Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Digimate v

Domyślnie Digimate v

Witam.

Czytalem juz sporo na temat databanków i z tego co widze, bardzo popularne sa rożne odmiany Digimate. Wybieram sie w długą podróż (2 miechy) do Indii i potrzebuję zaopatrzyć się w takie urządzenie. Jestem jednak dosć upierdliwy i wolę na własne oczy sie przekonać, że zgrane zdjęcia są rzeczywiście na dysku. Dlatego też interesuje mnie coś z wyświetlaczem na którym mogę póżniej przeglądać foty. Co sądzicie o DIGIMATE V?

http://www.allegro.pl/item128282968_..._dyktafon.html

Domyślnie

dzięki za zwrócenie uwagi na nowość. do tej pory robiły z monitorami tylko Epson i iPOD (ten ostatni wymaga dodatków do zgrania zdjęć).
    musisz do tego dokupic dysk twardy, ale to i tak bedzie tańsze niż poprzednie urządzenia.
    ciekawe jakie ma ograniczenia dotyczące wyświetlania jpg. niektóre urządzenia obsługuja jpg do wielkosci np 3 MB. duży jpg z d200 jest większy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dysk już posiadam (80 gb). W opisie technicznym jest notka, że przeglądarka urządzenia obsługuje pliki raw, wiec chyba powinna sobie poradzić z "dużym" jpgiem. Właśnie próbuję odszukać informację na temat zasilania tej obudowy. Podobno w Digimate III są wymienne baterie, wiec może pasują do tego?

Jest to chyba rzeczywiście nowość, ale jeśli jakieś informacje wpadną Wam w ręce, proszę o ślad w topicu.

Domyślnie

watpie by ten RAW to był NEF z nikona. przeciez nefy sa w kazdym następnym body inne, chyba, że mozna wgrywac upgrade do digimate V.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No tak dla uspokojenia to muszę powiedzieć, że mam D 50 Nie wiem czy myślę logicznie, ale skoro we wcześniejszych wersjach digimate nie było problemu z raw, to chyba i tu być nie powinno. Wiem że to tylko gdybanie, ale nie ma żadnych konkretnych informacji od użytkowników.

Przepraszam za pewne uproszczenia, ale naprawdę nie jestem profesjonalistą w temacie fotografii. Dzieki wogóle za podjęcie tematu

Domyślnie

no to czekamy na konkretne informacje, czy widzi to cacko NEFy czy nie...
    D80 + MB-D80 | T [17-50, 28-75] F2.8 | N 70-200 F2.8 | SB-600i800 | DigiMate III... i inne pierdółki

Domyślnie

Semento - nie chodzi o to czy zaimportuje nef - bo oczywiście tak, digimate nie interesuje jaki plik importuje.
    Tu chodzi o to czy wyświetli na ekranie NEF. Nef zawiera zaszyty jpg do podgladu - ale ne wiem czy to zawsze jest tak samo przeprowadzone? Bo jest programik do ekstrakcji tych jpg z nefa. Moze ten Digimate V tak to robi i w ten sposób omija problem.

Domyślnie

A po co w ogóle oglądać NEFy? Przecież można ustawić NEF+JPG Basic i problem z głowy. Czyż nie?
    D70s. Ot tak, po prostu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śl/Katowice/Gliwice

Domyślnie

dyć on i tak podgląda tylko jpg (jak pisze Jacek..)
    więc nie powinno być problemów
    blog
    Pozdrawiam,
    Al

Domyślnie

Co do importu to nie mam wątpliwości. Oczywiście rozumiem że chodzi o wyświetlenie NEF. Niestety, jak na razie znalazłem tylko info, że przeglądarka systemowa obsługuje BMP, JPG i GIF. Pocieszające jest tylko to że pliki mogą ważyć do 6 MB. Bardziej jednak martwię się o baterię. Niby jest 12 miesięcy gwarancji....

[ Dodano: Wto 19 Wrz, 2006 ]
    No dobra. Kupiłem. Zobaczymy jak się sprawdza w praniu. Jak mnie zapewnia sprzedawca, menu jest w jezyki angielskim, a aku da sie wymienić.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów