieni w zagrodzie kur.. gdzie same twarde dowody;)

raddeli
08-06-2009, 13:20
sztuka polożyć się na zmieni w zagrodzie kur.. gdzie same twarde dowody;)

Chcesz zrobić zdjęcie tego co widzi kura? Wczuj się w kurę :mrgreen:

jacektechnik
09-06-2009, 02:54
Ano właśnie jak na mnie wszystkie udziwnienia typu odchylane LCD czy też LV albo nagrywanie filmów to ułatwienia dla pstrykaczy a nie ludzi których fotografika naprawdę pasjonuje. A co mieli powiedzieć ludzie fotografujący lustrzankami analogowymi. Oni nawet nie marzyli o takich bajerach a zdjęcia mieli o niebo lepsze niż dziś współcześni fotograficy. Sztuką nie jest mieć wybajerzony i udziwniony sprzęt a właściwe spojrzenie na świat i dużo samozaparcia oraz poświęcenia. Wtedy kiedy wyjdzie nam niesamowite foto będziemy jeszcze bardziej dumni i nie z odchylanego LCD super matrycy czy LV tylko z siebie ze potrafiliśmy zrobić coś wbrew sobie dzięki czemu osiągnęliśmy sukces w postaci niepowtarzalnej fotki.

cornicova
09-06-2009, 23:38
Witam Was.
Ja również podpisuję się pod pytaniami i dokładam swoje: Wiem, że do D60 (którą również i ja posiadam) potrzebne są obiektywy z AF-S. Chciałabym kupić sobie stałkę f/1,8 50mm a wiem, że ona jest bez -S. Czy bardzo odczuję brak działania autofocusa? Czy są może jakieś przejściówki (o takich słyszałam), które wspomogłyby pracę z tym obiektywem? Nigdzie nie mogę się tego doszukać, a moje miasto to dziura pod względem technologii :)
Z góry dziękuję

tomba1982
10-06-2009, 12:19
witam

chciałem zapytać
1. jaki wybrać pomiar ekspozycji
matrycowy, centralny, czy też punktowy??
2.jaki wybrać tryb AF: jednopolowy, dynamiczny czy tez pierwszy plan.

czym te ustawienia się różnią?

i jakie wybrać jako najbardziej uniwersalne?

swider
10-06-2009, 15:17
chciałem zapytać

Teraz mi rece opadly... nie wiem czy sie smiac czy plakac? Ludzie... co sie z Wami dzieje?

WSZYSTKO pisze w instrukcji - wszystko!

Ide sobie golnac setke bo nie dam rady :neutral:

velaskez
10-06-2009, 15:33
Teraz mi rece opadly... nie wiem czy sie smiac czy plakac? Ludzie... co sie z Wami dzieje?

Swiderku...bo ja nie dam rady.
Mowi sie "jest napisane" a nie pisze :-P

raddeli
10-06-2009, 15:34
A jaa ciiii powieeemmmmm, żzżże jakkk czyttttam taaaakkkiee ppppytttannnnia to sięęęę zasttttaaaanawwwaiam czy tooo ja piiiłem czyyy pytttająąący :mrgreen:

A tak zupełnie na trzeźwo - instrukcja jest po to dołączana do sprzętu, żeby z niej korzystać. Jak kupiłem swoją D60 to zacząłem od lektury. Przeczytałem całą i do tej pory do niej wracam, Leży sobie na widocznym miejscu, pod ręką - nie w pudełku.

swider
10-06-2009, 15:42
Swiderku...bo ja nie dam rady.
Mowi sie "jest napisane" a nie pisze :-P
Ty juz lepiej nie czytaj tego watku ekoneta bo zaczynasz marudzic :p I nie badz taki purysta jezykowy. Polska jezyka, trudna jezyka :p

tomba1982
10-06-2009, 19:01
no cóż instrukcja owszem charakteryzuje pewne pojęcia więc w teorii rozumiem o co chodzi, a ja pytam doświadczonych praktyków co i jak stosować bo:

1) teoria i praktyka nie zawsze idą w parze
2) jestem początkujący
3) od tego jest forum, żeby pytać i odpowiadać, a nie robić niepotrzebne uwagi - każdy kiedyś zaczynał i tez pewnie miał dużo pytań i wątpliwości.

pozdrawiam.

SlaWasII
10-06-2009, 19:11
chciałem zapytać

Ad 1.
Zasadniczo polecam matrycowy na co dzień. Centralny i punktowy jest do zadań specjalnych (portret, makro).

Ad 2.
To zależy jaki masz aparat. Dla 3 punktów jakie mam w D60 tylko i wyłącznie jeden punkt, najczęściej środkowy (krzyżowy). IMO. Wszelkie dynamiczne, to jest w tym przypadku jakieś nieporozumienie. Przy 11 polach nie wiem, ale z tego co próbowałem, można całkiem śmiało zdać się na dynamiczny bądź pierwszy plan. Aczkolwiek to zależy od indywidualnych preferencji, ilości światła, itd. Jak jest mało światła, to wiadomo - będzie duża dziura i mała głębia ostrości. Tu automatyka może czasem wymięknąć i wyostrzyć nie to co trza. Jak Ci zależy na małej GO, to IMO najlepiej ostrzyć w konkretny punkt.

Czym się różnią? Odsyłam do instrukcji i literatury.

kronos28
10-06-2009, 19:23
witam

chciałem zapytać

:? no to... odpowiedź niżej...

Witam Was.
Ja również podpisuję się pod pytaniami i dokładam swoje: Wiem, że do D60 (którą również i ja posiadam) potrzebne są obiektywy z AF-S. Chciałabym kupić sobie stałkę f/1,8 50mm a wiem, że ona jest bez -S. Czy bardzo odczuję brak działania autofocusa? Czy są może jakieś przejściówki (o takich słyszałam), które wspomogłyby pracę z tym obiektywem? Nigdzie nie mogę się tego doszukać, a moje miasto to dziura pod względem technologii :)
Z góry dziękuję

tobie odpowiem mimo że bylo wiele razy - zalezy co chcesz fotografować. Obiekty poruszające sie szybko (dzieciary), dynamiczne sceny to będzie katorga z manualnym ostrzeniem i dziurką od klucza zamiast wizjera w d60. Sceny statyczne (spokojny portret, widoczki etc.) to nie bedzie jakiś problem. Nie ma żadnych "przejściowek" które niby to wspomagają ostrzenie (no chyba że matówka z klinem i rastrem ale przejściówka to to nie jest).

polej i mnie... albo przynieś całą flaszkę, ja przyniose szklanki i ogórki...

no cóż instrukcja owszem charakteryzuje pewne pojęcia więc w teorii rozumiem o co chodzi, a ja pytam doświadczonych praktyków co i jak stosować bo:

1) teoria i praktyka nie zawsze idą w parze
2) jestem początkujący
3) od tego jest forum, żeby pytać i odpowiadać, a nie robić niepotrzebne uwagi - każdy kiedyś zaczynał i tez pewnie miał dużo pytań i wątpliwości.

pozdrawiam.

no dobra

chciałem zapytać

taki jaki jest wymagany do danego tuypu sceny, światła, tematu, który fotografujesz oraz tego co chcesz osiągnąć

taki jaki jest wymagany i najlepszy do danego typu sceny, tematu, dynamiki, tematu który fotografujesz oraz tego co chcesz osiągnąć...

sposobem działania i wpływem na efekt końcowy zwany zdjęciem.

nie ma najbardziej uniwersalnych - wszystko zależy co fotografujesz i co chcesz osiągnąć...

Chryste... czemu, ludzie, podchodzicie do fotografii jak do czegoś w czym istnieją "jedynie słuszne uniwersalne nastawy". Otóż "newsflash" dla was - nie ma "uniwersalnych" ustawień. Zakupiliście aparaty, które posiadają szereg funkcji (różne tryby pomiaru światła, pracy AF, programy PSAM itd.) i te funkcje to NARZĘDZIA, którymi można osiągnąć różne efekty. To tak jak z dłutem rzeźbiarza - nie ma jednego do wszystkiego - jest 10000 różnych dłut i dłutek, z różnymi końcówkami (owalnymi, ściętymi, żłobiącymi i co tam jeszcze) a do tego różne młoteczki, papiery ścierne itd. Wszystko to są NARZĘDZIA, które w rękach sprawnego rzeźbiarza potrafią zamienić zwykły kawał drewna/skały/lodu etc. w piękny posąg "Dawida"...

Dlatego kiedy i jak wykorzystywac owe funkcje zależy od warunków, tematu i TEGO CO CHCE FOTOGRAFUJĄCY OSIĄGNĄĆ...

Dostatecznie zrozumiale to wytłumaczyłem?

Co można i jak za pomoca owych funkcji osiągnąc i jak działają jest opisane wręcz łopatologicznie w instrukcji obsługi (wczoraj miałem w lapach instrukcję od d60). Ja wiem, że tradycja czytania ze zroumieniem, w tym narodzie, umiera no ale litości - tam są też obrazki (jak i w samym menu d60 po wciśnięciu guziora z "zapytajnikiem") ...

SlaWasII
10-06-2009, 19:33
Koledzy!
Faktem jest, że czytanie nie boli. Ale spróbujmy podyskutować, doradzić, zachęcić. Ktoś, kto w teorii jest cienki, po takich kilku postach może się zniechęcić. Spróbowałem wyżej coś napisać. Pytanie było trudne, bo bardzo ogólne i nie wiadomo jaki sprzęt posiada tomba. Zapewne D60. Ale zawsze zamiast ochrzaniać, warto napisać dwa zdania. Ja napisałem. Nie trzeba pisać elaboratów wyjaśniających dogłębnie wszystko. Jeden napisze to, drugi tamto, będzie mała, kulturalna napinka... można jakieś wnioski wyciągnąć.
Mogłem napisać w tych dwóch zdaniach jakąś głupotę. Niech mi to ktoś wytknie i pogadamy. Też się uczę. Całe życię się uczę.

Tak to widzę.
I na zdrowie! A ogórki są najlepsze na zakąskę... ;)

kronos28
10-06-2009, 20:41
Ad 1.
Zasadniczo polecam matrycowy na co dzień. Centralny i punktowy jest do zadań specjalnych (portret, makro).

Ad 2.
To zależy jaki masz aparat. Dla 3 punktów jakie mam w D60 tylko i wyłącznie jeden punkt, najczęściej środkowy (krzyżowy). IMO. Wszelkie dynamiczne, to jest w tym przypadku jakieś nieporozumienie. Przy 11 polach nie wiem, ale z tego co próbowałem, można całkiem śmiało zdać się na dynamiczny bądź pierwszy plan. Aczkolwiek to zależy od indywidualnych preferencji, ilości światła, itd. Jak jest mało światła, to wiadomo - będzie duża dziura i mała głębia ostrości. Tu automatyka może czasem wymięknąć i wyostrzyć nie to co trza. Jak Ci zależy na małej GO, to IMO najlepiej ostrzyć w konkretny punkt.

Czym się różnią? Odsyłam do instrukcji i literatury.

Koledzy!
Faktem jest, że czytanie nie boli. Ale spróbujmy podyskutować, doradzić, zachęcić. Ktoś, kto w teorii jest cienki, po takich kilku postach może się zniechęcić. Spróbowałem wyżej coś napisać. Pytanie było trudne, bo bardzo ogólne i nie wiadomo jaki sprzęt posiada tomba. Zapewne D60. Ale zawsze zamiast ochrzaniać, warto napisać dwa zdania. Ja napisałem. Nie trzeba pisać elaboratów wyjaśniających dogłębnie wszystko. Jeden napisze to, drugi tamto, będzie mała, kulturalna napinka... można jakieś wnioski wyciągnąć.
Mogłem napisać w tych dwóch zdaniach jakąś głupotę. Niech mi to ktoś wytknie i pogadamy. Też się uczę. Całe życię się uczę.

Tak to widzę.
I na zdrowie! A ogórki są najlepsze na zakąskę... ;)

Wszystko piknie ładnie i w ogóle ale to wszystko sa preferencje. Jedni matrycowego nie trawią, inni uzywają go non stop, jeszcze inni (np. ja uzywają go w niektórych warunkach a do innych typów foto np. portret to leci CW...) itd.

Co do trybu pracy AF. To samo - do scen statycznych (widoczki, spokojny portret etc.) AFS a do scen dynamicznych, panoramowanie itd. to jasne że AFC... ale to jest w instrukcji... Takie bajery jak przekadrowywanie z zablokowanym AF itd. to juz jak pisalem - zależy co chce się osiągnąć...

To pytanie nie bylo ogólne tylko to pytanie(a) było z serii tych "odpowiedź JEST w instrukcji obsługi" a jak to się wykorzysta (te funkcje) to juz totalnie zależy od indywidualnych potrzeb/preferencji fotografującego. AMEN.
Nie ma "uniwersalnych" ustawień... i to należy z całą stanowczością podkreślać...

swider
10-06-2009, 20:50
polej i mnie... albo przynieś całą flaszkę, ja przyniose szklanki i ogórki...

I na zdrowie!
No to najlepszego Panowie! Pozostaje mi sie upic... bo pewnych rzeczy nie ogarniam.

SlaWasII. Mozna pomagac, doradzac, ale do diabla, jeszcze raz napisze - WSZYSTKIE te informacje sa zawarte w instrukcji. To tak jakby pytac: A jak trzymacie wiertarke? Tak zeby bylo wygodnie i coby dziura sie ladnie wywiercila.

Zgoda, ze kazdy kiedys zaczynal, nie orientowal sie co i jak, ale... skoro ja moglem przeczytac (na poczatku swojej drogi fotograficznej) cala instrukcje, ze dwie ksiazki i wertowalem forum, a dopiero na koncu zadawalem pytania to bede tego wymagal od innych. Czytanie nie boli - naprawde :)

SlaWasII
10-06-2009, 21:44
Masz całkowitą rację! Też tak uważam. Można doradzać i należy czytać instrukcję.

No to najlepszego Panowie!
Tylko koniecznie muszą być kwaśne! ;)

raddeli
10-06-2009, 21:49
Ufff, temat się rozwinął, nie ma co.
Jak to ze mną było: ano, zacząłem od czytania instrukcji, potem był zakup paru książek i dopiero po lekturze tychże i próbach z aparatem w ręku dochodziłem jakoś do celu. (I dalej nie wiem wszystkiego, i dalej do nich zaglądam).
Polecam serię książek Bryana Petersona "... bez tajemnic" (Ekspozycja..., Czas naświetlania... i Fotografia kreatywna...). Nie pamiętam już dokładnie w której, ale w jednej z nich jest dość dokładnie opisane kiedy używać jakiego trybu pomiaru.
No, niestety, ale nie da się zakończyć na zakupieniu aparatu i żeby zdjęcia wychodziły "cud, malina" - trzeba jeszcze łyknąć trochę teorii, która według mnie jest niezbędna.

W spiżarni mam parę półek z ogórkami, reszta we własnym zakresie. :mrgreen:

swider
10-06-2009, 23:28
Tylko koniecznie muszą być kwaśne! ;)
Nie inaczej :)

Jak to ze mną było: ano, zacząłem od czytania instrukcji, potem był zakup paru książek i dopiero po lekturze tychże i próbach z aparatem w ręku dochodziłem jakoś do celu. (I dalej nie wiem wszystkiego, i dalej do nich zaglądam).
I to jest bardzo dobre podejscie. Zeby tak kazdy chcial robic...

W spiżarni mam parę półek z ogórkami, reszta we własnym zakresie. :mrgreen:
Ogorkami sie wkupil juz kronos musisz przyniesc co innego :D

Wyrwa
16-06-2009, 12:21
Witam, to może i ja w tym wątku o D60, którego posiadam od tygodnia :)
Wiem, wiem, są lepsze ale na czymś się trzeba nauczyć...
Proszę Was bardziej doświadczonych o poradę na temat jaki zakupić obiektyw poza kitowym który mam.
1. Już wyczytałem, że potrzebuję mieć do zdjęć portretowych stałkę, ale jaką konkretnie 50mm
2. też mam w planach ze względu na zainteresowania i plany robienia zdjęć w plenerze (głównie zwierzęta i ptaki) 18-200 i tutaj też pytanie który, czy Nikkora czy np Tamrona lub Sigmę
3. proszę również o poradę jakie kupić konkretnie filtry UV oraz polaryzacyjny.

Jeśli ktoś już podejmie się próby polecenia czegoś początkującemu to proszę też o jakieś krótkie uzasadnienie, że lepszy ten a nie ten itp.

Z góry dzięki za pomoc.

swider
16-06-2009, 19:36
1. Już wyczytałem, że potrzebuję mieć do zdjęć portretowych stałkę, ale jaką konkretnie 50mm
Jak budzetowo to 50/1.8 tyle, ze nie bedziesz mial AF. Jesli chcesz miec AF to albo nowy N 50/1.4 albo Sigma.

2. też mam w planach ze względu na zainteresowania i plany robienia zdjęć w plenerze (głównie zwierzęta i ptaki) 18-200 i tutaj też pytanie który, czy Nikkora czy np Tamrona lub Sigmę
Zaden z tych. To sa tzw. obiektywy spacerowe :) Na zwierzeta i ptaki to najmniej 300mm na dluzszym koncu. N 70-300 w przedziale do 2tys. zl bedzie najlepszym wyborem.

3. proszę również o poradę jakie kupić konkretnie filtry UV oraz polaryzacyjny.
Ja uzywam Marumi. Wg mojej oceny posiadaja najlepszy stosunek jakosc/cena.

Wyrwa
17-06-2009, 08:31
Dzięki za informacje Gaduła

Wyrwa
17-06-2009, 11:01
Ups Przepraszam Ciebie Świder :) dobrze że nie napisałem o sobie oszczędny w słowach, sorka za pomyłkę :)

swider
17-06-2009, 11:26
Dzięki za informacje Gaduła
hehehehe... :lol: dobre to bylo :D