Zobacz pełną wersję : D300s
Niby prawie pewnie:
http://nikonrumors.com/2009/05/28/nikon-d300s-specs.aspx
Taki D300 + filmy. A, no i jeszcze slot CF+SD. Fajna sprawa.
Ja jestem za, ceny d300 wtedy może spadną - chociaż i to nie pewne..
Photoartbox
29-05-2009, 12:11
Ja jestem za, ceny d300 wtedy może spadną - chociaż i to nie pewne..
Watpie, posiadam d300 i dodatek w postaci 5-cio min. filmow oraz slotu SD <sic!>, utwierdzaja mnie jedynie w przekonaniu, ze w tym obszarze Nikon (i nie tylko) nie ma juz zbyt wiele do zaofiarowania, a d300 nadal pozostaje swietnym aparatem.
Jakby miał okrągły okular na wizjerze, to warto, a tak to lipa (hihi)
.
siedemczwartych
29-05-2009, 13:07
okrągły okular sam sobie możesz założyć. :)
Jakby miał okrągły okular na wizjerze, to warto, a tak to lipa (hihi)
.
Właśnie sobie kupiłem :) DK-22 + DK-17
Photoartbox
29-05-2009, 14:15
Właśnie sobie kupiłem :) DK-22 + DK-17
I jak? Tez nad tym mysle.
No właśnie o tym pisałem.. żeby do takiego aparatu ( w wersji z "s" powinni to poprawić ) trzeba było dokupować ten okular.. prostokątny słabo wygląda ;)
Z drugiej strony dlaczego na CF i SD - nie lepiej na jeden typ kart dwa sloty?
.
Sowulus12
29-05-2009, 14:35
No właśnie jak ta muszla bo się zastanawiam czy brać?
I jak? Tez nad tym mysle.
Czekam na kuriera. Cena niewielka a jak się nie sprawdzi (w co wątpię), odsprzedam.
hipotetycznie: gdyby to byla prawda to moze zobaczylibyśmy troszke lepszy performance w stosunku do d300 ( patrząc po d90 )
a to juz jest jakis tam sensowniejszy niz filmy argument dla ludzi ktorzy i tak planowali kupic d300...
Pawel Pawlak
29-05-2009, 15:31
jeżeli jakość obrazowanie będzie na poziomie d90 albo lepiej, a filmiki na poziomie 5d2, to pewnie mój d300 trafi na allegro ;)
..jakoś nie chce mi się wierzyć....
nie ma co wierzyc to tylko plotka z nikon rumours ;)
rychu_cmg
29-05-2009, 19:05
nie ma co wierzyc to tylko plotka z nikon rumours ;)
w każdej plotce jest..... :wink:
kowalski
29-05-2009, 19:29
jeżeli jakość obrazowanie będzie na poziomie d90 albo lepiej, a filmiki na poziomie 5d2, to pewnie mój d300 trafi na allegro ;)
A to D90 jest lepsze niż D300? Bo chyba nie na czasie jestem :)
No, tak jak D80 od D200 :mrgreen:
Tylko pod względem matrycy ale to mało znacząca pierdoła :mrgreen:
>link< (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/295%7C0/(appareil2)/294%7C0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon)
Inkognito
29-05-2009, 20:48
w każdej plotce jest..... :wink:
Gdyby tak było, to na rynku byłoby już d800, d400 i kupa innych aparatów :P
Tiaaa....
Niech ktoś rozpuści plotki że D300s czy D400 ma mieć ISO 100, S-RAW-y, i większe powiększenie w wizjerze, i jeszcze że EURO spadnie do jakichś 3,50 a zacznę na niego zbierać, nawet gdyby nie chciał kręcić filmów.
Inkognito
29-05-2009, 21:52
Na s-RAWY-y to chyba nie ma co liczyć, nawet w takich plotkach :P
porownywalem sobie szumy d90 z d300 na optyczne.pl i sie zdziwilem, bo d300 gorzej od d90, minimalnie ale gorzej
porownywalem sobie szumy d90 z d300 na optyczne.pl i sie zdziwilem, bo d300 gorzej od d90, minimalnie ale gorzej
D90 ma po prostu nowszą i poprawioną matryce. I nie chodzi tylko o szumy. DR też jest lepszy.
tak ale patrzyłem tylko pod względem szumow na slubie :)
Nie chce mi sie wierzyć w tak kosmetyczne zmiany.
Pawel Pawlak
29-05-2009, 22:52
d90 ma mniejsze szumy - w zależności od czułości do 0.7EV niż d300 i lepsze DR na wyższych czułościach.
Co do d300s albo d400, to o ile zrozumiałem wypowiedzi Hogana, to potwierdził że następca d300 jest w nikonie na etapie testów (co w połączeniu z ograniczoną dostępnością d300 może sugerować że jeszcze w tym roku zobaczymy następcę), poza tym odniosłem wrażenie że pisze o nowym sensorze. Wspominał także o tym że samo dołożenie mikrosoczewek mających 100% krycie do matrycy d300 znacząco poprawiło by jego parametry (co nie jest dziwne - wiemy jak znacząco to rozwiązanie różni obrazowanie d3x i a900). Wyczytałem też jesgo wypowiedzi, że 14bitów będzie nadal w ograniczonej wydajności (jak d300 i d3x)
Pawel Pawlak
29-05-2009, 22:58
Nie chce mi sie wierzyć w tak kosmetyczne zmiany.
jeśli matryca będzie miałą szumy na poziomie d3/d700 to to nie będą zmiany kosmetyczne... do tego filmiki ? do pełni szczęście powini jeszce wstawić mechanizm lustra tak szybki jak w d700 a pewnie AF byłby na poziomie d700. Też dziś doczytałem się doś sensownego wyjaśnienia szybkości i pewności AF d300 vs d3; tłumaczy się to różnym czasem black-out: w d3 jest to około 74ms, w d300 100ms. Przy szybkości 8fps, czas 125ms przypada na każdą klatkę, czyli na pracę AF w d300 jest tylko 25ms a w d3 aż 51ms - różnica na tyle spora że może mieć istotny wpływ na pewność ustawinia ostrości.
A czego jeszcze chciałbyś więcej w następcy d300 ?
Jeśli będzie nowa matryca z tak niskimi szumami to wprowadzanie nowego modelu ma sens. Jeśli jednak będą to tylko filmiki...
Trochę mi ciężko uwierzyć w szumy na poziomie pełnej klatki.
Inkognito
29-05-2009, 23:14
Jeśli będzie nowa matryca z tak niskimi szumami to wprowadzanie nowego modelu ma sens. Jeśli jednak będą to tylko filmiki...
Trochę mi ciężko uwierzyć w szumy na poziomie pełnej klatki.
Oooj tam, technika idzie do przodu, a bez zwiększania milionów pix, na pewno da sie jeszcze coś wycisnąć. Fakt, że ciężko dać wiarę w to, że szum będzie (a raczej go nie będzie) taki jak w d700 :)
Wtedy... aż strach pomyśleć co wyszłoby w następcach topowych pełnoklatkowców.
Ale na moje to ten d300s w ogóle nie ujrzy światła dziennego - ani żaden d400s/x/h czy co tam jeszcze, zanim nie pokażą nowej matrycy w d4 - a to nastąpi pewno za 3 lata :D
Pawel Pawlak
29-05-2009, 23:18
zobacz sobie na dxomarka - d90 szumi na poziomie 5d2 (oczywiście nie biorą pod uwagę przewagi rozdzielczości 5d2) i około 1EV bardziej niż d700, w DR jest podobnie, tonal range i color sensitivity jest gorsz niż d700 ale lepszy niż 5d2. Dalsza popawa tego czujnika, może naprawdę zbliżyć go do obrazowania d700/d3...
kiedy Waszym zdaniem premiera tego sprzętu w Polsce?
kiedy Waszym zdaniem premiera tego sprzętu w Polsce?
Moim zdaniem - koniec wakacji lub wrzesień.
Pawel Pawlak
30-05-2009, 00:26
wrzesień premiera, koniec roku w sklepach ;)
zobacz sobie na dxomarka - d90 szumi na poziomie 5d2 (oczywiście nie biorą pod uwagę przewagi rozdzielczości 5d2) i około 1EV bardziej niż d700, w DR jest podobnie, tonal range i color sensitivity jest gorsz niż d700 ale lepszy niż 5d2. Dalsza popawa tego czujnika, może naprawdę zbliżyć go do obrazowania d700/d3...
Dxomarkiem bym sie tak nie sugerowal, bo ich zdaniem D70s szumi mniej niz D300...
gdzie ty to widzisz. Sprawdzałem właśnie - szumi bardziej
http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/238|0/(appareil2)/295|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon
gdzie ty to widzisz. Sprawdzałem właśnie - szumi bardziej
http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/238|0/(appareil2)/295|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon
Wykres pokazuje stosunek sygnału do szumu, a nie poziom szumu, czyli im więcej tym lepiej.
Uwzględnili dodatkowo rzeczywistą (wg. nich) czułość matryc.
piotrzuraw
30-05-2009, 23:32
No tak mam juz kase, mialem dzisiaj w reku D300 w sklepie, ale wrocilem do domu i tak sie zastanawiam bo jesli weszlo by D300s to moze cena D300 troche spadnie :). Wiem ze nie duzo spadnie ale mniej na gripa by trzeba dolozyc. Czy jednak warto czekac? sam juz nie wiem isc jutro i brac czy poczekac oto jest pytanie :)
tgollob_jamessuchar
30-05-2009, 23:43
mam tą samą sytuację... ja jednak wylałem na siebie kubeł zimnej wody ;D i czekam na nowy model, jestem skłonny zapłacić więcej niż za obecnego D300
natomiast co do samego D300 to "rydzyk-fizyk" xD
a jeśli zrobią jak z D80? zakończą produkcję i cena wzrośnie, a nie spadnie ;/
ja bym w ogóle nie liczył na model D300s, raczej za jakiś czas (dostępność najwcześniej po koniec roku) D400 z matrycą około 15 Mpx i filmami oczywiście. Ale to tylko moja opinia :), odpowiedzialności za to nie biorę. Tylko, że internetowy serwis nikon rumors tez nie bierze :)
a może ten 300s będzie po prostu dopracowaną 300-ką? Poprawią najczęściej występujące błędy i tyle. Wreszcie nie trzeba będzie się martwić, że pucha nie polubi się z jakimiś szkłami i będzie po 3-4 razy lądowała w serwisie etc.
piotrzuraw
31-05-2009, 00:21
Wlasciwie to prawdopodobne ze jest to poprostu plotka z D300s, moze dopracuja D300, sam nie wiem. z D300 podobno loteria jak sie trafi tak sie z servisem uzera albo nie . Moje D80 dobiega do 30000 i odpukac nic sie nie dzieje zlego ale potrzebuje drugie body, wybralem czysetke i pewnie przy tym zostane a i tak filmiki mnie nie interesuja. Mam nadzieje ze trafie na udany model :) chociaz tutaj w UK jakos latwiej zalatwiac sprawy servisowe jakby cos sie dzialo. Wiem bo znajomi robili to i owo w swoich sprzetach.
Inkognito
31-05-2009, 07:53
a może ten 300s będzie po prostu dopracowaną 300-ką? Poprawią najczęściej występujące błędy i tyle. Wreszcie nie trzeba będzie się martwić, że pucha nie polubi się z jakimiś szkłami i będzie po 3-4 razy lądowała w serwisie etc.
Pobożne życzenia.
Moim zdaniem następca d300 będzie dopiero wraz z jakimś nowym d4. Te wszystkie podawane zmiany są kosmetyczne, dlatego wątpię aby Nikon uraczył nas takim "smakołykiem". Z kolei nowej matrycy raczej też nie pokaże, zanim nie wypuści nowej dla pełnej klatki. Zauważcie, że wszystkie matryce poza d3x w ostatnio wypuszczonych modelach były swoimi bliższymi lub dalszymi pochodnymi.
Podsumowując, te wszystkie plotki o następcy to jak dla mnie życzenia w większości tych, którzy chcą aby d300 zszedł z ceną ;)
Pawel Pawlak
31-05-2009, 09:05
Inkognito, oczywiści że nie wiadomo czy będzie czy nie będzie... modele "s" zawsze wnosiły kosmetyczne zmiany dlatego to były "s-ki", ale zdażało się że wraz z nimi poprawiono zauważalnie obrazowanie (d2h - d2hs). Wsadzanie modyfukowanej matrycy do coraz niższych modeli ma uzasadninie ekonomiczne i występowało już w nikonie - 6mpix - d100, d70, d70s, d50, d40; 10pix -d200, d80, d40x, d60, wiec sytuacja z d300, d90, d5000 nie powinna dziwić.
Inkognito
31-05-2009, 09:19
No mnie nie dziwi. W sumie fakt, że nie myślalem o esce jako o esce. Co nie zmienia faktu, że i tak nie chce mi sie wierzyć ;)
Moim zdaniem następca d300 będzie dopiero wraz z jakimś nowym d4.
wątpię, w działce profi nowe modele wychodzą w większych odstępach niż w niższych seriach.
.. Z kolei nowej matrycy raczej też nie pokaże, zanim nie wypuści nowej dla pełnej klatki. na rynku już są matryce 15 Mpx, jest co wsadzać do body:-D
Photoartbox
31-05-2009, 11:15
wątpię, w działce profi nowe modele wychodzą w większych odstępach niż w niższych seriach.
na rynku już są matryce 15 Mpx, jest co wsadzać do body:-D
Chcialbym przypomniec, ze Nikon ulokowal D300 wlasnie w dzialce "profi" wiec jego nastepca zapewne tez sie tam znajdzie, idac dalej tym samym rozumowaniem, jego ukazanie sie na rynku powinno zgrac sie wlasnie z nowym modelem Dx.
moze d400 nie jest gotowy a chca koniecznie wcisnac filmy w linie DXXX ASAP ... ?
Inkognito
31-05-2009, 12:16
moze d400 nie jest gotowy a chca koniecznie wcisnac filmy w linie DXXX ASAP ... ?
Problem w tym, że przez filmy więcej osób go nie kupi w stosunku do d300. Wszak cena jest wyższa niż u konkurencji - zatem ewentualny następca d300 też tą cenę będzie miał wyższą. Wsadzenie tylko filmów wydaje mi się juz w ogóle nieuzasadnione - sprzedaży chyba im to nie podniesie.
Inkognito, wiesz .. 'spece' od marketingu w nikonie juz nie raz nie milo zaskakiwali. Poza tym K-7 tez wyskoczyl z filmami HD w puszcze za 5k wiec pewnie C i N nie beda chcieli byc gorsi ( 60D, D300s czy D400 ).
Tak czy siak w tym roku trzymając sie tego ze DXXX jest odświerzane co 1.5 roku mozemy sie spodziewac nowej puszki - a to jest powod do radosci :)
Inkognito
31-05-2009, 13:25
Tak czy siak w tym roku trzymając sie tego ze DXXX jest odświerzane co 1.5 roku mozemy sie spodziewac nowej puszki - a to jest powod do radosci :)
Akurat mi to nie w smak. Mam d300, jestem zadowolony, a jak jego cena ma spaść tylko dlatego, że wyjdzie jakiś es z filmami, to wcale mnie to nie bawi.
Chcialbym przypomniec, ze Nikon ulokowal D300 wlasnie w dzialce "profi" wiec jego nastepca zapewne tez sie tam znajdzie, idac dalej tym samym rozumowaniem, jego ukazanie sie na rynku powinno zgrac sie wlasnie z nowym modelem Dx.
Jeśli Dxxx jest profi to jak określa się serię Dx ? Chyba nie postawisz równości między jedno i trzycyfrowymi body?
Czym niższa seria (jak ją zwał tak zwał) tym częściej sa wypuszczane modele. D300 było wypuszczane razem z D3 ze względu na to, że to było rezerwowe body reportera, oparte na podobnie obrazującym niskoszumiącym sensorze CMOS. Teraz nie ma takiej "konieczności". Zresztą wtedy wypuszczenie D300 i D3 równocześnie było też bardzo dużym zaskoczeniem.
Photoartbox
31-05-2009, 22:47
Jeśli Dxxx jest profi to jak określa się serię Dx ? Chyba nie postawisz równości między jedno i trzycyfrowymi body?
Napisalem wyraznie, ze Nikon ulokowal D300 wlasnie w dzialce "profi" http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1726/overview.html Jezeli analizujesz polityke firmy, staraj sie myslec tak jak ona, a nie zgodnie z Twoimi odczuciami.
a jak określa się półkę na której jest D3? To ta sama półka co D300? Pies drapał słowo, chodzi o fakt czy to ten sama półka.
Wg tego co podlinkowałeś nikon ma 2 półki - profi i popularne (wg polskiej www). Jak się nazwie profi D300 to jego posiadacze się będą lepiej czuli. No ale sempirofi to tez profi, nieprawda?
Wyszczególnia się 4 półki u nikona, nie dwie. D5000 i D90 to też nie ta sama przegródka, obojętnie jak by to na stronie nikona podlinkowali.
Może powinienem ci pisać w takim przypadku, że nikon częściej wypuszcza body trzycyfrowe niż jednocyfrowe. Usatysfakcjonowany?
to jak go nazwa to juz sprawa drugorzedna imho a wrzesien mialby sens, akurat D300 stukna 2 lata.
Photoartbox
01-06-2009, 07:58
a jak określa się półkę na której jest D3? To ta sama półka co D300? Pies drapał słowo, chodzi o fakt czy to ten sama półka.
Wg tego co podlinkowałeś nikon ma 2 półki - profi i popularne (wg polskiej www). Jak się nazwie profi D300 to jego posiadacze się będą lepiej czuli. No ale sempirofi to tez profi, nieprawda?
Wyszczególnia się 4 półki u nikona, nie dwie. D5000 i D90 to też nie ta sama przegródka, obojętnie jak by to na stronie nikona podlinkowali.
Może powinienem ci pisać w takim przypadku, że nikon częściej wypuszcza body trzycyfrowe niż jednocyfrowe. Usatysfakcjonowany?
Odnosze wrazenie, ze niepotrzebnie sie irytujesz. Skieruj swoje kwasy do Nikona a nie do mnie. Nie tylko na polskiej stronie Nikon umieszcza D300 na polce profi, na niemieckiej rowniez. To jak Ty klasyfikujesz ich produkty (na jakiej polce je ukladasz) jest malo istotne, dla kogos innego np. D60 moze byc profi, bo zarobil nim na komunii :) Widocznie nie tylko, wielkosc matrycy decyduje o usytuowaniu danego modelu... Dla mnie temat sie wyczerpal. Zycze wiecej dystansu, zielen zobowiazuje, nawet jak sie od niedawna klatka powiekszyla ;)
Ja Was z calym szacunkiem nie rozumiem, dlaczego tak napalacie sie na nikona D300s. Przeciez ten aparat jeszcze nie wyszedl, co wiecej nawet nie ma oficjalnego potwierdzenia. Zeby tego bylo malo to nie rozumiem dlaczego seria D300 jest tak popularna, przeciez cena jest moim skromnym zdaniem zbyt wysoka, konkurencja juz ma lepsze aparaty i to w okolicach 3500zl. Ja juz od roku planuje kupic nowa puszke i to wlasnie D300 jednak czekam az cena spadnie bo uwazam ze ten aparat nie jest wart ponad 5000zl. Zwlaszcza jak mozna miec canonshita 500D za 3500zl, ktory ma wieksza matryce i lepsza oraz nagrywa filmy full hd. Jezeli mozna to Wyjasnijcie.
Ja Was z calym szacunkiem nie rozumiem, dlaczego tak napalacie sie na nikona D300s. Przeciez ten aparat jeszcze nie wyszedl, co wiecej nawet nie ma oficjalnego potwierdzenia. Zeby tego bylo malo to nie rozumiem dlaczego seria D300 jest tak popularna, przeciez cena jest moim skromnym zdaniem zbyt wysoka, konkurencja juz ma lepsze aparaty i to w okolicach 3500zl. Ja juz od roku planuje kupic nowa puszke i to wlasnie D300 jednak czekam az cena spadnie bo uwazam ze ten aparat nie jest wart ponad 5000zl. Zwlaszcza jak mozna miec canonshita 500D za 3500zl, ktory ma wieksza matryce i lepsza oraz nagrywa filmy full hd. Jezeli mozna to Wyjasnijcie.
Czyżby Canon 500D jest lepszy od D300? :p
Photoartbox
01-06-2009, 09:16
??? :confused: Canon 500D, pelna klatka?
.. Skieruj swoje kwasy do Nikona a nie do mnie. Nie tylko na polskiej stronie Nikon umieszcza D300 na polce profi, na niemieckiej rowniez. To jak Ty klasyfikujesz ich produkty (na jakiej polce je ukladasz) jest malo istotne,
Zaczeła mnie ta dyskusja bawić. Wg ciebie D100 D200 i D300 można przemieszać z modelami D1 D2 D3? To dlaczego nikon (a nie ja) wyróżnia wyraźnie serię jednocyfrową od trzycyfrowej własnie symbolami, innej długości ciagami liczb?
Podział na body jedno, trzy, dwu i czterocyfrowe nie wprowadziłem ja, tylko nikon. Zobacz jak zorganizowane jest nasze forum. Zobacz jak zorganizowane jest forum dpreview, jak posegregowane jest forum nikonians. Nie ja to ustalałem.
.dla kogos innego np. D60 moze byc profi, bo zarobil nim na komunii
Mylisz pojęcia.
Zycze wiecej dystansu, zielen zobowiazuje, nawet jak sie od niedawna klatka powiekszyla ;) ja swoje D700 tez nie kładę konsekwentnie na półce profi, gdybys nie zauważył, to tez trzycyfrowiec ;) Jakoś zupełnie z tego powodu nie odczuwam kompleksów.
dla kogos innego np. D60 moze byc profi, bo zarobil nim na komunii :) )
to ze ktos zarabia uzywaja D60 nie powoduje ze aparat jest klasy pro. zarabiac to i coolpixem mozna. to co do klasy pro kwalifikuje to cechy apartau, jego wykonie i parametry techniczne. i za to placisz. i tak jak sprzetem pro mozna robic amatorskie foty, tak sprzetem amatroskim (klasy amatorskiej) mozna robic zawodowo fotki. jedno drugiemu nie przeczy
O takim coolpixie http://www.centrumpromocji.pl/product_info.php?products_id=19973&osCsid=f9b9dbfb4ef6b10cf6f389d358e203d6 myślałeś? :mrgreen:
Photoartbox
01-06-2009, 16:17
Zaczeła mnie ta dyskusja bawić. Wg ciebie D100 D200 i D300 można przemieszać z modelami D1 D2 D3? To dlaczego nikon (a nie ja) wyróżnia wyraźnie serię jednocyfrową od trzycyfrowej własnie symbolami, innej długości ciagami liczb?
Podział na body jedno, trzy, dwu i czterocyfrowe nie wprowadziłem ja, tylko nikon. Zobacz jak zorganizowane jest nasze forum. Zobacz jak zorganizowane jest forum dpreview, jak posegregowane jest forum nikonians. Nie ja to ustalałem.
Mylisz pojęcia.
ja swoje D700 tez nie kładę konsekwentnie na półce profi, gdybys nie zauważył, to tez trzycyfrowiec ;) Jakoś zupełnie z tego powodu nie odczuwam kompleksów.
Dobrze niech bedzie, ze jest blad na stronach Nikona i profi to tylko Dx. Decyduje o tym jedynie oznaczenie jego miejsca po D, a nie np. uszczelnienia, magnezowa konstrukcja, inna zywotnosc migawki niz w modelach amatorskich...
mateo912
01-06-2009, 17:44
Photoartbox mi się wydaje że właśnie "uszczelnienia, magnezowa konstrukcja, inna zywotnosc migawki" czyni puche pro lub nie.
Photoartbox
01-06-2009, 17:48
Photoartbox mi się wydaje że właśnie "uszczelnienia, magnezowa konstrukcja, inna zywotnosc migawki" czyni puche pro lub nie.
No wlasnie caly czas o tym pisze, ale niektorzy uwazaja inaczej - musi byc Dx bo jak nie to amatorski. To co napisalem w ostatnim poscie bylo napisane z przekasem ;)
mateo912
01-06-2009, 17:51
IMHO dxxx to semi-profi ale może ja się nie znam:D
Photoartbox
01-06-2009, 17:59
IMHO dxxx to semi-profi ale może ja się nie znam:D
W tej dziwnej dyskusji chodzi jedynie o to (moze nie doczytales), ze w pewnym momencie grzecznie zwrocilem uwage, ze Nikon umieszcza D300 na polce profi, mozesz sprawdzic na stronie polskiej i niemieckiej. Czy robi to slusznie i jak niektorzy potem sobie ustawiaja poprzeczki dla poszczegolnych body, bylo dla mnie nieistotne (ja to wiem). Wiele czasopism fotograficznych, rowniez pisze o D300, jako jedynej do tej pory puszce profesjonalnej DX, wiec chyba cos w tym jest... Linki, jeszcze raz:
http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1726/overview.html
http://nikon.de/family/de_DE/categories/broad/318.html
Pawel Pawlak
01-06-2009, 18:11
Wiele czasopism fotograficznych, rowniez pisze o D300, jako jedynej do tej pory puszce profesjonalnej DX, wiec chyba cos w tym jest...
tzn że seria d1 i d2 nie była pro ??:shock: chyba nie mają tega na myśli ;)
Nie ulega jednak wątpliwości, że pomimo tego że można zauważyć różnicę w konstrukcji d300, d700 a d3 i d3x to nikon umieścił wszystkie te aparaty na półce PRO ze wszystkimi tego konsekwencjami (np. wsparciem w progreamie NPS). Pewnie nikon stawia sobie taki wymogi dla sprzętu PRO, że już takie "amatorskie" (jak sporo osób na tym forum pisze) puszki jak d300 i d700, natomiast d3 i d3x spełniają je z nadwyżką. Mogę się mylić, ale myślę że m.in. dlatego d300 kosztuje tyle ile kosztuje.
Photoartbox
01-06-2009, 18:42
tzn że seria d1 i d2 nie była pro ??:shock: chyba nie mają tega na myśli ;)
Nie ulega jednak wątpliwości, że pomimo tego że można zauważyć różnicę w konstrukcji d300, d700 a d3 i d3x to nikon umieścił wszystkie te aparaty na półce PRO ze wszystkimi tego konsekwencjami (np. wsparciem w progreamie NPS). Pewnie nikon stawia sobie taki wymogi dla sprzętu PRO, że już takie "amatorskie" (jak sporo osób na tym forum pisze) puszki jak d300 i d700, natomiast d3 i d3x spełniają je z nadwyżką. Mogę się mylić, ale myślę że m.in. dlatego d300 kosztuje tyle ile kosztuje.
Troche zle sie wyrazilem, chodzilo o to, ze na rynku (wsrod aktualnych modeli DX) D300 jest jedyna puszka profi. :)
No wlasnie caly czas o tym pisze, ale niektorzy uwazaja inaczej - musi byc Dx bo jak nie to amatorski. albo amatorski, albo pro. Nic pośrodku. OK odpuszczam bo bez sensu jest sie sprzeczać o słowa.
W jednym ze sklepów D300 z obiektywem 50/1.8 za 5777zł. Czyżby wyprzedaż zapasów przed D300s? :)
PS
Opłaca się?
moze korekcja ceny ( Jen spadl prawie o zlotowke od polowy lutego do teraz )
W jednym ze sklepów D300 z obiektywem 50/1.8 za 5777zł. Czyżby wyprzedaż zapasów przed D300s? :)
PS
Opłaca się?
w Fotobasi (http://www.fotobasia.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d300-body-wysylka-24h) body kosztuje 5186zł, więc jak nie masz nic jasnego to 5777 za ww zestaw jest znośną propozycją
mateo912
02-06-2009, 11:09
W FJ pucha za 5666zł a pucha z 50 1.8 za 5777zł.
badabuzz
02-06-2009, 15:19
Hej, chłopaki- z emocjami czy bez, offtopic o klasyfikowaniu D300 jako pro/semi pro/amator jest wbrew pozorom bardzo ciekawy. Myślę, że każdy własne wnioski może wysnuć.
Moja subiektywna opinia jest taka, że D300 to najbardziej profesjonalna puszka w formacie DX. Ale z dystansem trzeba przyznać, że to puszka semi-pro, a jak ktoś chcę klasyfikować w systemie zero-jedynkowym to jest to puszka amatorska :)
Uważam również, że to najlepsza na świecie matryca w formacie DX, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę 'wartość dodaną' w postaci oprogramowania, obsługi i szczelnego body.
Nie wdając się w szczegóły, których jestem świadom. Chcę uniknąć tutaj przytyków odnośnie świetnych D2/D2x/D2xs- czytałem dziesiątki stron ciekawych dyskusji na tym forum o konfrontacji d2 z d300- zastrzegam, że to moja opinia, którą lansuję jako swoje odczucie a nie jakiś postulat :)
Co do D300s- niech nikon sobie wydaje. Co mu szkodzi?
Panowie, myślę, że każdy lubi marzyć. Cieszę się, że Nikon nie biegnie z ilością megapixeli a modele jak D300/d90 i D5000 to fajny trend wyciągania z jednej matrycy tyle ile się da, niezwiekszając ilości mpx. Ucieszyło mnie, że Olympus wszem i wobec ogłosił, że 'odpuszcza sobie wyścig megapikselowy i skupia się*na doskonaleniu matryc'.
Wniosek mój z tego taki, że jeśli mogę sobie czegoś życzyć to D300s/d400 z matrycą gdzie gro prac skupiło się*na elektronice, softwarze i kolejnym stopniu doskonalenia tego podzespołu nie kręcącym się*wokól dodawania kolejnych milionów megapikseli. Nie byłoby fantastycznie, gdyby matryca Dx miała jeszcze dalej idące właściowości niskoszumiące?
Wiem, głupio tak spłycać dyskusję do szumofobii, ale przecieć nie samym szumem człowiek żyje i zapewne wiele innych aspektów matrycy możnaby dopracować, no bo czemu nie.
D300s z filmami hd to byłaby fajna sprawa. Absolutnie nie widziałbym sensu zmiany body dla użytkowników D300. Czy wy też uważacie że lepiej byłoby sobie już lepiej kupić te D5000, mieć*filmiki hd, mniejsze i zapasowe body na wakacje? Czemu nie. Ale przeskok d300--->d300s jak na razie to chyba ekstrawagancja.
Pozdrawiam wszystkich
Pawel Pawlak
02-06-2009, 15:30
Hej, chłopaki- z emocjami czy bez, offtopic o klasyfikowaniu D300 jako pro/semi pro/amator jest wbrew pozorom bardzo ciekawy. Myślę, że każdy własne wnioski może wysnuć.
Moja subiektywna opinia jest taka, że D300 to najbardziej profesjonalna puszka w formacie DX. Ale z dystansem trzeba przyznać, że to puszka semi-pro, a jak ktoś chcę klasyfikować w systemie zero-jedynkowym to jest to puszka amatorska :)
Uważam również, że to najlepsza na świecie matryca w formacie DX, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę 'wartość dodaną' w postaci oprogramowania, obsługi i szczelnego body.
Nie wdając się w szczegóły, których jestem świadom. Chcę uniknąć tutaj przytyków odnośnie świetnych D2/D2x/D2xs- czytałem dziesiątki stron ciekawych dyskusji na tym forum o konfrontacji d2 z d300- zastrzegam, że to moja opinia, którą lansuję jako swoje odczucie a nie jakiś postulat :)
Co do D300s- niech nikon sobie wydaje. Co mu szkodzi?
Panowie, myślę, że każdy lubi marzyć. Cieszę się, że Nikon nie biegnie z ilością megapixeli a modele jak D300/d90 i D5000 to fajny trend wyciągania z jednej matrycy tyle ile się da, niezwiekszając ilości mpx. Ucieszyło mnie, że Olympus wszem i wobec ogłosił, że 'odpuszcza sobie wyścig megapikselowy i skupia się*na doskonaleniu matryc'.
Wniosek mój z tego taki, że jeśli mogę sobie czegoś życzyć to D300s/d400 z matrycą gdzie gro prac skupiło się*na elektronice, softwarze i kolejnym stopniu doskonalenia tego podzespołu nie kręcącym się*wokól dodawania kolejnych milionów megapikseli. Nie byłoby fantastycznie, gdyby matryca Dx miała jeszcze dalej idące właściowości niskoszumiące?
Wiem, głupio tak spłycać dyskusję do szumofobii, ale przecieć nie samym szumem człowiek żyje i zapewne wiele innych aspektów matrycy możnaby dopracować, no bo czemu nie.
D300s z filmami hd to byłaby fajna sprawa. Absolutnie nie widziałbym sensu zmiany body dla użytkowników D300. Czy wy też uważacie że lepiej byłoby sobie już lepiej kupić te D5000, mieć*filmiki hd, mniejsze i zapasowe body na wakacje? Czemu nie. Ale przeskok d300--->d300s jak na razie to chyba ekstrawagancja.
Pozdrawiam wszystkich
poczekajmy na promierą d300s albo d400 zanim zaczniemy oceniać czy warto czy nie ;)
Poza tym nie dla każdego lepszym rozwiązaniej jest zakup kolejnej puszki tylko dla filmów ;)
badabuzz
02-06-2009, 15:50
poczekajmy na promierą d300s albo d400 zanim zaczniemy oceniać czy warto czy nie
Poza tym nie dla każdego lepszym rozwiązaniej jest zakup kolejnej puszki tylko dla filmów
Nie rozumiem... Przecież właśnie o tym piszę:
1. Przy założeniu, że D300s będzie ulepszony tylko o możliwość kręcenia filmów HD to chyba nie warto się przesiadać. Istotne jest tu, iż nadmieniłem 'przy założeniu', gdyż dzięki temu asekuruje się przed wytykaniem wad jeszcze przed premierą sprzętu :)
2. Jak już ktoś naprawdę chcę zmieniać puszkę klasy d300 na puszkę*klasy d300s z filmikami... to chyba lepiej zostać przy D300 i zaaplikować sobie D5000 :)
Jako bardzo zadowolony użytkownik D300 przyznam, że plotki o D300s raczej mnie nie rozpalają :)
Ja w D300s obstawiałbym na odchylany wyświetlacz i filmiki. Na dwa sloty CF i SD bym nie liczył - prędzej na przeskok z CF na SD. Pod koniec roku puszczą następce D300, na wiosnę dadzą D700x z matrycą od D3x + uchylany ekranik i filmiki. Może po drodze spłodzą w końcu jakieś 24/1.4 AF-S za 10patoli :D
mateo912
02-06-2009, 15:59
Wywar nie sądzę żeby w puszce która bardzo dobrze spisuje się w fotografii sportowej i reporterce wsadzili wolniejsze karty:)
Nie byłoby fantastycznie, gdyby matryca Dx miała jeszcze dalej idące właściowości niskoszumiące?
Pies tracal szumy, te juz sa wystarczajaco niskie, jak dla mnie - rozpietosc tonalna poprosimy ;)
Ja w D300s obstawiałbym na odchylany wyświetlacz i filmiki. Na dwa sloty CF i SD bym nie liczył - prędzej na przeskok z CF na SD.
Takiej glupoty to nie zrobia, poza tym plotka mowi o dwoch slotach...
Pawel Pawlak
02-06-2009, 16:08
Nie rozumiem... Przecież właśnie o tym piszę:
1. Przy założeniu, że D300s będzie ulepszony tylko o możliwość kręcenia filmów HD to chyba nie warto się przesiadać. Istotne jest tu, iż nadmieniłem 'przy założeniu', gdyż dzięki temu asekuruje się przed wytykaniem wad jeszcze przed premierą sprzętu :)
2. Jak już ktoś naprawdę chcę zmieniać puszkę klasy d300 na puszkę*klasy d300s z filmikami... to chyba lepiej zostać przy D300 i zaaplikować sobie D5000 :)
Jako bardzo zadowolony użytkownik D300 przyznam, że plotki o D300s raczej mnie nie rozpalają :)
nie wiemy jak będize obrazował następca d300 - na pewno nie gorzej niż d90 - czyli lepiej niż obecny d300. Jak dużo lepiej ? nie wiadomo, delikatne zmiany w expeedzie mogą poprawić pracę AF, podobnie jak pewne modyfikacje mechanizmu lustra. Specyfikacja może być prawie taka sama jak d300 a w praktyce różnice mogą być znaczne. Więc nie wyrokujemy zanim nie dotkniemy/zobaczymy. zakup kolejnej mocno wykastrowanej puszki dla samych filmików nie koniecznie musi być najlepszym rozwiązaniem - po co mi 3. aparat - kastrat w porównaniu do d300 i d700 ?? Nie bardoz chce mi się nosi 3. puszkędo czatowni i przekręcać w zalezności od tego czy chce mieć DXową matrycę i sprawny AF + 8fpsów czy też kastrata z filmikami. Piszę to żeby uzmysłowić Ci że ludzie kierują się różnymi przesłankami i niekoniecznie Twój tok rozumowania, jest jedyny logiczny i słuszny, ponieważ jesteś zadowolonym posiadaczem d300.
Takiej glupoty to nie zrobia, poza tym plotka mowi o dwoch slotach...
Wątpię ,żeby dali dwa sloty w puszce semi-pro. Jakby miały być dwa to już w D300 albo w d700 by dołożyli.
Pawel Pawlak
02-06-2009, 19:07
ja też wątpię, ale coś "muszą" dołożyć ;) Czego brakuje tak naprawdę w d300 ?
Inkognito
02-06-2009, 19:15
ja też wątpię, ale coś "muszą" dołożyć ;) Czego brakuje tak naprawdę w d300 ?
Pełnej klatki hehe :D
Nie wiem czy już ktoś wspominał, ale precyzyjniejsze działanie zielonej kropki focusa przydałoby się, czyli te strzałeczki jak w d3/700
Pawel Pawlak
02-06-2009, 19:20
Pełnej klatki hehe :D
a d700 nie starczy ?
Właśnie starczy.
I to jest główny problem D700.
Że jest w zasadzie ... idealny? (może zbyt duże słowo)
W zasadzie do wykonywania perfekcyjnej jakości zdjęć i zapomnieniu o ograniczeniach narzucanych przez aparat D700 jest jak znalazł.
Ja nawet teoretycznie nie potrafię wyobrazić sobie co mógłby mieć jego następca.
Oczywiście pomijam filmiki, odchylane ekraniki i parzenie kawy.
MZ żeby to był krok w przód powinni dorzucić pixeli ,żeby zbliżyć się do 50D, dać chociaż iso100. Uchylany LCD z dobrym LV też by był niezły. AutoDL też miły jest. D700 żeby był idealny to powinien mieć 100% krycia wizjera, świrek do zmiany pól AF taki jak jest w gripie i ISO 100 (50 to już by był kosmos).
A może wcale nie będzie następcy D300? Wycofanie z produkcji ogłoszą jesienią. Zrezygnowali już z najtańszego segmentu (D60) to mogą wywalić DX z semi-profi. Nikon uprości sobie w ten sposób życie i zostawi:
profi - D3, D3x
semi-profi - D700
amatorskie - D90
entry level - D5000
Inkognito
02-06-2009, 19:42
a d700 nie starczy ?
No to żart był. Jasne, że starczy. Imho po prostu, niczego mi w tym aparacie nie brakuje, poza pełną klatką, która z przyczyn finansowych będzie pewnie przez kilka lat dla mnie nieosiągalna - aż moj d300 nie padnie ;)
nokinnikon
02-06-2009, 19:44
ja też wątpię, ale coś "muszą" dołożyć ;) Czego brakuje tak naprawdę w d300 ? Twoim zdaniem napewno obrazowania D90. A tak apropos jak ocenia się obrazowanie, czy to się jakoś mierzy czy odczuwa czy co?
mogą wywalić DX z semi-profi.
No jak zrezygnuje z DX w semi-pro to odda tylko klientów Canonowi - kwestią czasu jest jak Sony pozamiata w segmencie amatorskim. Wtedy Nikon ze swoimi cenami popłynie na dno.
No jak zrezygnuje z DX w semi-pro to odda tylko klientów Canonowi - kwestią czasu jest jak Sony pozamiata w segmencie amatorskim. Wtedy Nikon ze swoimi cenami popłynie na dno.
Jak Sony pozamiata na rynku amatorskim to będzie juz miała dostatecznie dużo użytkowników by wejść w wyższe segmenty i przydusić C i N.
badabuzz
02-06-2009, 22:16
Piszę to żeby uzmysłowić Ci że ludzie kierują się różnymi przesłankami i niekoniecznie Twój tok rozumowania, jest jedyny logiczny i słuszny, ponieważ jesteś zadowolonym posiadaczem d300.
Następnym razem jeszcze wyraźniej, oprócz podkreślników, powtarzania i wymiania słow jak 'chyba' i nie kierowania ich do konkretnej osoby z trzema puszkami- dam znać, że wszystko co piszę jest subiektywne i nie jest to logiczny, jedyny i słuszny tok rozumowania- asekuracji chyba nigdy zbyt wiele.
Z pewnością pole do manewru w gestii modyfikacji D300 istnieje, na co wskazują życzenia użytkowników w tym temacie. Zarówno D300s jak i D400 to aparaty-duchy. Plotki.
Jednak kolejna z kolei fala pogłosek o następcy Nikona D300 to być może kolejny znak, że na takowego można już czekać? Swoja drogą ciekawy jest punkt widzenia Piotra_, który się pokusił o stwierdzenie, iż może wcale nie będzie następcy D300. (i po raz kolejny- piszę, że to ciekawe a nie pewne/słuszne i niczego nie wyrokuję a jedynie- poprzez dywagację przynoszę ulgę swej ciekawości) ;)
Pawel Pawlak
02-06-2009, 22:21
Twoim zdaniem napewno obrazowania D90. A tak apropos jak ocenia się obrazowanie, czy to się jakoś mierzy czy odczuwa czy co?
moim zdaniem obrazwoanie powinno być lepsze niż d90. A czym się to mierzy ? Ja obrabiam zdjęcia z różnych puszek i często nie koniecznie z iso bazowego. I jak tak przygotowuję sobie do wydruku trochę kropowane zdjęcie z d700, d90, d300 np z iso 800 albo wyższego i kiepskiego światła to zdecydowanie widzię że d700 jest na szczycie tej drabikni, d300 na końcu a d90 w połowie. Zarówno jeśli chodzi o DR i szumy. Jeśli robiłby odbitki 21x15 to miałby to głęboko w d..ie, ale niestety, przy większych odbitach ma to znaczenie.
nokinnikon
02-06-2009, 22:47
moim zdaniem obrazwoanie powinno być lepsze niż d90. A czym się to mierzy ? Ja obrabiam zdjęcia z różnych puszek i często nie koniecznie z iso bazowego. I jak tak przygotowuję sobie do wydruku trochę kropowane zdjęcie z d700, d90, d300 np z iso 800 albo wyższego i kiepskiego światła to zdecydowanie widzię że d700 jest na szczycie tej drabikni, d300 na końcu a d90 w połowie. Zarówno jeśli chodzi o DR i szumy. Jeśli robiłby odbitki 21x15 to miałby to głęboko w d..ie, ale niestety, przy większych odbitach ma to znaczenie.
Jeżeli chodzi o DX to "Optyczne" jest innego zdania i jak zapewniają zbadali to " i szkiełkiem i okiem" A więc jak to jest naprawdę.
Nikon uprości sobie w ten sposób życie i zostawi:
profi - D3, D3x
semi-profi - D700
amatorskie - D90
entry level - D5000
co ty tu za bzdury wypisujesz? ;)
kolega Photoartbox (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=28129) zauważa, że nikon ma tylko 2 półki - pro i amatorską, co mi przez parę stron udowadnia.
zieew patrzac na liste ficzerow ktore maja byc dodane - poza slotami SD i mikrofonem to wszystkie te bajery mozna dodac w nowym firmware
o ile krecenie filmow bez dzwieku moze byc nieco bez sensu to nie jest to zadna filozofia przy Lv
ja to bym chetnie widzal opcje cichego klapania lustra - kosztem blackoutu w wizjerze - ale sa sytuacje kiedy po prosu niewypada klekotac.....
kolega Photoartbox (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=28129) zauważa, że nikon ma tylko 2 półki - pro i amatorską, co mi przez parę stron udowadnia.
Żadne bzdury tylko dążenie ustalonego celu czyli pozostawienia 2 półek. D700 też nie będzie miał następcy ale wycofają go dopiero w 2010. W tym samym czasie wejdzie nowy D4 który połączy serie D3x i D3 (z ceną D3x). D90 zniknie a z nim seria Dxx bo skończyły się numerki a D5000 zostanie zastąpiony przez D6000 z FX (z ceną D700).
Będziemy mieli:
pro - D4
amatorskie - D6000
W ten sposób Nikon dopasuje ofertę do wymagań swojej strony internetowej ;) I dodatkowo jakie oszczędności poczyni zamykając zbędne linie produkcyjne i zwalniając pracowników.
Photoartbox
03-06-2009, 08:09
Wrzuc na luz...
Pawel Pawlak
03-06-2009, 11:17
nokinnikon; jeśli nie mam żadnego materiału do porównań, to mogę bazować na optczyne.pl albo innych, ale jeśli mam dstęp do plików RAW, to jakoś bardziej wierzę swojemu doświadczeniu. Zwłaszcza, że zanim wyrobię sobie zdanie, to bawię się tymi RAWami z wykorzystaniem softu różnych firm i widzę co naprawdę można z nich wycisnąć.
jeśli mam się opierać na opini jakiegoś portalu, to chyba jednak najbardziej wierzę DXOmark.com który bada na pewno tylko zawartość plików RAW. A ich testy potwierdzają co napisałem o d90 i d300:
http://dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/294|0/(appareil2)/295|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon
MarcinPoland
03-06-2009, 19:12
nie chce mi sie jakos wierzyc w mniejsze szumy w d90 oraz lepsza dynamike wzgledem d300
po co w takim razie w d300 14 bitow skoro dynamika mniejsza od d90 ktory wypluwa 12 bitrowe rawy?
z tego co czytalem to rawy w d90 sa modyfikowane, tutaj upatrywal bym mniejszych szumow
wystarczy maly blur i szumy spadaja, tyle tylko ze szczegoly takze...
np na dpreview d300 ma wyzsza rozdzielczosc od d90
i praktycznie identyczna z 50d canona
nokinnikon; jeśli nie mam żadnego materiału do porównań, to mogę bazować na optczyne.pl albo innych, ale jeśli mam dstęp do plików RAW, to jakoś bardziej wierzę swojemu doświadczeniu. Zwłaszcza, że zanim wyrobię sobie zdanie, to bawię się tymi RAWami z wykorzystaniem softu różnych firm i widzę co naprawdę można z nich wycisnąć.
jeśli mam się opierać na opini jakiegoś portalu, to chyba jednak najbardziej wierzę DXOmark.com który bada na pewno tylko zawartość plików RAW. A ich testy potwierdzają co napisałem o d90 i d300:
http://dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/294|0/(appareil2)/295|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon
Paweł - tak z ciekawości - miałeś możliwość zrobienia tych samych kadrów D300/D90, czy bazujesz na różnych zdjęciach z D90 dostępnych w sieci? .
I dla jasności - nie ma w moim pytaniu cienia złośliwości, wiem, że znasz D300 b.dobrze a jestem ciekaw opinii osób posiadających oba te body.
Pawel Pawlak
04-06-2009, 10:27
Paweł - tak z ciekawości - miałeś możliwość zrobienia tych samych kadrów D300/D90, czy bazujesz na różnych zdjęciach z D90 dostępnych w sieci? .
I dla jasności - nie ma w moim pytaniu cienia złośliwości, wiem, że znasz D300 b.dobrze a jestem ciekaw opinii osób posiadających oba te body.
sam nie wykonałem takiego testu. Te same kadry można ocenić pobierając sobie RAWy z http://www.imaging-resource.com W praktyce obrabiam zdjęcia które pochodzą m.in. z d90 oraz mam dostęp do swojego materiału z d300 i d700. Różnica szumów w cieniach na iso 800 i więcej jest w moim odczuciu jest spora (a za nią idzie większoe DR). Cienie w tych aparatach wyglądaj zupełnie inaczej. Nie oznacza to że d300 nie da sięrobić zdjęć, tylko to, że RAWa z d90 otrzymamy więcej albo prościej.
Edit:
Ok. EOT z mojej strony. d300 obrazuje najlepiej !!!! W sumie powinienem tak pisać od początku, przecież mam d300 a nie d90...
MarcinPoland
04-06-2009, 11:05
hmm, az zerknalem na wskazana strone i porownalem iso 1600
f8, d300 na 1/250 a d90 na 1/200 (pewnie inne swiatlo w momencie testu, albo kalibracja iso jest inna w tych aparatach)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/D300/FULLRES/D300hSLI1600.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/D90/FULLRES/D90hSLI1600.HTM
jak dla mnie d300 ma gladszy obraz
ale to i tak sa niuanse
Pawel Pawlak
04-06-2009, 11:14
pisałem o RAWach a nie jpgach, ale to niuanse...
Co do szumow to "PANOWIE PANOWIE PANOWIE" przeciez D90 i D300 maja takie same matryce i szumy zaleza tylko li wylacznie od oprogramowania, a zeby tego bylo malo to roznice sa tak niewielknie ze niewarto zawracac sobie niemi glowe.
Dodam od siebie, Nikon D300 nie jest warty swojej ceny, nie ponad 5000zl. Ja wiem ze jest wodoszczelny i solidny oraz ma wiele innych mniejszych rzeczy lecz to nie powod zeby placic 2000zl wiecej niz za D90 czy C D500. Za wodoszczelnosc i solidnosc zaplace maks 600zl.
Dlamnie idealny bylby uszczelniony D90 ehhh. Jestem posiadaczem D50 i kilkanascie razy robilem nim zdjecia na deszczu, w temp -10°C, sopadl na skalki z 1.5, lezal w sniegu i w dalszym stopniu dziala bez zarzutu. Dodam ze nie robilem tego specjalnie i zawsze sie balem ze cos mu sie stanie. Taki uszczelniony korpus byly spelnieniem moich marzen.
Co do szumow to "PANOWIE PANOWIE PANOWIE" przeciez D90 i D300 maja takie same matryce i szumy zaleza tylko li wylacznie od oprogramowania, a zeby tego bylo malo to roznice sa tak niewielknie ze niewarto zawracac sobie niemi glowe.
tez tak do niedawna myslalem, ale nieststy. matryca D90 ma ciut inna konstrukcje z uwagi na filmy. Co prawda w materiale jaki widzialem Nikon twierdzi ze szumy i DC obu matryc sa identyczne, ale nie widze mozliwosci weryfikacji tego.
Photoartbox
04-06-2009, 17:03
Dodam od siebie, Nikon D300 nie jest warty swojej ceny, nie ponad 5000zl. Ja wiem ze jest wodoszczelny i solidny oraz ma wiele innych mniejszych rzeczy lecz to nie powod zeby placic 2000zl wiecej niz za D90 czy C D500. Za wodoszczelnosc i solidnosc zaplace maks 600zl.
Dlamnie idealny bylby uszczelniony D90 ehhh. Jestem posiadaczem D50 i kilkanascie razy robilem nim zdjecia na deszczu, w temp -10°C, sopadl na skalki z 1.5, lezal w sniegu i w dalszym stopniu dziala bez zarzutu. Dodam ze nie robilem tego specjalnie i zawsze sie balem ze cos mu sie stanie. Taki uszczelniony korpus byly spelnieniem moich marzen.
1. D300 i D90 maja inne matryce.
2. D300 nie jest wodoszczelny, jest uszczelniony i daje rade z kroplami deszczu i kurzem ale nie wodoszczelny.
3. 2000 zl. wiecej, to nie tylko cena uszczelek to (kilka roznic): budowa ze stopow magnezu, korekcja AF, wspolpraca z obiektywami manualnymi (pomiar swiatla), podniesiona zywotnosc migawki, inny uklad AF taki jak w puszkach typu D700, D3 itd... dla mnie jest to warte 2000, ale o tym kazdy musi zadecydowac sam.
mateo912
04-06-2009, 17:03
Weller Ty nie dałbyś więcej niż 600 zł za wodoszczelność i solidność. A ludzie którzy zajmują się fotografią sportową dadzą 2000zł za 51 pół AF i 6kl/s(lub 8 z mbd10)
Pawel Pawlak
04-06-2009, 17:14
no to które szumi najmniej/najbardziej - wszystkie otwarte ACReme, na ustawieniach domyślnych, z wyłączoną redukcją szumów.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img5.imageshack.us/my.php?image=porownanieg.jpg)
LG, PG, LD, PD ??
(na "kolanie" to zrobiłem i nie ponumerowałem zdjęć, przepraszam)
O matko ! Jest różnica :/ Jaka to była czułość ?
badabuzz
05-06-2009, 00:49
nokaut;)
pytanie na ile to wplyw ACR i jak wygladaloby to w CNX :)
A ja mam D300s po prostu dokleiłem sobie s :-P
A ja mam D300s po prostu dokleiłem sobie s :-P
poka ;)
shadow_alex
05-06-2009, 09:02
ehhhhhhhhh, zamieniłbym się z kimś na d90, ale że jestem "utrzcify", to nie dam komuś gorszego sprzętu za lepszy:(
Czy Ci co mówią, że nie opłaca się dopłacać do d300 mieli go w łapie, bawili się nim trochę?
Jak chciałem kupić d300, moja luba powiedziała, że to duże, ciężkie i jej się nie podoba:D
Dzisiaj mi mówi, że ona woli d300 (od d50), to ja jej na złość wypominam, że przecież jest duży i ciężki:)
Aha, żeby nie było, żaden z niej fotohobbysta. IMO warto dołożyć te 2000.
Pawel Pawlak
05-06-2009, 10:14
pytanie na ile to wplyw ACR i jak wygladaloby to w CNX :)
Celowo otwarłem te pliki w acr, żeby pominąć czary mary jakie robi NX z odszumianiem. Poza tym, jeden prostokącik pochodzi od konkurenta d300 i d90 co to podobno obrazuje znacznie lepiej niż nikony a jest tyle tańszy ;)
rozwiązanie:
LG-Nikon-D90-iso800; PG-Nikon-D90-iso1600
LD-Nikon-D300-iso800; PD-Canon-50D-iso800
no cos ta wielkosc pliku z canona inna byla i sie zastanawialem co to, ale co tu duzo gadac: mocne :)
Pawel Pawlak
05-06-2009, 13:35
no cos ta wielkosc pliku z canona inna byla i sie zastanawialem co to, ale co tu duzo gadac: mocne :)
no mocne, mocne... a jeszcze mocniejsze jest takie samo porównanie canon 50D z nikonem D60 który to podobno "musiał zostać zastąpiony czymś z cmos-em, bo CCD szumi taaaak strasznie ;)
Myślę ze jeżeli D300s miałby być lepszy od D90 pod względem szumów i DR + filmy HD to to bynajmniej pudłem pod względem marketingowym toto nie będzie. Miejmy nadzieje ze razem z updatem DXXX na swiatlo dzienne wyjda jakies nowe fajne obiektywy :)
a tam... też coś powiem :)
Jedyne czego mi brakuje w d300 to wizjer z f801s. Gdyby Nikon puścił aparat o tak dużym wizjerze (może być bez pseudo lampy błyskowej) i nie zmienił nic oprócz tego a cena byłaby na poziomie 6k, pobieglbym do sklepu a moje d300 spieniężył. Inaczej jest to bez sensu ;)
http://nikonrumors.com/2009/06/11/nikon-d300s-lcd-screen-leaked.aspx
(http://nikonrumors.com/2009/06/11/nikon-d300s-lcd-screen-leaked.aspx)
czyżby jednak 's'ka byla prawda?
Chyba za niedługo sie przekonamy ;)
A liczyłem na 400 :( :-P
A liczyłem na 400 :( :-P
A co to za różnica jaki będzie miał symbol? Mniejszy lans z D300s niż z D400... ? :-?
Miejmy nadzieje ze razem z updatem DXXX na swiatlo dzienne wyjda jakies nowe fajne obiektywy :)
"Przebąkuje się" o 24/1.4
czarnobialy
14-06-2009, 00:17
tez tak do niedawna myslalem, ale nieststy. matryca D90 ma ciut inna konstrukcje z uwagi na filmy. Co prawda w materiale jaki widzialem Nikon twierdzi ze szumy i DC obu matryc sa identyczne, ale nie widze mozliwosci weryfikacji tego.
A dodatkowo wszystkie potrzebne przyciski sa na body, a nie poukrywane w menu i to jest jedna z wazniejszy modeli z wyższej półki.
A co to za różnica jaki będzie miał symbol? Mniejszy lans z D300s niż z D400... ? :-?
Nie wyłapałeś mojego żartobliwego podejścia do tematu ;) Ale większy lans z D400 - przecież o 100 więcej niż 300 :lol:
Mariusz888
14-06-2009, 11:47
Nie wyłapałeś mojego żartobliwego podejścia do tematu ;) Ale większy lans z D400 - przecież o 100 więcej niż 300 :lol:
Czyli D3 jest najmniej szpanerskim body jakie Nikon produkuje - za to największy szpan jest z D5000 :D (wg powyższej idei ;) )
ciekawe jaka bedzie cena d300s, modle sie zeby nie byla zaporowa to go lykne , tak tak specjalnie dla filmów xD, bo uwielbiam montowac :P
Czyli D3 jest najmniej szpanerskim body jakie Nikon produkuje - za to największy szpan jest z D5000 :D (wg powyższej idei ;) )
Dokładnie :D Masz tylko model 3? Ja mam 5000 :lol: ;)
Cena, jeśli teraz 300 bez s :D kosztuje 5300 to stawiam na około 6500 :)
cene obstawiam na poziomie D300 :)
http://nikonrumors.com/2009/06/16/possible-nikon-d300s-press-material.aspx
ile czasu dajecie do premiery ? :)
velaskez
17-06-2009, 00:24
do lipca/sierpnia...
.. wrzesień obstawiam :-D
Nie prościej jakby zrobił print screena?
velaskez
17-06-2009, 02:49
W końcu to rumors, print screenem by za dużo mógł pokazać;)
Połowa czerwca jest teraz, stawiam na koniec sierpnia/początek września :)
Połowa czerwca jest teraz, stawiam na koniec sierpnia/początek września :)
i w grudniu dostępny w sklepach ;)
Al Bundy
17-06-2009, 11:20
A wszsytko po to by zaraz wyszedł D400 i znów problem... Tak było z D70 i D70s. Zaraz wyskoczył D50 i D80...
Niech się wreszcie pokaże. Wtedy D300 u części forumowiczów przestaną robić zdjęcia, a ja będę śledził uważnie giełdę... :mrgreen:
ray_knox
17-06-2009, 14:51
a jak to wyglądało w przypadku D300, tzn. ile czasu minęło od premiery do pojawienia się w sklepach?
i w grudniu dostępny w sklepach ;)
Nooo, w sam raz na święta :D
A wszsytko po to by zaraz wyszedł D400 i znów problem... Tak było z D70 i D70s. Zaraz wyskoczył D50 i D80...
Jak kupowałem moją 70'tke s to jeszcze jakoś D40 też sie chyba pojawiał. Fakt, że to już bycł schyłek 70s w sklepach.
Ken ( jesli ktos wierzy w to co on tam wypisuje ) mowi ze 23go czerwca premiera - miesiac pozniej w sklepach ( zrodlo (http://kenrockwell.com/nikon/d300s.htm) ).
Niech się wreszcie pokaże. Wtedy D300 u części forumowiczów przestaną robić zdjęcia, a ja będę śledził uważnie giełdę... :mrgreen:
śłedzić śledzić giełde ,bo jak cena bedzie do przełknięcia to pod młotek idzie mój :) juz nie bede sie rozpisywać ze w rewelacyjnym stanie... ;)
Ken ( jesli ktos wierzy w to co on tam wypisuje ) mowi ze 23go czerwca premiera - miesiac pozniej w sklepach ( zrodlo (http://kenrockwell.com/nikon/d300s.htm) ).
Jeśli traktować to poważnie to według Kena różnice w stosunku do D300 będą następujące:
1. Lepsza, nowsza matryca z D5000 :mrgreen:
2. Filmiki (pewnie nadal bez AF).
3. Karty SD zamiast CF.
4. 7 zamiast 6 fps.
Zmiany porażające. I do tego atrakcyjna cena 1899$ czyli w Europie 1899€ co przy obecnym kursie daje ok. 8500 zł. Już widzę te masowe wyprzedaże D300 :mrgreen:
Już widze przesiadki na 300s jak za mniejszą kwotę jest 700 :mrgreen: No chyba, że ktoś nie ma zamiaru przesiadać sie na FX :-P
ray_knox
17-06-2009, 22:27
Jeśli traktować to poważnie to według Kena różnice w stosunku do D300 będą następujące:
1. Lepsza, nowsza matryca z D5000 :mrgreen:
2. Filmiki (pewnie nadal bez AF).
3. Karty SD zamiast CF.
4. 7 zamiast 6 fps.
dopóki nie nastąpi oficjalna premiera, to każdy wielki autorytet będzie przedstawiał swoje wizje (w stylu "I have a dream..." ;)) nt. sprzętu, którego jeszcze nikt nie widział, ale za to wielu miało objawienie specyfikacji technicznej. Dla porównania, wg nikonrumors jednak ma być ten AF, z kolei SD będą obok CF (a nie zamiast), czyli ma być dual card slot (vide: http://nikonrumors.com/2009/05/28/nikon-d300s-specs.aspx).
Z innych ciekawostek przyrodniczych można zacytować news o nagrywaniu dźwięku:
Audio Sound can be recorded via built-in or optional external microphone; wyobrażacie to sobie? obok fotografa będzie teraz biegać dźwiękowiec ze "szczurem" na tyczce :mrgreen:
Spadnie bezrobocie, bo trzeba będzie takiego zatrudnić ;) Jeszcze z tym takim włochatym mikrofonem :D
No no,:mrgreen:
No no,:mrgreen:
ciekawe spostrzeżenia padły w komentarzach na NR. W skrócie:
-Przyciskkompensacji ekspozycji jest bardziej jest podobny do d200 niz d300 ( co zasadniczo jest nielogiczne jeśli ma być to s-ka )
-Dlaczego ktoś zawraca głowę filmikiem zamiast wyslac pdfa?
Dlatego tez niestety moze to byc fake ( co wcale nie wyklucza d300s ) ;)
ciekawe spostrzeżenia padły w komentarzach na NR. W skrócie:
-Przyciskkompensacji ekspozycji jest bardziej jest podobny do d200 niz d300 ( co zasadniczo jest nielogiczne jeśli ma być to s-ka )
-Dlaczego ktoś zawraca głowę filmikiem zamiast wyslac pdfa?
Dlatego tez niestety moze to byc fake ( co wcale nie wyklucza d300s ) ;)
i zatyczki od gniazd: synchronizacji/wężyk są dwie, nie jedna.
na nikonrumors nibywyciekniętanibyroadmapa nikona.
Co ciekawe:
rzuciło mi się w oczy coś takiego:
Nikon D300s - differences from the D300:
Continuous high-speed mode: 7 fps, without batterygripu, 8.5 fps with batterygripem, 14-bit mode included
1 Release mode addition: Self-timer + MUP
2200-pixel RGB sensor
LCD monitor: 920 to-dot, 2.9-inch, Výklopný
Enhanced contrast detect AF
Enhanced phase detect AF: new 2,200-pixel RGB sensor cooperates with 3D Tracking, Auto-Area AF-C is dynamic area,
flashing auxiliary section plus focusing direction “display in the viewfinder with the” user-control “change of direction
The new processor speeds up AF and significantly increases the quality Movie mode as compared to the D90 and D5000,
Movie - mode: 1920 * 1080 at 24 fps Quicktime MOV, H.264 codec
3.1-fold compared with the cache memory D300
795 g
Extra High Lightning D-mode
AF Fine Tuning enhanced: -30 to 30 for the near focus distance, infinity, the shortest and longest focal length
CF + SD slot
…. I do not see a price anywhere!
coś mi się wydaje, że przeciek mógł trafić z naszego kraju :D, a przynajmniej z rejonu słowiańskiego.
pozdr
przecież sony ma nową matrycę 14mpix...
jeśli o mnie chodzi to w ogóle mnie delikatnie mówiąc ani ziębi ani grzeje ten d300s, z tego całego newsa na nikonrumors to z aparatów d3000 (dla mojej lepszej połówki) mnie ciekawi no i szkła of corz.
po prostu w oczy uderzyła mnie odmiana wytłuszczonych słów więc przytoczyłem.
kliknij na oryginalny link - zrodlo tego przecieku a zobaczysz czeskie forum :)
A tego nie zauważyłem, hehe.
Nikon by się wstydził, zaprezentował by za jakieś 2 tygodnie i było by po sprawie, ale nie muszą przeciągać termin nie o kilka tygoni tylko o kilka miesięcy...nude się to robi moim zdaniem.
Co ciekawe:
rzuciło mi się w oczy coś takiego:
...
LCD monitor: 920 to-dot, 2.9-inch, Výklopný
...
Czyli uchylny?
Biorąc pod uwagę obecny trend rozwoju lustrzanek i zadowalania klienta, Vyklopny aka uchylny LCD w body semi-pro jest naturalną koleją rzeczy i nie powinien nikogo dziwić
mnie dziwi. Bo to jest ficzer bez ktorego semi-pro mozo sie obejsc. to nie jest tak ze ktos kupi d300s a nie kupi canona bo ten pierwszy ma obrotowy ekran. takie rzeczy to przy d5000 vs 500d raczej. wiec po co dopłacać za ficzer ktory sie nie zwroci ( nie zwiększy nagle sprzedaży ). Co innego filym bo czesc pro jest nimi zainteresowana..
Bartello
09-07-2009, 13:09
Superr... ja tam czekam i ostrze ząbki na :
AF-S Nikkor 14-28mm f/3.5-4.5G ED
AF-S DX Nikkor 60-95mm f/2G VR
o ile oczywiście ten pierwszy będzie podobny jakościowo do 14-24 2.8 :)
Bo o drugiego to nie ma raczej się co martwić... a jedynie o Cene tego cudeńka!
Fajnie jak by nie był to Fake :)
mateo912
09-07-2009, 13:11
Trzeba jeszcze pomyśleć nad konsekwencjami takiego rozwiązania.
Uchylny/obrotowy ekran musi byc w jakiejś ramce, do daje nam:
a) mniejszy ekranik przy zachowaniu takich samych gabarytów i standardowym ustawieniu guzików na tylnej ściance.
b) wielkość LCD nie zmieniona, za to poupychane gdzie tylko było miejsce guziki.
c) zwiększenie wymiarów korpusu.
Z tego co widzę to zostało wybrana wersja a bo "stara" d300 miaa chyba ekranik 3" a to ma 2,9"
ray_knox
09-07-2009, 19:25
jeśli o mnie chodzi to w ogóle mnie delikatnie mówiąc ani ziębi ani grzeje ten d300s,
a ja Ci się nawet nie dziwię, zwłaszcza, jeśli spojrzy się w Twoją stopkę ;)
Jestem w shocku! Właśnie zobaczyłem w jednym ze sklepów cenę D300 - 4999zł. Takiej ceny nie było od dawna.... Wniosek:
1. boją się Pentaxa K7
2. D300 wychodzi z produkcji, a wchodzi D300s...
Moim zdaniem niespecjalnie Nikon przejął się K7...
Mimo wszystko to ciągle sprzet niszowy, bez większych szans na to aby poważniej zagrozić sprzedaży d300, nawet gdyby był ciut lepszy/tańszy od niego:)
Chodzi o to, że cena d300 jest niebotycznie wyśrubowana, w końcu ten korpus ma prawie 2 lata!
Wiem, kryzys, wszystko drożeje ale bez jaj;) d200 gdy wchodził d300 kosztował w FJ 4444...
kiedyś cena musiał zacząć spadać...
Jeżeli D300s miałby już FF to byłaby to różnica,a jeżeli będzie nią tylko możliwość "kręcenia" filmików i inne pomniejsze pierdółki to jest to dowód na to,że obecny D300 jest korpusem dopracowanym pod względem technologicznym na kilka następnych lat.
Lepiej wzięliby się za wymianę szkieł.
kruszyna
10-07-2009, 14:38
Właśnie zobaczyłem w jednym ze sklepów cenę D300 - 4999zł.
jeśli można wiedzieć to co to za sklep? bo ostatnio znowu widzę podwyżki a nie obniżanie cen:(
Jeżeli D300s miałby już FF to /ciach/
to byłby d700 :D
jeśli można wiedzieć to co to za sklep? bo ostatnio znowu widzę podwyżki a nie obniżanie cen:(
FotoJoker of corz :)
FotoJoker of corz :)
Ale co ciekawe w e_sklepie Fotojoker i jego klonie Fotobasi nie ma żadnej lustrzanki marki Nikon w fotobasi jest jeden kompakt a w Fotojokerze nie ma żadnego aparatu ? stan na 10-07-2009 17.oo
>>> FB (http://www.fotobasia.pl/aparaty-cyfrowe/nikon/) <<< >>> FJ (http://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/nikon/)<<<
czyżby przechodzili tylko na Sony ? :mrgreen:
Ale co ciekawe w e_sklepie Fotojoker i jego klonie Fotobasi nie ma żadnej lustrzanki marki Nikon w fotobasi jest jeden kompakt a w Fotojokerze nie ma żadnego aparatu ? stan na 10-07-2009 17.oo
>>> FB (http://www.fotobasia.pl/aparaty-cyfrowe/nikon/) <<< >>> FJ (http://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/nikon/)<<<
czyżby przechodzili tylko na Sony ? :mrgreen:
OOOO ciekawe????
cytat ze sklepu hesji:
"Szanowni Państwo.Zostaliśmy zaskoczeni informacją ze strony Nikon Polska o chwilowym wstrzymaniu sprzedaży sprzętu. Sytuacja ma się wyjaśnić do środy (tj. 8.07.2009). Mamy nadzieję, że tego dnia sprzedaż ruszy pełną parą i będziemy mogli zrealizować wszystkie złożone zamówienia. Mamy też nadzieję, że porządki w Nikon Polska nie wpłyną na wzrost cen choć tego pewni niestety być nie możemy. Czekamy do środy na dalsze informacje dość skutecznie zdenerwowani zaistniałą sytuacją. Bardzo przepraszamy za wszelkie opóźnienia bądź ewentualne ruchy cenowe, które mogą mieć na dniach miejsce."
coś chyba nie tak...
Czyżby kryzys dopadł Nikona? Zaraz pojawi się gdzieś wątek że Nikona kupuje np. Pentax i zmieni nazwę puszek na Pikon :)
Czyżby kryzys dopadł Nikona? Zaraz pojawi się gdzieś wątek że Nikona kupuje np. Pentax i zmieni nazwę puszek na Pikon :)
W kontekście tego, że zastanawiam się nad K-7 - jestem za :)
mavricqs
11-07-2009, 00:06
swiat warjuje :) nikon nigdy nie splajtuje ?? :D a tak szczerze to jak myslicie znow ceny pojda w gore ?
nokinnikon
11-07-2009, 09:08
cytat ze sklepu hesji:
"Szanowni Państwo.Zostaliśmy zaskoczeni informacją ze strony Nikon Polska o chwilowym wstrzymaniu sprzedaży sprzętu. Sytuacja ma się wyjaśnić do środy (tj. 8.07.2009). Mamy nadzieję, że tego dnia sprzedaż ruszy pełną parą i będziemy mogli zrealizować wszystkie złożone zamówienia. Mamy też nadzieję, że porządki w Nikon Polska nie wpłyną na wzrost cen choć tego pewni niestety być nie możemy. Czekamy do środy na dalsze informacje dość skutecznie zdenerwowani zaistniałą sytuacją. Bardzo przepraszamy za wszelkie opóźnienia bądź ewentualne ruchy cenowe, które mogą mieć na dniach miejsce."
coś chyba nie tak... Co się dzieje czy ktoś coś wie
Byłem w FJ, nic nie wiedzą....
Byłem w FJ, nic nie wiedzą....
Tylko w internecie ( e-fotojoker ) na ich stronie nie ma żadnej puszki Nikona.
ray_knox
11-07-2009, 12:10
Tylko w internecie ( e-fotojoker ) na ich stronie nie ma żadnej puszki Nikona.
zrodla "zblizone do oficjalnych" donosza, ze maja sie pojawic najpozniej w poniedzialek
zrodla "zblizone do oficjalnych" donosza, ze maja sie pojawic najpozniej w poniedzialek
Ciekawe w jakich cenach?
Wczoraj byłem w FJ w galerii krakowskiej
tam d300 też po 4999
Lepszych zdjec robic nie bedziesz wiec po co tracic czas i kadry...
W kontekście tego, że zastanawiam się nad K-7 - jestem za :)
Źle Ci nie życzę ale oby sie nie spełniło! (= Pikon) :)
Źle Ci nie życzę ale oby sie nie spełniło! (= Pikon) :)
nie boj zaby, sprzet foto to co prawda spore zrodelko dla nikona, ale nie jedyne
ray_knox
11-07-2009, 21:35
Ciekawe w jakich cenach?
a tego to juz "zrodlo" nie podalo :-l
Na stronie fotojokera i jego klona fotobasi (13-07-2009) w e_sklepach pojawiły się już Nikony D300 i d60.
D300 = 4999 więc cena nie uległa zwiększeniu co jest pocieszające!.
Sprzedają teraz tylko D60 i D300. Na moje oko oba zaraz znikną z rynku ;)
Dalej na stronie FJ nie ma Nikona.... Coś wiecie?
Na stronie FJ ponownie są produkty Nikona ;), brak jest natomiast w ofercie D300..., czyżby więc D300s?
nie ma tez D60
a nastepca D300 i najnizszego korpusu to sa dwie najbardziej prawdopodobne premiery nikona
takze koljeny sygnal sugerujacy ze cos sie swieci
#edit
choc nie ma tez D3 na stronie :)
takze troche duzo tego tam nie ma
cierpliwie czekamy :D czas pokaże:P
Jeśli cena spadła to pewnie przede wszystkim ze względu na ostatnie umocnienie PLN.
Dzwoniłem dzisiaj do pięciu sklepów FJ. W żadnym nie było D300, nie wiedziano również czy będą. W jednym poinformowano, że D300 nie będzie już w sprzedaży, nawet centrala nie ma. Wniosek nasuwa się jeden: D300s :)
Dzwoniłem dzisiaj do pięciu sklepów FJ. W żadnym nie było D300, nie wiedziano również czy będą. W jednym poinformowano, że D300 nie będzie już w sprzedaży, nawet centrala nie ma. Wniosek nasuwa się jeden: D300s :)
a może zakończyła się współpraca NIKONA z niektórymi sklepami jak np: Media Markt, tak było przez 4 miesiące od stycznia tego roku z Canonem, który nie był zamawiany w sieci sklepów Media-Saturn.
Coś jednak się dzieje, bo w dużym sklepie w Oslo też nie ma tych Nikonów. Magazyn pusty i poznikały produkty, które jeszcze kilka dni temu były. D3 nie ma :(
Coś jednak się dzieje, bo w dużym sklepie w Oslo też nie ma tych Nikonów. Magazyn pusty i poznikały produkty, które jeszcze kilka dni temu były. D3 nie ma :(
Plajta Nikona ;)
Nie strasz :) Mam nadzieję, że to tajny chwyt i Nikon przywali z grubej rury D300s, coś z niższej półki i D4 :mrgreen:
mam oficjalne potwierdzenie od dyrektora jednego ze sklepów Media - Saturn w Warszawie, Nikon nie jest zamawiany przez te sklepy do odwołania, ale nie wiadomo czy Nikon nie godził się na warunki czy sieci sklepów Media Saturn. Także to co zostało na półkach warto kupować bo niedługo się skończy towar w tej sieci.
No nie wiem, u mnie w MM body D300 jest za 6799! Paranoja- to raczej Nikon nie chce dawać im sprzętu żeby sprzedawali za taką cenę ;)
elfi.. zachodzisz do mediaka i nawet sie nie przywitasz :) pozdrowienia od laboludka w MM. a Co do tego D300 za szybą to szkoda słów. on zestarzeje się razem z nami :P
Obiecuje, że zajdę następnym razem, wiesz jak jest - jak żonie wytłumaczyć, że kupuję zabawkę za kilka tysięcy, a stała za plecami .. ;). Nie długo ma być K-7, muszę go obejrzeć...
ray_knox
20-07-2009, 22:07
mam oficjalne potwierdzenie od dyrektora jednego ze sklepów Media - Saturn w Warszawie, Nikon nie jest zamawiany przez te sklepy do odwołania
czyżby focha zarzucili? :mrgreen:
foch finansowy to na pewno.
Ludzie spanikują, zaczną wykupywać wszystko co jest na półkach, magazyny będa czyste i za kilka dni rzucą nowy, świeży i jeszcze ciepły stuff ku uciesze tyum co czekali i wku*wowi tym co kupili starsze. :mrgreen:
Ludzie spanikują, zaczną wykupywać wszystko co jest na półkach, magazyny będa czyste i za kilka dni rzucą nowy, świeży i jeszcze ciepły stuff ku uciesze tyum co czekali i wku*wowi tym co kupili starsze. :mrgreen:
Jakby był w rozsądnej cenie, to czemu nie ;)
W Fotojokerze stwierdzili, że wyprzedali się z D300 tzn. nie ma na magazynie centralnym, a następnych nie będzie bo "Nikon czyści magazyny" (przed następcą) i nie dostarczy im już następnej partii D300.
Nie wiem o co chodzi, ale pewnie o pieniądze (ceny?) i o nowe modele. Kto wie, może już w sierpniu.
Nie wiem o co chodzi, ale pewnie o pieniądze (ceny?) i o nowe modele. Kto wie, może już w sierpniu.
Sądząc po ostatniej cenie w FJ, to zależało im na szybkiej sprzedaży. Tak więc ten sierpień jest całkiem realny, chociaż myślę, że w sierpniu będzie prezentacja, a nowy model dostępny 1-2 miesiące później...
W Fotojokerze stwierdzili, że wyprzedali się z D300 tzn. nie ma na magazynie centralnym, a następnych nie będzie bo "Nikon czyści magazyny" (przed następcą) i nie dostarczy im już następnej partii D300.
no i to jest najprawdopodobniejsze rozwiazanie :) bo cos mi sie nie chce wierzyc ze sklepy zrezygnowalyby z narzuty ktora zgarniaja ze sprzedazy produktow nikona.. bedzie wiec nastepca d300 i d60.. :)
ale lza sie w oku kreci ;) wspanialy d300 przechodzi do historii.. no i przestanie robic zdjecia hehe
wspanialy d300 przechodzi do historii.. no i przestanie robic zdjecia hehe
Jakby miał to, co ujawniono na tym czeskim forum, to byłoby super ;)
badabuzz
20-07-2009, 23:55
Wiecie co mam taką refleksję.
Ci co mówią, że D300s sprawi, że D300 przestanie robić zdjęcia ma rację tylko w połowie.
Po premierze D300s też przestanie robić zdjęcia...
"...Witam, kupiłem D300. Super aparat- myślałem. Ale zdjęcia są brzydkie, nieostre i rozmazane. Mówi się, że robi dobre zdjęcia pomieszczeniach (ciemno) a tu wszytkie mi tak powychodziły patrzcie, jestem załamany. Dałem tyle kasy a to robi gorsze zdjęcia jak Ķoj kompakt
No jak tak nie będzie, jak tak będzie? :D
bedzie wiec nastepca d300 i d60.. :)
Z tym, że następca D60 zdaje mi się, że już jest :D
cos nie wydaje mi sie zeby d5000 byl najnizszym modelem ;)
a co do:
"...Witam, kupiłem D300. Super aparat- myślałem. Ale zdjęcia są brzydkie, nieostre i rozmazane. Mówi się, że robi dobre zdjęcia pomieszczeniach (ciemno) a tu wszytkie mi tak powychodziły patrzcie, jestem załamany. Dałem tyle kasy a to robi gorsze zdjęcia jak Ķoj kompakt"
to skoro wydal tyle $$ to mogl dolozyc jeszcze 50 zl i kupic ksiazke o podstwach fotografii.. baa nawet nie musi ksiazki kupowac os razu.. wystarczy przyswoic instrukcje. sporo ciekawych rzeczy tam pisza :D
mateo912
21-07-2009, 00:54
Szulif ale przecież instrukcja to zuo:D
Jakby był w rozsądnej cenie, to czemu nie ;)
Do obecnej ceny D300 dorzuć tak około 2k :mrgreen:
Do obecnej ceny D300 dorzuć tak około 2k :mrgreen:
No nie, to już przesada... Cena byłaby bliska D700, tak więc nie za bardzo opłacałoby się ;). Myślę, że gdzieś w granicach 6-6,5k byłoby ok.
Niżej to musiałby być w cenie Coolpixów. A chyba tej linii Nikon nie zabije. A to co oferuje D5000 to już taki standard w najtańszych lustrzankach. Wyjąć z niego więcej się nie da. Ale kto wie... :D
No nie, to już przesada... Cena byłaby bliska D700, tak więc nie za bardzo opłacałoby się ;). Myślę, że gdzieś w granicach 6-6,5k byłoby ok.
D700 - około 8500
D300 - około 5500
D300s - około 7000 ;)
Niżej to musiałby być w cenie Coolpixów. A chyba tej linii Nikon nie zabije. A to co oferuje D5000 to już taki standard w najtańszych lustrzankach. Wyjąć z niego więcej się nie da. Ale kto wie... :D
ciezko rokowac co jest prawda a co nie.. ale pojawila sie seria plotek o nikonie/ach d3000 i d4000. zreszta tak na zdrowy rozsadek najtanszy korpus nikona nie moze kosztowac od 2500 zl (nikon d5000). ta cena nie uwzglednia duzej czesci rynku.. amatorow z niewielkim portfelem (kiedys d40, d40s, d60). osob ktore chca wydac 1400 - 1800 zl za korpus i wyglada na to ze taka propozycja od nikona sie pojawi
http://www.fotomaniak.pl/5682/nikon-d3000-zamiast-d4000/
Trza poczekać na zapowiadaną konferencję Nikona... lub kupić K-7 ;)
..ale pojawila sie seria plotek o nikonie/ach d3000 i d4000. zreszta tak na zdrowy rozsadek ....
Nikon nie wypuści dwóch body jedno po drugim z tej samej półki.
Ale to raczej nie bedzie ta sama polka, tylko jeszcze nizej niz D5k...
Nikon nie wypuści dwóch body jedno po drugim z tej samej półki.
ale ja tego nie twierdze. nie wynika to z mojej wypowiedzi ;)
sa tylko plotki o d3000 i d4000 ale najpewniej do sprzedazy w niedlugim czasie pojawi sie d300s + d3000 LUB d4000
inna sprawa.. jesli d60 zostanie zastapiony przez d3000/d4000 to wyglda na to. ze w przyszlym roku, po zakonczeniu produkcji d90 skonczy sie oznaczenie DXX u nikona i amatorskie lustra oznaczane beda DXXXX
ale ja tego nie twierdze. nie wynika to z mojej wypowiedzi ;)ja nie sugerowałem także jednoczesnego wypuszczenia D3000 i D4000, ale D5000 był ostatnim modelem, więc D3k lub D4k będzie zbyt blisko D5000 by się pojawić w tym samym sezonie.
... wyglda na to. ze w przyszlym roku, po zakonczeniu produkcji d90 to za nowy model. Jeśli w tm roku będzie D300s, to w przyszłym najwyżej ten D3000 (lub 4000). Musi byc jakiś model pośredni, między drogim D300s a pozbawionym śrubokręta D5000. D90 jeszcze sobie pobędzie na rynku.
Jest kryzys, nowe modele nie będą tak prędko. Firmy nawet ograniczyły produkcję tego co już mają w ofercie (podobno aż za bardzo i stąd niedostatki na rynku)
Zbigniew
22-07-2009, 01:28
A gdzie D700s ? Ja tak go wyczekuję. Dzięki niemu będę miał D700 :) :D
Jeśli w tm roku będzie D300s, to w przyszłym najwyżej ten D3000 (lub 4000).
bedzie prezentacja d300s i d3000 (lub 4000) jeszcze w lipcu lub w sierpniu tego roku. w sprzedazy znajda sie standardowo.. po miesiacu, dwoch..
Musi byc jakiś model pośredni, między drogim D300s a pozbawionym śrubokręta D5000. D90 jeszcze sobie pobędzie na rynku.
jasne. pobedzie. W przyszlym roku jednak doczeka sie nastepcy, ale nie znane jest jeszcze oznaczenie d7000? d8000? tak czy inaczej nikon nie zostawi dwucyfrowego oznaczenia tylko dla linii d70/d70s/d80/d90 przy:
d3000, d5000, d90 (az prosi sie o ta trzecia cyfre nastepcy)
d300s, d700
d3x
Jest kryzys, nowe modele nie będą tak prędko. Firmy nawet ograniczyły produkcję tego co już mają w ofercie (podobno aż za bardzo i stąd niedostatki na rynku)
beda predko. dlatego wyczyscili sklepy z d300 i d60. kryzys kryzysem ale zarabiac trzeba i prawa rynku obowiazuja. jest popyt jest podaz. niedlugo dwa nowe modele :)
Optymista.
hehe poczekajmy :)
DarekD80
22-07-2009, 04:17
Dokładnie z tego co czytałem to D5000 zastępuje D60, a D40/D40x zastąpi D3000 lub D4000 (zresztą już o tym pisałem wcześniej).
velaskez
22-07-2009, 04:42
No i co z tym Nikonem...
krupcia22
22-07-2009, 05:26
pobieznie przelecialem watek.... i ta odp podoba mi sie najbardziej :)
No i co z tym Nikonem...
no i to jest najprawdopodobniejsze rozwiazanie :) bo cos mi sie nie chce wierzyc ze sklepy zrezygnowalyby z narzuty ktora zgarniaja ze sprzedazy produktow nikona..
to idź do Media albo Saturna i spytaj się czy będzie nowa dostawa z nikona jakiegokolwiek ich produktu.
bedzie wiec nastepca d300 i d60.. :)
Następca Nikona d60 jakbyś nie wiedział to już jest d5000.
Potwierdzam: FJ nie dostaje już D300. W moim mieście dzisiaj była dostawa towaru...
a mi się właśnie tak wydaje wystarczy popatrzeć wstecz Canon 1000d < Nikon d60 < Canon 450d ....
jak widać Canon zaczyna przeplatankę.
a mi się właśnie tak wydaje wystarczy popatrzeć wstecz Canon 1000d < Nikon d60 < Canon 450d ....
no wlasnie podstawa slow z obu stron jest 'wydaje mi sie' i 'moim zdaniem'
poczekajmy max miesiac i zobaczymy kto ma racje :) czy wejdze d3000/d4000 czy nie
DarekD80
24-07-2009, 21:46
d3000/d4000 - wejdzie w najbliższym czasie (najprawdopodobniej będzie to D3000 - następca D40/D40x (http://techblips.dailyradar.com/story/image_leaks_show_nikon_d3000_d300s/)). Dziś czytałem że był drugi "wyciek zdjęć i informacji" z D300s więc, ten model jest niemal pewny. Na zdjęciu był mikrofon, więc filmy HD będą na 100%. Jak dla mnie (z tego co piszą na stronach / blogach) przesiadka d300 na d300s nie ma sensu, jedynie ma sens poczekanie na nowy model jeśli ktoś nie ma puszki wcale. D300s (http://www.wired.com/gadgetlab/2009/06/nikon-d300s-next-gen-camera-specs-and-screen-shot-leaked/)
Mnie jednak bardziej ciekawi D90s czy pewnie już go nazwą D8000 (ale to pewnie gdzieś za rok)...
Mnie jednak bardziej ciekawi D90s czy pewnie już go nazwą D8000 (ale to pewnie gdzieś za rok)...
Body tej klasy odswiezane sa mniej wiecej co 2 lata... wiec moze byc nawet ciut dluzej niz rok :)
i co ja zrobię jak moje D40 padnie? D3000 brzmi obciachowo, będę musiał na D3 zbierać.
cypherdid
25-07-2009, 07:51
Jak dla mnie (z tego co piszą na stronach / blogach) przesiadka d300 na d300s nie ma sensu, jedynie ma sens poczekanie na nowy model jeśli ktoś nie ma puszki wcale.
Chyba większość z nas tak myśli. Trudno oczekiwać takiego skoku technologicznego, jaki był pomiędzu D100, a D200...i jaki był pomiędzy - przecież też świetnym - D200 i praktycznie kompletnym D300.
30 lipca na konferencji Nikona zostanie zaprezentowany Nikon D300s i D3000. Informacja pewna na 99,99% ;)
cypherdid
25-07-2009, 18:31
Pięknie! Aż prącie mięknie...
Idę 'uderzyć w szkło' z poczciwym staruszkiem 300(bez 's')
ciekawy jestem, czy ten okular rzeczywiście coś da??
30 lipca na konferencji Nikona zostanie zaprezentowany Nikon D300s i D3000. Informacja pewna na 99,99% ;)
Jasne...Ty im wierzysz ?
W Nikonie nic nie jest pewne. :)
A nie widziałeś tego emotka? ;););)
mam oficjalne potwierdzenie od dyrektora jednego ze sklepów Media - Saturn w Warszawie, Nikon nie jest zamawiany przez te sklepy do odwołania, ale nie wiadomo czy Nikon nie godził się na warunki czy sieci sklepów Media Saturn. Także to co zostało na półkach warto kupować bo niedługo się skończy towar w tej sieci.
armaty daly w lape!
Mysle ze to chwilowe....recesja....musieli z fabryk zwolnic z milion dzieci i nie ma kto srubeczek wkrecac:P
Swoja droga pamietam ze D300 sie pokazal to D200 jeszcze byl w sklepach.....myslicie ze takie cwaniaki??
mysle, że sa to takie ruchy, aby opróźnić półki z zalegającego towaru, gdy nie skutkuje żadna reklama z TV :)
to wrzuce cos takiego... czy fake ocenicie sami :)
źródło (http://i297.photobucket.com/albums/mm222/danp25/D300s/DSC_3343.jpg)
źródło (http://i297.photobucket.com/albums/mm222/danp25/D300s/DSC_3343-1.jpg)
źródłohttp://www.pinoyphotography.org/forum/index.php?topic=52710.0
Tja - myślicie, że faktycznie nic w wyglądzie się nie zmieni za wyjątkiem "dziurek" na mikrofon? A tak krytykowane uruchamianie LV? Przydałby się też przycisk INFO, tak jak w D700 i D90... Jakoś nie widziałem zdjęcia od strony LCD, no może jedno, gdzie nic nie było zmienione...
.. A tak krytykowane uruchamianie LV? Przydałby się też przycisk INFO, tak jak w D700 i D90.....
jakieś ulepszenia sobie trzeba zostawić na D400 :mrgreen:
Jak dla mnie D300s będzie bardzo rozczarowujący. Zresztą po samym dodaniu literki s nie należy się spodziewać w body rewolucji.