Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bukowy las
Co sądzicie?
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=a7dcw0vgvt3n57hdlbb7.jpg)
dla mnie bardzo fajnie. światło ciekawie zagrało w tym kadrze. może przydałoby się odrobinę jaśniej w cieniach
Marcin T
01-06-2009, 16:50
Kadr nie bardzo mi podchodzi ale światełko i kolory bomba :)
Gdyby powyciągać pnie z cieni ale nie za mocno by mroczny klimat pozostał i dać to w kwadrat byłoby bardzo ciekawie. Obecnie w poziomie nie ma tak na prawdę gdzie oka zatrzymać.
borregaard
01-06-2009, 20:07
Może być pięknie,ale trzeba trochę roboty włożyć....:-D
Gdyby powyciągać pnie z cieni ale nie za mocno by mroczny klimat pozostał i dać to w kwadrat byłoby bardzo ciekawie. Obecnie w poziomie nie ma tak na prawdę gdzie oka zatrzymać.
O kwadracie nie myślałem ale warto spróbować, co do cieni to celowo jeszcze przyciemniałem. Zamiar był taki jak trafnie zauważyłeś aby spotęgować mroczny klimat, może ciut za mocno ale zawsze można jeszcze...
Może być pięknie,ale trzeba trochę roboty włożyć....:-D
:)
Pozdrawiam i dziękuję za komentarze.
Za dwoma poprzednikami ;)
A jakby tam na dole była mgiełka....:mrgreen: ale to tylko koncert życzeń. Ogólnie za poprzednikami :)
generalnie fajny klimat :-D
Ja pierniczę, skręcam się z zazdrości ;-) Uwielbiam dobrą fotografię lasu. I szczerze gratuluję.
PS
Dążąc do ideału; wyprostowałbym drzewa, przyciemnił na górze w środku - tak zamknął kadr od góry, uczynił go przytulniejszym. No i jeśli to negatyw to popracował, powyciągał odrobinę szczegółów w cieniach. Rudości i ciężkie zielenie w dwóch odmianach są bardzo dobre jedyne co bym poprawił to pogasił przypadkowe światełka, bliki. Ale mnie nie słuchaj bo ja to zboczony jestem.
Są niedoróbki, ale ogólnie jest super, klimat pełną gębą.
jeżeli o mnie chodzi to do mnie trafia :-D światełko świetne !!!
pozdrawiam
P. S. No może ten kwadracik więcej magii by dodał
Kulten dobrze gada. Wlasnie tak trzeba zrobic.
...Dążąc do ideału; wyprostowałbym drzewa,...
Czy to żart czy na serio? Jak wyprostować drzewa???
Marcin T
03-06-2009, 09:35
Teraz już wiemy dlaczego w Puszczy Białowieskiej wszystkie drzewa są niczym maszty :mrgreen::mrgreen:;);)
Drzewa prostuje się korygując perspektywę, albo w czasie fotografowania, albo w czasie obróbki. Wśród fotografów architektury jest to zabieg niemal obowiązkowy. My leśni ludzie nie zawsze zwracamy na to uwagę. Zwężające się ku górze drzewa, w przeciwieństwie do budynków, są czymś naturalnym.
PS
Marcin T (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=385) jak maszty, bo ja lubię fotografować marzenia a nie rzeczywistość.
wojtek6308
03-06-2009, 10:39
Świetny klimacik :-D jest na co popatrzeć. Światło i kolorki bardzo
mnie się podobają :) co do kadru to może być kwadrat, ale chyba
w pionie też byłoby nieźle.
Czy to żart czy na serio? Jak wyprostować drzewa???
Co cię tak dziwi ? ;)
Proponuję przeczytać jeszcze raz wypowiedź kolegi jchyra, a szczególnie ostatnie zdanie :):) Każdy ma swoje wyobrażenie ideału i chwała za to, bo owocuje to tyloma spojrzeniami na jeden temat.
Ja pierniczę, skręcam się z zazdrości ;-) Uwielbiam dobrą fotografię lasu. I szczerze gratuluję.
PS
Dążąc do ideału; wyprostowałbym drzewa, przyciemnił na górze w środku - tak zamknął kadr od góry, uczynił go przytulniejszym. No i jeśli to negatyw to popracował, powyciągał odrobinę szczegółów w cieniach. Rudości i ciężkie zielenie w dwóch odmianach są bardzo dobre jedyne co bym poprawił to pogasił przypadkowe światełka, bliki. Ale mnie nie słuchaj bo ja to zboczony jestem.
Dziękuję za gratulacje
Co do waszych wszystkich sugestii, pewnie pokuszę się jeszcze raz na spojrzenie na tę fotografię i może jeszcze zaprezentuję efekty swojej pracy.
Przychylam się do opinii kolegów, że fota ma klimat,..myślę, że głównie dzięki kolorystyce i pięknemu oświetleniu,..dodał bym tylko delikatną kreskę oddzielającą kadr od tła...Pozdrawiam.