PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i Nikkor 50mm 1,8

Mielcar
31-05-2009, 23:35
Witam. Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu Nikona D90 z kitem i dodatkowo tym nikorem 50tką. Kupiłem ją bo była przez wszystkich polecana i oczekiwalem od niej dość dużo. Niestety, mam wrażenie, że z moją puchą nie współpracuje za dobrze. Po pierwsze po pierwszej sesji, ze 100 zdjęć żadne nie było ostre. Do tego coś szwankuje mi chyba z pomiarem światła, bo żeby zdjęcie wychodziło w miare realistyczne musiałem ekspozycję zmniejszac do -3, co chyba nie powinno mieć miejsca. To jst moje pierwsze lustro dlatego możliwe, że robie po prostu coś źle, więc przed pójściem do serwisu wolę się tu zapytać czy ktoś nie mial podobnej sytuacji i, ewentualnie, jak sobie z nią radzić. Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam

D.Anihilati
31-05-2009, 23:55
To moze chociaz jakis jpg z exifem?
Bo tak to wrozenie z fusow. A konkretniej z tendencyjnego opisu, po ktorym nasuwaja sie skrajne odpowiedzi: od wlacz AFa po oddaj puszke/obiektyw do naprawy/kalibracji.

maćko160
31-05-2009, 23:56
może nie włączyłeś śrubokręta w puszce:-D i dlatego zdjęcia nie były ostre, gdyż 50-tka nie ma własnego silnika

velaskez
01-06-2009, 01:49
A może waliłeś na f1.8 a to szkło mydli na tej przesłonie;)

sztefanek
01-06-2009, 02:19
A może używasz za długich czasów i do tego światło mierzysz punktowo?

Artur_A
01-06-2009, 03:29
A może wszystko na raz? :) Używam tego zestawu dość często i nigdy nie miałem żadnego z opisywanych przez Ciebie objawów. Specjalnego mydlenia przy 1.8 też ie zauważyłem, choć faktycznie rzadko go aż tak mocno otwieram

bladii77
01-06-2009, 07:21
Witam, mam ten sam zestaw i chodzi rewelacyjnie, ale.....nie od razu umialem focić ta stałką. trzeba się sporo nauczyć o świetle, ekspozycji, kadrowaniu. Pamietaj, że ten obiektyw na 1,8 ma maluteńką głebie ostrości. A i unikaj trybu auto, D90 kompletnie się na tym trybie nie sprawdza. albo manual, albo tryb A. No i sprawdz ustwienia AF, może masz wybrany jakis punktowy....Jak opanujesz zestaw, to juz 50-tki nie zdejmiesz zeby załozyc kita....ja nie zdejmuję :)

Pietern
01-06-2009, 09:37
Witam, mam ten sam zestaw i chodzi rewelacyjnie, ale.....nie od razu umialem focić ta stałką. trzeba się sporo nauczyć o świetle, ekspozycji, kadrowaniu. Pamietaj, że ten obiektyw na 1,8 ma maluteńką głebie ostrości. A i unikaj trybu auto, D90 kompletnie się na tym trybie nie sprawdza. albo manual, albo tryb A. No i sprawdz ustwienia AF, może masz wybrany jakis punktowy....Jak opanujesz zestaw, to juz 50-tki nie zdejmiesz zeby załozyc kita....ja nie zdejmuję :)

Obiektyw, jak obiektyw... Jakich specjalnych umiejętności musiałeś się do niego nauczyć, których nie wykorzystasz z innymi obiektywami? Zumowania nogami?
Jedyne co trzeba to ustawić przysłonę na max i zablokować.
Piotr
PS. I nie zgadzam się, że auto się kompletnie w D90 nie sprawdza, ja sprawdziłem i się sprawdza.

Mielcar
01-06-2009, 23:13
Fakt, zdjęcia robiłem głownie przy przesłonie 1,8, ale czasy były odpowiednie, nawet przy 1/100 nie było ostro. Pokasowałem te fotki, więc jutro jakieś zrobię i wrzucę. Pomiary światła robiłem wszystkie możliwe, podobnie z autofocusem. Zdaje sobie sprawę, że GO jest maleńka, ale u mnie nie występowała w ogóle. Silnik chyba mam włączony, bo pika mi kiedy "niby" łapie ostrość :p, ale jakoś na zdjęciu jej później nie ma. Być może rzeczywiscie musze sie nauczyc obslugiwac ten obiektyw, ale jakoś póki co wolałem tego kita 18-105, bo w nim wszystko zdaje się pracować w miare w porządku. Dzięki za podopwiedzi

D.Anihilati
01-06-2009, 23:35
Fakt, zdjęcia robiłem głownie przy przesłonie 1,8, ale czasy były odpowiednie

a to nie ma nic wspolnego z czasami

grafzero
02-06-2009, 09:49
Wyostrz ręcznie
Zrób dokładnie to samo zdjęcie z przesłoną 1.8 a potem 2.8(oczywiście zmieniając czas) i sprawdź czy różnią się ostrością. Jeśli mimo tej samej kompozycji na zdjęciu z 1.8 nie ma nic ostrego, to znaczy że obiektyw "mydli" przy tej przesłonie. Ja mam manualną 50 nikona i przy 1.8 jest bardzo miękka przy ostrzeniu na nieskończoność, o czym pamiętam i zawsze przymykam.

elanek
02-06-2009, 10:17
Problem dziwny, trza po prostu zobaczyć zdjęcia.
Moje puszki (w tym D90) nie mają problemów z 50. CO prawda rzadko jej używam (z powodu 30 i 85). Mam wrażenie, że szwankuje pomiar światła z 30/1.4. Znaczy mocniej naświetla. Z innymi stałkami i zoomami tak nie jest.

4FUN
02-06-2009, 22:05
Też mam d90 dokupiłem do niego 50 1.8 i używam go kiedy tylko mogę. Robi znacznie ostrzejsze fotki niż 18-105. Trzeba mieć jednak na uwadze, że przy 1.8 ciężko uchwycić coś ostro szczególnie jeżeli scena jest dynamiczna. Druga sprawa to to, że przy pełnej dziurze to szkło trochę mydli... Polecam przymykanie do 2.8

vinci99
02-06-2009, 22:51
Mi tez ta 50tka mydliła (jakieś 30 zdjęć na 40) do puki nie nauczyłem się podstaw fotografii - zwłaszcza przy przysłonie 1.8

katarina1
02-06-2009, 23:06
Ja mam d90 od dwóch tygodni. zgłebiam instrukcję i dużo próbuję.
Na co zwrócić uwagę przy trybie M.

XGrzesX
02-06-2009, 23:10

Na ustawienie odpowiednich parametrów.

Artur_A
02-06-2009, 23:27

:mrgreen:

swider
02-06-2009, 23:40
Ale to nie bylo pytanie tylko zdanie oznajmujace. Na koncu zdania jest kropka, a nie pytajnik :p

sztefanek
04-06-2009, 18:40
Fakt, zdjęcia robiłem głownie przy przesłonie 1,8, ale czasy były odpowiednie, nawet przy 1/100 nie było ostro. Są zdolni ,którzy potrafią poruszyć zdjęcia nawet przy czasie 1/250s,zresztą sam do nich należę:mrgreen:Pamiętaj,że 50mm na dx to prawie już tele więc naciskając spust musisz wstrzymać oddech(co zresztą się tyczy kazdej sytuacji).Ja stawiam na poruszenie.Sam aby uniknąć tego zjawiska przyklejam aparat poxipolem do betonu i mam problem z głowy ;-)

hedgehog
04-06-2009, 18:56
"Zdaje sobie sprawę, że GO jest maleńka, ale u mnie nie występowała w ogóle." - jak GO może nie występować? Jak otworzysz szkło do 1.8 to musi. Zresztą GO jest zawsze, chyba Waść mylisz pojęcia. Może być jedynie większa lub mniejsza.

Ja stawiam właśnie na to. Operowanie taką wartością przysłony na na dxie to gruba jazda, trzeba się nauczyć...