Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie D90 i Nikkor 50mm 1,8

Witam. Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu Nikona D90 z kitem i dodatkowo tym nikorem 50tką. Kupiłem ją bo była przez wszystkich polecana i oczekiwalem od niej dość dużo. Niestety, mam wrażenie, że z moją puchą nie współpracuje za dobrze. Po pierwsze po pierwszej sesji, ze 100 zdjęć żadne nie było ostre. Do tego coś szwankuje mi chyba z pomiarem światła, bo żeby zdjęcie wychodziło w miare realistyczne musiałem ekspozycję zmniejszac do -3, co chyba nie powinno mieć miejsca. To jst moje pierwsze lustro dlatego możliwe, że robie po prostu coś źle, więc przed pójściem do serwisu wolę się tu zapytać czy ktoś nie mial podobnej sytuacji i, ewentualnie, jak sobie z nią radzić. Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam

Domyślnie

To moze chociaz jakis jpg z exifem?
    Bo tak to wrozenie z fusow. A konkretniej z tendencyjnego opisu, po ktorym nasuwaja sie skrajne odpowiedzi: od wlacz AFa po oddaj puszke/obiektyw do naprawy/kalibracji.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Oszczędny w słowach Awatar maćko160
    Miasto
    Bielsko - Biała

Domyślnie

może nie włączyłeś śrubokręta w puszce i dlatego zdjęcia nie były ostre, gdyż 50-tka nie ma własnego silnika

Domyślnie

A może waliłeś na f1.8 a to szkło mydli na tej przesłonie
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

A może używasz za długich czasów i do tego światło mierzysz punktowo?

Domyślnie

A może wszystko na raz? Używam tego zestawu dość często i nigdy nie miałem żadnego z opisywanych przez Ciebie objawów. Specjalnego mydlenia przy 1.8 też ie zauważyłem, choć faktycznie rzadko go aż tak mocno otwieram

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Witam, mam ten sam zestaw i chodzi rewelacyjnie, ale.....nie od razu umialem focić ta stałką. trzeba się sporo nauczyć o świetle, ekspozycji, kadrowaniu. Pamietaj, że ten obiektyw na 1,8 ma maluteńką głebie ostrości. A i unikaj trybu auto, D90 kompletnie się na tym trybie nie sprawdza. albo manual, albo tryb A. No i sprawdz ustwienia AF, może masz wybrany jakis punktowy....Jak opanujesz zestaw, to juz 50-tki nie zdejmiesz zeby załozyc kita....ja nie zdejmuję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bladii77 Zobacz posta
    Witam, mam ten sam zestaw i chodzi rewelacyjnie, ale.....nie od razu umialem focić ta stałką. trzeba się sporo nauczyć o świetle, ekspozycji, kadrowaniu. Pamietaj, że ten obiektyw na 1,8 ma maluteńką głebie ostrości. A i unikaj trybu auto, D90 kompletnie się na tym trybie nie sprawdza. albo manual, albo tryb A. No i sprawdz ustwienia AF, może masz wybrany jakis punktowy....Jak opanujesz zestaw, to juz 50-tki nie zdejmiesz zeby załozyc kita....ja nie zdejmuję

Obiektyw, jak obiektyw... Jakich specjalnych umiejętności musiałeś się do niego nauczyć, których nie wykorzystasz z innymi obiektywami? Zumowania nogami?
    Jedyne co trzeba to ustawić przysłonę na max i zablokować.
    Piotr
    PS. I nie zgadzam się, że auto się kompletnie w D90 nie sprawdza, ja sprawdziłem i się sprawdza.

Domyślnie

Fakt, zdjęcia robiłem głownie przy przesłonie 1,8, ale czasy były odpowiednie, nawet przy 1/100 nie było ostro. Pokasowałem te fotki, więc jutro jakieś zrobię i wrzucę. Pomiary światła robiłem wszystkie możliwe, podobnie z autofocusem. Zdaje sobie sprawę, że GO jest maleńka, ale u mnie nie występowała w ogóle. Silnik chyba mam włączony, bo pika mi kiedy "niby" łapie ostrość , ale jakoś na zdjęciu jej później nie ma. Być może rzeczywiscie musze sie nauczyc obslugiwac ten obiektyw, ale jakoś póki co wolałem tego kita 18-105, bo w nim wszystko zdaje się pracować w miare w porządku. Dzięki za podopwiedzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mielcar Zobacz posta
    Fakt, zdjęcia robiłem głownie przy przesłonie 1,8, ale czasy były odpowiednie
    a to nie ma nic wspolnego z czasami
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów