Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Cokin Hitech ND 3.0

Witam

Czy ktoś używał takiego filtra? Interesują mnie długie ekspozycje w niedalekiej przyszłości, a Hoya NDx400 jest prawie dwa razy droższa.

Jak się sprawuje ten filtr w praktyce (pomijając boczne światło - zakleje sobie albo zasłonie). Czy warto go kupować czy lepiej dozbierać do Hoyi?

Z góry dzięki.

Domyślnie

Podłączę się do pytania... i czy nie daje makabrycznych zafarbów?

Domyślnie

Nikt nic nie jest w stanie powiedzieć o tym filtrze?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śl/Katowice/Gliwice
    blog
    Pozdrawiam,
    Al

Domyślnie

Ten wątek przeczytałem kiedyś i nie znalazłem tam odpowiedzi czy lepiej dozbierać do hoyi czy hitech bedzie git. Mimo to dzięki za zainteresowanie.

Domyślnie

IMO filtr 3.0 jest za slaby (bo to -10EV) tym bardziej Hoya bedzie jeszcze gorszym wyborem (-9EV).
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Podbije w górę bo tez myślę nad zakupem takowego filtra i zastana mnie jak wygląda użytkowanie w porównaniu z hoya nd400 , hoya jest nakręca i miedzy obiektywem a filtrem żadne światło się niedostanie , a jak to wygląda w przypadku hitecha bo jednak sporo światła możne się dostać

Domyślnie

Ja również planuję zakup ND 3.0 W chwili obecnej mam Hitecha ND 1.2 i dzisiaj specjalnie go przetestowałem pod względem ewentualnego zafarbu. Na przykładzie kilku zdjęć różnokolorowych obiektów , jak i białej kartki nie zaobserwowałem zmiany zabarwienia po założeniu filtra. Nie stwierdziłem również spadku ostrości nawet jak testowałem go na ogniskowej 150 mm. Jedyne na co trzeba uważać posługując się ciemnymi ND-kami w systemie Cokin to boczne światło wpadające między filtr a obiektyw. Powoduje ono bliki i odbicia, która są widoczne na zdjęciu. Zasłonięcie (choćby ręką czy czapką) miejsca mocowania filtra całkowicie niweluje ww. zjawisko. Na podstawie tych doświadzceń chyba się skuszę na ND 3.0 również Hitecha, choć pierwotnie planowałem Heliopana ale przed wakacjami każdy grosz się liczy
    , Mamiya RZ 67 PRO II, Nikon F 90X, D300, 10 kg szkła

Domyślnie

to ja odkopię ten temat bo również zastanawiam się nad tym filtrem.

Ktoś może jeszcze coś na jego temat powiedzieć ?
    Nikon D300, Nikkor 18-55, Nikkor 35 1.8G, Nikkor 50 1.8D, Sigma 150 2.8, Sigma 70-300 APO, SB-800, Manfrotto 055XPROB + 804RC2

Domyślnie

Przez kilka dni posiadałem ten filtr i dawał taki mocny zafarb że szybciej go sprzedałem niż kupiłem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów