PDA

Zobacz pełną wersję : Digimate v

Semento
18-09-2006, 01:55
Witam.

Czytalem juz sporo na temat databanków i z tego co widze, bardzo popularne sa rożne odmiany Digimate. Wybieram sie w długą podróż (2 miechy) do Indii i potrzebuję zaopatrzyć się w takie urządzenie. Jestem jednak dosć upierdliwy i wolę na własne oczy sie przekonać, że zgrane zdjęcia są rzeczywiście na dysku. Dlatego też interesuje mnie coś z wyświetlaczem na którym mogę póżniej przeglądać foty. Co sądzicie o DIGIMATE V?

http://www.allegro.pl/item128282968_najnowszy_digimate_v_fotobank_mp3_vi deo_dyktafon.html

Jacek_Z
18-09-2006, 10:00
dzięki za zwrócenie uwagi na nowość. do tej pory robiły z monitorami tylko Epson i iPOD (ten ostatni wymaga dodatków do zgrania zdjęć).
musisz do tego dokupic dysk twardy, ale to i tak bedzie tańsze niż poprzednie urządzenia.
ciekawe jakie ma ograniczenia dotyczące wyświetlania jpg. niektóre urządzenia obsługuja jpg do wielkosci np 3 MB. duży jpg z d200 jest większy.

Semento
18-09-2006, 10:27
Dysk już posiadam (80 gb). W opisie technicznym jest notka, że przeglądarka urządzenia obsługuje pliki raw, wiec chyba powinna sobie poradzić z "dużym" jpgiem. Właśnie próbuję odszukać informację na temat zasilania tej obudowy. Podobno w Digimate III są wymienne baterie, wiec może pasują do tego?

Jest to chyba rzeczywiście nowość, ale jeśli jakieś informacje wpadną Wam w ręce, proszę o ślad w topicu.

Jacek_Z
18-09-2006, 11:13
watpie by ten RAW to był NEF z nikona. przeciez nefy sa w kazdym następnym body inne, chyba, że mozna wgrywac upgrade do digimate V.

Semento
18-09-2006, 11:47
No tak dla uspokojenia to muszę powiedzieć, że mam D 50 :) Nie wiem czy myślę logicznie, ale skoro we wcześniejszych wersjach digimate nie było problemu z raw, to chyba i tu być nie powinno. Wiem że to tylko gdybanie, ale nie ma żadnych konkretnych informacji od użytkowników.

Przepraszam za pewne uproszczenia, ale naprawdę nie jestem profesjonalistą w temacie fotografii. Dzieki wogóle za podjęcie tematu :)

pooley
18-09-2006, 12:35
no to czekamy na konkretne informacje, czy widzi to cacko NEFy czy nie... :)

Jacek_Z
18-09-2006, 13:25
Semento - nie chodzi o to czy zaimportuje nef - bo oczywiście tak, digimate nie interesuje jaki plik importuje.
Tu chodzi o to czy wyświetli na ekranie NEF. Nef zawiera zaszyty jpg do podgladu - ale ne wiem czy to zawsze jest tak samo przeprowadzone? Bo jest programik do ekstrakcji tych jpg z nefa. Moze ten Digimate V tak to robi i w ten sposób omija problem.

zwolak
18-09-2006, 14:14
A po co w ogóle oglądać NEFy? Przecież można ustawić NEF+JPG Basic i problem z głowy. Czyż nie? ;)

al
18-09-2006, 14:43
dyć on i tak podgląda tylko jpg (jak pisze Jacek..)
więc nie powinno być problemów

Semento
18-09-2006, 15:00
Co do importu to nie mam wątpliwości. Oczywiście rozumiem że chodzi o wyświetlenie NEF. Niestety, jak na razie znalazłem tylko info, że przeglądarka systemowa obsługuje BMP, JPG i GIF. Pocieszające jest tylko to że pliki mogą ważyć do 6 MB. Bardziej jednak martwię się o baterię. Niby jest 12 miesięcy gwarancji....

[ Dodano: Wto 19 Wrz, 2006 ]
No dobra. Kupiłem. Zobaczymy jak się sprawdza w praniu. Jak mnie zapewnia sprzedawca, menu jest w jezyki angielskim, a aku da sie wymienić.

Jacek_Z
09-10-2006, 21:47
no i jak się spisuje? chetnie taki sobie kupię, o ile nie ma problemu z podglądem dużych jpg.
Semento czy mozesz wgrać i zobaczyc takie największe jpg z d200 (L, fine) one mają po nawet 6 MB.
co z podgladem samych nef? (takich zapisanych bez jpg)

krzysztof jot
09-10-2006, 22:47
no i jak się spisuje? chetnie taki sobie kupię, o ile nie ma problemu z podglądem dużych jpg.........

Tez mnie to interesowało, ale widać spakował zabawki i pojechał do na te dwa miechy :)
Notabene, z RAWami niewiele databanków sobie radzi, zdziwiłbym sie gdyby w tym przedziale
cenowym...i jeszcze dyktafon i MP3
Jednak chyba sprzedający przesadził - bo nie znalazłem w specyfikacji nic o formacie RAW,
ale robiąc z JPGami to juz całkiem całkiem - jak szybki procesor - bo szybkość coolwalkera
doprowadza mnie do choroby norwowej :)
http://cgi.benl.ebay.be/Digimate-V-MP4-Player-Photo-Bank-Nieuw_W0QQitemZ180036542311QQihZ008QQcategoryZ4055 1QQtcZphotoQQcmdZViewItem

Faktem jest ze na fotkach np. z boku wyglada to bardzo tandetnie - te klapki, plastik, śruby
http://www.pc165.com/read/49/49139.htm

Semento
07-11-2006, 21:56
Ojojojojojojojoj......

Ostrożnie Panowie z tym sprzętem. Nie mogłem wcześniej nic napisać (praca i troche wyjazdy), ale garść info warto wrzucić.

Wyglad - troche tandetny. Jednak cała kostrukcja solidna i dosc prosta. Etui przypomina torebeczke wykonana na zajeciach z prac recznych przez trzecioklasiste, ale pasuje do sprzetu :) Jeden kabel do połaczenia z kompem oraz wtyczka do gniazdka z wyjsciem USB , do ladowania.

Pierwsze wrażenia - całkiem niezłe. Było trochę problemów z uruchomieniem, bo cała instrukja pisana krzakami, a jedyny tekst po angielsku to skromny pliczek txt na dołączonej płycie, w którym pisze ze trzeba skopiować sterowniki znajdyjące sie na płytce. Uczyniłem jak kazali i.... nie dało sie wogóle korzystac z urzadzenia. Sformatowałem zatem raz jeszcze dysk i dopiero wtedy ruszylo. Bez zadnych sterowników z płytki, tylko z czystym dyskiem w srodku (!)

Kopiowanie karty sd - bez wiekszych klopotów. 1 GB w troche ponad 4 min. Nie robiłem próby wytrzymałości baterii przy kopiowaniu, ale po jednym razie bateria nawet tego nie odczuła.
Ogladanie zdjec - porażka. Fotka w formacie JPG fine L wczytuje sie 8-10 sec. Przy duzej liczbie zdjec zapomnijcie o ogladaniu ich sobie na tym sprzecie. Predzej bym osiwiał, niż obejrzal sobie foty choc z jednych urodzin. Jakość wyswietlacza nienajgorsza, ale to tempo wczytywania zdjec... Acha, tylko JPG panowie. Niestety. Wprawdzie do 6MB, ale tylko JPG...
Ogladanie filmow - calkiem przyjemne. Na wyswietlaczu wbrew pozorom widac calkiem duzo detali. Bateria wytrzymuje troche okolo 1h przy wyswietlaniu filmu z dzwiekiem na sluchawkach. To wystarczy, bo naprawde wiecej nie wytrzymuja oczy.
Słuchanie muzyki - tez dobrze. Ja tam sluchalem wiecej Poszepszynskich niz muzyki, ale i tak bateria wytrzymala ok 7 h
Dyktafon - wstyd powiedziec, ale nie zdążyłem przetestowac :P

Sa jeszcze gry, wyswietlanie plików .txt ale tym sie wogole nie bawilem.

No i to by bylo na tyle w duuużym skrócie. Moze to troche mało jak na wasze oczekiwania, ale niestety obudowa przestała działac! Nie wiem co sie stalo, ale jak na razie sa takie objawy, jakby bateria padla na dobre. Nie moge jej naladowac na tyle, aby wystartowal dysk. Czekam na jakis mniej pradozerny dysk i nowa baterie, ale musze powiedziec ze jak na razie to jestem rozczarowany. Nie moge powiedziec, ze jest to sprzet "przyjazny użytkownikowi" . Duzo frustracji dostarcza fakt, ze przy mocno rozładowanej baterii, dysk nie wystartuje, mimo tego ze podłaczy sie wszystko przez USB do kompa. Pojawia sie wskaznik ladowania baterii, ale dysk nie dziala.

Konkluzja - kopiowanie karty i przegladanie folderów dziala jak należy. Nie dodałem wczesniej, że można nawet edytowac nazwy plikow i kasowac je (tylko po co?) . Gorzej jest z wyświetlaniem zdjec. Zajecie dla przysypiających emerytow. Ogladanie filmow i słuchanie muzyki to jak dla mnie mile dodatki. Niestety bateria fabryczna to szajs jakich mało. Jak powiedzialem, zamawiam nowa i zobaczymy co bedzie, ale boje sie ze nie osiagne duzo lepszych wynikow. Polecam dysk z niskimi obtrotami. Ja mialem w tej obudowie WD 80 GB 5400 obrotow. Musialem zrobi 3 partycje, bo DV nie obsluguje dyskow powyzej 30 GB, wiec to skakanie pomiedzy partycjami i 5400 obr. wykanczalo baterie dosc szybko.

Przepraszam ze ten opis jest tak malo profesjonalny i chaotyczny. To naprawde garsc informacji, ale moze komus sie przyda. Napisze cos wiecej, gdy uda mi sie uruchomic to "coś" na nowo.

Pozdrowienie dla wszystkich szukających niezawodnych fotobanków :D

Jacek_Z
07-11-2006, 22:20
napisałem do faceta który sprowadza digimate i tez mi napisał, że wbrew niektórym opisom na allegro digimate V nie czyta raw (tzn zapewne zaszytego tam jpg).
kasowanie plików jest bardzo przydatne, ale zmartwiłes mnie tym tempem wczytywania zdjęc i rozmiarem jpg do 6 MB.
ciekawe czemu tak wolno skoro lecą na nim filmy.

co do dysku - mogłes pierw poczytać. Tu na forum był temat kilka razy poruszany, dla digimate II - kiepska współpraca z dyskami WD.
ludzie kupuja do nich samsungi, ja kupiłem hitachi 80 GB do digimate III.
dysk trzeba najpierw sformatować. potem pod XP mozna wszystko. Niższe wersje digimate obsługują dyski do 100 albo 120 GB (nie pamietam dokładnie). Twój też na pewno może - pod NTFS oczywiście. Ja mam jedną partycję 80 GB.

gafel
05-02-2007, 22:56
nie wiem co jest grane ale mój digimate v poprostu nie działa jak trzeba ,próbowałem juz róznych sposobów i nic z tego i formatowałem i program instalowałem który jest na plytce i nic ,słuchawki nie chodza ciagle info...ze nie ma dysku, raz widzi pliki z muzyka raz nie , raz widzi partycje raz nie .jak szalony nie wiem co jest grane byc moze ja tego nie umie zrobic pomocy ludziska podaje GG 9516682

zwolak
06-02-2007, 12:16
A naładowałeś baterię do pełna? Ładowanie przez USB można o kant stołu potłuc. Trzeba go podłączyć na parę godzin pod zwykłą ładowarkę od telefonu komórkowego marki Nokia. Ja mam co prawda DM III, ale też dysk świrował. Po porządnym naładowaniu jak ręką odjął. ;)

tomys
06-02-2007, 14:43
Semento, chyba wróciłeś już z wojaży, napisz jakiś komentarz do swojego Digimate V, czy sprawuje się dobrze, co z tą baterią i co z dyskiem.
Zadałem sprzedającemu na allegro mnóstwo pytań, czekam na odpowiedź, ale pewnie się nie doczekam, albo dostanę odpowiedzi w stylu "tego nie wiem" albo "musisz sam wypróbować".
Może inni posiadacze się wypowiedzą.
Z waszych wypowiedzi wynika, że nie jest za ciekawie, ale pomijając to wszystko, żeby nie było takiej sytuacji, że wyjadę i mi nowa bateria padnie, albo dysk nie wystartuje, bo w takim razie zostaje już chyba tylko laptop, tylko trochę duży jest.

tomys
06-02-2007, 14:56
Semento, chyba wróciłeś już z wojaży, napisz jakiś komentarz do swojego Digimate V, czy sprawuje się dobrze, co z tą baterią i co z dyskiem.
Zadałem sprzedającemu na allegro mnóstwo pytań, czekam na odpowiedź, ale pewnie się nie doczekam, albo dostanę odpowiedzi w stylu "tego nie wiem" albo "musisz sam wypróbować".
Może inni posiadacze się wypowiedzą.
Z waszych wypowiedzi wynika, że nie jest za ciekawie, ale pomijając to wszystko, żeby nie było takiej sytuacji, że wyjadę i mi nowa bateria padnie, albo dysk nie wystartuje, bo w takim razie zostaje już chyba tylko laptop, tylko trochę duży jest.

tml
06-02-2007, 15:04
(...) w takim razie zostaje już chyba tylko laptop, tylko trochę duży jest.
A ja mam odpowiednik digitmate V firmy vosonic. Model Vp8360i - był ze mną w Afryce i dał radę:). 60GB zdjęć i filmów, bateria wytrzymuje 8-10 kart CF 1GB, ładowarka sieciowa, podgląd JPG i RAW (i z Nikona D70 i z C20d). Po prostu miodzio. A i divX się ogląda spoko (3.5" wyświetlacz LCD). Dali do niego mnóstwo kabli, pilota, stacyjkę dokującą i śrubokręcik;). Firmware piszą cały czas - przez 3 miesiące zrobiłem mu 2 update'y. Niedawno Vosonic zrobił wersję z wyświetlaczem OLED - ponoć dłużej trzyma.
EDIT: tu jeszcze link http://www.vosonic.com/index.php?PA=product&id=59&kind_id=12

tomys
06-02-2007, 19:03
Widzę, że ładne cacko, odstrasza tylko cena, no ale jak się chce coś mniejszego od laptopa i pewnego (mam nadzieję), to niestety.

tml
07-02-2007, 00:38
no fakt. z dyskiem 60GB wyniosło mnie ok. 1300 zł. Ale warto było. W końcu to dużo bardziej komofrtowe niż laptop, a i zdjęcia można podejrzeć. Taka raczej inwestycja na lata :)

Semento
07-02-2007, 14:00
Ja należę do niezadowolonych użytkowników Digimate V. Jak wiecie kupiłem ten sprzęt jakiś czas temu planując daleką podróż. Wyjazd mi się odsunął o parę miesięcy, ale i tak nie udało mi się przez ten czas rozwiązać problemów z bankiem.

Był już raz w serwisie. Facet twierdził, że wysłałem mu sprawany sprzę (?). O dziwo, kiedy odesłał mi digimate ten zaczął się uruchamiać (wcześniej nie chciał), ale najważniejsza sprawa, czyli zgrywanie kart dalej nie działa. Jestem załamany. Wiem że nie mam szans na odzyskanie kasy (allegro) i nie mam rozwiązanego problemu, co zrobić ze zgrywaniem kart przez dwa miechy w Indiach.

Lista rozczarowujących zachowań tego sprzętu jest długa. Zdecydowanie nie polecam WAM, profesjonalistom i NAM amatorom tego zakupu. Dziś dołozyłbym 500 pln i kupił coś na poziomie, coś co pracuje tak jak powinno i dzięki temu można się skupić na szukaniu tematu na zdjęcia.

Najgorsze jest to, że nie mam już kasy na nowy sprzęt i będę w dżungli szukał kafejek internetowych do zgrywania zdjęć z karty :(. Macie może jakiś pomysł jak z tego wybrnąć?

Pozdrawiam

Jacek_Z
07-02-2007, 17:04
Semento - już raz ci pisałem. Są kłopoty z dyskami WD w Digimate, a ty tam taki masz. Rozmawiałem z kimś biegłym w tej materii, on stwierdził, że chwilowe pobory prądu (szczególnie przy starcie i końcu pracy (parkowanie głowic) są na tyle duże, że ten akku może nie podawać takiego potrzebnego amperażu. Dlatego nie działa. Szczególnie dotyczy to pracy w terenie na wbuowanym akku, bo na sieciowym to raczej wydoli. Dlatego działa ci pod komputerem.
Teoretycznie zestaw z WD pwinien działać, ale praktyka jest inna. Podawane zapotrzebowanie na prąd dysku WD nie jest wcale najwyższe, sęk w tym, że to co podają to wartość średnia, a tu liczy sie także zapotrzebownie chwilowe.

Zmień dysk twardy w Digimate V na dysk innego producenta (WD odpada!!) - Samsung, Hitachi, Toshiba - bez problemów (lub zostaw dysk, a kup inną obudowe do tego WD(np Welland czy inne)

gafel
07-02-2007, 22:55
witam , NIE CHCE KRYTYKOWAC SPRZETU BO TAK NAPRAWDE TO GO NIE POZNAŁEM MÓJ DIGIMATEV NIESTETY BYŁ FABRYCZNIE JUZ POPSUTY I CZEKAM NA WYMIANE NA NOWY , ALE MAM NADZIEJE ZE BEDZIE TYM RAZEM OK

tml
08-02-2007, 09:16
gafel - nie krzycz ;)
Jacek - masz rację, mam Samsunga 60 GB i zarówno w obudowie Wellanda 820AO, jak i w Vosonicu vp8360i startuje bez problemów. Natomiast ostatnio odkryłem, że Hitachi 80GB (ale wolnoobrotowy - 4200rpm) już tak ochoczo nie startuje w obudowie Wellanda - słychać tylko jak sobie tyka głowica i nic więcej. Na Vosonicu idzie bez problemów. Ot taka dygresja, gdyby ktoś się wahał między np. Hitachi i Samsungiem.

Semento
08-02-2007, 13:26
Jacku, wypróbowałem już w tej obudowie 3 różne dyski. Fakt, na początku miałem w niej WD, ale (o ironio) to był najlepszy okres działania tego sprzętu. Wszystko działalo, nawet zgrywanie kart. Po dwóch miesiącach przestało. Wymieniłem wiec dysk najpierw na Hitachi a później na Samsunga (notabene na dokładnie taki sam model jaki jest w instrukcji zamieszczonej na płycie). Teraz nawet z nową baterią, naładowaną na full nie ZGRYWA ZDJĘĆ. Sprawdziłem w nim też 3 różne karty (2x sd, 1x mmc) i zawsze wyswietla napis "backup failed". Naprawde konczą mi sie pomysły. Przeczytałem wszysko na forum o digimatach wiec nie zaskoczycie mnie tu radą w stylu "unieruchomić dysk przy pomocy gumki myszki" albo "sformatować na FAT 32".

Może stwierdzicie, że łatwo się poddaję, ale nie znam się na elektornice i szybciej popsuję go jeszcze bardziej niż grzebiąć sam coś naprawię. Podtrzymuję moją opinięo tym sprzęcie - TANI, AWARYJNY I NIEPEWNY DATABANK.

Pozdrawiam

Semento
11-02-2007, 11:54
Nowe wieści z pola walki :)

Nie pytajcie mnie jak to zrobiłem, ale uruchomiłem wreszcie zgrywanie karty. Po prostu w chwili rozpaczy wsadziłem do niego ( JACKU-UWAGA!) pierwszy dysk z którym pracował, czyli mojego starego 80 GBajtowego WD. Po chwili zgrywanie karty ruszyło bez problemu. No i co wy na to? Humor troche mi się poprawił, bo na razie wszystko działa, ale cały czas twierdzę, że to niepewny sprzęt. Teraz modlę się, żeby działał przez przynajmniej dwa i pół miesiąca. Wylatuję 27 lutego...

gafel
02-03-2007, 15:08
witam .czy wie ktos czy jest szansa na powrawe jakosci dzwieku w w digimatev jak słucham muzyki na słuchawkach to jakosc jest skandalicznie zła pozdrawiam

gafel
20-03-2007, 23:32
digimate v to złom , ludzie nie kupujcie tego z tym sa tylko same klopoty jak jedno zacznie dzialac to drogie przestaje , czas dzialania skandalicznie krotki , przetestowalem juz dwa i moji znjomi podzielaja moja opinie, sa włascicielami tego czegos , na rynku pojawily sie juz o wiele lepsze i bardziej dopracowane czytniki pamieci pozdro

zajac4
24-11-2007, 00:31
Witam,

Jestem nowy na tym forum, kupiłem DIGIMATE V w sklepie POSITIVO.PL, miałem szczęście że w trakcie wakacji mi nie padł. Problemy z jego uruchomieniem (power ON) zaczeły się objawiac od 2 tygodnia uzytkowania. Na poczatku kilkakrotne wciskanie ON pomagało, pózniej wymagal startu juz przy pomocy kabla USB lub zasilacza. Po powrocie z wakacji zdarzylem zgrac zdjecia, i położyłem go na pólce, po 3 tygodniach probowalem go znow uruchomic, ale tym razem wszystko zawiodlo, nie dal sie uruchomic w ogole...

zaczalem grzebac w sieci, czy moj problem nie jest odosobniony, i jak widze na zacnym forum, ten sprzet poprostu jest
do D**Y!. Oddałem go do wspomnianego sklepu, z reklamacja. O dziwo mi przyjęto, nie będe sie rozpisywał ze NIE POLECAM także sklepu POSITIVO bo długo czekałem na zwrot pieniedzy po uznanej reklamacji, ale już na chwila obecna mam pieniadze na koncie, i zapominam o tym D***YM urzadzeniu.

ODRADZAM ZAKUP! - sprzet byłby ok, gdyby nie jego awaryjnosc!

pozdrawiam

Scorpius
27-08-2008, 16:33
Witam

Nie wiem czy ktos jeszcze zwroci uwage na posta dotyczacego Digimate ;). Niedawno ukazalo sie urzadzenie o nazwie Digimate V max. Chyba nie powinienem wklejac linku do strony firmy sprzedajacej ten fotobank ale mam pytanie do osob sledzacych watki tego typu czy przedstawione przypadlosci dotyczyly wlasnie tego modelu: Digimate V max czy wersji Digimate V ktora optycznie bardzo rozni sie od wersji max.

Moze ktos ma jakies informacje o nowej wersji czy urzadzenie sprawdza sie w boju czy nie bo 600zl jak na takie male cos co mialo by sie zbiesic po 2 tygodniach to troszke sporawo ;)