Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Sciurus

sekta
30-05-2009, 12:04
Każdy ma wiewiórę, to ja też - a co, nie będę gorszy. :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/8504/pic0771copy.jpg)

tomek61
30-05-2009, 13:33
Wiewióra fajna ale tło po prawej stronie "kładzie' fotę.
Pozdrawiam

sekta
30-05-2009, 15:31
Wiewióra fajna ale tło po prawej stronie "kładzie' fotę.
Pozdrawiam

A co z nim jest nie tak, bo szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi?

tomek61
30-05-2009, 16:42
Miałem na myśli kawałek czerwonego muru(tak to wygląda) i to coś zielonego "wyrastającego" z ogona wiewiórki i ciągnącego się do górnej krawędzi zdjęcia.
Wiewiórka stoi na wzniesieniu terenu a w dole po prawej widać to "coś" co opisałem wyżej.
Pozdrawiam

Marian K
30-05-2009, 20:24
Ja patrząc na minę tego rudzielca ,bałbym się krytykować tła:)
Pozdr.M

jchyra
30-05-2009, 21:08
Przyłączam się do petycji, sine tło jest nie na miejscu. Psuje odbiór wiewióry, która tak sympatycznie zagrała. Także aktorsko jest super, ale scenograf nawalił. I jak tu nie stosować malowania. Ja bym bez skrupułów ujednolicił te tło.

sekta
31-05-2009, 03:23
To co jest za wiewiórą to drzewo a "coś zielonego wyrastającego z ogona wiewiórki" to cień po nieoświetlonej stronie tego drzewa. To trójkątne "sine" w PGR co Wam tak przeszkadza to ziemia pokryta liśćmi kilka metrów dalej od drzewa. Może, gdybym nie wiedział co na to tło się składa to podzielałbym wasze zdanie, a tak, nie jest w stanie mi się nie podobać czy przeszkadzać. W każdym bądź razie dzięki za opinie. :D

jchyra
31-05-2009, 12:03
Czyli wychodzisz z założenia, że nie ważne jak wygląda - ważne jedynie co to jest. Ja uważam, że mogłaby to być najpiękniejsza dziewica świata, ale jeśli w nieodpowiednim miejscu i czasie to ja dziękuję bo psuje mi kadr :-D

tomek61
31-05-2009, 14:10
Za jchyra..i o to właśnie chodzi

Martix
31-05-2009, 14:13
a mi się prawa strona przestała podobać dopiero po krytycznych słowach bardziej doświadczonych. ;) Fajna fota.

sekta
31-05-2009, 14:34
Czyli wychodzisz z założenia, że nie ważne jak wygląda - ważne jedynie co to jest. Ja uważam, że mogłaby to być najpiękniejsza dziewica świata, ale jeśli w nieodpowiednim miejscu i czasie to ja dziękuję bo psuje mi kadr :-D

Nie, nie to nie tak. :) Bardzo ważne jak wygląda, gdyby mi się nie podobało to bym tego tu nie wstawiał. Ja po prostu nie widzę nic przeszkadzającego w tym tle, ale szanuję to, że nie wszystkim się takie podoba.

tomek61
31-05-2009, 21:43
Najważniejsze jest to że fota podoba się autorowi zdjęcia bo przecież naciskając spust migawki miał świadomość tego co widzi i robi.
Wstawiając tutaj zdjęcie oczekujemy (takie ja mam przekonanie) uwag i opinii innych grupowiczów(ja staram się wyciągać wnioski na przyszłość).Al może się mylę?
Sekta czy uważasz ze zdjęcie jako całość jest dobre?
Nie widzisz "rażących mankamentów" ?
Wiewiórkę można sfotografować np.w warszawskich łazienkach bez większego problemu ale mozna to zrobić na 100 sposobow i może sie okazać że zadna fota nie bedzie "dobra"
To że Ty niewidzisz "nic przeszkadzącego w tym tlej" to po nco wstawiasz tę fotę pod dyskusję?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

lortek
31-05-2009, 21:57
no faktycznie tło moze nie jest takie do jakiego sekta nas przyzwyczail :> :) wiadomo jak to zwierzaki, nie zawsze chca wspolpracowac jak nalezy :) mi sie zdjecie podoba, a ta wiewiorka to jakas spasiona jest :P
pozdro

eskimos
31-05-2009, 22:00
Panowie bez żartów , przecież to dzikie zwierze nie modelka w studio którą można ustawiać , oświetlać i biegać dookoła niej pół dnia , to Ona decyduje z której strony się pokaże , mi się zdjęcie podoba , chociaż może lekko zbyt czerwone za co winę zwalam na swój dziadowski wyświetlacz .

sekta
31-05-2009, 23:18
Najważniejsze jest to że fota podoba się autorowi zdjęcia bo przecież naciskając spust migawki miał świadomość tego co widzi i robi.

Tak też jest. Mnie się podoba. Gdyby tak nie było nie wystawiłbym jej jak już wcześniej pisałem.

Wstawiając tutaj zdjęcie oczekujemy (takie ja mam przekonanie) uwag i opinii innych grupowiczów(ja staram się wyciągać wnioski na przyszłość).Al może się mylę?
Nie widzisz "rażących mankamentów" ?

Nie mylisz się. Też oczekuję uwag i opinii, ale przecież to, że niektórym nie podoba się tło jak tutaj nie zmusi mnie, żeby już nigdy takiego nie stosować skoro mnie się takie podoba i nie widzę "rażących mankamentów". Nie zmuszam też nikogo żeby się podobało, że takie jest najlepsze i koniec. Nic z tych rzeczy. Jeżeli ten PGR odciąga czyjś wzrok od wiewióry to jest to wada. Nie neguję tego. Mojego wzroku nie odciąga, dlatego zupełnie mi nie przeszkadza.

Sekta czy uważasz ze zdjęcie jako całość jest dobre?

To tylko proste zdjęcie wiewiórki i do "dobrego" to mu duuużo brakuje, ale jak już pisałem - mnie się podoba. :mrgreen:

To że Ty niewidzisz "nic przeszkadzącego w tym tlej" to po nco wstawiasz tę fotę pod dyskusję?

Przecież nie wystawiamy tu zdjęć które nam się nie podobają, czyż nie? Gdybym widział coś co mi przeszkadza wylądowałaby w koszu.

P.S. Dzięki tomek61 za dyskusję - pierwszą chyba ze wszystkich moich wątków - trochę dałeś mi do myślenia. :-D

zazula
31-05-2009, 23:38
przecież to, że niektórym nie podoba się tło jak tutaj nie zmusi mnie, żeby już nigdy takiego nie stosować skoro mnie się takie podoba i nie widzę "rażących mankamentów"
Ale czasem tak jest, że we własnym zdjęciu zbyt wiele nie dostrzegamy. Pamięta się sytuację, radość czy tam inne emocje a techniczne szczegóły umykają. I też po to warto pokazać zdjęcie aby inni, nieznający sytuacji obiektywnie ocenili.
Z wiewiórami toczę od dawna wojnę. Wygrywają. Bo albo tło nie takie (i wcale nie próbuję dążyć do wiewiór glamouru) albo tak obsiądą, że nie da rady zrobić zdjęcia albo kolory są przekłamane. Stąd pełna jestem podziwu dla tych co odważają się pokazywać na forum wiewiórki.
I wybacz, ale też dołączę się do tych, którym PD przeszkadza :)

sekta
31-05-2009, 23:51
I wybacz, ale też dołączę się do tych, którym PD przeszkadza :)

Ależ nie ma za co, przecież ma prawo. :mrgreen: Pisałem, że nikogo nie zmuszam żeby się podobało. :-D

jajacek44
01-06-2009, 10:05
sekta - jestem z Tobą, ale puść te żołny, bo mi parę do rachunku brakuje...:mrgreen:

wld
01-06-2009, 11:39
Najważniejsze jest to że fota podoba się autorowi zdjęcia bo przecież naciskając spust migawki miał świadomość tego co widzi i robi....

No tak to bym chciał, żeby w realu było ;) Musze powiedzieć, że wykonując zdjęcie panuję wyłącznie na kadrze (a i to nie zawsze wychodzi) nie zagłębiając się zbytnio w drugi plan. Niestety emocje grają pierwsze skrzypce i pewnie dlatego brak tego typu doświadczenia. Owszem wybierając miejsca na focenie ptaków staram się, aby tło było ok ale nie zawsze tak się udaje, gdyż pierzaki często siadają zupełnie gdzie indziej :) :)

Poza rudej jak i mina mnie rekompensują 2-gi plan ;)

borregaard
01-06-2009, 11:55
Każdy ma wiewiórę, to ja też - a co, nie będę gorszy. :mrgreen:
A ja nie mam ,a bardzo chciałbym mieć taką jak prezentujesz.:-D