Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Cokin Hitech ND 3.0

Boghol
29-05-2009, 13:17
Witam

Czy ktoś używał takiego filtra? Interesują mnie długie ekspozycje w niedalekiej przyszłości, a Hoya NDx400 jest prawie dwa razy droższa.

Jak się sprawuje ten filtr w praktyce (pomijając boczne światło - zakleje sobie albo zasłonie). Czy warto go kupować czy lepiej dozbierać do Hoyi?

Z góry dzięki.

morzon
29-05-2009, 14:30
Podłączę się do pytania... i czy nie daje makabrycznych zafarbów?

Boghol
03-06-2009, 13:03
Nikt nic nie jest w stanie powiedzieć o tym filtrze?

al
03-06-2009, 13:37
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11429
może Ci się przyda ;)

Boghol
03-06-2009, 14:14
Ten wątek przeczytałem kiedyś i nie znalazłem tam odpowiedzi czy lepiej dozbierać do hoyi czy hitech bedzie git. Mimo to dzięki za zainteresowanie.

HYPER
04-06-2009, 16:08
IMO filtr 3.0 jest za slaby (bo to -10EV) tym bardziej Hoya bedzie jeszcze gorszym wyborem (-9EV).

bil78
27-06-2009, 12:43
Podbije w górę bo tez myślę nad zakupem takowego filtra i zastana mnie jak wygląda użytkowanie w porównaniu z hoya nd400 , hoya jest nakręca i miedzy obiektywem a filtrem żadne światło się niedostanie , a jak to wygląda w przypadku hitecha bo jednak sporo światła możne się dostać

Lege Artis
03-07-2009, 17:50
Ja również planuję zakup ND 3.0 W chwili obecnej mam Hitecha ND 1.2 i dzisiaj specjalnie go przetestowałem pod względem ewentualnego zafarbu. Na przykładzie kilku zdjęć różnokolorowych obiektów , jak i białej kartki nie zaobserwowałem zmiany zabarwienia po założeniu filtra. Nie stwierdziłem również spadku ostrości nawet jak testowałem go na ogniskowej 150 mm. Jedyne na co trzeba uważać posługując się ciemnymi ND-kami w systemie Cokin to boczne światło wpadające między filtr a obiektyw. Powoduje ono bliki i odbicia, która są widoczne na zdjęciu. Zasłonięcie (choćby ręką czy czapką) miejsca mocowania filtra całkowicie niweluje ww. zjawisko. Na podstawie tych doświadzceń chyba się skuszę na ND 3.0 również Hitecha, choć pierwotnie planowałem Heliopana ale przed wakacjami każdy grosz się liczy;)

maq123
17-06-2010, 21:26
to ja odkopię ten temat bo również zastanawiam się nad tym filtrem.

Ktoś może jeszcze coś na jego temat powiedzieć ?

vinci99
17-06-2010, 21:34
Przez kilka dni posiadałem ten filtr i dawał taki mocny zafarb że szybciej go sprzedałem niż kupiłem

HYPER
18-06-2010, 09:29
tylko szklane filtry dobrej jakosc nadaja sie do czegokolwiek. wybor jest miedzy Hoya, Heliopanem i B+W w zasadzie.

Greg77
19-06-2010, 06:41
Przez kilka dni posiadałem ten filtr i dawał taki mocny zafarb że szybciej go sprzedałem niż kupiłem

Matryca fufu powoduje mocne zafarby.....poza tym cookiny farbia masakrycznie:)
Hoya ND400 farbi strasznie na fioletowy z granatem.....
polecam dolozyc i kupic B+W ND3.0 albo Big Stopera LEE

Trevor
22-06-2010, 21:06
A czym się różni Hitech 100 od 85 ? ktoś testował.
np tutaj jest coś takiego http://www.stopfoto.pl/Hitech-100-ND-3-0%284,8893,8864%29.aspx

Ponoć barwienie zależy też od matrycy aparatu (filtr Ir). Ktoś sprawdzał z D700 te Hitechy?

vinci99
27-06-2010, 12:07
Matryca fufu powoduje mocne zafarby.....poza tym cookiny farbia masakrycznie:)

Na d90 sytuacja wyglądała podobnie

Greg77
03-07-2010, 13:24
Na d90 sytuacja wyglądała podobnie

Ze slow i zdjec znajomego z S5Pro takie moje slowa.......nie wymyslam....
Chodzi o matryce Fujika (ktora jest niesamowita) i nie neguje tego sprzetu....poprostu farbi mocniej niz np Nikon w tym D90 ktorego posiadam i uzywalem Hitechow na nim

Strus
03-07-2010, 14:22
Matryca fufu powoduje mocne zafarby

:mrgreen: Zebym nie wiem jak bardzo chcial sie nie zgodzic to nie moge bos fakt Panie powiedzial. A precyzujac to nie tyle matryca ile slabe filtrowanie IR.

Hoya ND400 farbi strasznie na fioletowy z granatem.....
polecam dolozyc i kupic B+W ND3.0 albo Big Stopera LEE

A tu juz sie absolutnie nie zgodze. HOYA np na fujiku nie farbi w zasadzie w ogole. Moze lekko ociepla ale nie farbi. W przeciwienstwie do B+W ktore w polaczeniu z fufu produkuje rozowe koszmarki nadajace sie jedynie do przerobki na B&W. TUTAJ (http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=7058) mini tescik zachowania nd400 z fujikiem. A ponizej fujik i B+W 3.0

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img94.imageshack.us/i/45551887.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Ze slow i zdjec znajomego z S5Pro takie moje slowa.......nie wymyslam....

ej... ale to chyba nie mnie miales na mysli... :mrgreen:

Greg77
03-07-2010, 14:27
:mrgreen: Zebym nie wiem jak bardzo chcial sie nie zgodzic to nie moge bos fakt Panie powiedzial. A precyzujac to nie tyle matryca ile slabe filtrowanie IR.

Dobra zle to nazwalem:D

ej... ale to chyba nie mnie miales na mysli... :mrgreen:

Nie Ciebie nie....
No i nie sprecyzowalem ze z niektorymi filtrami....
Faktycznie B+W z D90 jest rewelka a z ND400 juz dla mnie masakra buraczkowo blekitna!

Strus
03-07-2010, 14:31
Jak widac nie ma reguly i tak naprawde to cholera wie jakimi to sie rzadzi prawami. Np widzialem tez zdjecia z Canonow gdzie polowki Hitechow dawaly identyczne zafarby jak na fufu. Ja stwierdzilem ze to taka loteria troche z tymi zafarbami. To ze u jednego nie ma, nie znaczy ze u drugiego, na tym samym sprzecie , tego zafarbu tez nie bedzie. Nie wiem czy to slaba powtarzalosc produkcyjna zarowno filtrow jak i matryc czy inny devil.....

Greg77
03-07-2010, 14:37
Jak widac nie ma reguly i tak naprawde to cholera wie jakimi to sie rzadzi prawami. Np widzialem tez zdjecia z Canonow gdzie polowki Hitechow dawaly identyczne zafarby jak na fufu. Ja stwierdzilem ze to taka loteria troche z tymi zafarbami. To ze u jednego nie ma, nie znaczy ze u drugiego, na tym samym sprzecie , tego zafarbu tez nie bedzie. Nie wiem czy to slaba powtarzalosc produkcyjna zarowno filtrow jak i matryc czy inny devil.....

Eeee nie do konca sie zgodze ale to juz bedzie offtopic
albo co tam....Hoobie na D80 z Lee zafarbow nie ma, ja z D90 tez nie mam z Lee a znajomy ostatnio uzyl moich filtrow na D300 i zafarbu nici.......ba inny znajomy robil foty Canonem 40D i tez dobrze....